Maroochy River

  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
På en av mina field trips med Marine Vertebrates-kursen åkte vi till Maroochy River för att studera fiskar.
Vi la bland annat ut bete i olika miljöer (sandbotten, sjögräs osv) tillsammans med en kamera för att filma fiskarna som kom för att äta. Vi använde även fiskenät i dessa olika miljöer för att fånga in fiskar, identifiera och räkna arterna. Denna field trip var betydligt mer intressant än vad jag trodde den skulle vara, men att vada omkring med ett enormt nät med lera upp till låren samtidigt som man blir jagad av en pelikan gör jag gärna inte om ;)

Den studerande sjöjungfrun

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Precis så här kommer jag spendera resten av dagen: Med te och plugg inlindad i min nya mermaid-blanket.
Passade på att besöka min favoritbutik Typo (tänk Lagerhaus kombinerat med Tumblr) när jag uträttade lite ärenden imorse och upptäckte att de släppt en helt ny sjöjungfrukollektion (!!!!) så var ju självklart tvungen att gå in och handla lite "nödvändigheter". Hehe.
 
På tal om plugg är jag förresten mer än halvvägs in i studierna nu, den nionde november skriver jag min sista tenta för den här terminen. Funderade därför på att skriva ihop några rader om kurserna jag läser, jag har ju förhoppningsvis lite bättre koll på dem nu än när jag skrev det här lite smått oklara inläggetförsta veckan, haha! Så har du en fråga om något som rör studier i Australien är detta ett ypperligt tillfälle att ställa den :)

Fotograferingsuppgift 2: Ljus

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM eller Canon EF 28-80mm
 
Förra veckan redovisade jag uppgift 2 i fotograferingskursen jag läser och denna gång var temat ljus.
Ovan är de 12 bilder jag valde ut till den uppgiften där jag skulle arbeta med alla möjliga olika sorters ljus, från alla möjliga olika vinklar för att skapa ett fotografi. Just ljus är ju så himla viktigt när det kommer till fotografering bådeför att förstärka motiv eller rent av skapa ett motiv och den här uppgiften har verkligen fått mig att sluta dela in ljus i "bra" och "dåligt". Det finns inget som heter "dåligt ljus", det enda som spelar någon roll är vad man gör med det! 

Whale Watching

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För ett par veckor sedan åkte jag till Fraser Island med min Marine Vertebrates-kurs för att kolla på valar.
Väderleksrapporten hade lovat spöregn den dagen så jag såg framför mig hur vi skulle sitta där genomblöta på en liten båt bland höga vågor med halva klassen hängandes från kanterna på grund av sjösjuka, men det blev raka motsatsen då solen kom fram lagom till att vi var ute på öppet vatten. Vi kunde därför njuta av solen medan vi studerade valarna, vilket såg ut lite så här:
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM eller Canon EF 28-80mm
 
Det var knölvalar och tydligen brukar de stanna till vid Fraser Island varje år när de migrerar. Ingen vet riktigt varför, men de var allt annat än blyga och simmade omkring och lekte bland turistbåtarna. Valar är så mäktiga djur och jag är så glad att få ha observerat dem i sin naturliga miljö.
 
Helt klart bästa skolutflykten jag någonsin gjort!
 

Under min tionde vecka i Australien har jag...


 
...hängt en hel del på stranden och vid poolen då det varit sol och 27 grader varmt varje dag
 
...bytt rum
 
...fått en ny roommate som flyttat in i vårt "gamla" rum
 
 
 
...gjort patronustestet på Pottermore och fått reda på att min patronus är en delfin (Någon annan som gjort det?)
 
...lärt mig att det siluett på engelska tydligen stavas S-I-L-H-O-U-E-T-T-E, har alltid trott att det stavades S-I-L-U-E-T-T-E
 
...blivit biten av en myra och blivit jagad av sisådär femtioelva fåglar till (lovar att djuren i det här landet har något emot mig!)
 
 
 
...matat och klappat kängurus 
 
...paddlat kajak
 
...somnat klockan halv åtta på kvällen då jag var så utmattad av värmen, haha!
 

Spring Break

iPhone 5s
 
Igår gick jag på vårlov vilket innebär att jag nu har en vecka utan föreläsningar, lektioner eller inlämningar.
Lär behöva spendera stora delar av lovet med att plugga ändå, men så skönt att kunna lägga upp tiden helt och hållet själv och passa på att göra lite roliga grejer också. Igår åkte vi ut och paddlade kajak och idag har vi hängt på Australia Zoo där jag äntligen fick mata och klappa en känguru! Haha, lycka!

Mount Coolum i gryningen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Klockan 03:00 ringde väckarklockan för att vi skulle gå och bestiga ett berg i gryningen.
Fullt normalt beteende, absolut! Åkte tillsammans med pojkvännen och vår australiensiska vän Sarah och besteg Mount Coolum (berget man ser längst till höger i min header), det tog ungefär trettio minuter upp till toppen och när solen gick upp såg det ut såhär:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hur vackert?!?!
Tyvärr var det ganska mulet så solen försvann med jämna mellanrum bakom molnen, men när den väl var framme gav den ett så otroligt varmt och ljusrosa sken över hela Sunshine Coast. Som du kanske ser på bilderna var vi långt ifrån de enda som var galna nog att bestiga ett berg för att se soluppgången från ovan, haha.
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tror vi var på toppen i ungefär en halvtimme innan vi gav upp och började vandringen ner igen.
Det var nämligen så galet mycket mygg däruppe på berget, har räknat och jag fick hela 38 stycken myggbett (!!!) så du kan ju ana hur mycket självkontroll det krävs för att inte klia sönder hela min kropp, haha! 
 
Trots myggen och det omänskligt tidiga uppvaknandet vill jag så gärna göra om detta en morgon med bättre väder!
 

Black Silhouette

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Den här bilden var så himla rolig att fotografera.
Hade en så klar bild i huvudet med vad jag ville åstadkomma, och det var så kul att experimentera med ljuset och kameran för att få rätt resultat. Satt med ficklampan i telefonen i ena handen för att få till ljuset, och i andra handen hade jag fjärrutlösaren för att hitta fokus. Det hela slutade med att hälften av bilderna var oskarpa och hälften av dem var ljuset helt fel - men vad gör det när man lyckas få till EN bild som blev precis som man ville ha den?
 
Har jag sagt att det är så inspirerande att studera fotografering igen? 

Att se sina egna bilder i print

   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det är en speciell känsla att hålla i stora, fysiska bilder som man själv har fotograferat.
Trots det har jag nog inte förstorat mer än 10 bilder i hela mitt liv, borde verkligen göra det oftare! De fyra bilderna ovan skrev jag ut för att redovisa på fotokursen jag läser där vi skulle fotografera 12 bilder med temat "ljus". Har visat några av bilderna här på bloggen innan, men då mitt mellannamn är prokrastination fotograferade jag flera av bilderna till min redovisning nu i helgen - trots att jag haft flera veckor på mig, hehe.
 
 
   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
En annan del av uppgiften var att göra testprintar på olika papper, hos olika butiker och jämföra skillnaderna. Till min plånboks stora sorg behövde jag inse att det var ganska enorma skillnader mellan att printa hos en ordentlig fotobutik (längst till vänster) än hos min favoritbutik K-mart (mitten). Uttrycket "Man får vad man betalar för" har aldrig känts mer sant.

Under min nionde vecka i Australien har jag...

 
...skrivit ut fotografier inför en redovisning imorgon
...blivit jagad av fler fåglar och insett att bästa vapnet mot dem är quidditchkvastarna
...haft sisådär 1000 spekulanter (okej, 5) som varit och tittat på vårt hus då en våra roommates ska flytta
 
 
 
...gått nästan en mil för att fotografera solnedgången över havet - och så blev det molnigt
...låtsats fågelskåda när jag egentligen satt och tittade på fina hus, hehe
...suttit i ett köpcentrum och pluggat (och det gick förvånansvärt bra!)
 
 
 
...fått kameraväskan dränkt av en våg, tack och lov för vattentäta material säger jag bara då kameran låg i den när det hände!
...spenderat en halv quidditchträning med att sitta i gräset med hela laget och kolla på kängurus som parade sig på quidditchplanen
...klivit upp klockan tre på morgonen för att bestiga ett berg i gryningen
 

Två favoriter

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm
 
Har äntligen hunnit gå igenom några av bilderna från förra helgens field trips, och ovan är två av mina favoriter. Valar är så mäktiga djur.
Om exakt en vecka går jag på spring break så den här veckan (+ antagligen nästa vecka) har varit helt galen då jag haft stora och viktiga inlämningar i alla mina ämnen innan lovet. Mitt första lov på två år, känns verkligen så ovant, haha!
 
Sedan måste jag ju bara även säga tack för alla kloka och peppiga kommentarer på förra inlägget ♥

Vad gör det om hundra år?

Jorden går inte under för att man har en dålig dag.
Det har jag insett efter många timmars tänkande och stora mängder socker. Hade en katastrofdålig gruppredovisning imorse som resulterade i en dipp i självförtroendet och helt plötsligt var jag den minsta och mest obetydliga människan på hela jorden. Sämst på allt var jag också, och funderade på varför jag ens försökte studera på engelska då det aldrig varit något jag varit särskilt bekväm med.
 
Men vet du vad, jorden går faktiskt inte under för att man har en dålig dag. So what att jag sluddrade igenom en halvtimmes lång redovisning, slängde in lite svenska ord här och var och glömde bort minst hälften av det jag skulle säga. Vad gör det om hundra år, egentligen?
 
Därför lämnar vi denna dåliga dag bakom oss och tittar på lite bilder från en mycket bättre dag då det blev spontanhäng med pojkvännen och en go australiensiska på Kawana Beach efter skolan:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
 

Field trip gånger tre

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6
 
Har haft ett par riktigt spännande, men intensiva dagar i helgen!
Läser ju en kurs vid namn Marine Vertebrates (=marina ryggradsdjur) och i helgen har vi varit iväg på ett par field trips där vi observerat alla möjliga sorters djur ute i naturen. I lördags var vi på "whale watching", igår var vi och fångade fiskar i en flod och idag har vi spanat på fåglar med kikare. Lovar att jag kommer lägga upp en hel del bilder från dessa field trips då kameran fått gå varm, haha.
 
Vet inte hur, men som vanligt har jag lyckats bränna mig under de här dagarna. Spelar ingen roll att jag smörjer in mig med solskyddsfaktor 50 femtioelva gånger och försöker vara mycket i skuggan - bränner mig alltid ändå. Alltså tack och lov att jag fick med mig min min älskade after sun till Australien säger jag bara, finns inget bättre än aloe vera mot solbränd hy.

Under min åttonde vecka i Australien har jag...

 
...fiskat med ett stort fisknät i en flod
...haft hela kylskåpet fullt med jordgubbar då det var ett riktigt bra erbjudande på dem
...insett att jag faller alldeles för lätt för bra erbjudanden då ett bra erbjudande även gjorde att jag köpte fem kilo potatis som jag knappt orkade bära hem
 
 
 
...letat efter intressant ljus överallt inför nästa fotograferingsuppgift
...ätit hamburgare med quidditchlaget och diskuterat taktik
...haft ett vakande öga på alla fåglar efter fågelattacken i början av veckan (läs mer om det här)
 
 
 
...varit på "whale watching" uppe vid Fraser Island
...hittat både en bra ost och en bra osthyvel så nu är mitt liv komplett
...fått extremt roliga nyheter angående quidditchen
 
 

Fototips: 5 tips för bättre vardagsfotografier


📷 TÄNK PÅ KOMPOSITIONEN
Detta är en av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till fotografering: hur man väjer att bygga upp sin bild. Det har gjorts mycket forskning i vad som gör en bild intressant, då hjärnan läser av alla typer av bilder på ett visst sätt. Sälvklart finns det inte några rätt och fel, men däremot finns det små "knep" som nästan alltid fungerar.

Tips på element som skapar en intressant komposition:
Använd "Gyllene snittet", eller "tredjedelsregeln", vilket betyder att man placerar sitt motiv i hörnet av ett niodelat rutnät istället för mitten
⦁ Ledande linjer, det få ögat att "vandra" genom bilden
⦁ Kontraster, till exempel mellan ljust och mörkt eller med färger mitt emot varandra i färgcirkeln
⦁ Skapa balans i bilden med hjälp av symmetri eller asymmetri

 Exempel på tredjedelsregeln

📷 JOBBA MED LJUSET
Visste du att fotografi betyder "måla med ljus"? Ljuset superviktigt för att få en bra bild! Det sätter stämningen i en bild och något många fokuserar alldeles för mycket på (jag själv inräknad) är att jaga det perfekta ljuset - till exempel vid solnedgångar och soluppgångar.

Egentligen finns det inte ens något som heter "bra ljus" och "dåligt ljus" - man måste bara räkna ut hur man ska arbeta med det befintliga ljuset på bästa möjliga sätt.

Fotograferar man med medljus kommer ljuset rakt framifrån vilket framhäver motivet då ljuset hamnar framför, och skuggorna bakom.
Fotograferar man med sidljus kommer ljuset från sidan vilket är bra att använda om man vill framhäva texturer.
Fotograferar man med motljus blir motivet oftast mörkare än bakgrunden, men konturerna på motivet brukar lysa upp mycket vackert.

Naturligt ljus bakifrån (=motljus) + reflekterat ljus framifrån (=medljus)

📷 VÄLJ BAKGRUND (och förgrund)
Ligger smutstvätten där i en hög bakom den perfekta frukostbilden? Är det en massa byggställningar i förgrunden som tar fokus från den vackra havsutsikten? Lyser det en ilsket röd lampa där mellan buskarna i det perfekta porträttljuset?

Alla har vi nog varit där och tyvärr kan man inte alltid ändra på verkligheten, men jag försöker alltid ”städa” så mycket som möjligt framför kameran innan jag tar en bild för att få bort alla saker som kan distrahera i bilden. Är det något jag fysiskt kan flytta på? Ja, då flyttar jag på det. Om det inte går att flytta på kanske det går att byta vinkeln så att det som distraherar antingen hamnar utanför bild, eller bakom något i bilden - till exempel en modell. Sista utvägen är att antingen fotografera på en annan plats, eller vända sig till Photoshop.

Är bakgrunden eller förgrunden rörig distraherar det ögat, vilket är något vi gärna vill undvika.

 Detta är allt annat än en bra redigering, men det visar poängen i att en rörig bakgrund tar fokus från motivet

📷 HÅLL LINJERNA RAKA
Det kan vara så att jag är lite arbetsskadad efter min tid som mäklarfotograf, men det finns få grejer som stör mig mer i ett fotografi än snea linjer. Bilden blir betydligt mer behaglig och ”lugn” att titta på, och så ser det hela hundra gånger mer genomtänkt ut också när linjerna är raka.

Tips på hur du håller linjerna raka:
⦁ Har din kamera ett rutnät i displayen? Använd det!
⦁ Försökt fotografera så ”rakt på” som möjligt, undvik alltså för mycket grod- eller fågelperspektiv
⦁ Utgå alltid från att ha en rak horisontlinje
⦁ Undvik vidvinkel då det förvränger linjerna i kanterna

Självklart kan man även jobba med snea linjer för att bygga upp en intressant bild, men då ska man göra det ordentligt så att det syns att det är något man valt att göra. Ju mer medveten man är om vad som pågår i bilden, ju bättre brukar bilden bli.

 

📷 FOTA, FOTA, OCH FOTA SEDAN LITE MER
Du har säker hört det här tipset tusen gånger tidigare, men det är för att det är det enda som fungerar: Fotografera MYCKET! Du lär dig hela tiden nya saker med varje bild du tar och inom fotografering är det omöjligt att bli fullärd.

Ett bonustips är att titta på bilder som man tycker är fina och fundera på VARFÖR man tycker de är fina. Man lär sig mer än vad man kan tro genom att analysera både andras och sina egna bilder.

●     ●     ●     ●     ●     ●     

Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och vill se fler tipsinlägg!

Reflektioner av Sunshine Coast

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hav ✓ Solnedgång ✓ Stadsljus ✓ Lång slutartid 
En av alla de kvällar jag spenderat nere vid havet fick jag för mig att fotografera lite bilder med lång slutartid (30 sekunder på bilderna ovan!). Hade inte med mig något stativ så behövde göra ett provisoriskt bygge med hjälp av min väska och mina skor för att få upp kameran från strandkanten vilket var allt annat än stabilt men det är väl som man säger -  alla lösningar är bra utom de dåliga ;)
 
Notera förresten att man ser två stjärnor på den första bilden! (Stod nämligen länge och balanserade kameran och bygget för att få kameran i rätt vinkel så att stjärnorna skulle komma med i bilden, haha!
 

Wednesday is Quidditchday!

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 (fotograferade av pojkvännen förra veckan)
 
Varje onsdagskväll spelar vi quidditch.
Vi har en skolturnering med fem lag som sträcker sig över hela terminen, och mitt lag Nargles är än så länge obesegrade! Har fått jättemycket frågor kring quidditchen och jag lovar att jag ska försöka svara på allt i ett ordentligt inlägg, men jag har insett en mycket väsentlig grej: Quidditch är en riktigt rörig sport!
 
Jag menar, vi har inte åtta stycken domare bara för att det är roligt, haha! Det är sex mål att hålla koll på, fyra bollar + the snitch som sitter fast i killen med "the golden shorts". Allt detta med sju spelare på varje lag, med kvastar och hårband i olika färger för olika positioner. Sedan har vi faktumet att de nya matchtröjorna inte kommit än, så hälften av oss springer omkring oklara färger.
 
Så rörigt, men så roligt!

Min rosa ryggsäck

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Precis som resten av världen har jag verkligen snöat in mig på ljusrosa saker.
Den senaste saken till min rosa "samling" är denna söta lilla ryggsäck. Behövde lämna min "vanliga" ryggsäck hemma i Sverige då jag redan hade för mycket packning med mig (hehe) och har verkligen behövt en väska att ha till skolan. Köpte denna för ett par dagar sedan och måste då säga att mitt ögonmått är helt fantastiskt då den är precis stor nog för att få plats med både datorn och kameran på samma gång. Perfekt ju!

Attackerad och jagad

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Så här glad var jag tydligen innan jag blev attackerad och jagad genom hela universitetsområdet - av en fågel.
Den kom från ingenstans, hörde bara ett högt fågelskri och kände sedan vingslagen i nacken. Trodde nästan att jag inbillade mig att den flög rätt mot mig, men den loopade tillbaka igen och då var det bara att börja springa. Vet inte hur många gånger jag behövde ducka för att undkomma fågelns klor och den gav inte upp förrän jag lyckats ta mig inomhus. Envis jävlel det där, haha!
 
Här har alla gått och varnat mig för spindlarna och ormarna i Australien, men det är tydligen fåglarna man ska hålla ett öga på ;)

Under min sjunde vecka i Australien har jag...

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
 
 
...hängt på stranden vid solnedgången (och fotograferat bilder till en ny header som går att hitta här)
...köpt en vadlång kofta som känns som en superhjältemantel när jag går omkring med den
...läst på om peppiga ämnen som ormbett, farliga spindlar och hudcancer då jag ska iväg på en fieldtrip med min Marine Vertebrateskurs nästa vecka (!!!)
 
 
 
...ätit hamburgare som vanligt, lovar att vi nog testat varenda hamburgare i hela Sunshine Coast vid det här laget, haha!
...varit så sugen på att köpa den här (annonslänk) boken 
...ätit den traditionella fredagstacosen som pojkvännen kryddat en aaaning för starkt vilket resulterade i att min mun brann
 
 
 
...spelat quidditch som vanligt, men den här veckan fick jag med mig min personliga fotograf (aka. pojkvännen) som fick ta lite bilder när vi spelade
...hängt en massa i skolans bibliotek då jag insett att Internetet där är betydligt bättre än det vi har i huset, haha
...varit funktionär vid världsmästerskapen i Iron Man (tillsammans med mitt quidditchlag för att tjäna pengar)

Uppdaterat bloggdesignen

Tyckte det var dags att uppdatera bloggdesignen då den fått vara orörd i ett år.
Har inte gjort så mycket mer än att byta ut bilderna och ändrat om lite bland kategorierna, men det är alltid härligt med lite nytt och fräscht. Kände även att det var dags att skriva en ny presentationstext då hälften av informationen i den inte ens var aktuell längre, haha!
 
Gamla
 
 
Nya
 

September 2015

 
Jag brukar ju börja mina tillbakablicksinlägg med något i stil med "oj vad tiden går fort", men nu känns det snarare tvärtom.
Missförstå mig rätt - det känns som att det gått max en vecka sedan jag skrev augusti-inlägget, men var tvungen att både dubbel- och trippellkolla att jag klickade på rätt år i arkivet då det inte alls känns som att det bara gått ett år sedan bilderna ovan fotograderades. Det känns som att det var en hel livstid sedan jag stod där och spände fast byglarna i Fritt Fall.
 
I september 2015 jobbade jag i alla fall mina sista pass på Grönan innan vi stängde för säsongen och jag tog på mig mina fjäderfransar för en avslutningsgala med Las Vegas-tema. Jag var även på kräftskiva, stannade uppe en hel natt i jakt på den blodröda supermånen och fotograferade kravlösa självporträtt i regnet.

En rosa himmel och ett rosa hav

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograferade av pojkvännen)
 
Är nästan avundsjuk på mig själv som har tillgång till magiska solnedgångar i ett ljummet hav.
Vi var egentligen på väg hem, men när jag såg att himlen började färgas rosa tog jag ett spontant beslut om att springa ner till stranden istället. Det händer inte ofta att jag springer, men om det är en vacker solnedgång som står på spel kan jag springa hur långt och hur snabbt som helst, haha! Passade på att tvinga pojkvännen att fotografera ett par bilder på mig där jag försökte se "djup" och "drömmande" ut ;)