Bröllop i Leksand

  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
För tre veckor sedan var jag uppe i Leksand för att gå på pojkvännens systers bröllop.
Allt var bara så drömmigt! Brudparet är helt seriöst världens finaste par och hade gjort varenda detalj perfekt. Allt från en bröllopstårta på fem våningar (som bruden bakat själv!) till ölflaskor med egengjorda etiketter (som de satt på för hand!) till tomtebloss och fyrverkerier nere vid vattnet i skymningen. Det var ju nästan för bra för att vara sant. Vi var även ett par stycken som fick ro brudparet från kyrkan till festplatsen och jag höll på att smälta när jag fick reda på att brudparet träffades när de konfirmerade sig - och rodde den båten. Nä alltså, drömbröllop helt klart!

Fysiska och psykiska utmaningar i Norge

I lördags var jag tillbaka på svensk mark igen, men är kvar hos svärföräldrarna i Hillared ett par dagar till innan jag är hemma "på riktigt".
Har verkligen haft det bra i Norge och pressat mig själv så himla mycket både fysiskt och psykiskt. Vi var ju där för att vandra vilket jag ärligt talat aldrig gjort tidigare, de "träningsvandringar" jag och pojkvännen gjort innan detta var mer som skogspromenader än vandringar, haha. Därför var jag i allt annat än i bra fysisk form för att klara av att vandra 8 timmar om dagen så huvudet har behövt hjälpa till med vartenda steg jag tagit, och jag har klarat så himla mycket! Jag har klarat att vada genom ett kraftigt vattenfall, jag har klarat att hålla mig lugn när vi vandrat 30 centimeter från ett minst hundra meter djupt stup och jag har klarat att bestiga norra Europas högsta berg. Vill man så kan man är mitt mantra och jag tycker att denna vecka bevisat att det är sant!
 
Har så mycket bilder jag vill visa och tänkte att jag skulle dela upp dem efter vilken vandringsled de är fotograferade på, men börjar med ett par som inte hör ihop med någon annan då de är fotograferade från någon av alla våra roadtrips mellan vandringsplatserna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Harry Potter 20 år

 Arkivbild från det här inlägget
 
Vad är jag för en Harry Potter-nörd om jag inte uppmärksammar fenomenets tjugonde födelsedag?
Idag är det nämligen exakt 20 år sedan första boken om Harry Potter gavs ut. Jag var inte ens två år gammal då så det dröjde nästan fem år till innan jag själv kom i kontakt med berättelsen - först genom filmerna och sedan genom böckerna. Efter det har Harry Potter alltid hängt med mig på ett hörn. Som liten lekte jag och mina vänner att vi gick på Hogwarts. Som elvaåring gick jag och hoppades på att en uggla skulle komma med mitt antagningsbrev. Första dagen på gymnasiet gick jag fram och pratade med en person bara för att han hade ett Deathly Hallows-halsband vilket gav mig en vän för livet. Efter gymnasiet tog jag mina första universitetspoäng genom en kurs i Harry Potter. När jag bodde i Australien började jag spela quidditch vilket var mitt sätt att lära känna en massa fantastiska australiensare.
 
Jag är så tacksam över hur fenomenet Harry Potter berikat mitt liv, dels genom alla de människor jag mött och de magiska saker jag fått uppleva, men också genom allt det lärt mig. Harry Potter är inte bara en bok om en ung pojke som visar sig vara en trollkarl - det är så mycket mer runt omkring. Böckerna tar upp teman som racism och kopplingar till både andra världskrigets nazism och 1900-talets homofobi. Sedan ska vi inte glömma viktiga ämnen som vänskap och kärlek, och att människor är för komplexa för att delas in i "goda och onda". Visste du förresten att det finns forskning på att man blir en bättre människa av att läsa Harry Potter som barn? Det är sant! Barn som läst Harry Potter blir nämligen mer öppna och välkomnande, samt har mindre fördomar mot människor med en annan bakgrund. Det är alltså med Harry Potter vi skapar fred på jorden.
 
Är det något jag vill göra i mitt liv är det att träffa J.K. Rowling och tacka henne för allt hon har gett mig genom sitt författarskap. Harry Potter har inte förändrat mitt liv - Harry Potter har format mitt liv.
 

Under vecka 25 har jag...

 
...vandrat i Norge
...besökt Hamar, Lillehammer, Stryn, Lom, Geiranger & Grotli
...druckit många liter glaciärvatten direkt från vattenfall
 
 
 
...åkt en massa bil och behövt stanna för diverse kor, hundar och får på vägarna
...blivit jagad av ett får när jag blev lite för närgången med kameran, haha!
...haft musikquiz i bilen där mitt specialämne utan tvekan var Disney-låtar
 
 
 
...besökt en glaciär
...träffat en kläddesigner när vi vandrade som sa att jag hade "en bra modellkropp" vilket jag skrattat så mycket åt, mvh hon som har allt annat än "standardpropotioner" och har enorma problem att ens hitta byxor som passar
...väldigt spontant ställt upp som fotomodell mitt bland de norska bergen för kläddesignerns SS18-kollektion hos ett välkänt, svenskt friluftsmärke. Så himla störd (men rolig!) grej ändå, haha!
 
 
 
...ätit mat utomhus tillagad på spritkök
...vandrat i två timmar på en stukad fot bland blöta stenar
...vandrat i regn och snöstorm med solskyddsfaktor 50 i ansiktet, och ändå lyckats bränna mig! Solen tar mer än vad man anar där uppe på bergstopparna
 
 
 
...bestigit norra Europas högsta berg
...haft snöbollskrig på norra Europas högsta berg
...kanat ner på rumpan på norra Europas högsta berg

Uppdatering från Norge + förlängning på fotoutmaningen

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Alltså jag dör lite över hur vackert Norge är.
Jag har aldrig varit här tidigare och kan meddela att det är betydligt mäktigare än vad någon bild kan förmedla. Bergen är högre, dalarna är djupare och fjordarna är mer turkosa. Sitter i bilen och skriver det här inlägget då vi inte har någon täckning kring stugan vi bor i, men blir distraherad då det dyker upp så magiska landskap utanför bilrutan hela tiden, haha. Nu är vi inne på resans tredje dag och jag har så mycket bilder jag vill dela med mig av men det får vänta tills jag är hemma igen - förutsatt att jag överlever dagen då planen är att vi ska bestiga Norges (och norra Europas!) högsta berg idag.

Har även fått reda på att min fotoutmaning blivit uppmärksammad på Blogg.ses startsida (tack för det! ❤) så jag tänker såhär: Vi förlänger tiden för månadens tema som är ”Reflektion” till den 4 juli istället för den 25 juni så att de som precis upptäckt utmaningen får möjlighet att haka på redan denna månad - och ni som inte hunnit fotografera något än får lite mer tid till att göra det. Läs det här inlägget för mer information om hur utmaningen går till.

Lycka till med utmaningen allihopa, ska bli så kul att få se era tolkningar!

Under vecka 24 har jag...

 
…cyklat i spöregn till Alby för att spela frisbeegolf
…fått hem nya "rullar" till min polaroidkamera då jag redan tagit slut på de jag hade
…åkt mycket bil och skriksjungit med i "How Far I'll Go" varje gång den spelats på radion
 
 
 
…ätit årets första köpesglass utomhus - även detta i spöregn
…sovit två nätter hos mina föräldrar
…sovit två nätter hos pojkvännens föräldrar
 
 

…roadtrippat med familjen till Ullared
…åkt till Göteborg och kastat årets första varpatävling
…roadtrippat till Norge där jag kommer spendera kommande vecka med tveksam internetuppkoppling. Vi hörs när vi hörs!

Annie och syrenerna

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Kom på att jag hade lite fler bilder från när jag träffade Annie som jag inte visat än.
Jag började skriva det här inlägget med något klyschigt som att "det var dåligt väder men vi gjorde det bästa av situationen genom att fotografera i en syrenbuske", men blev bara arg på mig själv. Jag MÅSTE sluta hålla på att dela in vädret i "bra" och "dåligt" för ärligt talat finns det ju bara väder och hur man upplever det handlar helt och hållet om vilken inställning man har. Så, hädanefter ska jag försöka utplåna uttrycket "dåligt väder" från mitt ordförråd och istället se fördelarna, och framförallt möjligheterna (!!!), med alla de olika väder vi får chansen att uppleva!
 
En kall och småregnig dag är inte bara till för att kolla serier, man kan ju faktiskt gå ut och fotografera en vän i en syrenbuske också.

Två hjärnor tänker bättre än en

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Förra veckan träffade jag min härliga vän Eda.
Vi började med en brunch på Pannkakshuset innan vi åkte vidare till Stadshuset för att fotografera lite. Eda har precis köpt en systemkamera så jag hjälpte henne med den medan hon hjälpte mig med planering inför en ny del av mitt fotograferingsföretag som jag kommer lansera snart. Ska vara lite sådär jobbigt kryptisk och inte säga mer än så, men är så himla pepp då jag tror det kommer bli så bra! 

Helgen utan sömn

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Så obeskrivligt skönt att kunna styra över mina arbetstider så att jag kunde ta en ordentlig sovmorgon idag!
Det var välbehövligt, om man säger så. Var på en studentmottagning i fredags och var inte hemma från den förrän framåt småtimmarna och då behövde jag både duscha och packa innan klockan ringde vid fem för att jag och pojkvännen skulle ta morgontåget till Leksand. Där väntade bröllop och bröllopsfest så det blev inte många timmars sömn den natten heller innan vi skulle mötas för en gemensam frukost på ett annat hotell morgonen efter. Jag är en sån där som behöver mina åtta timmars sömn varje natt för att fungera som människa så har ingen aning om hur jag klarat detta, haha!
 
Har i alla fall haft så himla roligt! Insåg att det var första gången jag var gäst på ett bröllop sedan 2004 så det kändes lite ovant att vara där som en gäst och inte som en fotograf, haha. Nästan lite jobbigt att behöva sitta på samma plats under hela vigseln och behöva stanna kvar i festlokalen när brudparet gick iväg för att fotografera porträtt i solnedgången då jag så gärna ville fotografera, mvh arbetsskadad. Lyckades i alla fall knäppa ett par bilder som jag så gärna vill dela med mig av, men börjar med en svartvit en som jag tog över axeln på deras riktiga bröllopsfotograf innan vi skulle ut och ro på Siljan.

Under vecka 23 har jag...

 
...börjat veckan med att jobba ungefär dygnet runt
...administrerat sista tentan inför sommaren så nu har jag ett par lugnare månader innan höstens tentor drar igång
...klippt mig för första gången på 13 månader vilket slutade med att 20 slitna centimetrar klipptes bort
 
 
 
...spenderat nationaldagen med min familj
...ätit mjukglass på en brygga vid vattnet
...varit och brunchat på Pannkakshuset med vännen Eda
 
 
 
...varit på en studentmottagning för Emelie
...haft konfettikrig som slutat med att jag hittar konfetti precis överallt - i håret, innanför byxorna, i skorna...
...klivit upp klockan 5 på lördagsmorgonen för att ta tåget till Leksand
 
 
 
...gått på pojkvännens systers bröllop i Leksand
...fått äran att ro båten som tog brudparet mellan kyrkan och festplatsen
..."ooo-at" och "aaa-at" åt typ allt då brudparet gjort allting så himla fint
 
 
 
...gråtit åt typ allt då bröllopet var så himla fint
...känt mig så smart som gjorde en fransförlängning innan bröllopet = ingen rinnande mascara
...stått på en brygga med tomtebloss och kollat på fyrverkerier
 
 
 
...ätit brunch på Korstäppans Herrgård med bröllopsgänget
...haft fyra timmar i Leksand innan tåget hem gick som vi spenderade med att halvsova i en varsin fåtölj på ett fik, haha
...kommit hem till Stockholm igen och somnat direkt

Vill man så kan man

  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
På något sätt har jag lyckats överleva även denna vecka.
Vill inte ens räkna på hur många timmar jag egentligen jobbat de senaste två veckorna då det är en bra bit över 40 timmar i veckan, men nu går jag i alla fall ner i tid och kommer bara att arbeta 50% på mitt administrativa jobb under sommaren + ett par fotograferingsjobb här och där. Detta innebär dock inte att jag kommer att ta det lugnt för jag ska hinna med två Gotlandsresor, en Norgevandring, en sväng till Göteborg, tre turer till Dalarna och en vecka i Boden innan sommaren är slut. Jag klarar verkligen inte av att vara rastlös, så tror detta kommer bli riktigt bra! 
 
Har kickat igång min "ledighet" med ett par ytliga timmar där både fransar och hår fick tas hand om och en pannkaksbrunch med en fin vän. Ikväll väntar en studentmottagning och imorgon tar jag tåget upp till Leksand för att gå på sommarens första bröllop! 

Tipsinlägg: Netflixtips för en fotonörd

Jag är en sån där som inte kan sitta själv och äta utan att kolla på något.
Har i princip slutat följa serier då jag är så fruktansvärt dålig på att komma ihåg vad som hänt i tidigare avsnitt och brukar istället kolla på dokumentärer. Problemet med dem är att de ofta är kring en och en halvtimme vilket slutar med att jag måste pausa och titta vidare vid ett annat tillfälle.
 
Det var i alla fall tills jag hittade Tales by Light.
 
 
 
Det är en Netflix-dokumentär som handlar om olika fotografer som reser jorden runt och fotograferar helt magiska bilder på så sjukt drömmiga platser. De tar upp allt från fotografernas egna tankar, till kamerateknik och precis allting däremellan - och allt detta på bara 23 minuter per avsnitt! Det är helt enkelt en riktigt bra dokumentärserie som jag absolut kan rekommendera!
 
Tyvärr har den än så länge bara 12 stycken avsnitt och snart har jag sett alla och det är nästan lite så att jag funderar på vad jag ska göra med mitt liv när jag är klar, haha. Därför tänkte jag kolla med dig, har DU ett Netflixtips för en fotonörd? Alla tips uppskattas!

Månadens fotoutmaning

UTMANINGEN HAR BLIVIT FÖRLÄNGD TILL DEN 4/7 ISTÄLLET FÖR 25/6!
 
För att utmana mig själv och mitt fotograferande har jag startat en fotoutmaning.
En gång varje månad presenterar jag ett nytt tema, och du får jättegärna vara med och anta utmaningen! Reglerna är enkla, du har 20 dagar på dig att fotografera en bild månadens tema och publicera på din blogg, och sedan samlar jag alla bidrag i ett inlägg på min blogg, självklart med en länk till alla som deltagit. Här kan du hitta alla inlägg från tidigare utmaningar.
 
Det är alltså ingen tävling utan bara en rolig grej för att skapa kreativa bilder och damma av kamerorna lite. Det spelar ingen roll hur bra du är på att fotografera eller vilken typ av kamera du använder, alla får vara med!
 
 
För att vara med:
● Fotografera en ny bild (alltså inga arkivbilder!) där du tolkar temat "Reflektion" på valfritt sätt 
● Ladda upp bilden på din blogg med en kort beskrivning (och länka gärna det här inlägget så att fler hittar utmaningen!) någon gång från och med nu fram till den 25 juni klockan 17:00
● Skriv en kommentar till det här inlägget där du länkar ditt bidrag till utmaningen*
 
Enkelt va? Den 25 juni klockan 18:00 publicerar jag ett inlägg på min blogg med alla bidrag i utmaningen, inklusive mitt eget.
 
*genom att länka ditt bidrag i det här inlägget ger du mig tillstånd att återpublicera din bild i ovan nämnda inlägg

När två fotografer tar en promenad

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM  
 
I lördags träffade jag fotografen och bloggaren Annie Fredriksson för första gången.
Just nu bor hon i Linköping så vi passade på att ta en liten dejt när hon var här uppe i Stockholm. Det är ju så härligt att hänga med människor som har samma intressen som en själv (speciellt när de inte suckar för att man vill stanna och fotografera var tredje meter, hehe) så det blev en himla bra dag! Vi tog dagen lite som den kom vilket slutade med en långpromenad från Slussen, över Långholmen, in vid Centralen och ut vid Stadion. Däremellan hann vi med en fotografering i en syrenbuske, fika på Mälarpaviljongen och ett antal stopp för att heja på löpare i Stockholms Marathon. Tack för en fin dag Annie!
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM eller Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Vi hamnade ganska oundvikligt mitt i Stockholms Marathon då de stängt av de flesta vägarna för det, vilket är både ganska sjukt och så fantastiskt härligt på en och samma gång. Det var oväntat kul att titta på de som sprang så vi bestämde oss för att ta oss till målgången på Stockholms Stadion där vi bland annat fick bevittna prisutdelningarna, en förlovning, en man som sprang i mål med ett barn i famnen och en man som hade kramp och hoppade på ett ben hela innervarvet in i mål. Verkligen så inspirerande att se alla dessa människor pressa sig själva till det yttersta!
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM 
 
 

Under vecka 22 har jag...

 
...behövt stanna och sticka in näsan i varenda syrenbuske jag gått förbi, bästa doften!
...jobbat, jobbat och jobbat lite mer
...sett Netflixdokumentären om Amanda Knox
 
 
 
...träffat Annie för första gången
...fikat på Mälarpaviljongen vilket helt klart är en plats jag kommer besöka igen
...learned the hard way att en rotfruktssallad som legat i frysen i en månad tappar precis all smak - utom oljan och saltet som användes vid tillagningen
 
 
 
...hamnat väldigt spontant på Stockholms Stadium av oklar anledning och kollat på när löpare sprang i mål på Stockholms Marathon
...av ännu oklarare anledning blivit pepp på att bli marathonlöpare, mvh hon som bli andfådd av att gå i trappor
...bakat scones till söndagsfrukosten
 
 
 
...varit picknicksugen när vädret var dåligt
...löst det genom att ha en picknick med pojkvännen på lägenhetsgolvet
...funderat på vad som ska bli junis tema i Månadens Fotoutmaning, den utmaningen dyker upp på bloggen imorgon så glöm inte bort att kika in då!

Fredag, du är efterlängtad

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM 
 
Alltså denna vecka har inte varit nådig arbetsmässigt.
Jag har ju fyra olika jobb som jag bollar, och ett av dem är att jag är administrativ chef och bokar in tentavakter till diverse Högskolor och Universitet. Tiden innan sommaren är en hektiskt tentaperiod och då jag även tentavaktar en del själv har det blivit många långa dagar, i onsdags jobbade jag liksom ett femtontimmarspass mellan 8-23! Och allt detta med ett förkylningsvirus i kroppen som inte riktigt vill släppa taget så jag är faktiskt lite imponerad över att jag inte fallit ihop i en hög någonstans utan att komma upp, haha. Därför är det lite extra skönt med helg nu innan nästa vecka som lär fortsätta i samma tempo men efter det, DÅ ska jag gå ner i tid och njuta över att sommaren tagit sig hit. Det har ju faktiskt redan hunnit bli andra juni! 

Juni genom åren

 
I juni 2012 gick jag de sista dagarna av första året på gymnasiet då vi bland annat hade picknick och kubbturnering mellan estetprogrammen. Jag höll även tal på skolavslutningen, hade grillkväll med ett tjejgäng, tittade på Loreen i Kungsträdgården precis efter hennes Eurovisionvinst och sommarjobbade på förskola. Hade även någon form av midsommarfirande.
 
 
 
I juni 2013 gick jag ut andra året på gymnasiet och fick utmärkelsen som årets sociala kompetens. Jag åkte även till Ullared tur-och-retur över dagen där vi även besökte ruinen i Brahehus och hämtade upp min pojkvän som bodde hos mig hela den sommaren. Annars åt jag nästan skärmmande mycket sötsaker och gjorde en egen krans till midsommar för första gången.
 
 
 
Juni 2014 kommer föralltid förknippas med STUDENTEN! Hängde på vänner studentmottagningar och flak innan det väl var dags för min egen student som var en av de härligaste dagarna i mitt liv. När studenttiden var över firade jag även midsommar as usual och åkte till Goland för att vara ledare på ett träningsläger för ungdomar.
 
 
 
I juni 2015 påbörjade jag en sex veckor lång semster från alla mina jobb och började med att åka ner till pojkvännen och se honom ta studenten. Helt ledig var jag dock inte då jag läste en universitetskurs i Harry Potter på distans, men annars njöt jag av alla soliga timmar tills jag på midsommar drog på mig en förkylning på grund av kyla och regn som ledde till ett läkarbesök då jag fick en ögoninflammation.
 
 
 
Juni 2016 var en helt magiskt bra månad! Hade min första lediga dag på 26 arbetsdagar på fem olika jobb, spontanköpte en ny dator, var på Trosa marknad, roadtripade ner till Göteborg, Hillared & Ullared och stannade vid Ruinen i Brahehus, såg Johnny Depp på Gröna Lund och köpte nya glasögon efter att ha vägrat ha på mig mina gamla i sju års tid. Hade återigen en blomkrans på huvudet då det var midsommar.