Under min femtonde vecka i Australien har jag...

 
...varit himla sugen på att hyra en surfbräda, men vågorna har varit lite för höga för nybörjare hela veckan
...avslutat kurserna Social Media och Digital Photographic Practice
...sovit dåligt då det varit så varmt (så synd om mig, jag vet!)
 
 
 
...haft en heldag på stranden och njutit av att bo i Australien
...blivit skolmästare i quidditch (läs mer om det här)
...fotograferat vårt hus och lyckats formatera minneskortet innan jag laddade över bilderna till datorn. Whoops.
 
 
 
...varit på bio och sett Doctor Strange (och insett att vi går på bio väldigt ofta?)
...karvat en halloweenpumpa (läs mer om det här)
...tagit tag i en grej jag haft hängande över mig i flera veckor, bästa känslan att äntligen ha det avklarat!

Happy Halloween

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Självklart var jag tvungen att göra en halloweenpumpa även i år.
Kom på att jag behövde köpa en pumpa på tok för sent så efter en heldag på stranden (därav mitt röda ansikte, haha!) hängde jag över en tunna med pumpor som ingen annan velat ha. Kan ju säga att de sorliga pumporna fanns kvar av en anledniing, men hittade tillslut en med en slät sida (baksidan ska vi inte ens prata om!) som fick följa med mig hem till Unit 13.

Rosa klänning, rosa solnedgång

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograf: Michel Ådefjäll, aka. pojkvännen)
 
Jag är verkligen så orimligt nöjd över att jag lyckades färgmatcha min outfit med solnedgången den här kvällen, haha!
De är fotograferade en kväll när vi tog en spontandejt med en trerättersmiddag på en restaurang precis bredvid havet. Det blåste rejält den kvällen så vågorna var höga och jag är fortfarande besviken på att pojkvännen inte tog en bild när en enorm våg slog till mot klippan jag stod på och skapade värsta "Lilla sjöjungfrun-momentet" (klicka här för tydligare referens) och hans ursäkt var att han prioriterade att ha koll på mig så att jag inte föll ner i havet.
 
Han prioriterade fel, uppenbarligen ;)

Quidditchmästare på University of the Sunshine Coast

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograf: Michel Ådefjäll, aka. pojkvännen)
 
ISO gånger en miljon och galet beskärda bilder, men vad gör det när jag spelat final i skolmästerskapen i quidditch - och vunnit!
Mästerskapen har varit en 10 veckor lång turnering med fem lag där vi haft någon form av gruppspel där vi mött två lag varje onsdagskväll. Förra veckan var det semifinal, och igår var det alltså dags för den stora finalen där mitt gröna Nargles med grönfärgat hår och krigsmålning mötte det rosa laget Dragons.
 
Det var verkligen så kul att få spela final då alla var så taggade - och det kändes som att vi hade alla andra lags stöd också då Dragons har lite av ett ryckte att spela väldigt fult. Det var en relativt jämn match rent spelmässigt, men vi gjorde fler mål och fångade snitchen vilket gav slutresultatet 90-30.
 
Bör förtydliga att man får 10 poäng för varje mål och det lag som fångar snitchen får 30 poäng extra, känner att det kanske är dags att skriva ihop det där ordentliga inlägget om quidditch som jag utlovade för flera veckor sedan, haha.
 
Här är i alla fall mitt finfina lag precis efter att vi hade vunnit finalen + en selfie på det:
 
 
 Notera förresten att en i vårt lag var i Nya Zeeland under finalkvällen, men vi försökte få med henne i gruppfotot via FaceTime på telefonen

Den ensamma mannen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har lagt upp den här bilden förut när jag visade bilderna till min andra fotograferingsuppgift, men kände mig inte riktigt klar med den.
Bilden är fotograferad vid Point Cartwright (samma kväll som de här bilderna) när jag såg den här mannen som stod och drack sitt kaffe och njöt av utsikten över havet. Jag gillade verkligen hur ljuset föll på hans jacka så jag tog upp kameran för att knäppa en bild, när han plötsligt satte handen mot pannan. Jag tog en bild, och sekunden senare hade han bytt pose igen.
 
Jag är verkligen så nöjd med den här bilden, mest för att jag fångade ett så simpelt ögonblick som blev så intimt på något sätt. Jag är ju lite av ett creep som älskar att sitta och observera människor och fundera på vad som kan tänkas pågå i deras liv. Det är lite av ett mysterium att jag inte fastnat för gatufotografering med främmande modeller tidigare, men jag tror jag gillar det?

En dag i Brisbane

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Förra helgen tog jag och pojkvännen en spontanutflykt in till Brisbane.
Vi började dagen i norra Brisbane där en skola hade anordnat en vårfestival med både karuseller, marknadsstånd och fler foodtrucks än vad vi kunde räkna. Jag hade nämligen sett på Facebook att de skulle ha detta:
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ett Haunted Hogwarts! Det var ett spökhus med Hogwartstema, men tyvärr var det inte lika awesome som det låter, haha. Det faktum att det var vi och ett gäng tioåringar i kön förklarade nog en hel del ;)
 
Efter att ha ätit lunch från en av foodtrucksen och gått omkring bland alla marknadsstånd i någon timme tog vi bussen in till centrala Brisbane.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Där strosade vi omkring och upptäckte delar av staden vi inte var i under vårt förra besök, bland annat City Botanic Gardens vilket är en park mitt i Brisbane där vi hittade ett café som serverade galet goda milkshakes. Vi åt även middag på en resturang och kikade lite i ett par butiker innan vi tog tåget tillbaka till Sunshine Coast.
 
Ganska händelsefattig dag egentligen, men mina Stockholmsnerver mådde bra av att få känna storstadspulsen i ett par timmar, haha. 

Under min fjortonde vecka i Australien har jag...

 
...sett typ världens finaste solnedgång från vårt sovrumsfönster, bilden ovan kommer direkt från kameran så ljuset var nästan onaturligt rosa
...spelat semi-final i skolmästerskapen i Quidditch, vilket vi vann så nästa vecka blir det final!
...kämpat med att skriva en rapport på fisk-field trippen jag var på för ett par veckor sedan
 
 
 
...hängt på stranden en blåsig eftermiddag
...varit på bio och sett Inferno (uppföljaren till Da Vinci-koden och Änglar & Demoner)
...köpt en halloween-utklädnad inför nästa helg
 
 
 
...skrivit ut och ramat in 6 fotografier då jag har min sista redovisning imorgon
...hatat Apple lite extra mycket då min externa hårddisk inte längre är kompatibel till min dator efter att jag uppdaterade den förra veckan
...inte blivit jagad av en enda fågel, vilket jag hoppas innebär att deras "nesting season" äntligen är över

Hur mycket kan man rädda med Photoshop?

Tidigare i veckan experimenterade jag lite med hur katastrofala exponeringar man kan rädda med Photoshop.
Jag började med att fotografera fyra bilder på samma motiv, men med olika inställningar. Två överexponerade (=för ljusa) och två underexponerade (=för mörka) i filformaten RAW och JPEG (läs om skillnaderna mellan de två filformaten i det här inlägget). Sedan var målet helt enkelt att med hjälpa av Camera Raw och Photoshop försöka rädda bilderna så gott som möjligt, och tänkte att det kunde vara kul att dela med mig av resultatet nedan.
 
Alla bilder är fotograferade med kamerahuset Canon EOS 5D Mark III och objektivet Canon EF 50mm f/1.4 USM.
 
 
 
1. Överexponerad, oredigerad RAW
2. Överexponerad, oredigerad JPEG
3. Underexponerad, oredigerad RAW
4. Underexponerad, oredigerad JPEG
 
 
 
1. Överexponerad, redigerad RAW
2. Överexponerad, redigerad JPEG
3. Underexponerad, redigerad RAW
4. Underexponerad, redigerad JPEG
 
Resultat
De överexponerade bilderna hamnar rätt i soptunnan, haha! De allra ljusaste pixlarna är "döda" vilket innebär att de är helvita och innehåller ingen information, de gick helt enkelt inte att rädda. Sedan ska vi inte ens diskutera vad som hände med färgerna i de bilderna...
 
De underexponerade bilderna däremot imponerade! JPEG-filen ser kanske inte så bra ut, men ska jag vara helt ärlig skulle jag nog inte tro att RAW-filen var så underexponerad då resultatet faktiskt ser bra ut. Zoomar man däremot in på den bilden kan man se en hel del brus i de mörkaste delarna, men jag ger den helt klart godkänt!
 
Slutsats
Fotografera alltid i RAW och tänk på att underexponerade bilder är lättare att rädda än överexponerade bilder - men glöm inte bort att resultatet alltid blir bäst om man gör allting rätt redan i kameran.

Point Cartwright

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Fotograferade dessa bilder för flera veckor sedan, men det är först nu jag satt mig ner och gått igenom dem ordentligt.
Jag hade länge velat besöka Point Cartwright vid solnedgången då jag förstått att man skulle ha en bra utsikt åt alla väderstreck därifrån. Det går inga bussar dit ut så vi fick gå nästan fyra kilometer (enkel väg) för att komma dit, och när vi väl kommit fram var det alldeles mulet. Vi stannade dock där ett bra tag, och plötsligt lyckades några av solens sista strålar ta sig igenom de tjocka regnmolnen och skapa ett nästan magiskt ljus precis där vi stod.

15 frågor och svar

Både Heléna, Celine och Pauline har utmanat mig till "Liebster Award".
Det är en utmaning där man får 11 frågor som man ska svara på, för att sedan ställa 11 nya frågor och utmana 11 andra bloggare. Jag har dock fuskat "lite" och istället valt ut 15 frågor som jag tyckte var lite extra roliga att svara på, så här kommer de:
 
 
Arkivbild från förra året
 
Vad tycker du mest om med hösten?
Jag gillar hösten så himla mycket i teorin med alla vackra färger, mysiga filtar, tända ljus och varma drycker. Dock tycker jag sällan att hösten är så i praktiken utan mer än kamp mot mörkret, kylan och blöta fötter, haha.
 
Vem skulle spela rollen som dig om de gjorde en film om ditt liv?
Ska man vara realistisk borde jag ju välja en skådespelare som är yngre än jag själv, men vet inte hur realistisk tanken på en film om mitt liv är heller (hehe) så Jennifer Lawrence skulle gärna få spela mig!
 
Drömyrke?
Jag tycker den här frågan är den absolut svåraste någonsin att svara på för jag har helt ärligt ingen aning. Jag menar, jag har ju inte haft nio olika yrken och studerat fem olika universitetsutbildningar på två år för att jag vet vad det är jag vill jobba med, haha!
 
Vilken typ av blogginlägg tycker du är roligast att läsa?
Tycker behind-the-scenes-inlägg från olika fotograferingar är så roliga att få läsa! Så kul att få se hur ett fotografi blir till.
 
Hur skulle du spendera 10 miljoner?
Är jag en tråkig människa då min första tanke var att ”jag skulle betala tillbaka det jag lånat från CSN för mina Australien-studier"? Haha! Men när det var klart hade jag köpt mig en mysig liten takvåning i Stockholm med bjälkar i taket, en kakelugn i vardagsrummet och en balkong med eftermiddagssol. Med lägenhetspriserna i Stockholm just nu blir det nog inte mycket pengar kvar efter det, haha. Sorligt men sant.
 
 
Arkivbilder från Mexiko, Vatikanstaten & England
 
Drömresemål?
Jag insåg precis att Australien alltid varit högst upp på min mentala drömresemålslista så länge jag kan minnas, så vad är min största dröm nu när jag uppfyllt det? Har så många platser jag vill besöka i världen men Hawaii, Nya Zeeland, Island, Norge, Kroatien och New York toppar nog listan just nu. 
 
Vad är det som gör att du väljer att komma tillbaka och fortsätta följa en bloggare?
Jag älskar att läsa bloggar och det finns en hel del bloggar jag kikar in på då och då, men de bloggar jag faktiskt skulle vilja påstå att jag följer och läser vartenda inlägg på kan alla klassas som fotobloggar. Bilderna är alltså det absolut viktigaste för att få mig som hängiven följare.

Vilka tv-program följer du?
Jag följer faktiskt ganska få program som går på TV, men några jag aldrig missar är Mästarnas Mästare och Morden i Midsummer. Följer dock en hel del serier på diverse streamingtjänster, för många för mitt eget bästa skulle jag nästan vilja påstå.
 
Har du en ambition att kunna försörja dig på ditt bloggande?
Helt ärligt nej. Har faktiskt fått förfrågan från en annan bloggportal om att vara toppbloggare hos dem, men då ställdes det krav på hur ofta jag skulle publicera inlägg och jag skulle garanterat drabbas av prestationsångest så jag valde att tacka nej till det erbjudandet.
 
Trivs alltså så himla bra med att endast ha bloggen som en hobby på mina egna villkor, men det är självklart roligt att då och då få göra samarbeten med företag och produkter jag tycker om och på så sätt få ett par extra kronor in på kontot.
 
När ingen ser, vad gör du då?
Dansar! Eller testar om det faktiskt inte är så att jag är magisk och kan flytta på föremål med tankekraft, haha.
 
 
Något överanvänd arkivbild från mitt besök på The Making of Harry Potter
 
Vilken film skulle du vilja vara med i?
Harry Potter. Oväntat va? ;)
 
Vad tycker du själv är roligast att skriva om i dina inlägg?
Jag älskar att skriva tipsinlägg! Kunskap är ju det bästa man kan dela med sig av. Önskar verkligen att jag hade mer tid till att skriva tipsinlägg då det är dem som tyvärr är de absolut mest tidskrävande av mina inlägg både i text- och bildmaterial.
 
Hur ser den perfekta helgen ut?
Okej, i kronologisk ordning från lördag morgon till söndag kväll nu då: Sconesfrukost med familjen, en spännande fotografering i en vacker miljö, lunch utomhus, middag på restaurang med vänner, sova ordentligt, brunch på Hipsterkällaren med mina favoriter, långpromenad i solen, eftermiddagshäng med "hemmaspa" och Netflix och avsluta helgen med en god middag med familjen. Jag är inte mycket för rutiner, men hade alla mina helger sett ut så hade jag nog ärligt talat inte klagat.
 
Någonting du ser fram emot?
Australiensiska mästerskapen i quidditch, är SÅ pepp på det!
 
Tror du att du fortfarande kommer att blogga om fem år?
Alltså åh så kul det vore om jag gjorde det, jag hoppas verkligen det! Jag kommer fortsätta blogga så länge som viljan, inspirationen och glädjen för det finns kvar.
 
 

Minionshorts och en evig förkylning

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har haft en förkylning som kommit och gått i flera veckor nu och igår slog den till ordentligt med en "trevlig" feber.
Blev utmattad bara av att gå i vår trappa så insåg att jag behövde stanna hemma - och därför missa lektionen vi skulle ha i fotostudion. Verkligen så himla sämst! Något att glädjas åt var i alla fall att detta gav mig anledning till att gå omkring i mina favoritshorts en hel dag. Hittade dem på en rea (på vuxenavdelningen, bör tilläggas!) första gången vi var i Brisbane, hur söta?
 
Mår betydligt bättre idag så hoppas på att gårdagen var slutet på denna eviga förkylning. Har gått och funderat på om min kropp är så van vid att vara förkyld den här tiden på året att den inte bryr sig om att det faktiskt är 30 grader varmt och sol, haha.
 

En hamn i gyllene solljus

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Under min trettonde vecka i Australien har jag...

 
...spenderat ännu en solnedgång vid havet
...varit rädd för att gå hem själv på kvällarna då min något irrationella rädsla för clowner plötsligt blivit högaktuell
...haft min sista föreläsning i kursen Marine Vertebrates, så nu återstår det tre veckors självstudier innan jag är helt klar med den
 
 
 
...uppdaterat mina Apple-enheter till nya operativsystemet (brukar alltid vänta ett par veckor för att undvika "första-versions-buggarna") 
...hatat Apple för att de tagit bort "Slide to unlock"-funktionen då jag råkat öppna röststyrningen varje gång jag försökt komma in på min telefon den här veckan
...ätit trerätters på en restaurang med havsutsikt, hur drömmigt?
 
 
 
...haft en heldag i Brisbane
...gått i ett Haunted Hogwarts, alltså ett spökhus med Harry Potter-tema (bli dock inte avundsjuk då det var ganska lame, haha)
...gått in på Forever 21 utan att köpa någonting (!!) vilket nog helt ärligt aldrig hänt innan
 

Önskelista 2016

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
 
Idag är det en månad kvar till min födelsedag, och för första gången på bra många år har jag inte ångest inför det.
Dock har jag fortfarande lite problem med hela önskeliste-grejen (känns så girigt på något sätt), men jag har ju publicerat en önskelista varje år jag har bloggat så måste ju hålla traditionen uppe - även om jag absolut inte vill ha några presenter på min födelsdag då min resväska var överviktig redan på resan till Australien och jag har ingen aning om hur jag ska få med mig allt nytt jag köpt hem igen, haha.
 
Tycker en önskelista säger en hel del om personen i fråga, så vad tycker du min önskelista säger om mig? Mer än att jag färgmatchat denna önskelista nästan lite löjligt mycket, haha.
 
 
 
1. Klocka från Daniel Wellington (Classic Glasgow, 36mm, silver)
Jag har blivit en riktigt flitig klockanvändare, men saknar en tunn klocka i silver med vit urtavla i min "samling".
 
Finns att hitta här*
 
2. Trilogin Miss Peregrine's Home for Peculiar Children av Ransom Riggs (Inbunden samling)
Var och såg filmatiseringen av den här bokserien för ett tag sedan på bio och blev helt tagen av berättelsen och vill bara ha MER och måste därför läsa böckerna.
 
Finns att hitta här*
 
3. Vita ankelstrumpor för träning
Är det ett tecken på att man blivit gammal då man önskar sig strumpor? Haha! Men just vita ankelträningsstrumpor är någonting jag verkligen behöver - och det är ju en sån där sak som är så fruktansvärt tråkig att gå och köpa själv.
 
4. Polaroidkamera Fujifilm Instax Mini 70 (vit)
Känns som att precis alla jag känner äger en polaroidkamera och jag blir lika avundsjuk varje gång de knäpper av en bild för att sekunden senare hålla bilden fysiskt i handen. Jag vill också, haha. Tycker just denna modell är lite extra tjusig (och hur fräscht med en vit kamera?) så den får gärna flytta in i min kameraväska.
 
Finns att hitta här*
 
5. Harry Potter-målarböcker (Magiska vidunder, Magiska ting & Magiska platser och varelser)
Har redan den första Harry Potter-målarboken (den med gult omslag) och det är ju så avkopplande att sitta och färglägga i den så vill gärna utöka min målarbokssamling med dessa tre.
 
Finns att hitta här*, här* och här*
 
6. Harry Potter Page to Screen: The Complete Filmmaking Journey
Nördig bok för en nördig tjej, vad mer kan jag säga?
 
Finns att hitta här*
 
7. Kitchen Aid artisan köksmaskin (vit eller frostvit)
En dag kommer jag äga en sån här skönhet, det är en sak som är säker trots att de kostar en mindre förmögenhet.
 
Finns att hitta här*
 
8. 2XU W TR2 Compression Tights (storlek M)
Mina tights från X2U utklassar alla mina andra tights med hästlängder, men tyvärr är de så pass välanvända att de mer eller mindre börjar falla isär så behöver verkligen byta ut dem till ett par nya och fräscha. Kompressionstights är bästa plagget både för träning och långa flygresor!
 
Finns att hitta här*
 
* Annonslänkar

Uppdatering på livet

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II
 
Vet inte riktigt var den här veckan tagit vägen, men tydligen är det redan helg.
Jag skulle vilja säga att jag spenderat hela veckan med intensivt pluggande, men tror inte min pluggteknik varit särskilt effektiv då jag mest suttit och stirrat på mina tomma dokument i hopp om att de ska börja skriva sig själva. Tänk vad rolig skolan skulle vara utan alla inlämningar, presentationer och prov och man bara fick gå dit och sluka kunskap.
 
Nu tänkte jag släppa alla tankar på skolan och istället äta fredagstacos och försöka få ihop den traditionella önskelistan, hur kan det bara vara en månad kvar till min födelsedag??
 
 

Tipsinlägg: Vad kostar det att studera i Australien?

 
STUDIERNA
Vi är verkligen bortskämda i Sverige med vårt skolsystem som är gratis. Alla har möjlighet att studera på universitetet och så är det verkligen inte i andra länder i världen. En australiensisk student kan räkna med att behöva betala 4000 AUD per termin på universitetet, och jag som svensk medborgare behöver betala 9500 AUD per termin på University of the Sunshine Coast.
 
9500 AUD = ungefär 60 000 SEK 
 
Detta är alltså endast summan för att studera. Sedan tillkommer även studiemedel som till exempel kurslitteratur eller för mig som fotograferingsstudent: Kostnaden för utskrifter.
 
CSN
För att få tillgång till CSN måste man studera på heltid, vilket för mig innebär att jag måste läsa fyra kurser per termin. Då gäller samma regler som i Sverige, 2816 SEK i bidrag och 7088 SEK i lån varje månad. Bidraget får man, och lånet måste man sedan betala tillbaka.
 
I och med att det tillkommer en hel del extra kostnader för att studera utomlands går det att ta ett så kallat "merkostnadslån" för att täcka till exempel terminsavgift och/eller flygbiljett. Merkostnadslånet måste också betalas tillbaka.
 
JOBBMÖJLIGHETER
Som svensk student i Australien tillåter visumet 20 timmars arbete under en skolvecka och 40 timmars arbete under en lovvecka. Jag har inte ens försökt söka jobb här så ska inte påstå att jag har särskilt bra koll på vad man kan tjäna som internationell student, men har i alla fall förstått att svenskar "får mycket gratis" i och med att vi har ett bra rykte i världen som pålitliga och arbetsvilliga. Därför kan det vara lättare för oss att få jobb.
 
Något som kanske är intressant att veta är att man i Australien får lön varannan vecka, och inte en gång i månaden som är standard i Sverige.
 
 
 
BOENDE
Jag och min pojkvän har valt att inte bo på campus, utan istället hyra ett rum i ett hus 15 minuter från skolan. Detta rum kostar oss 235 AUD i veckan och då ingår el, vatten och Internet (+ självklart min älskade pool) i den kostnaden. 235 AUD x 4 veckor = ungefär 6000 SEK i månaden. I och med att vi är två så delar vi självklart på den kostnaden vilket alltså inte blir mer än 3000 SEK per månad för boendet. 
 
Självklart varierar hyran jättemycket beroende på var och hur man bor. Bor man i ett stort hus vid stranden blir självklart hyran betydligt högre än om man har ett litet rum ute i ingenstans men för en student i Sunshine Coast som vill ha ett eget rum skulle jag vilja säga att 5000 SEK i månaden är en "normal" hyra i ett delat boende per person.
 
LEVA I AUSTRALIEN
När det kommer till mat-, transport- och nöjeskostnader skulle jag vilja säga att priserna är ganska lika de vi har hemma i Sverige, kanske till och med något billigare. Vi lägger ungefär 2500 SEK på mat varje månad, en bussresa till ett shoppingcentrum 9 kilometer bort kostar 25 SEK och en biobiljett med studentrabatt kostar 70 SEK.
  
VISUMET
Jag hade faktiskt ingen aning om att visum kostade pengar men det gör det, 3500 SEK för att vara exakt. Vet inte riktigt hur mycket den kostnaden varierar mellan olika visum, men så mycket kostade mitt visum som räcker ett år och täcker heltidsstudier + 20 timmars arbete i veckan.
 
FÖRSÄKRINGEN
Tänk inte ens tanken på att lämna Sverige utan en heltäckande försäkring!!!!!! Vad ska du göra om huset med alla dina tillhörigheter brinner upp? Eller du råkar ut för en sjukdom och behöver akut hjälp? Försäkring är ett måste. PUNKT!
 
Jag är försäkrad 45 dagar utomlands med min hemförsäkring, och sedan har jag utökat den så att den räcker hela min vistelse i Australien. Alla försäkringsbolag erbjuder inte denna tjänsten, men för de som gör det är 5000-6000 SEK något man får räkna med att betala för en heltäckande försäkring i ett år utomlands.
 
 
 
SERVICEAVGIFT
Vi valde att låta förmedlingen Kilroy sköta både vår visumansökan samt ansökan till universitetet, mycket för att vara helt säkra på att allting blev rätt. Kilroy tog en avgift på 375 (tror jag!) SEK för universitetsansökan och 500 SEK för visumansökan. Man kan självklart skippa en förmedling och göra allt på egen hand.
 
BANKKOSTNADER
Om jag använder mitt svenska konto hos Swedbank måste jag betala en avgift varje gång jag drar mitt kort eller gör en betalning till ett australiensiskt bankkonto. Denna summa är inte jättestor i sig och fungerar om man är i Australien i tre veckor för en semester, men ska man bo här en längre tid är det bra att skaffa sig en australiensisk bank.
 
Vi har ett varsitt konto hos banken ANZ med tillhörande bankomatkort, vilket var helt gratis för oss då vi är under 25 år och heltidsstuderande. Alla banker har olika avtal (och kostnader) så det är bra att kolla runt lite innan.
 
MOBILRÄKNING
Ska erkänna att vi inte kollade runt särskilt mycket på olika telefonabonnemang innan vi tecknade ett utan gick in i första bästa butik. Där fick vi ett abonnemang med 3GB surf i månaden, fria samtal och SMS inom Australien samt 90 fria samtalsminuter till Sverige. Detta betalar jag cirka 240 SEK i månaden för, vilket får mig att sakna mitt abonnemang hemma i Sverige som jag får för endast 69 SEK, hehe.
 
FLYGBILJETTEN
Jag betalade ungefär 7500 SEK för min enkelresa till Sunshine Coast, vilket tog 37 timmar med en mellanlandning i Bangkok. Som sagt kan man ta merkostnadslån från CSN (max 16 500 SEK per termin i Australien) för flygbiljetter mellan Sverige och Australien. 

Fotografering i fotostudion

   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår fick vi testa på att fotografera i universitetets fotograferingstudio.
 Jag kan räkna på en hand antalet gånger jag fotograferat i en ordentlig studio innan så känner mig allt annat än hemma i studiomiljön, men jag tror jag gillar det? Det är ju så fruktansvärt roligt att exprimentera med ljus! Den här veckan fick vi bara exprimentera lite med alla olika blixtar med tillbehör, men nästa vecka ska vi ha både rekvisita och modeller så tror den lektionen kommer bli riktigt rolig.
 
Så här såg det förresten ut bakom kulisserna:
 
 
iPhone 5s

Fågelskådning i Pumicestone Passage

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6
 
På en av mina field trips med Marine Vertebrates-kursen åkte vi till Bribie Island för att observera fåglar.
Med hjälp av kikare skulle vi identifiera och räkna antalet fågelarter vi såg, och jag insåg ganska fort att detta inte var något jag var särskilt bra på då jag helt ärligt inte kunde identifiera en enda fågel. Medan alla andra satt och ropade ut att de såg en "eastern curlew" eller en "whimberel" (google gärna dessa då jag inte ens ser skillnad på dem med ordentliga bilder, än mindre genom en kikare på 100 meters håll) gav jag upp och använde min kikare till att kolla på fiskebåtar och hus istället, hehe. Dock var inte dagen helt meningslös då både delfiner och en sköldpadda simmade förbi båten.

Under min tolfte vecka i Australien har jag...

 
...dragit på mig en rejäl förkylning. Plus trettio grader utomhus + minus trettio grader inomhus (nästan i alla fall) är ingen bra kombination
...firat kanelbullens dag genom att baka 78 stycken bullar (läs mer om det här)
...lärt mig fantastiskt mycket onödig fakta när jag prokrastinerat skolarbete, visste du till exempel att sångaren i Lukas Graham gör den danska rösten till Andy i Toy Story, som förresten heter Anders på danska? The more you know.
 
 
 
...njutit av att vara klar med kursen i Educational Psychology
...upptäckt att vår nya roommate gör en grymt bra imitation av Dobby, haha!
...blivit beroende av mobilspelet 94%. Ladda inte ner det, du kommer hata dig själv då det är ett sjukt frustrerande spel
 
 
 
...spelat mini-golf med ett par vänner
...bokat resa till australiensiska mästerskapen i quidditch, 15 timmar i buss mellan Sunshine Coast och Canberra!
...fotograferat oroväckande lite, måste rasta kameran betydligt mer nästa vecka känner jag

Redigeringstipset som sparar en massa tid

Det finns ett superenkelt knep som låter Photoshop redigera dina bilder medan du lämnar datorn och gör annat, jag lovar!
Är du precis som jag en foto- och bloggnörd har du nog MÅNGA bilder att gå igenom, redigera och sedan spara i rätt format för bloggen. Jag vill inte ens tänka på hur många timmar, om inte dagar, jag spenderat i Photoshop men det finns en funktion som låter dig redigera flera bilder samtidigt.
 
Den funktionen heter BATCH men innan vi börjar är dessa inlägg bra att ha läst innnan:
 - Hur man gör en action i Photoshop - Hur jag sparar mina bilder för bloggen -
 
 
 
För att komma åt Batch, klickar du på File -> Automate -> Batch. Då kommer det komma upp en ruta som ser ut såhär:
 
 
 
Det är här du ställer in vilken action du vill använda, och på vilka bilder.
 
SET: Välj från vilken mapp du vill välja action
 
ACTION: Välj din action. Jag har en action för att lägga på min personliga stil på mina bilder (färger, kontrast osv.) och en action för att spara mina bilder för bloggen (storlek, extra skärpa och själva "spara för webben"-proceduren)
 
SOURCE: Här kan du välja vilka bilder du vill ska användas. Du kan välja från Folder vilket innebär att du tar alla bilder från en mapp, Import vilket innebär att du importerar bilder, Opened Files vilket innebär alla bilder du har öppnade i Photoshop samt Bridge vilket endast fungerar om du har programmet Adobe Bridge installerat.
 
DESTINATION: Här bestämmer du vad som ska hända med bilden efter att actionen är klar. Väljer du None  händer ingenting utan bilden kommer lämnas öppen i Photoshop, vilket är inställningen jag rekommenderar. De andra inställningarna Save and Close och Folder kommer nämligen pausa processen och be dig klicka OK för varje bild som sparas - vilket tar bort möjligheten att lämna datorn och göra något annat.
 
ERRORS: Jag brukar aldrig röra den här inställningen utan har den alltid på Stop For Errors och är därför inte helt säker på vad Log Errors to File, men känner spontant att jag vill ha koll på om något går fel.
 
OK: När du är nöjd med dina inställningar, klicka på OK och låt Photoshop göra jobbet!
 
Ja, det är precis så simpelt som det låter. Jag använder mig av batch varje gång jag redigerar bilder då det sparar så himla mycket tid, dels på att slippa göra samma sak flera gånger och dels på att sitta och vänta på att bilderna ska laddas en och en. Så smidig arbetsprocess när man fotograferar mycket!
 

●     ●     ●     ●     ●     ●     ●

Klicka gärna på gilla-knappen om du uppskattade det här inlägget och vill se fler tipsinlägg!

Klar med Educational Psycology

   Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Den där känslan när man är klar med något och kan släppa det helt och hållet är ganska oslagbar!
Trots att jag haltade hela vägen till skolan (har sträckt en lårmuskel) med en förkylning (tror att bibliotekets air condition är inställd på "istid") var det så skönt att gå in i klassrummet klockan 08:00 idag och lämna in min sista uppgift i Educational Psycology. Nu är jag alltså helt och hållet klar med den kursen!
 
Av någon oklar anledning är alla educationkurser bara 10 veckor långa, medan alla andra är 13-15 veckor. Jag har alltså fortfarande en del kvar att göra, men så härligt att ha en kurs mindre att tänka på :)

Kanelbullens dag

  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag ska inte påstå att jag har särskilt bra koll på temadagar, men är det något jag vet är det att kanelbullens dag infaller den 4 oktober!
Det har blivit någon form av tradition att jag alltid bakar lite orimligt många bullar på kanelbullens dag (se mina blogginlägg från tidigare år här: 2013, 2014, 2015och självklart behövde jag göra detta även i år med 78 stycken bullar. Tyvärr hittade jag varken pärlsocker eller färsk jäst och kanelen smakar inte alls som den gör hemma, men jag fick i alla fall huset att lukta nybakade kanelbullar så jag är nöjd 
 
 

Delstatsmästerskapen i quidditch

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår gick jag och blev bäst i delstaten Queensland på quidditch.
Det var väl en sån där sak jag aldrig tänkt att jag skulle få uppleva i livet, men alltså hur sjukt? För ett par veckor sedan blev jag uttagen till USC Dementors som är laget som representerar hela vår quidditchförening i tävlingar mot andra föreningar. Så kul att bli uttagen, trodde faktiskt inte jag skulle bli det då jag började spela för mindre än två månader sedan och fortfarande försöker lära mig att springa med både boll och kvast på en och samma gång. Något rätt måste jag ju ha gjort ändå, haha!
 
I helgen var det i alla fall dags för vår första riktiga tävling tillsammans vilket blev Queenslands delstatsmästerskap som avgjordes i Brisbane - och det gick ju strålande då vi lyckades gå och vinna hela turneringen! I december kommer vi åka till Canberra för att delta i australiensiska mästerskapen i quidditch och jag är verkligen SÅ taggad på det!
 
 
  Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograferat av min vän Becca)

Under min elfte vecka i Australien har jag...

 
...spenderat många timmar i min mermaid-blanket då större delen av veckan gått åt till att plugga
 
...sett Miss Peregrine's Home for Peculiar Children på bio (sjukt bra förresten!)
 
...insett att det var fem år sedan jag senast hörde den ikoniska Harry Potter-musiken på bio senast och fick därför både tårar i ögonen och gåshud när trailern till Fantastic Beasts and Where to Find Them spelades på bion
 
 
 
...hittat chips som smakar ribs
 
...bytt profilbild på Facebook för första gången på två år, hehe
 
...BLIVIT DELSTATSMÄSTARE I QUIDDITCH

Fototips: Det här med manuell vitbalans

Vitbalans, från vänster topp: Daylight, Cloudy, Shade, Flourocent, Tungsten & Flash
 
Jag ska ärligt säga att jag alltid har fuskat och haft kamerans vitbalans ställd på auto.
Tycker att kameran gör ett helt okej jobb med att hitta vitbalansen på egen hand, och de gånger den inte gör det är det ju så himla enkelt att ändra detta i efterhand om man fotograferat i RAW. De senaste veckorna har jag däremot behövt ställa in vitbalansen manuellt i och med fotograferingskursen jag läser då jag får poängavdrag under kunskapskravet "kamerateknik" om jag inte gör det, och jag har verkligen insett att jag föredrar att fotografera med en manuell vitbalans - även fast det är lite bökigt att ställa in.
 
Man får så himla mycket mer kontroll över hur slutresultatet på en bild kommer bli om man gör alla rätt redan i kameran.

Oktober 2015

 
Och där var vi inne på årets sista kvartal.
I oktober 2015 kom hösten, och jag vill väl inte påstå att mitt psykiska mående var det bästa. Jag tvivlade på mig själv i min yrkesroll som fotograf, jag hade åldersnoja över att fylla 20 och min fina morfar somnade in för gott. Trots det lyckades månaden ändå innehålla ett och annat guldkorn. Jag upptäckte ett par skyttegravar med pannlampa och kamera i högsta hugg, fick se norrsken för första gången, åt frukost vid en sjö, såg Stockholm genom en dimma och fantastiskt morgonljus, åkte till Boden för att kramas med mormor och så gjorde jag också en halloweenpumpa. Spenderade tydligen en hel del tid med att baka och gå på promenader också.