Lever herrgårdslivet

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM 
 
Den här veckan har jag bytt mina 29 kvadrat i Stockholm mot en hel herrgård i Dalarna.
Känner lite att jag överanvänder ordet "herrgård" just nu men vi bor så stort och har både jacuzzi, biljardbord, trampolin och en egen sjö med båt och då kan man inte bara säga att man "hyr ett hus i Dalarna", haha. Är här med pappas sida av släkten och trots att vi alla bor i Stockholm blir det ändå så att vi typ bara ses vid högtider så tycker verkligen att det är så mysigt att komma iväg såhär tillsammans!
 
Vi är totalt 18 stycken som bor under samma tak och jag lyckades få det finaste rummet med en kakelugn! Den dag jag äger en egen bostad kommer den att ha en kakelugn, den saken är säker för finns det något finare? (Svaret är nej). Det är alltså vid kakelugnen jag hänger när det där behovet av egentid slår till efter alla måltider, sällskapsspel, femkamper och utflykter - för till och med jag som alltid är igång i 110 måste ha såna stunder ;)

Under vecka 30 har jag...

 
...spenderat veckans första dagar i Boden med diverse släktingar
...kommit hem och direkt haft en planeringsdag på Villa Källhagen med min chef
...hittat en enorm spegel på Villa Källhagen som jag genast behövde ta en spegelselfie i för att visa hur stor den var, men insåg att man inte riktigt fick med skalan på bild
 
 
 
...varit på Ikea Barkarby och Ikea Kungens Kurva på samma dag
...börjat jobba med att sitta i främlingars badkar igen
...träffat en ny kund och försökt dölja hur svettig jag var då det från ingenstans kom sommarvärme till Stockholm och jag hade svarta jeans och skjorta = dålig kombo
 
 
 
...roadtrippat till Dalarna med min teplanta i knät då den behöver omsorg typ dygnet runt
...spontanköpt ett nytt objektiv
...badat jacuzzi
 
 
 
...flyttat in i en herrgård i Dalarna som min släkt hyr i en vecka
...njutit så mycket av allt fint i herrgården som trappan och kakelugnarna
...börjat äta Omega3 på order av min massör för att rädda min rygg
 
 
 
...hittat en trampolin i herrgårdens lada
...fått hem nya visitkort till mitt företag (finns att hitta på min Facebook-sida)
...bakat bullar då köket i herrgården har en sån himla stark "bull-feeling"
 
 
 
...besökt en utställning med en massa gamla fotografier
...varit så sugen på att gå in i ett ödehus som ligger här bredvid herrgården men varit lite för mesig pga olagligt
...gjort någon form av nystart på min instagram, följ mig gärna! @fotografamandajona heter jag där

En liten inblick i vår lägenhet

Inlägget är ett reklamsamarbete med Photowall
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Nu har det gått ungefär ett halvår sedan jag och pojkvännen flyttade in i vår lilla etta.
Tycker därför det var på tiden att lägga upp en överblick på hur vi bor då det mesta börjat falla på plats. Jag har bland annat äntligen fått upp min fina canvas jag fått från Photowall på väggen ovanför sängen. Det är ju så kul att inreda med personliga saker och det är verkligen denna bild, dels för att jag fotograferat den själv och dels för att den föreställer siluetten av Sunshine Coast, staden vi bodde i i Australien. Personligt fotografi, riktigt bra kvalité med gratis frakt och snabb leveranstid - kan det bli bättre än så? Nä, skulle inte tro det. Tack så mycket Photowall
 
Annars har jag fullt upp med att få ordning på balkongen, samt det eviga projektet att hitta ett par fina stolar till vårt köksbord. Vi fick låna ett par 25 år gamla klappstolar från mina föräldrar att ha tillsvidare när vi flyttade in som vi såhär ett halvår senare fortfarande använder så jag har en känsla av att de kommer bli kvar ett tag till, haha!

Tre städer på en vecka

  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 70-200 mm f/2.8 IS USM II
 
Alltså visst att jag brukar ha fullt upp på sommaren, men detta år blev det ju nästan lite extremt, haha.
Är i alla fall hemma igen efter en vecka i Boden och nu har jag tre dagar i Stockholm innan jag reser till Dalarna. Dessa tre dagar spenderas enbart med jobb då jag hade en planeringsdag med min chef igår, idag fotograferade jag två jobb åt en ny kund och imorgon blir det redigeringsmaraton då jag har deadline på fyra bildleveranser. Jag är ju en workaholic och känner mig nästan oförskämd som romantiserar det här med att jobba hela tiden, men det om något är väl ändå ett tecken på att man hittat något man verkligen trivs med? Blir man inte glad av det man gör så gör man fel.
 
Har i alla fall hunnit hämta ut två paket. Ett som innehöll mina nya visitkort (bilder på dem finns på min Facebook-sida!) samt ett med ett nytt objektiv som jag genast var tvungen att gå ut och testa. Självporträttet ovan är resultatet och måste säga att jag redan är kär!

Amanda Jonas Fotoutmaning: Tema Frihet

Blir lika rörd varje gång någon länkar ett bidrag till min fotoutmaning.
Nu var det fjärde gången jag testade detta med lite nya "krav" för att underlätta för mig själv, men det var inga sura miner för det utan flera stycken hakade på även denna gång - trots att det är mitt i sommaren och intresset för att blogga/läsa bloggar inte är lika stort. Stort tack för det ❤ Missade du den här månadens tema får du jättegärna haka på den 5 augusti när nästa tema kommer upp på bloggen!
 
Nu över till månadens tema som var FRIHET.
 
 
   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM 
 
Min tolkning av temat:
Frihet är en sån där grej jag tror att man inte kan uppfatta förrän man känt motsatsen. Stängsel än en klassisk symbol för instängdhet och fångenskap så jag valde att använda mig av det för att representera den där känslan när man tar sig ur ofriheten och får känna på friheten.
 
Nedan kan du se hur andra valt att tolka månadens tema:
 
 
 Fotograf: Ellen Dahlström
 
Ellens tolkning av temat:
Detta är min tolkning av temat frihet som jag knäppte ute på ett vetefält. Förklaringen är enkel - sommar, girl power, enorma frihetskänslor och en tid då livet bara är fantastiskt. Svårare än så behöver det inte vara.
 
 
 Fotograf: Frugan E
 
Frugan Es tolkning av temat:
Frihet för mig är när jag får komma bort från stans stök och buller, och komma ut hit, till olivodlingen. Tyst och skönt, och framför allt kravlöst. 
 
 
 Fotograf: Jenni Lenita
 
Jennis tolkning av temat:
Frihet. Att sitta vid vacker landskap och hav en sommarkväll.. inga måsten, ingen stress, bara frihet.
 
 
 Fotograf: Kamilla
 
Kamillas tolkning av temat:
Frihet, något som vi alla strävar efter men som så ofta bromsas av våra egna rädslor för att misslyckas. Misslyckandet är en broms för att känna frihet. Rädslan för att misslyckas och där med  känna skam och skuld gör att människan så ofta håller tillbaka och bromsar sin egen lycka och egna väg till frihet. "Gör som havet våga".
 
 
  Fotograf: Kattis
 
Kattis tolkning av temat:
När jag läste månadens tema hörde jag direkt tonerna från Astrid Lindgrens Rasmus på luffen: "Fri som en fågel". Att kunna flyga precis dit man vill och precis när man känner för det är en definition av frihet för mig. Jag känner mig lyckligt lottad som har möjligheten att själv ganska ofta flyga ut i världen och i helgen när jag besökte Uppsala lyckades jag fånga dessa fåglar (om än lite suddiga) mot den blå himlen. Detta är frihet för mig.
 
●     ●     ●     ●     ●     ●     ●

Tycker du att denna utmaning var rolig och vill vara med? Missa inte när nästa månads tema drar igång genom att följa min blogg via bloglovin'

Norge dag 3 - Gamle Strynefjellsvegen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (första bilden är fotograferad av pojkvännens bror)
 
Visst att det var kallt och på vissa ställen snö i Norge, men detta tog ju ändå priset.
Efter att ha besökt glaciären Briksdalsbreen åkte vi Gamle Strynefjellsvegen hem till stugan och möttes då av dessa snövallar. Du vet den där känslan när man varit utomlands på vintern och kommer hem till ett snöigt Sverige? När det är logiskt att det ska vara kallt men att kroppen inte riktigt fattar ändå? Den känslan hade jag fast hundra gånger värre då det i min värld inte är logiskt att möta meterhöga snövallar mitt i sommaren endast en bilresa hemifrån. Nä, det gick inte in i mitt huvud och förvirringen var brutal, haha!

Under vecka 29 har jag...

 
...köpt jord och planterat om min gotländska teplanta
...fått hem en stor leverans av Maria Nila-produkter från Lyko (värvningslänk)
...flugit upp till Boden
 
 
 
...plockat blommor i vägrenen med min mormor
...fyndat 5 böcker för 5 kronor styck, så nöjd!
...slagits med mygg, tyvärr tror jag myggen vann
 
 
 
...hängt många timmar i en lada för att dekorera den inför min kusins bröllop
...hängt på Boden Alive
...lyssnat på Linkin Park och sörjt Chester Bennington, så tragiskt!
 
 
 
...myst en massa med mitt kusinbarn
...funderat på hur kusinbarnet hunnit bli 5 månader då det känns som att jag precis hälsade på när han var tre veckor
...panikshoppat både klänning och skor dagen innan bröllopet då jag insåg att klänningen jag hade med mig inte följde klädkoden
 
 
 
...varit såhär stilig med pojkvännen
...gått på min kusins bröllop
...skrattat, gråtit, sjungit, dansat och haft en så bra kväll. Riktigt lyckat bröllop!

Norge dag 3 - Briksdalsbreen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (bilden på mig är fotograferad av pojkvännen)

Dag 3 på Norge-resan tog vi det lugnt och tog bilen till glaciären Briksdalsbreen.
Vid bilparkeringen finns det en liten restaurang, souvenirshop och information om glaciären med bilder från varje år. Så deppigt att se hur den bara blivit mindre och mindre för varje år som gått på grund av klimatet… Så häftigt ändå att se en glaciär i verkligheten, smältvattnet är ju så galet klart att man nästan blev sugen på att ta ett dopp trots att det inte var många plusgrader ;)

Från parkeringen kan man välja om man vill gå till glaciären eller åka med en ”troll-bil” med en guide. Trots att vi hade en vilodag efter den branta vandringen dagen innan så valde vi att gå, en promenad som tar cirka 45 minuter vilket jag helt klart kan rekommendera då man går igenom så fantastiska platser och därför kan stanna och fota, hehe. Som vanligt måste jag även påpeka att det är omöjligt att förstå hur mäktiga bergen var genom fotografier, men tänk detta gånger typ 400.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM (bilden på mig är fotograferad av vandringssällskapet Lisa)
 
 

Norge dag 2 - Laushornet

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Känner att det kanske är dags att rappa på lite med min Norge-uppdatering.
Var där för en månad sedan och har fortfarande bara kommit till dag två, haha. Efter att vi hade ätit våfflor på Westerås Restaurant började vi vår första vandring uppför berget Laushornet. Jag var helt slut efter de första höjdmeterna (bra kondis osv) men jag knatade på ett steg i taget bland vattenfall och fårhagar. Efter att sista bilden blev tagen la jag dock ner kameran i ryggsäcken då det blev så brant att jag behövde använda båda händerna för att ens kunna ta mig upp så det blev inga bilder efter det. Totalt vandrade jag i fem timmar.

Jag har noll fysisk styrka men ett sjukt starkt psyke så tog mig ändå upp 900 höjdmeter på ren vilja, men sen kom vi fram till en fors. Det var extremt strömt och ramlade du skulle du åka med forsen ner för ett långt vattenfall med en massa vassa klippor nedanför och där brast det för mig. Tog mig ändå på något sätt över forsen insnörad i ett hundkoppel (man tar det man har!) hopkopplad med pojkvännens bror men var så skakig efteråt att jag inte klarade av att ta mig fram. Vi stannade en stund och lagade mat på stormkök men efter det vände jag och pojkvännen ner igen medan de andra fortsatte upp mot toppen.

Jag hatar att ge upp, speciellt då vi inte var många höjdmeter från toppen, men någonstans måste man ju ändå inse sina begränsningar. Min begränsning är tydligen en kombination av trötthet och rädsla. Dock skulle jag vilja påstå att den här vandringens "misslyckande" motiverade mig så sjukt mycket att jag två dagar senare stod på toppen av norra Europas högsta berg! Men mer om det i ett senare Norge-inlägg, lovar att de ska komma upp lite oftare nu ;)

Godmorgon torsdag!

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM 
 
Min arbetsplats just nu 
Jag har valt att bara ta ut en veckas semester den här sommaren och det var när jag var i Norge, så då blir det att man ibland får ligga i mormors säng i Boden och svara på mejl och redigera bröllopsbilder, haha. Annars lär jag spendera stora delar av dagen med att inreda en lada då min kusin kommer gifta sig där i helgen, hur häftigt? Ska även försöka fotografera en bild till månadens tema i min fotoutmaning då den ska redovisas om 5 dagar, har du inte laddat upp en bild än finns det alltså tid kvar! Läs mer om utmaningen i det här inlägget.
 
Så, nu vet du var du har mig idag. Vad ska du hitta på denna torsdag i juli?

En eftermiddag innanför ringmuren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Nu är jag hemma igen efter en härlig helg på Gotland.
Blir dock inte hemma så länge utan är bara i Stockholm för att tvätta, packa om väskorna och fixa nya fransar (vilket jag insett är ett måste för mig på bröllop då jag gråter bort allt smink, mvh lipsillen) eftersom att jag åker upp till Boden redan imorgon då min kusin ska gifta sig till helgen. Jag hade det i alla fall superbra på Gotland även om det inte blev så långvarigt den här gången, men hann i alla fall med det viktigaste: besöka alla Visbys kyrkoruiner, handla på Kränku och äta på Crêperiet, haha. Ska tillbaka till Gotland på ännu en blixtvisit senare i sommar så får njuta lite av "Öjn" igen!

Under vecka 28 har jag...

 
…åkt en omväg bara för att få åka med nya pendeltågslinjen på premiärdagen
…för första gången någonsin lyckats publicera ett blogginlägg 7 dagar i rad, applåder tack!
…ätit asiatisk buffé och haft möte med min chef
 
 

…firat fem år tillsammans med pojkvännen
...varit hos min massör och torterats lite till, min rygg mår verkligen inte bra just nu
...letat land och rike runt efter en kruka med krok utan att hitta någon
 
 
 
…fikat med min favorit Isa
...tappat alla fransar från min fransförlägning (som jag gjorde för fem veckor sedan) på ena ögat men haft kvar nästan alla på andra ögat (?)
...bokat ny franstid till nästa vecka
 
 
 
…haft en ”häng-på-klippor-vid-vattnet-i-solnedgången”-kväll med två vänner
…pimpat våra flaskor med glittriga sugrör
…beställt visitkort och en t-shirt till mitt företag
 
 
 
…åkt till Gotland
…kastat varpa på Stångaspelen vilket gick jättedåligt
…ätit en middag på Joda bar & kök, en annan på Visby Crêperie & Logi samt ätit glass på Glassmagasinet
 
 
 
…njutit av fina solnedgångar (då det faktiskt varit sol denna vecka!!)
…varit på Prylboden i Burs och fyndat en picknickkorg med rödrutigt innertyg
…köpt en teplanta som kräver mer omsorg än ett barn, så vi får väl se hur länge den får överleva, haha

Mitt älskade Gotland

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograf: Michel Ådefjäll, aka pojkvännen)
 
Just nu befinner jag mig på en av mina favoritplatser här i världen - Gotland.
Jag kom hit igår och åker hem imorgon så det blir en riktig snabbvisit då jag främst är här för att tävla i varpa på Stångaspelen tillsammans med pojkvännen och mina föräldrar. Vi brukar alltid åka till Gotland på sommaren men jag var aldrig här förra året då en "liten" Australien-flytt kom i vägen, så därför njuter jag lite extra mycket just nu. Ikväll var vi inne i Visby och åt middag och på vägen hem behövde jag stanna och hoppa ur bilen för att fotografera ett vallmofält i det magiska motljuset. Tvingade även pojkvännen att ta ett par bilder på mig medan jag kröp omkring bland vallmo, prästkragar och en och annan snigel, haha.

Torpa Stenhus

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
När vi var nere hos pojkvännens föräldrar för ett par veckor sedan gjorde vi en utflykt till Torpa Stenhus.
Det är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar och den ligger strax utanför Borås. Torpa Stenhus har under sin 600 år långa historia aldrig sålts utan har hela tiden gått i arv så här snackar vi välbevarad historia! Jag tyckte verkligen att det var så spännande att gå omkring där inne och upptäcka alla dörrar, trappor och hemliga gångar - och det fanns allt från en fängelsehåla till en kyrka där inne så det fanns ju en hel del att se. Jag älskar att besöka gamla platser och bara insupa miljön och stämningen, det känns mäktigt på något oförklarligt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Halloumiwrap med sötpotatis och spenat

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Kände mig verkligen så smart när jag "skapade" maträtten ovan.
Jag var nämligen sugen på all min favoritmat på en och samma gång och kunde inte bestämma mig för om jag skulle äta Texas Longhorns ribs, halloumi, sötpotatis eller tacos - så det slutade med att jag gjorde alla på en och samma gång! Har aldrig varit den där som tyckt om att vara i köket men nu har jag mer och mer insett hur roligt det är att experimentera och hitta nya smakkombinationer. Denna halloumiwrap blev snabbt en lunchfavorit hos mig!
 
Jag följer själv aldrig recept när jag lagar mat, men skulle någon vilja kopiera min maträtt finns en beskrivning nedan.


 

Du behöver:

En halv tärnad sötpotatis som legat i ugnen i 30 minuter i olja och flingsalt
200g halloumi som stekts gyllenbruna i mindre bitar 
Sköljd babyspenat
Texas Longhorns Steak Sauce
4 tortillas att lägga allting i

Redigeringsmaraton och företagsbabbel

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har redan lagt upp den här bilden från helgens bröllopsfotografering på min Facebook-sida så tänkte att jag kan lägga upp här också!
Idag ska jag ha ett redigeringsmaraton och försöka bli klar med grovredigeringen utav resten av bilderna från det bröllopet innan jag ska iväg på möte med chefen på mitt halvtidsjobb. Känner verkligen att jag måste skriva ett nytt "det här är vad jag jobbar med"-inlägg då jag förstår att det är omöjligt att hålla koll på vad jag jobbar med då jag byter jobb typ hela tiden. Hehe. Har i alla fall fyra stycken jobb just nu, men har gått ner i tid på tre av dem för att kunna fokusera mer på mitt fotoföretag - vilket ärligt talat gått sådär.
 
Jag har haft mitt företag i snart tre år men har liksom aldrig haft en logotyp, en hemsida eller ens ett företagsnamn att marknadsföra. Känns nästan som att jag fuskat då jag fått så mycket fotograferingsjobb utan noll ansträngning, ett tag jobbade jag ju till och med som fotograf på heltid helt utan marknadsföring! Det har tagit ett par veckor sedan jag skulle "ta tag" i mitt företagande och det går med myrsteg, men nu har jag ju ändå fått upp en Facebooksida, skaffat en ordentlig jobbmejl och igår beställde jag faktiskt visitkort med en helt nygjord logotyp. Känner att det inte varit så professionellt att skriva ner min mejladress på servetter när människor bett om mina kontaktuppgifter, haha. Det var helt enkelt dags, om man säger så!

30% på alla polaroidkameror

Inlägget innehåller annonslänkar via TradeDoubler och värvningslänkar från Refunder och Wish
 
 
 
 
Jag köpte min polaroidkamera (modellen längst till vänster) för två månader sedan och är verkligen helt fast!
Det är ju så himla roligt att knäppa en bild och få den direkt i handen! Nu såg jag att cdon.com har ett erbjudande som jag bara måste tipsa om då det är så bra! Köper du en polaroidkamera innan den sista juli och anger koden xYSg9DS7 i kassan dras 30% av priset. Glöm inte heller bort att använda dig av Refunder så får du även ett par kronors återbäring på ditt köp. Använd den här länken om du inte är medlem på Refunder så får du även 50 kronor i bonus när du handlar för 100 kronor! Hur bra?
 
Grejen med polaroidkameror är inte att kameran i sig är så dyr - det är filmen som kommer bränna hål i plånboken. Dock kallar inte min omgivning mig "Cupon Queen" utan anledning eftersom att jag har självklart har en billigare lösning på det också som heter Wish! Du har säkert hört talas om den appen innan (jag har i alla fall skrivit mycket bra om den här på bloggen, haha) och där kan du hitta polaroidfilm till Fujifilm-kameror för halva priset mot vad du får i en vanlig butik i Sverige. Använd koden cqwrcbt i kassan på Wish så får du även 50% extra rabatt på ditt köp.

5 år

   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har jag och min pojkvän stått ut med varandra i 5 år.
Under de tre första åren hade vi ett distansförhållande då jag bodde i Stockholm och han strax utanför Borås. Sedan bodde vi ett år hemma hos mina föräldrar i Stockholm innan vi drog till Australien tillsammans i ett halvår och pluggade, och nu har vi en gemensam lägenhet i Stockholm som vi bott i ett halvår. Vi har gått igenom så mycket och jag älskar honom mer och mer för varje dag som går 
 
Vi är inte mycket för att göra en stor grej av våra årsdagar men "firade" ändå lite genom att luncha tillsammans på dagen, och sedan på kvällen var vi hemma och lagade middag och äppelpaj bland en bukett rosor, en hjärtballong och en (alkoholfri) flaska bubbel. Helt klart en fin dag!

Under vecka 27 har jag...

 
...fortsatt hitta fina tunnelbaneuppgångar, denna gång i Solna Centrum
...bytt namn på min fotoutmaning och publicerat ett nytt tema (läs mer om det i det här inlägget)
...gått på Historiska Museet med en vän
 
 
 
...fått ett ryck över att vår balkong varit ett förråd/skafferi/soprum och därför tömt den
...köpt trall (på Ikea såklart) till balkongen och börjat inreda den ordentligt
...börjat desinga en logotyp till mitt företag!! (tog bara 3 år innan jag tog tag i det...)
 
 
 
...fått ett genidrag och skapat en ny favoriträtt 
...varit på massage och massören sa bara "Oj" hela tiden då min rygg är ganska katastrof
...bokat ny massagetid redan nästa vecka
 
 
 
...fotograferat ett magiskt vackert bröllop i Solna
...lunchat med min mamma och lillebror på en grekisk restaurang
...varit ensam hemma en kväll och ätit chips till middag då det är tråkigt att laga mat till bara en person, haha
 
 
 
...hängt (hehe!) i mamma och pappas hängmatta
...haft pannkakor- och sällskapsspelskväll med ett par vänner
...fått panik när Hesa Fredrik dånade över Stockholm

Norge dag 2 - Westerås Restaurant

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Vår andra dag på Norge-resan började på denna urmysiga restaurang i Geiranger.
Vi beställde in deras våfflor och njöt av den magiska utsikten innan resans första ordentliga vandring upp på berget Laushornet. Kan meddela att våfflorna var riktigt goda (trots att man av oklar anledning äter dem med gräddfil i Norge (?)) men var allt annat än en bra uppladdning inför tre timmar i bara uppförsbacke, haha!

Norge dag 1 - Promenad kring stugan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Vi kom fram ganska sent på kvällen första dagen på vår Norge-resa.
Då vi suttit i bilen hela dagen bestämde vi oss ganska fort för att direkt ge oss ut på en liten promenad i området. Vi bodde i en stuga på Øyberg Sæter og Camping och dessa vackra miljöer låg alltså precis bakom huskröken. Vi var ju ändå i Norge för att vandra så det var härligt att få "känna på terrängen" direkt, mitt bland vilda forsar och snöbeklädda berg. Sedan måste vi alla bara ta en sekund och facineras över hur klart vattnet var! Innan vi åkte dit var jag skeptisk när de sa att vi skulle dricka vattnet i forsarna (jag är ju ändå Stockholmare och tänker att allt i naturen är smutsigt, haha!) men väl där förstod jag att det är så rent då det är smältvatten från glaciärerna - och det smakade verkligen så gott!

Före och efter redigering

Före/Efter
 
Jag vill verkligen bli bättre på att lägga upp den här typen av inlägg då jag själv tycker det är så himla kul när andra gör det!
Egentligen gillar jag ju inte att sitta och hålla på och pilla i Photoshop utan har en action jag lägger på alla mina bilder för att få "min" bildstil, men då och då händer det att jag gör lite mer redigering på mina bilder - som på den ovan till exempel! Där tyckte jag att de grön-gula bladen skar sig mot den blå toppen så jag använde mig av verktyget Selective Color (som förövrigt är mitt favoritverktyg i Photoshop!) för att enbart göra de gula tonerna mer blå. Jag har även jämnat ut min hårfärg då jag fick någon märklig blå-lila reflektion mitt på huvudet samt ökat kontrasten kring ögonen för att framhäva dem lite mer. Avslutningsvis har jag lagt på ett lager skärpa för att spara bilden för webben. Små medel kan göra stora skillnader!
 
Tycker du också om den här typen av inlägg? Klicka gärna på gilla-knappen nedan så lovar jag att det kommer komma upp oftare!

Amanda Jonas fotoutmaning

För att utmana mig själv och mitt fotograferande har jag startat en fotoutmaning.
En gång varje månad presenterar jag ett nytt tema, och du får jättegärna vara med och anta utmaningen! Reglerna är enkla, du har 20 dagar på dig att fotografera en bild som du tycker representerar månadens tema och publicera på din blogg, och sedan samlar jag alla bidrag i ett inlägg på min blogg, självklart med en länk till alla som deltagit. Här kan du hitta alla inlägg från tidigare utmaningar.
 
Det är alltså ingen tävling utan bara en rolig grej för att skapa kreativa bilder och damma av kamerorna lite. Det spelar ingen roll vilken nivå ditt fotograferande ligger på eller vilken typ av kamera du använder, alla får vara med!
 
 Månadens tema är:
 
 
För att vara med:
● Fotografera en ny bild (alltså inga arkivbilder!) där du tolkar temat "Frihet" på valfritt sätt 
● Ladda upp bilden i ett inlägg på din blogg med rubriken "Amanda Jonas fotoutmaning: Tema Frihet" och en text på cirka 3 meningar där du beskriver hur du tolkat temat (och länka gärna det här inlägget så att fler hittar utmaningen!) någon gång från och med nu fram till den 25 juli klockan 17:00
● Skriv en kommentar med en länk till ditt bidrag på det här inlägget*
 
Enkelt va? Den 25 juli klockan 18:00 publicerar jag ett inlägg på min blogg med alla bidrag i utmaningen, inklusive mitt eget. OBS! Notera att utmaningen både bytt namn och villkor sedan förra gången, så snälla läs igenom listan ovan noggrant. Jag vill inte behöva leta igenom hela bloggflöden och fråga efter vilken bild som ska användas den här gången och kommer därför inte återpublicera bilder som inte uppfyller "kraven" i punkterna ovan :)
 
*genom att länka ditt bidrag i det här inlägget ger du mig tillstånd att återpublicera din bild i ovan nämnda inlägg

Månadens fotoutmaning: Reflektion

Nu är tredje temat på min fotoutmaning avslutad och jag är så glad att så många ville vara med även denna gång.
Jag försöker undvika att välja förutsägbara teman som "blommor" eller "färgen röd" för att man inte bara ska fotografera ett föremål och vara nöjd med det, utan istället välja teman där man i princip måste tänka "outside the box" och komma på en egen tolkning. Därför känns det verkligen som att temat den här månaden varit en fullträfff då ingen tolkning är den andra lik, så himla roligt!
 
Den här månaden var temat Reflektion.
 
 
   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
Min tolkning av temat:
För mig är ordet reflektion en synonym till ordet "spegling" så det var det jag ville jobba med. En sen kväll i Norge var vi påväg hem till stugan när jag plötsligt behövde stanna för att jag såg den spegelblanka sjön reflektera bergen i bakgrunden. Extra vackert blev det också i det mjuka kvällsljuset!
 
Nedan kan du se hur andra valt att tolka månadens tema:
 
 
 Fotograf: Cecilia Prucha
 
Cecilias tolkning av temat:
Hur jobbigt än livet kan vara, hur djupt man än sjunkit kan även den svagaste resa sig av en strimma ljus. 
 
 
 Fotograf: Elisa
 
Elisas tolkning av temat:
Bilden är tagen vid Niagarafallen. En regnbåge uppstår genom att solljuset bryts och reflekteras i vattendroppar; regnbågens färger uppstår. Regnbågen kan även reflektera gränsen mellan verklighet och overklighet. Den låter dig reflektera över livet och drömma dig bort. En regnbåge är den magi som finns i verkligheten. 
 
 
 Fotograf: Enna
 
Ennas tolkning av temat:
Reflektion för mig kan också betyfa att någonting reflekteras. Tex att min personlighet och det jag gillar reflekteras genom mina kläder. Det visar med jag är och vad jag gillar. 
 
 
Fotograf: Heléna
 
Helénas tolkning av temat:
Efter regn kommer solsken! Solen och trädens grenar speglar sig i vattenpölen efter regnet och skapar en reflektion.
 
 
 Fotograf: Jenni Lenita
 
Jennis tolkning av temat:
Jag har aldrig sett en regnbåge med så starka färger och en så stark reflektion på vatten av en regnbåge. Aldrig någonsin har en regnbåge fått mig så glad och skuttig av glädje när jag skådade denna.
 
 
 Fotograf: Kamilla
 
Kamillas tolkning av temat:
Reflektion, tid att tänka efter, tid att tänka om och tid att tänka framåt. Stanna upp och ta sig en funderare i lugn och roHela livet snurrar så fort att vi knappt hinner med ibland. Jag hinner inte med i alla fall, jag måste stanna upp och reflektera över mig och mitt liv. Min stund på jorden - på altanen med lite rött, ny bok, vackert väder och kameran om bilden flyger förbi.
 
 
 Fotograf: Tove Olberg
 
Toves tolkning av temat:
Reflektion är för mig en filosofisk spegling i mitt inre över vad som hänt eller annat jag tänker på, tanken är fri och jag gillar att se den som blå.
 
Redan imorgon kommer julis tema upp på bloggen så glöm inte bort att kika in då!

Juli genom åren

Juni försvann så fort att jag helt och hållet glömde bort att göra mitt traditionella återblicksinlägg!
Insåg ärligt talat inte ens att det var första juli i lördags förrän jag insåg att jag hade fått ny surf på telefonen igen, haha. Här kommer i alla fall en tillbakablick på hur juli sett ut för mig genom åren: 
 
 
 
I juli 2012 bjöd jag på en massa pussbilder. Varför då? Jo för jag och min mupp hittade tillbaka till varandra och blev tillsammans igen, vilket alltså innebär att vi hållit ihop i fem år i år. Månaden kretsade även kring SM i varpa då jag både var arrangör, medieansvarig samt deltagare där - vilket slutade med mitt första JSM-silver. Hade även ett par typiska sommardagar med minigolf, fotograferingar bland blommor och mygg och grillkvällar med vänner.
 
 
 
Av oklar anledning var jag i princip blond i juli 2013 - helt klart första och sista gången! Annars bodde pojkvännen fortfarande i Borås men bodde hos mig under sommaren så vi badade, drack milkshakes och spelade minigolf. Var även en sväng till Drottningholm med ett kompisgäng, hängde två dagar på ett ungdomsläger i Katrineholm och åkte till Gotland där jag blev intervjuad av Gotlandstidningen då jag lyckades gå och vinna på gutarnas olympiad - Stångaspelen
 
 
 
Juli 2014 bjöd på två svängar till Gotland där jag bland annat träffade Beatrice Jakobsson för första gången, besökte Etelhems krukmakeri och badade i Blå Lagunen. Jag hoppade även fallskärm och åkte till Motala där jag vann mitt första JSM-guld i varpa.
 
 
 
Det absolut bästa som hände juli 2015 var att min pojkvän flyttade upp till Stockholm efter att vi haft ett tre år långt distansförhållande  Jag hängde även på Yasuragi med honom, var överdrivet taggad på att få se Minions på bio samt kastade varpa i både Sundsvall och på Gotland - där jag lyckades vinna mitt första SM-guld
 
 
 
I juli 2016 flyttade jag till Australien, hur stört är det inte att det redan hunnit gå ett år sedan dess?? Veckan innan flytten var förövrigt den bästa då det blev kompisträffar varje dag för att säga hejdå till alla och första tiden i Australien var så spännande med ett nytt boende, Orientation Week på universitetet och mina nya bästa vänner - kängurusarna. Skulle nästan vilja påstå att juli 2016 var den bästa månaden i mitt liv.
 
PSST! Du glömmer väl inte bort att idag är sista dagen för att vara med i månadens fotoutmaning?

Under vecka 26 har jag...

 
...vart hemma hos svärföräldrarna i Hillared
...besökt NA-KDs (adlink) outlet i Borås utan att hitta något
...blivit besatt av podcasten Tankesmedjan
 
 
 
...besökt Torpa stenhus
...kollat ikapp på programmet Sommar med Ernst
...äntligen (!!!) köpt en ny extern hårddisk att förvara mina bilder på
 
 
 
...lekt med pojkvännens systerdöttrar
...tagit tag i att boka en massagetid då min rygg mest består av knutar just nu
...promenerat omkring Hofnäs Herrgård
 
 
 
...varit hos en hundspykolog
...provat ett nytt märke på torrschampoo som jag tyvärr inte alls gillade
...blivit bjuden på grillad kyckling hos mina föräldrar som smakade lussebulle
 
 
 
...spontanköpt en ny resväska mest för att den var rosa
...insett att jag köpt totalt fyra resväskor på  mindre än ett år, hur många kan man egentligen behöva? Hehe.
...anmält mig till Stockholms Fotomaraton i augusti, tror det kommer bli så kul!

Mellanlandat hemma i Stockholm

Fotograf: Annie Fredriksson (fotograferade den här dagen)
 
Heeeeeej!
Känns verkligen som att det var så länge sedan jag satte mig ner och tog mig tid till bloggen, men det blir ju lite så på sommaren när skärmtiden minimeras ganska rejält. Nu är jag i alla fall tillbaka i Stockholm efter en shoppingdag i Ullared, en varpatävling i Göteborg, en vecka i Norge samt ett par dagar hos svärföräldrarna i Hillared. Nu blir det två intensiva jobbveckor där jag bland annat ska på ett spännande möte inför hösten *kryptisk bloggare* samt fotografera ett bröllop innan jag drar iväg på nästa resa som blir till min favoritplats på sommaren - Gotland. Vad har du för planer för de kommande veckorna? Tell me!