Idag dödar vi normaliseringen av bildstöld

Tidigare i veckan hittade jag ett av mina fotografier i ett sammanhang som på riktigt gjorde mig ledsen. 
Jag kontaktade personen som använt mitt fotografi utan tillstånd och vi hade en fin dialog så nu är den händelsen förlåten och glömd, men hela situationen påminde mig om att många inte har koll på upphovsrätten och vilka rättigheter och skyldigheter den har med sig. Därför tänkte jag försöka få ihop ett inlägg med någon form av riktlinjer om hur man ska göra för att inte bryta mot upphovsrättslagen när det kommer till fotografier och bilder på Internet.
 
Hur ska man då göra om man vill publicera en bild man inte själv skapat? Vissa tror att det räcker med att skriva med upphovsmannens (aka. fotografens) namn under bilden, andra tror att det räcker med att skriva "Bild lånad från Google" medan vissa tar bilder helt utan att ens nämna att det inte är deras egen bild. Ingen av dessa varianter är okej att göra eftersom att de alla är ett brott mot upphovsrättslagen.
 
För att få publicera någon annans bild MÅSTE man fråga upphovsmannen om hens tillstånd INNAN man publicerar den.
 
Vad får du inte göra med andras bilder?
● Publicera dem någonstans
● Sälja dem vidare
● Ändra om, manipulera eller redigera dem
● Publicera dem utan att ange vem som är fotograf (detta innebär att man måste ange fotografens namn även om man har hens tillstånd)
● Ta en printscreen/fotografera av bilden och publicera kopian
 
Vad får du göra med andras bilder?
Det finns ett undantag på vad man kan göra utan tillstånd och det är att använda andras bilder för privat bruk. Det innebär till exempel att man får ta en bild från Internet och använda som bakgrundsbild på telefonen, eller skriva ut och använda som tavla hemma.
 
Vad händer om man bryter mot upphovsrättslagen?
Tyvärr inte så mycket då det blivit så pass vanligt att man nästan kan påstå att detta är ett brott som normaliserats. Jag menar, hur många bloggare har inte någon gång gjort inspirationskollage med bilder från Pinterest och publicerat på sin blogg? Varje gång du publicerar en bild du inte är upphovsman till gör du dig skyldig till bildstöld vilket innebär att upphovsmannen har full rätt till att fakturera dig för användandet av hens bild. Upphovsmannen har inte ens skyldigheten att förvarna och be dig plocka bort bilden utan kan skicka en faktura direkt. Sedan ska vi inte glömma moralaspekten på det hela: Du har gjort dig skyldig till bildstöld, vilket innebär att du stulit något som tillhör någon annan. Upphovsrätten för fotografiska bilder gäller 50 år efter att de blivit fotograferade.
 
Jag har i mångamånga år haft inställningen att man får acceptera att material man lägger upp på Internet kan spridas vidare utan tillstånd, men nu för tiden känner jag mest att FAN HELLER! Alla bilder jag fotograferar och lägger upp på min blogg är upphovsrättskyddade, så varför ska jag acceptera att andra bryter mot lagen och använder mina bilder utan tillstånd? Jag ska vara ärlig och säga att jag brutit mot denna lag flertalet gånger tidigare när jag lagt upp inspirationskollage med bilder från Pinterest eller "lånat" bilder från någon annans blogg för att tipsa om den utan att fråga om lov innan, men efter att själv ha fått uppleva att ett av mina fotografier visats upp i ett sammanhang jag inte ville att den skulle finnas i vill jag inte att NÅGON ska behöva uppleva samma grej. Låt alla duktiga fotografer och bildskapare därute få ha sina rättigheter och fråga om lov innan du publicerar en bild som inte är din egen.
 
Så vad säger ni, är det idag vi dödar normaliseringen av bildstöld? Jag lovar att jag aldrig kommer publicera en bild jag själv inte är upphovsman till utan tillstånd.

Kan du lova detsamma?

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm
2017-02-21 / 16:51:37
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Det är verkligen trist med bildstölder! Det är många som inte vet hur det fungerar, tyvärr. Bra och informativt inlägg! :)

Amanda
2017-02-21 / 17:27:50
URL: http://www.nouw.com/amandassofi

Bra inlägg! Tror nog att många inte riktigt vet vad det är som gäller och att det faktiskt kan bli konsekvenser.

Henrietta
2017-02-21 / 17:39:32
URL: http://henriettas.fi

Detta är ju så svårt då det känns som att precis alla gör detta! Eller i alla fall allt för många... Jag älskar att se på inspirerande bilder på t.ex. Pinterest och skulle vilja så ofta dela med mig av mina favoriter på bloggen, men detta skulle ju vara ett brott mot detta... Skulle bli så ledsen om någon stal mina bilder!

Svar: Det är ju någonstans där problematiken ligger, att man tänker "alla andra delar ju bilder från Pinterest så då kan jag också göra det", men det är alltså ett brott man gör när man tar det beslutet :)
Amanda

johanna
2017-02-21 / 18:00:58
URL: http://nouw.com/lindholm

många av mina bilder på bloggen är från både pinterest och weheartit, jag rebloggar tusentals bilder årligen via tumblr och har sparat och printscreenat bilder som inte är mina.
Såklart att bildstöld är tråkigt, men jag kan å andra sidan inte säga att jag kommer sluta med weheartit eller pinterest heller. klurig situation.

Svar: Vad tråkigt att du känner så! Jag älskar Pinterest och vill inte sluta använda det då jag hittar så mycket inspiration där. Därför har jag tagit beslutet att låsa mina album så att endast jag kan se dem = jag delar inte med mig av någon annans bild utan använder de endast för min egen inspiration = privat bruk :)
Amanda

Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg
2017-02-21 / 18:01:23
URL: http://mariaanderzon.se/

Väldigt bra inlägg!!! Tror många helt enkelt inte vet vad som är ok och inte

JoJo
2017-02-21 / 18:12:32
URL: http://nouw.com/rockdoll

så himla bra att du skriver om detta! är nog inte många som vet vad som gäller och inte. jag själv hade inte koll på allt.

Sara Möller
2017-02-21 / 18:29:12
URL: http://www.saramoller.nu

Bildstöld är ju vanligare än nånting annat såhär i
internet-tider. Så bra inlägg - klart och tydligt! :)

NICOLE
2017-02-21 / 19:31:29
URL: http://nwistrand.forme.se

Så bra inlägg, tror (eller vet) att många inte vet om detta!

Therese
2017-02-21 / 19:37:15
URL: http://theresequeen.com

Jätte bra info, jag visste en del men långt ifrån allt..

Mirre - Sweetwords
2017-02-21 / 19:48:32
URL: http://sweetwords.se

Det borde vara förstånd nog att fatta att man inte tar andras bilder, tråkigt när det blir så

Natalie Honkonen
2017-02-21 / 19:53:40
URL: http://nouw.com/nataliehonkonen

Superbra inlägg och håller helt med!

ettlyckligareliv.blogg.se
2017-02-21 / 19:55:51
URL: http://ettlyckligareliv.blogg.se/

Bra inlägg! Tror inte att folk är så insatt i detta.

Tuva Björnwall
2017-02-21 / 20:12:17
URL: http://nouw.com/tuvabjornwall

Otroligt bra och viktigt inlägg!

Netti Starby
2017-02-21 / 20:24:55
URL: http://nettistarby.blogg.se/

Hur gör man sina bilder upphovsrättskyddade? Pinterest och weheartit trodde jag var till för att man ska låna bilder av varandra och jag har många egna bilder där som många lånar av mig. Bra inlägg och väldigt intressant! Kramis

Svar: Alla bilder som skapas eller fotograferas är automatiskt upphovsrättskyddade, det är alltså ingenting man behöver "ställa in" i efterhand eller så :) Tyvärr känner jag lite hatkärlek till Pinterest just av denna anledning, det är en fantastisk sida för att hitta inspiration, men det bidrar till normaliseringen av bildstölder då det är långt ifrån alla gånger fotografen själv som laddat upp bilderna där. På Pinterest kan nämligen vem som helst ladda upp vad som helst utan upphovsmannenns tillstånd vilket på många sätt är problematiskt :)
Amanda

Gabriella
2017-02-21 / 20:38:47
URL: http://gabriellasigfridsson.devote.se

Åh så tråkigt att sånt händer, vi har precis gått igenom det i skolan!! Väldigt bra inlägg!!

Maria
2017-02-21 / 21:10:36
URL: http://www.houseforus.blogg.se

Tråkigt för dig och förstår att det känns jobbigt. Du har helt rätt..
Kram

Johanna Utterberg
2017-02-21 / 21:38:58
URL: http://johannautterberg.blogg.se

Väldigt bra inlägg! Det är så tråkigt att sånt sker, samtidigt som jag också tänker att jag får ta att bilder jag delar på sociala medier kan spridas vidare. Men håller med dig om att det är helt fel att ta någon annans bild utan tillstånd!

MALIN
2017-02-21 / 21:47:30
URL: http://malinkirstine.se

Jättebra att du tar upp detta! Kram

Matilda
2017-02-21 / 22:32:42
URL: http://skogsrusset.se

Sjukt bra skrivet! Så jäkla irriterande när folk tar ens bilder utan att fråga. Tycker det händer hela tiden när man är och fotar på olika evenemang, tyvärr..

mammansprinsessor
2017-02-21 / 22:33:22
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se/

klurigt det där men folk borde förstå att man inte ta andras bilder,skulle bli snopen om jag såg mina bilder någonannanstans utan de bett om lov.kramar

acinorev.blogg.se
2017-02-21 / 22:39:57
URL: http://acinorev.blogg.se/

Väldigt bra inlägg! Inte många som vet att man inte får ta andras bilder utan tillstånd. :) Kram! ♡

Heléna
2017-02-21 / 22:41:48
URL: http://helna.blogg.se

Jättebra inlägg :D Tror att de flesta som "lånar" andras bilder inte har en tanke på att de faktiskt stjäl den för någon annan. Kramar <3

Rebecka
2017-02-21 / 22:46:28
URL: http://rebeckasfoto.se

Riktigt bra och viktigt inlägg. Håller med dig fullt ut!! Det är alldeles för många som inte har någon koll överhuvudtaget.

Lena
2017-02-22 / 06:16:35
URL: http://nouw.com/moonshinelullaby

Bra skrivet inlägg tyvärr tror jag också att det har blivit en "normal" grej att göra. Dock finns det sidor som det är okej att ladda ner och använda på tex bloggar men då står det även. Var med om det häromdagen faktiskt: fick ett meddelande från Pinterest att en av dem bilder jag pinnat för många år sedan hade blivit borttagen för just att dem var copyrightskyddad, och det är ju en sida där bilderna snabbt kan delas och man inte längre har kontroll över spridningen.

Svar: Jo precis som du säger finns det speciella bildbanker där man får ta bilder, men då har ju fotografen själv valt att dela med sig av bilderna på det sättet och gett sitt tillstånd för andra att använda bilderna :)
Amanda

Kattis
2017-02-22 / 06:33:07
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Bra inlägg verkligen! Är nog väldigt många som inte har full koll på detta och bryter mot ovetandes!

Lorissa Lovebomb
2017-02-22 / 07:17:45
URL: http://lorissalovebomb.com/

Okej, jag skriver på! Ska aldrig lägga upp en annan bild, förutom från sådana bildbanker där man får. För sådana måste väl finnas :O

Svar: Hej dig! Precis som du säger finns det bildbanker där man kan få ta bilder ifrån, men då har ju fotografen redan gett sitt tillstånd att man får använda sig av dem :)
Amanda

Jessica Högberg
2017-02-22 / 09:03:02
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Eh, lånar absolut ibland... dumt...

Biggeros
2017-02-22 / 09:32:34
URL: http://biggeros.blogg.se/

När jag lånar info från Wikipedia så skriver jag ofta att jag har tagit endel info och bilder och omformat texten. Jag hade ju inte velat ha mina bilder på vift ute i Ethern som någon hade stulit. Man får bara gå tillbaka till sig själv. Bra inlägg =)

Moa
2017-02-22 / 09:35:50
URL: http://moakandelin.devote.se

Bra inlägg!

meh.blo.gg
2017-02-22 / 09:50:40
URL: http://meh.blo.gg/

Tyvärr fortsätter folk stjäla bilder för att det är enkelt och leder sällan till något negativt. Det är som med mobbing, det är fel men fortsätter för att det sällan får kännbara får konsekvenser

Line
2017-02-22 / 12:15:59
URL: http://www.linecl.com

uff så kjedelig å oppleve det! :(

Alice Lindström
2017-02-22 / 13:53:13
URL: http://alicelindstrom.se/

Grymt inlägg! mycket bra information!

Chanapha
2017-02-22 / 16:17:52
URL: http://chanapha.se

Superbra inlägg! Viktigt om att man pratar om sånt <3

Lovisa
2017-02-22 / 16:32:08
URL: http://www.nouw.com/lovisaramquist

Så viktigt inlägg, ett ämne man inte alls är särskilt informerad i egentligen.. Så tack!!<3

Julia Persson
2017-02-22 / 18:00:26
URL: http://nouw.com/juliaperssonn

så himla bra att du skriver om detta. Är nog inte många som vet vad som gäller och inte jag själv heller hade inte koll på allt.

trisiaa
2017-02-23 / 10:24:22
URL: http://www.trisiaa.se

så bra skrivet!!

Angelin
2017-02-23 / 10:41:10
URL: http://angelinfrejd.blogg.se

Mycket bra inlägg !!

Ida
2017-02-23 / 11:07:23
URL: http://iidajohansson.se

Så himla bra skrivet! :)

carolines
2017-02-23 / 12:50:32
URL: http://nouw.com/carolineanette

Vilket himla bra inlägg!

Ida
2017-02-23 / 14:47:49
URL: http://nouw.com/iidaeiinarsson

Så tråkigt när de blir så... :/

Fredrikapåvinden
2017-02-23 / 16:16:09
URL: http://fredrikapavinden.com/

Jättebra inlägg!

Denise
2017-02-23 / 16:22:52
URL: http://hundlivet.se

Åh så bra och viktigt inlägg!

Iza Palm
2017-02-23 / 22:32:03
URL: http://norrskensskytten.blogg.se/

Grymt viktigt att veta om dessa riktlinjer, pluspoäng på det!!

Annie
2017-02-25 / 09:17:23
URL: http://lifebyannie.bloggplatsen.se

Bra inlägg och bra skrivet av Dig!

Hoppas Din lördag blir bra :)

Pauline Hurtig
2017-02-26 / 08:55:15
URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/

så bra inlägg! har också råkat ut för att någon tagit min bild, i säljsyfte dessutom, morr. Tycker det är så svårt det här men vad man får och inte får..

Svar: Men usch så tråkigt! Jag hoppas du hörde av dig till dem!
Amanda

Dixi Wonderland
2017-02-28 / 13:17:19
URL: http://dixiwonderland.com/

Så bra inlägg!Jag skulle inte tveka en sekund på att skicka en faktura ifall jag skulle se någon ta mina bilder. Jag förmodar att lagen skrevs innan internet men jag lägger aldrig upp inspo bilder. Letar alltid upp så att jag hittar pressbilder som man får använda. Måste vara fruktansvärt att se sitt foto kopplat till någon som man inte alls står för eller liknande :(


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback