Fototips: Tankar om hur man blir en bättre fotograf

Välkommen tillbaka till TISDAGSTIPSET!
Varje tisdag publicerar jag ett tipsinlägg och idag tänkte jag fokusera på mina tankar om hur man blir än bättre fotograf. Trots allt handlar ju inte fotografering om vem som har dyrast kamera eller vem som har snyggast modell, man kan alltid skapa ett vackert fotografi utifrån sina egna förutsättningar!
 
 
 
📷  Lär känna dina kamera
Det finns få saker som provocerar mig så mycket än människor som köper en svindyr kamera, slänger instruktionsboken i en låda, fotograferar på auto och frågar varför deras bilder inte blir bra. Eller ännu värre, kommentarer som "din kamera tar så fina bilder!", ALLTSÅ NEJ! Det är aldrig kameran som tar ett fotografi, det är alltid personen bakom den som bestämmer komposition, ljussättning och känsla.
 
Ta fram den där instruktionsboken och läs den tills du lär dig någonting nytt om din kamera och testa den grejen tills att du kan den utantill, och gör sedan samma sak flera gånger. Jag kan min kamera utan och innan och behöver aldrig tänka efter hur man ändrade bländarstorleken eller hur man på lättast sätt byter mellan fokuspunkterna - allting går på ren automatik. Har du inte kvar din instruktionsbok kan jag med största sannolikhet säga att den finns att ladda ner gratis på Internet som en PDF-fil.
 
📷  Testa dig fram
Vad händer om du byter vinkel? Ändrar ljussättningen? Flyttar på ett föremål? Nöj dig inte med att bara ta en bild när du fotograferar utan testa dig fram. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Utvärdera sedan VAD det var som blev bättre/sämre och sedan VARFÖR.
 
📷  Jämför dig med andra
Enligt resten av världen ska man absolut aldrig någonsin jämföra sig med någon annan, men jag har själv aldrig riktigt förstått poängen med det där. Visst förstår jag att alla har olika förutsättningar för saker och ting här i livet, men när det kommer till prestationer tycker jag det bara är inspirerande att jämföra sig med andra.
 
Jag tittar hela tiden på bilder jag tycker är fina och jämför dem med mina egna bilder. MEN, istället för att tänka "hen är mycket bättre på att fotografera än mig" och ge upp gäller det att sporras och tänka "hen är mycket bättre på att fotografera än mig, varför?". Gå ner på detaljnivå och analysera bilderna, varför tycker jag att hens bilder är bättre än mina egna? Är det för att ljuset är så fint? För att färgerna är så klara? För att kompositionerna är så grymma? När du lyckats analysera bilderna så djupt hittar du även konkreta grejer du vill bli bättre på - och då är det bara att börja träna på det.
 
 
 
 
📷  Analysera dina bilder
Detta hänger ihop med punkten ovan, man kan inte bara analysera andras bilder för att se vad som är bra i dem, analysera även dina egna bilder. Vad är styrkorna i dem? Vad är svagheterna? När du konkret kan peka ut dessa saker vet du även vad det är du bör träna på för att bli bättre. Varje fotografi du tar är ett träningstillfälle.
 
📷  Lös problemet
Lite klyschigt skulle man kunna säga att man behöver "tänka utanför boxen" för att utvecklas som fotograf. Är det en ful soptunna i bakgrunden som stör kompositionen? Hitta en annan komposition. Skapar solen fula skuggor i ansiktet på personen du fotograferar? Skapa en annan ljussättning. Här handlar det också om att testa sig fram för att se vad som funkar.
 
📷  Fota, fota och fota lite mer
Det finns ju en regel som säger att man måste lägga ner 10 000 timmar på något för att bli proffs på det och det ligger så himla mycket i det där. Man kommer aldrig bli bättre om man inte tränar och så är det även när det kommer till fotografering. Så ta din kamera och gå ut och fota, fota och fota lite mer!
 
 

Klicka gärna på gilla-knappen och följ mig på Bloglovin' om du uppskattade det här inlägget 


Carolina Thoor
2017-11-28 / 07:51:39
URL: http://knaset.blogg.se/

Jättebra tips! Själv har jag ingen riktig kamera, däremot har jag en bra kamera på mobilen jag använder mig utav. MEN jag har så svårt med att fokusera.. Alltså inte jag, utan då man försöker fokusera på ett föremål eller liknande. Jag klickar på mittenknappen, men ändå blir det suddigt eller inte lika klart. Jovisst kanske man ska ändra ljussätningar, men jag kan inte riktigt sånt på mobilen och om jag inte missminner mig finns det ingen manual på mobilkameran ^^, men man får väl försöka mer som du säger. Övning ger färdighet! Men har du några tips? :)

Sv; tackar :) hoppas jag med!

Svar: Har du en smartphone kan du fokusera manuellt med hjälp av fingret! Och ljussättningen har ingenting att göra med vilken kamera man använder så här vill jag inte se några ursäkter ;) Läs gärna mitt inlägg om att fotografera med mobilkameran:http://amandajona.se/2017/march/fototips-att-fotografera-med-mobilkameran-2.html
Wanderlust by Jona

Netti Starby
2017-11-28 / 08:15:41
URL: http://nettistarby.blogg.se/

Åh jag älskar dina tips! :-D Kramis

Kattis
2017-11-28 / 09:06:32
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Riktigt bra tips tycker jag, gillar dessa inlägg skarpt!:)

Alice
2017-11-28 / 09:36:11
URL: http://lallizzlife.blogg.se

Vilka bra tips! ^^

Saga
2017-11-28 / 09:41:33
URL: http://nouw.com/sagaaginger

Riktigt bra inlägg!

Meg
2017-11-28 / 10:34:32
URL: http://megs.blogg.se

Himla bra tips! Känner mig skyldig på första punkten, måste nog ta och faktiskt läsa den där instruktionsboken man fick med hehe :)))

Maria
2017-11-28 / 11:20:44
URL: http://gairamsbilder.blogg.se

Superbra inlägg och mycket bra tips! Jag har nog ända sedan jag skaffade systemkameran jag hade tittat på andras bilder i syfte att lära, och gör så fortfarande :) Saknar min systemkamera, men nu får jag ta bilder utifrån de förutsättningar jag har :)

Jarina
2017-11-28 / 12:39:11
URL: http://jarina.fi/

Så många bra tips och jättefina bilder i inlägget! :)

sara
2017-11-28 / 12:46:08
URL: http://sarakarlson.blogg.se

Vad roligt med tips :)

Anonym
2017-11-28 / 13:47:07

Hej Amanda, Tack för att du ger så himla bra tips!

Jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg som handlar om motljusskydd. Hur mycket nytta har man av det? Använder du det flitigt? Blir det stor skillnad?

Jag har själv använt det rätt flitigt ett tag men till slut blev jag så less för det kändes som att det inte gav särskilt mycket och det kändes klumpigt att behöva sätta på det varje gång. Nu har jag kört utan ett tag och har börjat tänka att det kanske hjälpte en hel del ändå. Vad är dina erfarenheter? Hade varit väldigt roligt att få höra!

/Carolina

Svar: Hej Carolina! Tack för dina fina ord! Tyvärr är jag nog den sista personen att fråga om motljusskydd då jag är extremt dålig på att använda mina. Enda gången jag faktiskt använder motljusskydd är när det kommer "lens flares" på bilderna när jag anser att det inte passar in :) Sedan händer det faktiskt även att jag använder det som ett "extra skydd" när kameran hänger på axeln, men det är kanske inte riktigt den funktionen du söker efter ;)
Wanderlust by Jona

Ida
2017-11-28 / 14:21:23
URL: http://iidajohansson.se

Dina tips är kanon bra!! <3 ÄLSKAR dina bilder!

Linn
2017-11-28 / 15:28:14
URL: http://nouw.com/linndossing

Vilka bra tips du ger! Kram

johanna
2017-11-28 / 18:54:43
URL: http://nouw.com/johannamsjolin

Jättefina bilder!

Erica
2017-11-28 / 20:52:43
URL: http://lifebyerica.se

Så himla kul med sånnahär inlägg! :D

Måste bara säga att din nya header är otroligt fin!

Sara
2017-11-28 / 20:54:38
URL: http://sarastorback.for.me

Jättebra tips! :)

Emma
2017-11-29 / 07:59:31
URL: http://nouw.com/emmalisch

åh så bra tips! :D

amanda
2017-11-29 / 10:18:29
URL: http://mandasdiary.devote.se

Så grymma tips<3

Cornelia
2017-11-29 / 14:13:09
URL: http://corneliae.blogg.se/

SÅ bra inlägg! Du är så duktig <3

Marie
2017-11-29 / 20:11:27
URL: http://maarrre.blogg.se

Bra tips!

Julia
2017-11-29 / 20:47:29
URL: http://juliahw.blogg.se/

Vilka super-tips!

Pauline
2017-11-30 / 15:48:24
URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se

Jättebra tips! Jag skulle verkligen behöva läsa mig min kamera mer..

Jennie
2017-11-30 / 20:24:50
URL: http://jennieohlson.blogg.se

såå bra tips, tack!!

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm
2017-12-02 / 16:38:21
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Så bra inlägg! Håller med om att det är provocerande när folk köper dyra kameror och bara fotar på auto :P Kameran är ju ett verktyg man ska kunna, precis som t.ex. en hammare. Det är ju ingen som säger till en snickare som satt upp lister "åh, du måste ha en bra hammare" :P :)

Svar: Åh, så bra sagt!
Wanderlust by Jona


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback