Jobbdag i pyjamas

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Bilden fotograferade jag förra veckan, men känner att den här dagen kommer se likadan ut.
Fredag idag alltså. Måste säga att om jag tyckte förra veckan var ovanligt märklig och intensiv är det inget mot den här veckan som helt ärligt började med att jag både fotograferade fel lägenhet samt blev utkastad från en byggnad. Ibland känner jag att jag är med om så konstiga saker att människor måste tro att jag bara hittar på allt, haha! Har i alla fall haft mycket att göra då det är en stor efterfrågan på mäklarfotografer just nu (alla vill fota innan mörkret och slasken kommer) och en kollega på hunddagiset jag jobbar på som administratör var sjuk så har hoppat in lite extra och gått ut med hundar där.
 
Jag hade egentligen schemalagt att ha en planeringsdag på ett fik idag (likt förra månaden när jag jobbade från Gamla Orangerietmen kände att det var ovärt att lägga en massa tid på att göra mig i ordning och åka iväg någonstans när jag lika gärna kan sköta allt tråkigt pappersarbete hemifrån i min pyjamas, och så fick det bli! Kanske är det inte så inspirerande att jobba på samma plats man i vanliga fall diskar och sorterar tvätt på, men så värt ändå att kunna stänga av datorn när man är klar och direkt krypa ner under en filt i soffan och titta på serier resten av dagen. Trevlig helg på er! 

Gravidfotografering i Hagaparken

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM eller Canon EF 70-200 mm f/2.8 IS USM II
 
För ett par veckor sedan mötte jag upp fina Nellie för att fotografera lite bilder på hennes gravida mage.
Jag vill nämligen jobba mer med att fotografera privatpersoner och föreviga minnen så har beställt hem gravidklänningarna ovan som man kan låna när man gör en gravidfotografering hos mig. Så himla roligt! Vill du boka en fotografering med mig? Mejla fotograf@amandajona.se för mer information!
 

Amanda Jonas Fotoutmaning: Tema Färgbomb

Min fotoutmaning fortsätter och denna gång var temat "Färgbomb".
 
 
 
Min tolkning av temat:
Har haft ett par påsar med färgpulver hemma hur länge som helst som jag äntligen fick användning av! Som modell använde jag pojkvännen som snällt fick stå i duschen medan han blev färgbombad. Så kul fotografering, även om det var mindre kul att städa efteråt ;)
 
Nedan kan du se hur andra valt att tolka månadens tema:
 
 
Fotograf: Ellen Dahlström
 
Ellens tolkning av temat:
Jag ville arrangera en bild med extra utrymme för kreativ redigering i Photoshop. Därför fick det bli ett självporträtt med färgglada blommor som jag placerade ut i håret, mörkrosa läppar och en redigerad turkos bakgrund - en färgbomb!
 
 
Fotograf: Julia Johansson
 
Julias tolkning av temat:
När jag såg temat färgbomb fick jag en idé att sätta ihop en bild på mig med bilder jag sedan fotade på droppar av karamellfärg som bomber nedanför ytan. Gick sådär då jag överskattade mina förmågor av att fota dropparna (visade sig även att jag endast hade röd karamellfärg ;D). Slutresultatet blev lite dovare färger än det färgstarka jag först tänkte men gillar den ändå!
 
 
Fotograf: Kattis
 
Kattis tolkning av temat:
Till en början hade jag flera uppslag för detta men tiden rann ifrån mig och så sent som igår morse trodde jag faktiskt att jag skulle missa deadline denna gång. Så åkte vi ut på en fisketur igår och när vi stannade för att grilla vår middag satte jag mig på huk vid ett litet löv. Ett löv som såg ut att ha befunnit sig lite för nära en färgbomb när den exploderade av grönt, gult och rött. Hösten är verkligen inte min årstid men måste jag gilla något så är det alla vackra färger naturen bjuder på just nu.
 
 
Fotograf: Petra Mallfors
 
Petras tolkning av temat:
När jag såg att månadens fotoutmaning var färgbomb, fick jag direkt inspirationen att ta fram mina water speakers och använda de till att få till det rosa, blå, och turkosa ljuset. Bilden är fotad med en Canon EOS 6D, med objektivet Canon EF 50mm f/1.4 usm. Den är redigerad i Lightroom med bland annat, mättnad, nyans, och luminans, och sen även redigerad i Photoshoop.
 
●     ●     ●     ●     ●     ●     ●

Tycker du att denna utmaning var rolig och vill vara med? Missa inte när nästa månads tema drar igång genom att följa min blogg via bloglovin'

Under vecka 38 har jag...

 
...tagit en spontan måndagslunch på Greasy Spoon med min vän Eda
...tyckt att Greasy Spoon alltid ska ha morotskakspannkaka på menyn för alltså SÅ GOTT!
...känt att den lunchen var välbehövd efter en extremt strulig jobbförmiddag där ingen teknik fungerade
 
 
 
...haft en hel faktureringsdag på mitt administrativa jobb på ett hunddagis
...funderat på om faktureringen tog hela dagen på grund av många fakturor eller på grund av hundar i knät som ville pussas. Ingen vet.
...haft pizza-AW med hunddagiskollegorna
 
 
 
...druckit höstens första varma choklad med grädde och kanel
...sett en dokumentär om Lady Gaga på Netflix
...börjat smida en massa planer angående mina sociala medier *hemlighetsfull*
 
 
 
...varit på ett hudvårdsevent med Mary Kay tillsammans med min mamma
...gått loss på hudvårdsprodukterna så nu ska min hy få en rejäl höstboost
...blivit som besatt av Idol-Chris, lyssnar på honom typ hela tiden
 
 
 
...ätit middag på en italiensk restaurang tillsammans med pojkvännens vänner
...hamnat jättespontant på försvarsmaktens dag på Gärdet
...väntat en timme på att få se Jas 39 Gripen flyga över fältet vilket inte var mer spännande än ett vanligt flygplan
 
 
 
...bombat pojkvännen i färg för min fotoutmaning (än finns det tid att vara med, klicka här för mer information!)
...behövt storstäda badrummet två gånger då allting fick en lätt nyans av blått efter fotograferingen
...beställt hem lite nya kamerautrustning (från Wish, såklart!)

Vad får jag inte missa i Prag?

Inlägget är sponsrat av flyg.nu
 
Bildkälla 1 II Bildkälla 2 II Bildkälla 3
 
I veckan spontanbokades en resa till Prag och nu vill jag ha tips på vad jag inte får missa!
Har läst på om Prag på flyg.nu och självklart sökt en massa på Pinterest och kommit fram till att jag lär älska arkitekturen och att jag får inte missa att äta en trdelník. Jag har gjort såna här inlägg inför tidigare resor och fått så himla många bra tips så nu måste jag ju fråga er fantastiska människor som brukar klicka er in här: Vad får jag inte missa i Prag?

Höstens Bucket List

Idag är det höstdagjämning.
Det innebär alltså att dagen är lika lång som natten idag vilket betyder att nu blir det bara mörkare och mörkare. Sjukt deprimerande tanke för oss som är beroende av solljus för att fungera som människor, därför har jag slängt ihop en liten bucket list för att ändå känna att det finns saker att se fram emot den här årstiden! Vad ska du hitta på i höst?
 
Bilderna kommer från mitt arkiv.
 
 
 
🍁  Gå omkring i ullstrumpor inomhus
🍁  Dricka varm choklad ur en termos utomhus
🍁  Läsa böcker
🍁  Baka pumpabröd
🍁  Skapa ett riktigt nice Instagram-flöde
 
 
 
🍁  Grilla marshmallows över en öppen eld
🍁  Ha minst en ”kasta löv"-fotografering
🍁  Använda kanel i allt 
🍁  Hoppa i en hög av löv 
🍁  Tända levande ljus
 
 
 
🍁  Karva en halloweenpumpa
🍁  Baka en äppelpaj
🍁  Mysa omkring i oversizeade tjocktröjor
🍁  Gå på en skogsvandring över dagen
🍁  Ha ett seriemaraton
 
 
 
🍁  Åka på en weekend någonstans
🍁  Baka kanelbullar på kanelbullens dag
🍁  Fotografera dimma över en sjö
🍁  Äta pumpasoppa
🍁  Köpa nya gummistövlar
 
 

Torsdagen på världens längsta vecka

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Hur det bara kan vara torsdag idag går verkligen inte ihop i mitt huvud, känns som att det gått minst åtta dagar sedan helg.
Den här veckan har verkligen varit på gränsen på FÖR intensiv, till och med för mig, så det säger ju en hel del. Har varit fullbokad hela veckan och verkligen ingenting har klaffat på jobbet så allt har dragit ut på tiden. Sen har jag också varit med om så märkliga grejer de senaste dagarna - bland annat en kvinna som satte sig bredvid mig på bussen och drog ett långt tal om att Jesus var här för att rädda oss från djävulen och en busschaufför som lämnade bussen och bad mig vakta den medan han köpte kaffe (??). Alltid ett sånt äventyr att åka kollektivt, man vet aldrig vad som kommer hända!
 
Det har helt enkelt hänt lite för mycket grejer för att mitt huvud ska hänga med ordentligt så när jag var klar med dagens datorarbete stängde jag av mina telefoner, tog på mig en ansiktsmask och satte mig ner på balkongen och läste i min bok. Även om jag älskar att ha tusen bollar i luften är det så skönt ibland att bara ha lite "Amanda-tid" och stänga ute resten av världen.

Tipsinlägg: Så förvarar och sparar jag mina bilder

 
För mig betyder mina bilder allt.
De är minnen från saker jag gjort, platser jag sett och människor jag mött. Därför är det extremt viktigt för mig att mina bilder alltid är säkra om olyckan skulle vara framme. Jag har hört att en av de vanligaste sakerna människor svarat när de fått frågan "om du bara hade kunnat rädda ett föremål om huset skulle börja brinna, vilket skulle det vara?" är fotoalbumen, och det säger ju en hel del om att fotografier betyder så oerhört mycket för människor.
 
Tänkte därför i detta inlägg ta upp hur jag förvarar och sparar mina bilder.
 
📷  Så förvarar jag mina bilder
Jag förvarar alla mina bilder på två ställen, ena platsen är en extern hårddisk hemma hos mig och den andra är en nas på en annan plats. Jag förvarar alltså inga bilder direkt på datorn, och det är av två anledningar. Första anledningen är att jag har så mycket bilder att de skulle ta upp allt minne på datorn. Jag mår som bäst när datorn är helt tom på filer och endast används till att jobba på. Den andra anledningen är för att det är så skört att förvara bilderna på en dator. Den kan gå sönder, den kan bli snodd och så vidare.
 
Den externa hårddisken
I somras bytte jag min gamla och otympliga hårddisk (som behövde en extern elsladd!) till en mycket mindre och portabel hårrdisk. Jag har den här modellen (annonslänk) fast i 4 TB och tycker den fungerar superbra då den inte är mycket större än en mobiltelefon och därför lätt att bära med på både jobb och resor.
 
Nasen
Jag tycker man ska förvara sina bilder på MINST två olika lagringsgrejer på MINST två olika fysiska platser. Jag menar min externa hårddisk kan gå sönder och min lägenhet kan brinna upp. Därför förvarar jag även mina bilder på en nas i en annan byggnad som är precis som en extern hårddisk fast via Internet.
 
 
Årtalsmappar - Månadsmappar - Bilderna
 
📷  Så sparar jag mina bilder
Att strukturera och organisera är något jag verkligen älskar att göra, så självklart ligger alla mina bilder i en ordentlig ordning som fungerar för mig. Har förstått att alla har sina egna sätt att organisera på, men tänkte nedan beskriva exakt hur jag gör.
 
Privata bilder
Mina privata bilder sorterar jag i mappar, först övermappar med årtal och sedan undermappar med månader. Som jag tidigare skrev minns jag väldigt mycket genom mina bilder så har aldrig haft några större problem att komma ihåg ungefär när jag fotograferade en specifik bild och därför har jag inte heller haft några större problem att hitta en specifik bild bland mina tusentals bilder på hårddiskarna. Sedan har jag ju även bloggen som nästan är som ett facit om vilket år och månad jag gjort vad.
 
Mina privata bilder sparar jag enbart i RAW-format.
 
 
Ämnesmappar - Årtalsmappar - ZIP-filer med bilderna
 
Jobbbilder
Bilderna jag fotograferar för jobb sorterar jag dock annorlunda mot mina privata. Här sorterar jag istället först via vad det är för något, om det är mäklarbilder eller bröllopsbilder. Efter det har jag undermappar med årtal och efter det zip-filer med alla jobb och filerna heter samma sak som kunden. Så bröllopsfilerna kanska heter maja_per.zip och mäklarfilerna stockholmsgatan_1.zip. Jag har två zip-filer för varje jobb jag gör, ett med RAW-bilderna och ett med de färdigredigerade bilderna sparade som högupplösta PNG.
 
Så förvarar och sparar jag alla de tusentals bilder jag tagit genom åren, hur gör du?
 
●     ●     ●     ●     ●     ●     ●
 
Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och följ mig på Bloglovin' om du vill se fler tipsinlägg!

Under vecka 37 har jag...

 
...fotograferat en lägenhet med ett spegelbord där jag helt seriöst ägnade 15 minuter åt att försöka fotografera "kreativa bilder" med hjälpa av reflektioner från bordet. Gick ärligt talat sådär.
...insett att jag inte borde jobba som mäklarfotograf samtidigt som jag är sugen på att köpa lägenhet då jag vill ha precis allt jag fotar, haha. Som Hemnet-knarkande fast tusen gånger värre.
...börjat göra en ny bloggdesign, är så fasligt trött på den jag har nu då headern egentligen bara var tillfällig - för typ 9 månader sedan
 
 
 
...gjort ett bloggsamarbete med Greatdays (adlink) där jag fick genomföra ett Escape Room. Läs mer om det i det här inlägget.
...varit på massage igen med min onda rygg
...haft en sjuk pojkvän hemma hela veckan vilket är allt annat än bra när man jobbar hemifrån - så mycket mer frestande att sitta och kolla serier med honom än att fixa med bokföring och sortera bilder på hårddiskar, haha.
 
 
 
...sett en dubbel regnbåge
...haft en katt som följde med mig in i tvättstugan som jag knappt lyckades locka ut igen (kunde ju inte direkt lämna den inlåst där...)
...rensat garderoben på kläder jag inte längre använder
 
 
 
...haft hemmaloppis hos min föräldrar både lördag och söndag
...typ bara fått sålt en massa skräp som vi bara la ut på loppisen då vi inte fått iväg det till återvinningen än (typ 10 år gamla madrasser och en trasig taklampa??) medan knappt några av de fina och oanvända sakerna blev sålda. Människor är konstiga.
...blivit bjuden på kladdkaksfika

Före/efter: Så skapade jag min miniatyrillusion

 
Bilden ovan hade jag med i senaste gången i min fotoutmaning när temat var miniatyr.
Tyckte den bilden var väldigt rolig att skapa så tänkte att det kunde vara kul att visa upp hur jag gjorde i ett eget inlägg. 
 
 
 
Jag började med att fotografera två bilder, en på mig själv och en på en uppslagen bok. Jag hade kameran på samma ställe hela tiden för att ljuset och vinkeln skulle bli likadan på båda bilderna, och använde mitt telezoom (70-200mm) för att fotografera boken och mitt vidvinkel (16-35mm) för att fotografera mig själv. Jag använde även stativ och fjärrutlösare för att underlätta arbetet.
 
 
 
Sedan öppnade jag båda bilderna i Photoshop och frila bilden på mig och klistrade in den som ett nytt lager på bokbilden.
 
 
 
Efter det gick jag lös med "Burn Tool" och gjorde både små och stora ändringar med skuggorna för att bilderna skulle passa ihop "naturligare". Korrigerade även färgerna en hel del för att skapa en mer mystisk känsla. Så kul att göra såna här lite annorlunda fotograferingar ibland!
 
 
 
Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och följ mig på Bloglovin' om du vill se fler inlägg med före- och efterbilder!

Bröllopsporträtt i Boden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I somras gifte sig min vackra kusin och jag fick följa med när de skulle fotografera sina bröllopsporträtt.
Jag fick agera assistent under fotograferingen (de hade anlitat en annan fotograf för att jag bara skulle få njuta av att vara gäst) och bland annat bära skor och få ut grenar som fastnade i brudklänningen när vi gick i skogen. Jag passade ju självklart även på att fotografera lite egna bilder över axeln på den anlitade fotografen som fotograferade med ett teleobjektiv. Lite svåra förutsättningar alltså då jag själv bara hade ett 50mm, men tycker ändå jag fick till ett par bra bilder - fast det beror nog mycket på att brudparet är så fantastiskt fina! ❤ Här kan du läsa inlägget jag skrev om hela bröllopet.

Escape the Room med Greatdays

Inlägget är ett reklamsamarbete med Greatdays och innehåller annonslänkar via Adviral
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (Fotograf: "Spelledaren")
 
Igår fick jag genomföra ett så himla roligt bloggsamarbete med Greatdays*!
Jag och mina vänner Madeleine, Bodil & Isa fick nämligen testa på ett Escape Room tillsammans vilket i korta drag går ut på att man blir inlåst i ett rum och har en timme på sig att hitta ledtrådar och lösa pussel för att ta sig ut igen. Vi fick genomföra rummet som heter "Fotografens Studio" där vi bland annat fick leta ledtrådar i negativ och framkalla bilder vilket såklart gjorde det hela ännu roligare för mig som är fotograf.
 
 
 
Utan att avslöja för mycket går hela storylinen ut på att en fotografs son plötsligt försvinner och att fotostudion är hemsökt så du kanske kan ana hur mycket 4 fnittriga och ärligt talat lite rädda tjejer lät där inne när vi sprang omkring och letade ledtrådar, haha! Man går verkligen all in i det och jag som är en sån tävlingsmänniska låg helt ärligt på golvet och skrek av frustration när vi hade 5 minuter kvar och ett pussel kvar att lösa som kändes helt omöjligt. "Spelledaren" som höll koll på oss från utsidan måste ju ha världens bästa jobb som får sitta och kolla på alla människor som bryter ihop därinne, haha!
 
Dock så lyckades vi lösa det och tog oss ut efter 57 helt fantastiskt roliga och helt hysteriska minuter!
 
Jag har verkligen fått blodad tand för det här med Escape Rooms och ska helt klart boka in det andra rummet Greatdays erbjuder i Stockholm* som heter "Fängelset" där man är en fånge som ska bryta sig ut. Greatdays erbjuder även Escape Rooms i Göteborg* och Norrköping* så får du möjligheten att testa tycker jag helt klart att du ska göra det! Perfekt grej att göra med kompisgänget, familjen eller kollegorna, man måste verkligen samarbeta och kommunicera med varandra om man säger så ;) Tack Greatdays* för en så himla rolig upplevelse! 
 
 *Annonslänkar via Adviral
 

Tipsinlägg: Bildstorlekar i sociala medier

 
Bildstorlekar i sociala medier, vad är det egentligen som gäller?
Det här med bildstorlekar är verkligen en hel vetenskap. Tror de flesta har koll på att man inte ska ladda upp för små bilder då "de blir pixliga", men vad många inte vet är att man absolut inte ska ladda upp för stora bilder heller då det försämrar bildkvalitén också. Det allra bästa är helt enkelt att ladda upp bilden exakt lika stor som den kommer visas när den är uppladdad, men vad är egentligen det?
 
Jag brukar själv googla väldigt mycket innan jag laddar upp en bild för att vara säker på att den är i rätt storlek, men kom på att jag kunde samla all information på samma ställe och lika gärna göra ett blogginlägg av det hela. Bilderna visas självklart mindre på en telefon än på en datorskärm, men måtten nedan är anpassade efter en datorskärm och är angiven i antal pixlar.
 
Instagram
Profilbild: 161x161
Bild i flödet: 612x612
 
Facebook
Profilbild: 180x180
Omslagsbild: 851x315
Bild i flödet: 1200x1200
 
Twitter
Profilbild: 400x400
Omslagsbild: 1500x500
Bild i flödet: 880x440
 
YouTube
Profilbild: 800x800
Omslagsbild: 2560x1224
Tumnagelbild: 1280x720
 
Pinterest
Profilbild: 600x600
Bild i flödet: 600x(ingen gräns)
Tumnagelbild: 222x150
 

Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och följ mig på Bloglovin' om du vill se fler tipsinlägg!

Under vecka 36 har jag...

 
...hjälpt till att rasta hundar på jobbet (där jag i vanliga fall bara sköter det administrativa arbetet)
...blivit nerlerad av hundarna som väldigt gärna ville leka och gosa efter att ha lekt utomhus i regnet
...funderat på hur jag gått från att vara livrädd för hundar till att jobba med dem
 
 
 
...fått upp möbler på balkongen (!!!)
...haft en arbetsdag med tre olika jobb i tre olika (och spritt skilda!) Stockholmsförorter och självklart strulade allt i kollektivtrafiken den dagen men jag blev inte sen till något #planeringsproffset
...lagt ut en efterlysning på min Facebook-sida och fått massa återkoppling på den, så kul!
 
 
 
...fotat gravidbilder för första gången i två gravidklänningar man kan få låna från mig vid fotografering
...insett att jag älskar att kunna variera mig mellan att fotografera människor och bostäder, orka hålla på och nischa sig liksom ;)
...lagt typ hela min mobilsurf på att titta på Taylor Swifts nya musikvideo om och om igen, snacka om ett fantastiskt sätt att ge långfingret till alla som gjort henne illa under hennes karriär
 
 
 
...invigt de nya balkongmöblerna med mina favoriter Oskar & Eda
...funderat på någon bra lösning på pant-förvaring då en kassa i hörnet på balkongen sabbar helhetskänslan, några idéer?
...suttit en hel dag och organiserat mina papper, det var verkligen kaos innan så nu kan äntligen min organiseringshjärna slappna av
 
 
 
...bokat ett spännande bloggsamarbete med Greatdays (annonslänk)
...kommit fram till att jag älskar kombinationen stekt ägg + avokado
...haft en spontan pizzakväll hemma hos oss med pojkvännens vänner
 

It's Friday!

 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ingen har väl missat att det är FREDAG!!! idag!
Känner verkligen att jag behövde helg då jag varit så virrig den här veckan (bland annat skickat faktura till fel person och sagt trevlig helg till en kund - vid lunchtid i onsdags...) så gav mig själv ledigt idag för att ta det lugnt, för sånt får man göra som egenföretagare! Dock låg jag inte mer än tio minuter framför Netflix innan jag blev rastlös och fick för mig att göra en rejäl rensning och omorganisering av alla mina papper. Jag har på tre år haft tio olika jobb så har så fruktansvärt mycket kontrakt, pensionspapper och lönebesked som varit lite för mycket kaos för att min organiseringshjärna kunnat hantera det. Blä för papper alltså, i min värld hade allt mer än gärna fått vara digitalt.
 
Pappersorteringen tog precis hela dagen och under tiden fick jag lära mig att man ska spara lönebesked i 7 år och att livet är svårt utan en hålslagare och att de är betydligt svårare att få tag på än vad jag trodde. Jag har precis stängt igen sista pärmen och ska nu slänga ihop en kladdkaka då två vänner kommer hit ikväll för att inviga vår balkong som ÄNTLIGEN är klar! Tog bara typ 7 månader. Så pepp i alla fall och fredagsfeelingen är enorm!

Amanda Jonas Fotoutmaning

För att utmana mig själv och mitt fotograferande har jag startat en fotoutmaning.
En gång varje månad presenterar jag ett nytt tema, och du får jättegärna vara med och anta utmaningen! Reglerna är enkla, du har 20 dagar på dig att fotografera en bild som du tycker representerar månadens tema och publicera på din blogg, och sedan samlar jag alla bidrag i ett inlägg på min blogg, självklart med en länk till alla som deltagit. Här kan du hitta alla inlägg från tidigare utmaningar.
 
Det är alltså ingen tävling utan bara en rolig grej för att skapa kreativa bilder och damma av kamerorna lite. Det spelar ingen roll vilken nivå ditt fotograferande ligger på eller vilken typ av kamera du använder, alla får vara med!
 
 Månadens tema är: 
 
 
 
 
För att vara med:
● Fotografera en ny bild (alltså inga arkivbilder!) där du tolkar temat "Färgbomb" på valfritt sätt 
● Ladda upp bilden i ett inlägg på din blogg med rubriken "Amanda Jonas fotoutmaning: Tema Färgbomb" och en text på cirka 3 meningar där du beskriver hur du tolkat temat (och länka gärna det här inlägget så att fler hittar utmaningen!) någon gång från och med nu fram till den 25 september klockan 17:00
● Skriv en kommentar med en länk till ditt bidrag på det här inlägget*
 
Enkelt va? Den 25 september klockan 18:00 publicerar jag ett inlägg på min blogg med alla bidrag i utmaningen, inklusive mitt eget. *genom att länka ditt bidrag i det här inlägget ger du mig tillstånd att återpublicera din bild i ovan nämnda inlägg

Vad gjorde jag egentligen under sommaren 2017?

Den här sommaren har verkligen gått i ett för mig.
Jag har rest runt en massa, varit med om en massa spännande upplevelser och på toppen av det bara haft en enda vecka semester på hela sommaren så det har blivit en hel del jobb. Skulle jag sammanfatta sommaren med ett ord skulle det utan tvekan bli "Intensiv", men åh så roligt jag haft det!
 
Sommaren 2017 var den då jag vandrade i Tyresta nationalpark, fotograferade bröllop, firade 5 år med pojkvännen, köpte ett telezoom, dansade bugg på Gröna Lund och var med i Stockholm Fotomaraton,  bara för att nämna ett par grejer. Jag hann även med dessa resor:
 
 
 
Leksand 9-10 juni
Pojkvännens systers bröllop
 
Ullared 16 juni
Shopping!
 
 
 
Göteborg 17 juni
Varpatävling
 
Norge 18-24 juni
Vandringsresa
 
 
 
Hillared 25-29 juni
Häng med pojkvännens familj
 
Gotland 14-16 juli
Stångaspelen
 
 
 
Boden 19-25 juli
Kusinens bröllop
 
Vintjärn 29 juli-5 augusti
Släktträff
 
 
 
Leksand 11-12 augusti
Varpatävling
 
Gotland 25-27 augusti
SM i varpa

Planeringsmöte med mig själv på Gamla Orangeriet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Förra veckan besökte jag mitt nya favoritfik, Gamla Orangeriet, för en heldag med planering.
Min vän Isa är en stark förespråkare för det här med ensamfika och jag måste nog säga att jag gillade det! Kände mig så effektiv av att få sitta själv i en så fantastisk miljö och bara fokusera på att planera inför hösten och förbereda fakturor. Jag har ju varit egenföretagare i nästan 3 år men har aldrig riktigt lagt någon energi på det utan tagit det lite som det kommer, men nu fick jag en sån härlig inspirationsboost av att sitta där och jobba att jag spontant känner att jag måste göra detta en gång i månaden. Tror det är välbehövligt att sitta ner och sammanfatta månaden och se vad som ska utvecklas nästa månad.
 
Så får det bli helt enkelt, men tänker att det blir tråkigt i längden att komma tillbaka till samma fik hela tiden. Jag inspireras ju av att utforska nya platser så har du något tips på ett fik i Stockholm som gärna är lite dött på vardagar och erbjuder härligt ljusinsläpp får du gärna höra av dig! Har redan spanat in Rosendal för nästa planeringsmöte med mig själv! Tror detta kommer bli en bra grej.

Under vecka 35 har jag...

 
...börjat veckan med att må dåligt efter helgen
...hängt hemma hos mina föräldrar både måndag och tisdag då mamma också var sjuk så vi höll varandra sällskap och jag fick låna hennes fantastiska Musse Pigg-mjukisbyxor som jag väldigt gärna vill sno
...varit hemma hos min farbror för en fikakväll
 
 
 
...hängt med Isa i Mall of Scandinavia
...på riktigt hittat min drömlägenhet
...fotograferat och publicerat mitt bidrag i min fotoutmaning
 
 
 
...haft en planeringsdag med mig själv på Gamla Orangeriet
...lunchat på O'Learys med pojkvännen
...äntligen köpt möbler till balkongen!! Nu saknas bara ett litet bord (att ställa tekoppen på!) innan det känns färdigt
 

Resetips: Den stora Galdhøpiggen-guiden

Inlägget är sponsrat av Engelbert Strauss
 
 
Är du också lite sugen på att bestiga norra Europas högsta berg, Galdhøpiggen, precis som jag gjorde nu i sommar?
Vad bra, för då har du kommit helt rätt! Då jag själv googlade en massa och läste information i både norska och svenska forum  om vandringen tänkte jag att det kunde vara kul att göra en egen guide. Känner du att det är något jag missat och du undrar över är det bara att fråga bland kommentarerna!
 
Höjd: 2469 meter över havet
Kilometer: 6 km, vilket kan låta som ingenting men när det går uppför i snö blir det jobbigt
Tid: För oss tog det cirka 5 timmar upp och 3 timmar ner
När: Juli-september, vi besteg dock berget i slutet av juni och det gick också bra
Var: Loms kommun, Norge
 
Hur går det till?
De vanligaste startplatserna är Spiterstulen (1104 möh) och Juvasshytta (1841 möh). Vi gick från Spiterstulen vilken klassas som den enkla vägen upp, och ska man gå via Juvashytta kommer man gå över en glaciär och då behöver man både rep och guide. För att gå via Spiterstulen krävs alltså (i dagsläget) inga guider eller tillstånd, det är bara att ge sig av!
 
Vem kan bestiga Galdhøpiggen?
Åh vad gärna jag skulle vilja utbrista "ALLA!" på detta då jag lever efter teorin att om man vill göra något kan man göra det. Dock skulle jag vilja säga att man måste vara i hyfsat okej form och det är bra att ha förkunskaper i att vandra i snö - eller gå med någon som vet hur man gör. Visserligen är jag själv i allt annat än bra form och har ingen koll alls på hur man vandrar, men jag är ju också lite dum i huvudet så vet inte om jag skulle rekommendera någon annan med likadana förutsättningar att göra samma sak, haha!
 
Vad du än gör, var inte en sån som "inte orkar mer" och ringer efter fjällräddarna - de har betydligt viktigare saker för sig än att "rädda" människor som är dåligt klädda, är trötta eller fått skavsår.
 
 
1. Fleecetröja II 2. Vandringsbyxor II 3. Softshell-jacka
 
Vad ska man ha på sig?
"Kläder efter väder" är ju ett klassiskt uttryck, men så himla sant. Tumregeln när man vandrar är att man alltid ska klä sig lager på lager för att lätt kunna ta av/ta på ett lager kläder utefter behov. Närmast kroppen hade jag ett underställ i ull och över det ett par vattentäta vandringsbyxor från Haglöfs och en vind- och vattenavvisande softshell-jacka från Engelbert Strauss. Hade det regnat hade jag haft en annan jacka som var mer vattentät. På vägen ner hade jag även en fleecetröja på mig eftersom att det var mer ansträngande (=varmare) att gå uppför än nedför ;)
 
På fötterna ska man ha två par vandringsstrumpor, ett par tunnare och ett par tjockare för att de ska gnida mot varandra istället för mot huden för att undvika skavsår. Man bör även ha ett par rejäla vandringskängor i Gore Tex, vanliga gympadojjor är inte att rekommendera då man kommer behöva pulsa fram i snö.
 
Vad ska man ha med sig?
Kameran! Obviously. Dock kan jag garantera att man inte orkar bära på hela kamerautrustningen så rekommenderar att välja ut ett kamerahus och ett objektiv som man brukar använda (jag körde på  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM) och sedan hålla sig till det. Skippade allt annat i kamerautrustningsväg.
 
I min ryggsäck hade jag annars med mig mat, extra kläder, skavsårsplåster, en vattenflaska och en fulladdad mobil. Nu i efterhand skulle jag även vilja rekommendera att man har med sig norska pengar och en stjärtlapp. Stjärtlappen makear sense på vägen ner, jag lovar.
 
 
 
Vad äter man?
Innan man ger sig iväg ska man ha ätit en stadig och REJÄL frukost, tänk inte ens tanken på att bestiga ett berg med bara en tallrik yoghurt i magen. På vägen upp äter man inga större måltider utan tar kortare pauser och äter lite nötter, en frukt eller en powerbar. Jag åt totalt två ostmackor, tre powerbars, en banan och en massa vatten på vägen upp och ingenting på vägen ner.
 
På toppen finns det dock en liten stuga där det går att köpa korv och souvenirer, därav är det bra att ha med sig norska pengar upp. Där åt jag en korv och drack en burk cola och när vi var nere från berget stannade vi och åt en pizza.
 
Hur är terrängen?
Tänk snöig uppförsbacke med lite stenar här och där. Hela vandringen är ganska jämnbrant men vid några tillfällen behövde jag använda båda händerna också för att ta mig fram (upp?). Snön är också ganska ojämn, oftast gick det att gå på den utan problem, men ibland kunde man ta ett steg och sjunka ner så att man hade snö upp till midjan.
 
 
 
Något extra man bör tänka på?
Sherpor från Mount Everest har varit på Galdhøpiggen och lagt ut en led på hur man ska gå för att vandra säkert på berget - FÖLJ DEN LEDEN! Den är markerad med röda markeringar hela vägen från starten till toppen och går man där finns det ingen risk för att man skulle ramla ner i en avgrund någonstans.
 
Se också till att du bestiger berget med någon, samt att någon "nere på marken" har koll på när ni började gå och kan anmäla er som försvunna om ni inte är nere igen efter en rimlig tid. Kom även ihåg att vädret uppe på fjällen ändras fort och även om det var strålande sol när du gav dig av kan det ett par minuter senare vara snöstorm.

●     ●     ●     ●     ●     ●     ●

Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och följ mig på Bloglovin' om du vill se fler tipsinlägg!

 

September genom åren

 
September 2012 började med en helg på Gotland där jag blev genomförkyld - vilket verkade vara ett genomgående tema hela den månaden. Jag hann i alla fall med att kapa av 31 centimeter av mitt hår, hänga ett par dagar på Bosön och åka till Norrtälje för en ambassadörsutbildning då jag satt med i skolans marknadsråd.
 
 
 
Jag började september 2013 med att hoppa av ett av mina individuella val då jag redan hade för mycket att göra under sista året i gymnasiet, och uppgradera mig till Adobe CS6 (även om jag senare gick tillbaka till CS5 då jag trivdes bättre där). Jag hade även fest i skogen med elevrådet, hängde på en vind som var tagen ur en skräckfilm och gick på konsert på Gröna Lund.
 
 
 
I september 2014 jobbade jag heltid som mäklarfotograf och fick låna en fullformatskamera för första gången (som jag hade i ett och ett halvt år innan jag köpte en egen). Under den här månaden träffade jag Emma och Stina för första gången och var på inflyttningsfika hos Oskar där vi satt på golvet och åt sockerkaka. Det var även val i Sverige och jag jobbade som röstmottagare.
 
 
 
I september 2015 bollade jag tre jobb och jobbade mina sista pass (någonsin!!!) på Gröna Lund och var på en riktigt härlig avslutningsfest med Las Vegas-tema tillsammans med mina kollegor. Jag var även på kräftskiva och hade en mysdag med min föredetta varpaklubb.
 
 
 
Började jag gråta som en liten bebis när jag gick igenom inläggen från september 2016? Svar: JA! För ett år sedan bodde jag i Australien och spelade quidditch, såg knölvalar i det fria, besteg ett berg i gryningen, klappade kängurusar och hängde en massa på stranden. Alltså fan vad jag saknar Australien.