Resetips: Frågor och svar om Australien

 
Vad var svårast att lämna när du åkte hem? // Vad saknar du mest med Australien?
Det var fruktansvärt jobbigt att säga hejdå till alla fantastiska människor jag lärt känna eftersom att jag inte vet när (eller ens om!) jag kommer få träffa dem igen. Så vännerna saknar jag absolut, men även värmen och havet då jag är en sol- och vattendyrkare. Sedan saknar jag faktiskt kängurusarna mer än vad jag ens kunde föreställa mig, de magiska djuren har verkligen etsat sig fast i mitt hjärta.
 
Vilka var dina topp 5 favoritplatser där?
Kawana Beach, Buderim Falls, Mt Coolum, Sunshine Plaza och poolen vid vårt hus - bara för att nämna ett par i Sunshine Coast.
 
 
 
Vad lärde du dig mest under din tid där? // Lärde du dig något speciellt om dig själv under tiden som du bodde där? 
Lärde mig absolut att kunna vara mer bekväm med att prata engelska (även om det tycks vara en förmåga som försvunnit något nu...) men med risk för att låta som en klyscha: Jag växte verkligen som person och klarade av saker jag aldrig ens hade föreställt mig att jag kunde göra! Vi kan låtsas att jag lärde mig surfa också, även om jag inte kom längre än att stå på knä på surfbrädan, haha.
 
Vad var det roligaste? // Vad är det bästa/mindre bra med Australien? // Vad var roligaste/tråkigaste under resan? 
Det var så mycket grejer som var så fantastiska med Australien att jag verkligen inte kan välja en, men både kängurusarna, värmen, havet, människorna och quidditchen toppar den listan.
 
Det tråkigaste var nog egentligen studierna som inte riktigt var som jag hade förväntat mig.
 
 
 
Hur kom det sig att du flyttade till just Australien? // Vad var det som gjorde att du åkte just till Australien?
Jag har i många år drömt om att få åka till Australien och sedan började pojkvännen prata om att han ville studera utomlands så vi slog helt enkelt bara två flugor i en smäll. Ärligt talat vet jag inte riktigt vart den där lockelsen till Australien kommer från.
 
Är det sådär hårt i tullen som man ser på tv? 
Ja fast nej, haha. De har väldigt strikta inreseregler men så länge man gör rätt för sig (har rätt typ av visum, deklarerar om man har med sig mat eller mediciner osv.) så är det inga som helst problem. Själv var jag supernojig när jag kom på att jag hade ett paket Alvedon i handbagaget (visste inte om det kunde innehålla något som är olagligt i Australien), så jag deklarerade att jag hade mediciner med mig och fick därför prata med en tulltjänsteman innan han stämplade mig som godkänd för inresa. Australiensare är extremt vänliga och hjälpsamma så det är inga som helst problem bara man frågar om det är något som känns oklart!


 
Återberätta resan med 5 ord.
Utvecklande. Utmanande. Solig. Varm. Magisk.  
 
Hade du gjort något annorlunda om du fick göra om resan? Vad i sånna fall? 
Jag har funderat mycket på det här och tänkt på att jag nog hade velat bo närmare havet. Visst var det jätteskönt att bo granne med Universitetet, men hade så här i efterhand nog uppskattat att bo granne med havet och ha 20 minuter till Universitetet istället för tvärtom - även om boendena vid havet självklart var dyrare. Vi skulle ju egentligen ha stannat ett helt år, men med facit i hand var det perfekt med ett halvår men skulle nog ha valt att vara borta januari till juni istället för juli till december då det var både psykiskt och fysiskt jobbigt att flytta hem till ett snöigt Sverige, hade nog varit lättare att komma hem mitt i sommaren tänker jag.
 
 
 
Skulle du kunna tänka dig att flytta dit på heltid?
Ja och nej. Australien är helt fantastiskt och jag älskar hela atmosfären så skulle absolut inte ha någonting emot att bo där, men samtidigt är jag nog för hemmakär för att kunna lämna Sverige, familjen och vännerna "för alltid" liksom.
 
Är Australiens ett land "man måste uppleva"?
Ett ord: JA!
 
 
 
Är det dyrt att leva i Australien? // Hur är det att bo i Australien i förhållande till Sverige pengamässigt? Maten, dyrare? billigare? Hyran osv.
Jag har skrivit ett rätt så utförligt inlägg angående ekonomin i Australien som går att hitta >>här<<, men sammanfattningsvis skulle jag säga att jag inte spenderade mer på nödvändiga utgifter (hyra, mat, transport osv) än vad jag gör nu hemma i Sverige, dock skenade ju nöjeskostnaderna iväg en del då det hela tiden fanns så mycket jag ville göra, haha. Största kostnaden var studieavgiften som gick på 60 000 för en termin, jämfört med Sverige där det är gratis så där ligger väl även den största skillnaden.
 
Vad var det häftigaste du upplevde i Australien?
Klappa en känguru, bada i ett vattenfall, se valar ute i det fria, bestiga ett berg i gryningen, delta i de Australiensiska mästerskapen i quidditch - bara för att nämna ett par.
 
 
 
Skulle du rekommendera att åka till Australien, med tanke på den enormt långa flygresan? (Är själv rädd för att flyga och vet inte om det är värt). 
Ett ord: JA! Jag är ärligt talat inget större fan av att flyga egentligen och är helt säker på att planet ska störta varje gång jag sitter på ett flygplan, men skulle aldrig låta den rädslan hindra mig från att upptäcka världen. Det är bara att sätta lurarna i öronen med bra musik och ta ett par djupa andetag så klarar man det!
 
Var det något du fastnade extra mycket för under tiden du var där? 
Det första jag kom och tänka på att jag blivit besatt av babyspenat under min tid i Australien och har verkligen ingen aning om varför, haha. Annars har jag ju blivit kär i både kängurusar och quidditch.
 
 
 
Lever kängrusen (plural? haha) fritt där, alltså typ som ekorrar här? 
Detta var något jag var så sjukt överraskad över, men ja det gör de! Innan jag åkte dit tänkte jag att de var lika vanliga som älgar i Sverige och att jag skulle ha tur om jag fick se en eller två ute i det fria, men jag såg ett tiotal kängurusar varje dag som hoppade omkring Universitetet. 
 
Hur finansierade du din australienvistelse? Blev det någon "klumpsumma" du behövde ha i förskott? 
Det var ju en hel del som behövde betalas innan avresan; visum, deposition på huset, flygbiljetten och försäkringen. Detta betalade jag med ihopsparade pengar (hade ju fem jobb hemma i Sverige innan jag flyttade, hehe). Den dyraste utgiften var studieavgiften på 60 000 till Universitetet, och den har jag tagit som studielån hos CSN som ska betalas tillbaka inom de kommande 25 åren. Därefter levde jag på någon blandning av sparade pengar, studielån samt studiebidrag för att täcka vardags- och nöjesutgifterna.
 
 
 
Hur mycket kostade det? // Vilken typ av budget behöver man ha för att resa iväg till andra sidan jorden? 
Jag har försökt undvika att räkna ihop en totalsumma (då det ger lite ångest) men någonstans kring 115 000 har jag nog spenderat under halvåret jag bodde i Australien (där kom ångesten, haha!). Om man räknar bort studieavgiften till Universitet blir det ju dock en snittkostnad på 9 000 kronor i månaden som täckte mat, boende, lite för mycket shopping och spännande äventyr (samt flygbiljetterna, visum, försäkring osv.) - och då har jag absolut inte snålat på något så ser man det på det sättet är det ju inte så mycket, egentligen.

Hur såg en vanlig dag ut?
Jag lyckades verkligen få in så bra rutiner som tycks vara helt bortblåsta nu när jag är hemma, haha! Men jag klev upp redan vid 6 på morgonen när solen gick upp och tog en morgonpromenad eller ett dopp i poolen. Hade jag lektioner var de på förmiddagen mellan 8-12, annars brukade jag stanna kvar vid poolen resten av dagen eller ta bussen till havet eller till ett shoppingcentrum. Om jag åkt buss någonstans stannade jag alltid för att handla livsmedel innan jag tog bussen hem (passade på när jag redan var ute då vi inte hade någon matbutik i närheten). Försökte vara utomhus så mycket som möjligt på dagarna och när solen gick ner satt jag ofta inne och antingen pluggade eller kollade på serier, men på tisdags-, onsdags- och fredagskvällar spelade jag quidditch. Hade även möjlighet att gå på fysträningspass med quidditchen varje vardag klockan 12 och försökte hinna med minst två såna pass i veckan.
 
 
 
Hur varmt var det?
Vi kom dit under deras vinter och då var det kring 20 grader, och vi åkte därifrån mitt i sommaren och hade en medeltemperatur på 30 grader.
 
Hur gjorde du för att åka dit? Alltså hur gick processen till?
Processen började väl egentligen redan oktober 2015 då vi började prata om utlandsstudier och ansökte till ett treårigt program strax utanför Sydney. Vi valde dock av flera olika anledningar att inte åka då, men längtan dit blev för stor så i mars 2016 började vi ansökningsprocessen igen, men denna gång för endast ett års studier. Vi flyttade sedan i juli 2016 och kom hem i december 2016 då vi ändrade oss ännu en gång och kände att det räckte med ett halvår.
 
Vi ansökte med hjälp av företaget Kilroy så de skickade alla viktiga dokument åt oss, ansökan till skolan och fix med visum. När vi blivit godkända för studier och fått godkänt visum bokade vi flygbiljetter och ungefär en månad innan flytten hittade vi ett boende på hemsidan Flatmates. Egentligen flöt väl allting på ganska lätt så skulle inte vilja påstå att processen var särskilt svår, men det kan ju också bero på att vi lät proffsen på Kilroy sköta allt tråkigt pappersarbete.
 
 
 
Planerar du att åka tillbaka dit på en resa eller liknande i framtiden? // Finns det något speciellt du inte hann med att göra i Australien som du vill åka tillbaka för? 
Jag är allt annat än klar med Australien och hoppas få komma iväg på en resa dit inom de närmsta fem åren, då med en längre resa längs med hela östkusten. Dels för att se platser som Sydney och barriärrevet som vi inte hann med, och dels för att få "komma hem" till Sunshine Coast igen och leva det australiensiska livet, om så bara för ett litet tag.
 

Heléna
2017-03-13 / 20:48:31
URL: http://helna.blogg.se

Så roligt att få läsa dina svar på frågorna :D Nästa gång du åker dit måste du se till att komma längre ut med båt så du kan fotografera en livs levande sjöjungfru också (för de måste ju finnas på riktigt) :D Kramar fina Amanda <3

Photo by E M E R E L L A
2017-03-13 / 21:06:56
URL: http://emerella.blogg.se

Åh det låter helt underbart det du berättar :)

Jag skulle så gärna vilja åka dit men jag är så jäkla rädd för alla giftiga djur/kryp som finns där överallt :D Såg du mycket sånt? :)

Svar: Verkligen inte! En gång hände det att vi råkade få med oss en spindel in med tvätten, men den var inte ens giftig så det hela är ärligt talat väldigt överhypeat. Australien har många farliga djur, men stör inte du dem stör inte de dig :)
Amanda

Gabriella
2017-03-13 / 21:07:23
URL: http://gabriellasigfridsson.devote.se

Åh så roligt att läsa!!

MALIN
2017-03-13 / 21:11:39
URL: http://malinkirstine.se

Kul att läsa dina svar! Sååå fina bilder! Kram

trisiaa
2017-03-13 / 21:49:15
URL: http://www.trisiaa.se

Låter helt underbart :D ÄLSKAR bilderna!

Mirre - Sweetwords
2017-03-13 / 21:53:02
URL: http://sweetwords.se

Men oh så många underbara bilder

Celine
2017-03-13 / 21:59:25
URL: http://celinelf.blogg.se/

Så kul att läsa och bilderna är ju helt fantastiska <333

sandra
2017-03-13 / 22:29:23
URL: http://www.sandramusic.spotlife.se

kul att läsa :)

FeliciaO - Everyday / Fashion / Modeling
2017-03-14 / 00:09:54
URL: http://feliciao.se/

Roligt att läsa och dina bilder är fantastiska :)

Anonym
2017-03-14 / 06:57:20
URL: http://stillastund.blogg.se

Bra läsning och fina bilder

WWW.svintoflickans.blogg.se
2017-03-14 / 07:11:08

Ser helt underbart ut !!! Ibland undrar jag varför jag bor i Sverige när jag eg bara gillar sommar 😜. Fina bilder 💕

Netti Starby
2017-03-14 / 07:25:22
URL: http://nettistarby.blogg.se/

Så kul att läsa om din intressanta resa i Australien! <3 Kramis

Carro
2017-03-14 / 07:39:47
URL: http://nouw.com/carroat

Så underbara bilder! Jag vill verkligen åka dit och att se en känguru hade inte varit fel :)

Film&serier bloggen
2017-03-14 / 08:21:47
URL: http://filmandserier.blogg.se

Australien låter som ett underbart ställe, dit vill jag med nu :)

Rebecha
2017-03-14 / 08:46:57
URL: http://rebechapysslar.blogg.se/

Så härlig sammanfattning. Australien är med i min bucketlist, så måste dit en dag 😉

Alice Lindström
2017-03-14 / 09:15:19
URL: http://alicelindstrom.se/

Grymt bra inlägg! mycket läsvärt, tack för dina svar!
Blir verkligen så sugen på att åka till Australien!!!

Bella
2017-03-14 / 09:16:27
URL: http://nouw.com/bellss

Intressant att läsa!

starsinlife.blogg.se
2017-03-14 / 09:56:52
URL: http://starsinlife.blogg.se/

Låter helt underbart! !! Det är ett land jag vill besöka!! Så härligt på alla sätt, förstår att du saknar både vänner känguru mm . Kram

Pauline Hurtig
2017-03-14 / 11:26:23
URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/

så roligt att få läsa dina svar! och vad häftigt med kängrusen :)

Amanda CL
2017-03-14 / 11:30:11
URL: http://amandacarlberg.se/

qudditch? Nu blev jag nyfiken! kommer det från Australien eller har det liksom blivit en grej där efter Harry Potter? :D
gud vad söta kängurur!

Svar: Det finns i hela världen (finns världsmästerskap!) och är baserat på quidditchen i Harry Potter, men med en hel del mugglarregler ;)
Amanda

Ida
2017-03-14 / 12:02:10
URL: http://iidajohansson.se

Åh vad kul att läsa!! :)

Line
2017-03-14 / 14:15:02
URL: http://www.linecl.com

åå så fint!!

Melan
2017-03-14 / 15:17:06
URL: http://www.nouw.se/melan

Så roligt inlägg och oj så fina bilder! 😍👏🏻

Natalie Honkonen
2017-03-14 / 15:35:58
URL: http://nouw.com/nataliehonkonen

Så kul att läsa och vilka härliga bilder! Vill hemskt gärna åka till Australien!! Kramar

annelie
2017-03-14 / 16:00:35
URL: http://tippellertopp.blogg.se

va trevligt o läsa :D

MILINA
2017-03-14 / 17:16:43
URL: http://nouw.com/milina

Så roligt att läsa dina svar! Aldrig varit i Australien! :)

Biggeros
2017-03-14 / 17:35:00
URL: http://biggeros.blogg.se/

Vilken erfarenhet du har av Australien. Väldigt intressant läsning. Kram

Sara
2017-03-14 / 17:44:56
URL: http://sjkarlsson.blogg.se

Åh vad härligt o läsa! villl så tillbaka och uppleva mer, jag fastnade så för Australien (dock bara tre veckor där så har massa kvar att se) :D

Julia Persson
2017-03-14 / 18:00:56
URL: http://nouw.com/juliaperssonn

Ser helt magiskt ut!

Days by Johanna
2017-03-14 / 19:31:51
URL: http://daysbyjohanna.blogg.se

Så kul och läsa och så härliga bilder.

My wonderful loves
2017-03-14 / 19:38:27
URL: http://mywonderfulloves.vimedbarn.se

Kul att läsa om din tid där. Skulle vara så skönt att bara åka iväg någonstans.

Julia Svensson
2017-03-14 / 20:06:58
URL: http://juliasvenssons.se

Såå kul att läsa!!

Ida Lindborg ♡
2017-03-14 / 20:17:03
URL: http://photobylove.se/

åh vad kul och läsa och vilket härligt inlägg!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★
2017-03-14 / 20:17:52
URL: http://www.saramadeleine.se

Vilken upplevelse det måste varit :). Jättekul att du delar med dig :)

Erika
2017-03-14 / 20:25:21
URL: http://icanpikan.blogg.se

Förstår att Australien måste ha varit amazing!

Lena
2017-03-14 / 21:01:14
URL: http://nouw.com/moonshinelullaby

Jättekul och intressant att läsa Amanda, tack för inblicken i det hela. Jag vet att jag kollade på studier i Australier och den som jobbade på universitetet jag pratade med sa att det bodde två olika grupper om kängusar på just campusområdet :D

Sara
2017-03-14 / 21:19:37
URL: http://nouw.com/sarastorback

Kul att läsa, och vilka härliga bilder! Australien verkar verkligen vara ett vackert land

mammansprinsessor
2017-03-14 / 21:39:57
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se/

Så kul att läsa dina svar om Australien :) ser så vackert ut där.kram

Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg
2017-03-15 / 11:02:20
URL: http://mariaanderzon.se/

Haha älskar frågan "Är Australien ett land man måste uppleva" Frågar du mig så är det svaret på alla länder och platser. Det finns ett värde i att besöka allt som jorden har att erbjuda.

Jag var i Oz när jag var 19. Åkte själv och som du skriver, det var magiskt!

Svar: Åh, kan inte göra annat än att hålla med!
Amanda

Johanna
2017-03-15 / 18:53:55
URL: http://ensllsam.blogg.se/

Åh se helt fantastiskt ut! Har ännu inte varit i Australien men oj vad jag vill åka dit! Och kangrusarna😍

Eleonora Adriana ♥
2017-03-15 / 19:20:05
URL: http://eleonoraadriana.blogg.se/

Såå härligt det såg ut!

Sara Ekman
2017-03-16 / 09:47:36
URL: http://aamaziing.se/

Så kul att läsa :D Måste också åka till Australien igen, finns ju så mycket man vill se och göra :D

Carro
2017-03-18 / 22:33:17
URL: http://carro93.se/

så kul att läsa! hur lång tid tar det att flyga dit?

Svar: Det går ju inga direktflyg dit så man måste mellanlanda vilket kan ta olika lång tid (vi hade en mellanlandning på 2 timmar och en på 18 timmar...) men någonstans kring 30 timmar är inte helt orimligt :)
Amanda

Alexiia silly
2017-03-20 / 19:44:12
URL: http://alexiialifemoments.blogg.se/

Har också alltid drömt om en resa till Australien fantastiska bilder 😊

Ylva
2017-04-18 / 18:16:44
URL: http://ylvwes.blogg.se

Älskar att läsa sådant här, trots att jag själv får abstinens efter att resa! Kände stor tomhet när jag flyttade hem från en termin i Madrid, men så glad att jag äntligen fick tummen ur och åkte iväg! Även om det inte var så himla långt, hehe ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback