Prag: Karlsbron i gryningen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (fotograferad av min pappa)
 
En morgon när vi var i Prag gick jag och pappa ut i gryningen till Karlsbron.
Planen var att få uppleva bron utan alla turister och att få se en spektakulär soluppgång - vilket ärligt talat gick sådär. Det var så pass mulet att himlen inte fick några fantastiska färger, det gick mer från svart till grått liksom ;) Sedan var vi inte heller ensamma utan det var en hel del människor där, allt från fotografer som låg ner på marken och fotograferade med stativ till asiater som filmade en extremt koreograferad pardans. Trots det tycker jag ändå att besöket helt klart var värt att offra sömn för då det var mäktigt att se bron utan en miljon turister, man kunde som insupa historien mycket mer, hur flummigt det än låter.
 
För att hitta mina bilder på Karlsbron fotograferade under dagtid kan du läsa det här inlägget.
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Edinburgh: Arthur's Seat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (sista bilden (som också är min nya header!) är fotograferad av Helena de Ilenczfalva)
 
Alltså drömmigaste ljuset med drömmigaste utsikten, eller vadå?
När jag var i Edinburgh för någon vecka sedan bestämde vi oss att bestiga berget (eller "kullen" som Wikipedia uttrycker det) Arthur's Seat strax innan solen gick ner. Vi hade redan gått över 20 000 steg den dagen och gått upp till både Edinburgh Castle och Calton Hill, men när en vacker solnedgång står på spel kan jag ärligt talat gå hur långt och hur fort som helst även när fötterna värker, haha!

Fototips: Tankar om hur man blir en bättre fotograf

Välkommen tillbaka till TISDAGSTIPSET!
Varje tisdag publicerar jag ett tipsinlägg och idag tänkte jag fokusera på mina tankar om hur man blir än bättre fotograf. Trots allt handlar ju inte fotografering om vem som har dyrast kamera eller vem som har snyggast modell, man kan alltid skapa ett vackert fotografi utifrån sina egna förutsättningar!
 
 
 
📷  Lär känna dina kamera
Det finns få saker som provocerar mig så mycket än människor som köper en svindyr kamera, slänger instruktionsboken i en låda, fotograferar på auto och frågar varför deras bilder inte blir bra. Eller ännu värre, kommentarer som "din kamera tar så fina bilder!", ALLTSÅ NEJ! Det är aldrig kameran som tar ett fotografi, det är alltid personen bakom den som bestämmer komposition, ljussättning och känsla.
 
Ta fram den där instruktionsboken och läs den tills du lär dig någonting nytt om din kamera och testa den grejen tills att du kan den utantill, och gör sedan samma sak flera gånger. Jag kan min kamera utan och innan och behöver aldrig tänka efter hur man ändrade bländarstorleken eller hur man på lättast sätt byter mellan fokuspunkterna - allting går på ren automatik. Har du inte kvar din instruktionsbok kan jag med största sannolikhet säga att den finns att ladda ner gratis på Internet som en PDF-fil.
 
📷  Testa dig fram
Vad händer om du byter vinkel? Ändrar ljussättningen? Flyttar på ett föremål? Nöj dig inte med att bara ta en bild när du fotograferar utan testa dig fram. Ibland blir det bättre, ibland blir det sämre. Utvärdera sedan VAD det var som blev bättre/sämre och sedan VARFÖR.
 
📷  Jämför dig med andra
Enligt resten av världen ska man absolut aldrig någonsin jämföra sig med någon annan, men jag har själv aldrig riktigt förstått poängen med det där. Visst förstår jag att alla har olika förutsättningar för saker och ting här i livet, men när det kommer till prestationer tycker jag det bara är inspirerande att jämföra sig med andra.
 
Jag tittar hela tiden på bilder jag tycker är fina och jämför dem med mina egna bilder. MEN, istället för att tänka "hen är mycket bättre på att fotografera än mig" och ge upp gäller det att sporras och tänka "hen är mycket bättre på att fotografera än mig, varför?". Gå ner på detaljnivå och analysera bilderna, varför tycker jag att hens bilder är bättre än mina egna? Är det för att ljuset är så fint? För att färgerna är så klara? För att kompositionerna är så grymma? När du lyckats analysera bilderna så djupt hittar du även konkreta grejer du vill bli bättre på - och då är det bara att börja träna på det.
 
 
 
 
📷  Analysera dina bilder
Detta hänger ihop med punkten ovan, man kan inte bara analysera andras bilder för att se vad som är bra i dem, analysera även dina egna bilder. Vad är styrkorna i dem? Vad är svagheterna? När du konkret kan peka ut dessa saker vet du även vad det är du bör träna på för att bli bättre. Varje fotografi du tar är ett träningstillfälle.
 
📷  Lös problemet
Lite klyschigt skulle man kunna säga att man behöver "tänka utanför boxen" för att utvecklas som fotograf. Är det en ful soptunna i bakgrunden som stör kompositionen? Hitta en annan komposition. Skapar solen fula skuggor i ansiktet på personen du fotograferar? Skapa en annan ljussättning. Här handlar det också om att testa sig fram för att se vad som funkar.
 
📷  Fota, fota och fota lite mer
Det finns ju en regel som säger att man måste lägga ner 10 000 timmar på något för att bli proffs på det och det ligger så himla mycket i det där. Man kommer aldrig bli bättre om man inte tränar och så är det även när det kommer till fotografering. Så ta din kamera och gå ut och fota, fota och fota lite mer!
 
 

Klicka gärna på gilla-knappen och följ mig på Bloglovin' om du uppskattade det här inlägget 

Under vecka 47 har jag...

 
...inte alls varit redo på att Stockholm helt plötsligt var täckt i snö
...behövt ta ner mina dunjackor från vinden
...varit så glad över att all snö smälte bort ganska fort
 
 
 
...tydligen fotat en solig byggnad och funderat på när det egentligen var sol, för visst känns det som att hela veckan bara varit supergrå och mörk?
...haft tacoskväll med pojkvännens vänner
...varit hundvakt hela helgen och världens sötaste lurvboll
 
 
 
...tyckt det blivit så fint överallt med all julbelysning
...blivit besatt av serien New Girl och sett tre säsonger på två dagar
...haft en peppig dejt med Isa där vi diskuterat precis allt inom företagande och sociala medier

Amanda Jonas Fotoutmaning: Tema Grodperspektiv

Min fotoutmaning fortsätter och denna gång var temat "Grodperspektiv".
 
 
 
Min tolkning av temat:
Gud alltså, har verkligen inte haft någon som helst inspiration att fota den senaste tiden. Kände dock att jag behövde ta en bild till utmaningen så tog med mig kameran ut idag när jag promenerade med en hund (är hundvakt i helgen) och fotograferade ett gäng elledningar ur grodperspektiv. Typ tråkigaste tolkningen någonsin, men det är ändå något med minimalism och linjer som tilltalar mig.
 
Nedan kan du se hur andra valt att tolka månadens tema:
 
 
 Fotograf: Maria
 
Marias tolkning av temat:
Om man är en liten groda då måste världen runt omkring se väldigt stor ut om man sitter och tittar upp mot kronan på ett träd tillexempel. Så jag tog mig till ett lite midre träd och låg mer eller mindre på på marken med kameran för att försöka få en grodas perspektiv :)
 
___________________________________________________________________________________________________________________________

I december kommer ingen utmaning läggas upp då jag tror att många kommer hitta på annat den 25 december, hehe. Har inte bestämt mig än om jag kommer fortsätta med utmaningen nästa år, så vill passa på att tacka alla er som varit med i min fotoutmaning under året! TACK! ❤ Vill du kika på alla fantastiska bidrag alla fotograferat på de teman jag haft kan du klicka här.

 

Mina spaningar på Black Friday

Inlägget innehåller annonslänkar via Tradedoubler
 
Kompressionstights* II Hårinpacking* II Minneskort* II Shampoo + Balsam* II Drönare*
 
Ingen har väl missat att det är Black Friday idag?
Kan vi alla bara släppa diskussionen om att det "bara är en dag som skapar hetskonsumtion", är SÅ less på det alltså. Finns ingen som tvingar än att handla bara för att det är rea liksom. Själv älskar jag Black Friday och har gjort flera bra fynd de två senaste åren så jag ska spendera eftermiddagen framför datorn och hålla utkik efter bra erbjudanden på sakerna ovan. Så bra att köpa förbrukningsgrejer som hårprodukter vid såna här tillfällen ju! Hoppas också hitta en drönare med typ 99% rabatt då jag inte är så sugen på att lägga 10 000 på något jag med största sannolikhet kommer att krascha så ni kan väl hålla tummarna för mig ;) Jag ska också hålla ögonen öppna efter lite julklappar då jag precis insåg att det är julafton om en månad! Var tog det här året vägen egentligen?
 
Vad håller du utkik efter idag på Black Friday? Tell me!
 *Annonslänkar via Tradedoubler

Edinburgh: En sammanfattning

 
Var? Edinburgh, Storbritannien (Skottlands huvudstad)
När? Onsdag 15 november - Fredag 17 November
Vem? Jag och Helena de Ilenczfalva
 
 
 
15/11
Vi landade i Edinburgh vid lunchtid och tog direkt en uber till hotellet där vi lämnade väskorna och fascinerades över vårt penthouse på 142 kvm. Ut på stan för lunch på Spoon Café (som tidigare hette Nicolson's Café och var platsen där J.K. Rowling skrev första Harry Potter-boken) för att sedan utforska Victoria Street, Edinburgh Castle och en butik som sålde Harry Potter-saker innan en varsin varm choklad på The Inn on the Mile. Sedan bockade vi av Balmoral Hotell (där J.K. Rowling skrev sista Harry Potter-boken) Princes Street Gardens och Primark innan vi gick tillbaka till hotellet för att vila lite innan middagen på Deacon Brodies Tavern. Vi avslutade sedan dagen med en ghost tour runt hela staden då vi fick höra mer om Edinburghs historia och folklore med en twist med tortyr, spöken och häxbränningar.
 
 
 
16/11
Vi började dagen med frukost på The Milkman innan vi promenerade iväg till Dean Village via Edinburgh Castle i morgonljuset. Sedan bockade vi av St Bernard's Well där vi stannade och pratade med en supergullig gubbe, för att sedan gå och fotografera på Circus Lane innan lunch på The Magnum. Sedan promenerade vi uppför Calton Hill och tittade på Dugald Stewart Monument och National Monument, samt gick upp för en spiraltrappa i Nelson Monument och njöt av utsikten. Ner för berget, förbi Palace of Holyroodhouse och sedan uppför berget Arthur's Seat där vi tittade på solnedgången över staden. Ner för berget igen och middag på The World's End innan vi stendog på hotellet efter ett välbehövt bad.
 
 
 
17/11
Frukosten åt vi på The Edinburgh Press Club innan vi gick tillbaka för att fotografera hotellrummet, packa ihop våra grejer och ta en uber till flygplatsen.
 
 

Tipsinlägg: Mina 5 bästa fototipsinlägg

Varmt välkommen till TISDAGSTIPSET!
Jag älskar att skriva tipsinlägg, men gör det alldeles för sällan. Därför tänkte jag göra tisdagstipset till en återkommande grej varje tisdag där jag delar med mig av antingen ett fototips eller ett resetips här på bloggen då det är mina två favoritämnen. Hur låter det? Jag tror i alla fall att det kommer bli superkul så hoppas att du också kommer göra det!
 
Så som mitt första bidrag till tisdagstipset vill jag tipsa om fem av mina gamla tipsinlägg som jag skrivit genom åren. Har valt ut just dessa fem då de handlar om de ämnen jag oftast får frågor om så tror att många kan dra nytta av dem. Enjoy!

_____________________________________________________________________________________________________ 

 
📷   5 tips för bättre vardagsfotografier
Det här är inlägget för dig som vill utveckla ditt fotograferande med ett par enkla tips som du alltid kan ha med dig, oavsett om du fotograferar med en systemkamera eller mobilkamera. Mitt mest gillade inlägg någonsin förresten! Läs inlägget här.

📷   RAW eller JPEG?
I det här inlägget finns alla för- och nackdelar med de två filformaten man kan fotografera i, och vilket som är att föredra! Läs inlägget här.
 
📷   Bländare, slutare & ISO
En heltäckande guide för dig som vill ta steget till att fotografera manuellt, eller bara är intresserad av att veta mer om själva tekniken som ligger bakom ett fotografi. Läs inlägget här.

📷   Vilken kamera ska jag välja?
Den här frågan får jag nog minst en gång i månaden och hänvisar fortfarande till det här inlägget med lite riktlinjer om hur jag tycker man ska tänka inför valet av en ny kamera. Läs inlägget här.

📷   Så sparar jag bilderna för bloggen
Tycker du att dina bilder förlorar både skärpa och färg när du lägger upp bilden på bloggen? Då har du med största sannolikhet sparat den fel och i det här inlägget har jag skrivit exakt hur jag gör när jag sparar mina bilder. Läs inlägget här.

______________________________________________________________________________________________________

Klicka gärna på gilla-knappen och följ mig på Bloglovin' om du uppskattade det här inlägget

 

Vad gjorde jag egentligen i Edinburgh?

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM 
 
Jag blir nästan provocerad av mig själv att säga det, men jag jobbade.
"Jobbade" känns nämligen helt fel att säga då jag var där som resesällskap/fotograf åt influencern Helena som var där för att skriva om ett hotell. Jag fick alltså upptäcka Edinburgh, äta en massa gott och bo i ett penthouse på 142 kvm och kallar det för jobb. Nyp mig. Känner någon att de behöver ha med en fotograf på sin nästa resa, anlita mig snälla, haha! Så himla kul förresten då Edinburgh alltid varit en plats jag velat besöka "i framtiden" i och med att J.K. Rowling bodde där när hon skrev Harry Potter, men nu i somras flyttade bloggaren Celine dit och jag har varit så avundsjuk när hon lagt upp sina fantastiska bilder att jag på riktigt tjatat om Edinburgh dagligen - och så fick jag plötsligt den här möjligheten! Ödet, eller vadå?
 
Har i alla fall haft det så bra och är nästan lite imponerad över hur mycket vi hann med på mindre än 48 timmar i staden! Jag har så mycket bilder att dela med mig av, självklart från Edinburgh, men har också en massa kvar från Prag samt ett helt gäng plåtningar från de senaste månaderna och eftersom att jag legat hemma med feber i helgen så har det ju passat utmärkt att kombinera min självömkan med inläggskrivande. Har förövrigt en ny grej som kommer upp på bloggen imorgon som kommer bli ett återkommande tema, så missa inte det!

Under vecka 46 har jag...

 
...fyllt 22 år
...fått världens bästa uppvaktande av mina närmaste
...gjort eget te från min egen teplanta
 
 
 
...åkt till Edinburgh med Helena  
...ätit lunch på caféet där J.K. Rowling skrev första Harry Potter-boken
...ätit sötpotatisfalafel vilket typ var det godaste någonsin
 
 
 
...bott i ett penthouse med tre sovrum och fem balkonger med utsikten ovan
...besökt en Harry Potter-butik där jag ville ha precis allt, men lyckades gå därifrån med enbart en kortlek
...lagt lite för mycket pengar på mat, men hjälp så mycket gott vi har ätit
 
 
 
...gått på en spökvandring då Edinburgh sägs vara en av världens mest hemsökta platser
...köpt finaste jultröjan med citat från Ensam Hemma
...gått 50 000 steg på mindre än 48 timmar
 
 
 
...bestigit ett berg och njutit av solnedgången
...åkt hem till Sverige igen och haft pizzakväll hos mina föräldrar
...bokat en resa till Kreta i sommar med pojkvännens familj
 
 

Hello from Edinburgh!

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (Fotograferad av Helena de Ilenczfalva)
 
Tusen tack för alla fina grattiskommentarer som jag fått!
Jag hade en extremt stressig födelsedag som i slutändan ändå blev väldigt fin med middag och tårta med några av mina närmaste. Sedan var det bara att duka av fikabordet och packa väskan för att fara iväg till Edinburgh. Vad jag gör här tar vi i ett senare inlägg, men tills dess får du gärna kika in mina insta-stories då jag uppdaterat flitigt där! @amandajona heter jag på Instagram!

Det är min födelsedag idag!

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM + Canon Speedlight 430EX II
 
 
Den 14 november 1995 föddes jag, vilket innebär att jag idag blir 22 år gammal.
 

Under vecka 45 har jag...

 
...fikat på Gråmunken med Isa
...hittat en rosa vägg i Gamla Stan som vi fotade portätt mot (läs mer om det här)
...börjat planera ett glöggmys och köpt glögg och ett pepparkakshus-set
 
 
 
...blivit firad på jobbet och fått fantastiska presenter (läs mer om det här)
...legat på min foam roller en hel kväll på grund av ryggont, kul osv.
...markerat ut alla Harry Potter-anknytningar i Edinburgh på en karta
 
 
 
...klippt mig
...haft lägenheten för mig själv hela helgen när pojkvännen var bortrest
...insett att jag gick ett dygn utan att säga ett ord
 
 
 
...varit på prisutdelningen av Stockholms Fotomaraton
...haft en av mina bilder nominerad till topp 10
...bjudit in mig själv på middag hos mina föräldrar
 
 
 
...gjort avokadopizza med fetaost och spenat 
...sett dokumentären om Helikopterrånet på SVT-play, kan rekomendera!
...köpt ballonger då jag tydligen fyller år imorgon

Prag: Old Town Square

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Alltså jag fick verkligen inte nog av all fin arkitektur i Prag.
Vet inte hur många bilder jag har på husfasader, haha! Hotellet vi bodde på låg väldigt nära Old Town Square vilket är en väldigt fin del av staden med massa gamla kyrkor och självklart - den astronomiska klockan från medeltiden. Tycker klockan är fantastiskt vacker (och häftig som överlevt så länge!) men hjälp vad överskattat klockspelet varje heltimme är! 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Av en ren tillfällighet hamnade vi vid klockan två minuter innan ett helslag första kvällen, och tur var det väl att vi fick det "avklarat" redan då. Typ en miljon turister på samma plats som tittade på när små träfigurer snurrade på stadshuset som var under renovering. Kan absolut rekommendera att man kollar in klockan när man är i Prag, och har man vägarna förbi vid ett helslag kan man absolut stanna och titta, men vissa står liksom en halvtimme och väntar på att klockan ska bli hel! Jag hade i alla fall varit så bitter om jag stått och väntat så länge då det inte är så spektakulärt som många får det att framstå som, haha ;)

Prag: Petrin Observation Tower

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Mitt bästa resetips måste vara att hitta en hög plats och njuta av utsikten.
Därför slutar det alltid med att jag går upp i en massa torn när jag är ute och reser, och i Prag hamnade vi bland annat i Petrin Observation Tower. Själva tornet ligger uppe på en kulle och man kan ta en linbana dit upp, men då jag och mina föräldrar har inställningen att man kan gå överallt valde vi istället att ta en promenad uppför berget, för att sedan ta de 299 trappstegen upp till toppen av tornet. Svettigt värre, men utsikten var i alla fall fantastisk, man kunde verkligen se hela Prag därifrån!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Prag: Trdelník

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Tjeckiens svar på spettekaka heter trdelník och gick ärligt talat att köpa i varje gatuhörn i Prag.
Skojar inte, överallt såg man dessa snurrade bakverk och självklart var vi tvungna att testa! Åt två stycken, en med kolasås och en som var fylld med vaniljssås, grädde och hallon. Tanken med dem är typ att man ska kunna äta dem i farten, men har ingen aning om hur man lyckas? Slutade bara med att jag fick kolasås på halsduken och grädde över hela händerna, haha! Gott var det i alla fall!

Tidiga födelsedagspresenter

Inlägget innehåller annonslänkar via Adviral
 
Blomvas (här*) II Ljuslykta (här*) II Salt- & Pepparkvarn (slutsåld, finns liknande här*)
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM 
 
Jag fyller ju år nästa vecka men blev uppvaktad på jobbet redan i tisdags.
Vi jobbar nämligen i skift på hunddagiset så vi är aldrig samlade allihopa samtidigt, men i tisdagskväll hade vi personalmöte med middag och då överraskade mina kollegor mig med presenter från mitt favoritmärke Ernst! Alltså hur fina är de inte? Blev alldeles tårögd. Fick blomvasen och ljuslyktan som självklart fick hedersplatsen på matbordet, samt en mortel* så nu kan jag äntligen börja göra mitt eget te! Verkligen så tacksam 
 
 *Annonslänkar via Adviral

Prag: Karlsbron

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Något man inte kan missa i Prag är Karlsbron som byggdes år 1357 över floden Moldau.
Alltså bokstavligt talat, man KAN inte missa den då den är en så central del av staden. Jag har ju en grej för gammal arkitektur så även om det är en av de största turistattraktionerna i Prag och det alltid är jättemycket människor i rörelse där tyckte jag den var väldigt mäktig med alla skulpturer och den fantastiskt fina utsikten över Pragborgen. 
 
Vet inte hur många gånger vi befann oss ute på Karlsbron men nedan är i alla fall ett hopplock av bilder fotograferade på dagen. Jag och pappa var även uppe tidigt en morgon för att fotografera bron i soluppgången så fler bilder kommer!
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Prag, en sammanfattning

 
Var? Prag, Tjeckiens huvudstad
När? Måndag 30 oktober - Fredag 3 november
Vem? Jag och min familj, det vill säga mamma, pappa och lillebror
 
 
 
30/10
Vi kom fram till Prag på eftermiddagen, 40 minuter tidigare än beräknat på grund av extremt stark medvind, och hoppade in i taxin som körde 117 på en 50-väg. På hotellet lämnade vi av bagaget och tog sedan en tur ut på stan där vi hamnade vid astronomiska klockan precis när den slog hel. Promenad i närområdet och bland annat ett besök på Hamley's och middag på en austaliensisk restaurang.
 
 
 
31/10
Efter frukosten bar det av mot Karlsbron, över den och upp för alla trappor i Saint Nicholas-kyrktorn med en panoramautsikt över Prag. Lunch på något fik och sedan in i Pragborgen ett par timmar. Ner för berget, förbi judiska kyrkogården och fikapaus med en varsin trdlnik. Tillbaka till hotellet innan middag och sedan en kvällspromenad på Karlsbron.
 
 
 
1/11
Sovmorgon då jag skulle sitta vid datorn och köpa Kränkus tekalender klockan 10, vilket tog en halvtimme på grund av överbelastad hemsida. Regn utomhus, men vi började med att ta trapporna upp i kruttornet för att sedan spendera någon timme i shoppingcentrumet Palladin - det enda som köptes där var lunchen. Promenad längs med Vaclavplatsen och ut från centrum där vi tog ett fikastopp, tog en promenad i en park och genomförde ett Escape Room med Harry Potter-tema. Tillbaka in i centrum och en varsin drink på Bep Bop Bar innan pizzamiddag på en italiensk restaurang.
 
 
 
2/11
Ut innan frukost för att se soluppgången från Karlsbron. Tillbaka till hotellet för frukost och sedan ut på stan med en promenad ner till de dansande husen, över bron till lillsidan och sedan en svettig vandring upp för Petrin-berget. Upp längst upp i Petrin-tornet och sedan ner för berget igen, lunchpaus innan en välbehövd dusch på hotellet. Ut igen för att äta en trdlník och besöka nationalbiblioteket (som var stängt på grund av renorvering) innan solnedgång på Karlsbron och middag i en mysig källare.
 
 
 
3/11
Låååång hotellfrukost innan vi checkade ut och tog taxin till flygplatsen och åkte hem.
 
 
 
Sammanfattningsvis: Fantastiskt vackra byggnader överallt. Vatten är dyrare än öl.  Mycket historiska byggnader finns kvar då Prag klarade sig relativt bra under världskrigen. Så gott som allting ligger på gångavstånd i centrum.

Jobbmåndag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograf: Isa Bylund)
 
Idag var jag tillbaka på jobbet efter en hel veckas ledighet.
Har väl inte riktigt kunnat hålla mig från jobbmejlen trots allt (#workaholic) men det blir väl lite så när man älskar det man gör - man vill inte riktigt ta semester. Idag hade jag i alla fall lite strategiskt valt att inte boka in mig på något jobb som krävde att jag åkte iväg någonstans eftersom att jag hade en känsla av att det skulle bli en hel del datorarbete som behövde fixas - och jag hade rätt. Så förmiddagen gick åt till att svara på mejl, boka möten och skicka fakturor, och sedan stängde jag av datorn, gav mig ut i höstsolen och gick och fikade med bästa Isa i Gamla Stan. Helt klart bra jobbmåndag!

Under vecka 44 har jag...

 
...flugit till Prag
...blivit väldigt aktiv på min instagram (och förövrigt gått från 200 till 2000 följare på en månad!)
...åkt rutschkana på leksaksbutiken Hamley´s
 
 
 
...druckit fantastiskt roliga drinkar på Be Bop Bar - de serverades bland annat i en sminkväska och i en liten kundvagn
...klivit upp i gryningen för att fotografera Karlsbron i soluppgången
...ätit två stycken trdlník
 
 
 
...gått upp i så gott som varenda torn i hela Prag
...genomfört ett Escaperoom med Harry Potter-tema (vi tog oss ut på 43 minuter!)
...snittat tre croissanter på hotellfrukosten varje morgon
 
 
 
...fotat en miljon husfasader då arkitekturen var så himla fin överallt
...shoppat förvånansvärt lite, köpte endast lite julpynt i trä som kommer hängas i granen sen
...flugit hem från Prag och åkt direkt till kyrkogården för att tända ljus
 
 
 
...haft en shoppingmiddag med pojkvännen på NK
...haft en mysdag med min kusin som var nere i Stockholm ett par timmar
...haft ett "fikamöte" med mitt resesällskap till Edinburgh

Amanda Jonas Fotoutmaning

För att utmana mig själv och mitt fotograferande har jag startat en fotoutmaning.
En gång varje månad presenterar jag ett nytt tema, och du får jättegärna vara med och anta utmaningen! Reglerna är enkla, du har 20 dagar på dig att fotografera en bild som du tycker representerar månadens tema och publicera på din blogg, och sedan samlar jag alla bidrag i ett inlägg på min blogg, självklart med en länk till alla som deltagit. Här kan du hitta alla inlägg från tidigare utmaningar.
 
Det är alltså ingen tävling utan bara en rolig grej för att skapa kreativa bilder och damma av kamerorna lite. Det spelar ingen roll vilken nivå ditt fotograferande ligger på eller vilken typ av kamera du använder, alla får vara med!
 
Månadens tema är: 
 
 
 
För att vara med:
● Fotografera en ny bild (alltså inga arkivbilder!) där du tolkar temat "Grodperspektiv" på valfritt sätt 
● Ladda upp bilden i ett inlägg på din blogg med rubriken "Amanda Jonas fotoutmaning: Tema Grodperspektiv" och en text på cirka 3 meningar där du beskriver hur du tolkat temat (och länka gärna det här inlägget så att fler hittar utmaningen!) från och med nu fram till den 25 november klockan 17:00
● Skriv en kommentar med en länk till ditt bidrag på det här inlägget*
 
Enkelt va? Den 25 november klockan 18:00 publicerar jag ett inlägg på min blogg med alla bidrag i utmaningen, inklusive mitt eget. *genom att länka ditt bidrag i det här inlägget ger du mig tillstånd att återpublicera din bild i ovan nämnda inlägg.

Hemma från Prag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Ibland går tiden verkligen bara för fort för nu sitter jag här hemma igen i ett mörkt Stockholm.
Jag har i alla fall haft ett par fina dagar i Tjeckiens huvudstad tillsammans med min familj och gjort allt från att gå på en 700 år gammal bro i gryningen till att genomföra ett Escape Room med Harry Potter-tema. Kameran har ju självklart fått hänga med överallt så ska se till att försöka publicera mina Prag-bilder flitigt ett par dagar framöver då nästa resa redan blir om en och en halv vecka - då sticker jag nämligen till Edinburgh i Skottland! Älskar att resa ❤

Nostalgi med Astrid Lindgren

Inlägget är sponsrat av SF Kids
 
 
Alltså åh så mycket nostalgi det blev nu.
Just nu testar jag ju nämligen tjänsten SF Kids som har alla Astrid Lindgrens filmer, så du kanske kan gissa vad jag sysslar med på kvällarna här nere i Prag. Jag har inte sett de här filmerna på säkert 10 år så av vissa av filmerna minns jag inte mer än fragment från medan andra (som typ Ronja Rövardotter och Pippi) fortfarande ligger färskt i minnet! Så mycket nostalgi alltså, tittade jämnt på dessa filmer när jag var liten och har alltid varit stolt över att jag och Astrid delar födelsedag ;) Brukade du titta på Astrid Lindgrens filmer när du var liten?
 
Använd koden amandajona för att få 2 månader av play-tjänsten SF Kids helt gratis (ordinarie pris 59 kr/mån) utan bindningstid! Erbjudandet är giltigt fram till 6/11 så än finns chansen att helt gratis få tillgång till alla Astrids filmer + en massa andra filmer och serier! 
 
 

November genom åren

 
I november 2012 gick jag i gymnasiet och fick gå på studiebesök på SVT. Jag åkte även med elevrådet till Nästan-festivalen för nästan-medborgare och spenderade mitt höstlov hemma  hos pojkvännen (som bodde i Borås på den tiden). Jag fyllde även trollkarlsmyndig på en dag då jag låg hemma med hög feber.
 
 
 
November 2013 började nere hos min pojkvän (som bodde i Borås på den tiden) och fortsatte sedan med en helg på Gotland, ett studiebesök i en fotostudio och ett besök på Fotomässan. Det var även under den här månaden jag blev myndig och  fyllde 18 år.
 
 
Helt enligt tradition började även november 2014 med en vecka hos pojkvännen (som fortfarande bodde i Borås på den tiden). Jag fortsatte sedan med lite Halloweenfirande i efterhand, en stålullsfotografering med min bror, samt en massa julbak inför första advent. I november 2014 fyllde jag även 19 år, och "kom ut" på bloggen som mäklarfotograf.
 
 
 
November 2015 började med en extremt känslomässig vecka med en femtioårsfest, en begravning samt min egen 20-årsdag (där jag blev "kidnappad" av familjen för en middag på Texas Longhorni tre helt skilda städer i Sverige. Jag började även vikariera på förskola, gjorde pumpasoppa och pumpabrödupptäckte en klippa vid vattnet och åt årets första julbord.
 
 
 
Alltså inte bra att jag alltid börjar gråta när jag gör dessa tillbakablickar på förra året, fan vad jag saknar Australien alltså. För ett år sedan bodde jag i alla fall i Australien och pluggade inför mina "final exams" och hängde på stranden den jag försökte lära mig surfa. Spenderade min födelsedag med att bada i ett vattenfall, var på avslutningsgala med quidditchen där jag vann pris för "most improved" och gick på halloweenfest med mina aussievänner. Jag var även på premiären av Fantastic Beasts and Where to Find them samt var på öppningen av ett nytt Ikea utanför Brisbane.