Sanna & Roberto

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För ett par veckor sedan fotograferade jag Sanna och hennes Roberto vid Stockholms Stadshus.
Jag har ju fotograferat en hel del vid Stadshuset tidigare och det beror helt enkelt på att det är en så himla bra porträttmiljö med sina mjuka färger och stora variation på texturer - och nu har jag även insett att den fungerar bra som fotograferingsplats i alla väder. När vi fotograferade dessa bilder började det toksnöa så det var riktigt skönt att få komma in under tak, men ändå kunna använda hundra procent naturligt ljus. Extra plus till Sanna och Roberto som matchade stadshusets färger så bra med sina kläder ;)
 
 
 Bara för att denna bild var Sannas favorit från denna fotografering, haha! De är ju så söta tillsammans.

Karikatyrer

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har äntligen varit iväg och köpt en ram så att min och pojkvännens karikatyrbild från Rom fått komma upp på väggen.
Vi blev avmålade av en supertrevlig italienare på Piazza Navona och jag tycker bilden gör sig så himla bra i vårt sovrum. Jag tycker ju om att inreda med personliga grejer och personligare än så här blir det ju inte. Vi köpte även en liten vespa i ett mini-mart som hade precis allt och låg bredvid vårt hotell så den får stå tillsammans med vår bild.
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (Fotograferade av min mamma)

Strålande sol

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Vilken härlig start det blev på denna arbetsvecka!
Förra veckans sjukdomar är som bortblåsta och jag låter inte längre som en åsna i målbrottet. Fantastiskt skönt! Vaknade upp till spöregn och tänkte spendera dagen framför datorn och få klart lite jobb, men blev klar med allt som skulle göras redan på förmiddagen så passade på att hänga med pojkvännen in till stan och uträtta ett par ärenden medan han var hos frisören. Det låter som att man har koll på livet när man använder uttryck som "uträtta ett par ärenden" men det enda jag egentligen gjorde var att köpa strumpor och en kortlek.
 
Det blev en spontan eftermiddag på stan med pojkvännen efter det med både lunch och bio och lagom till att filmen var slut var regnmolnen borta och Stockholm sken upp av en strålande sol. 

De senaste dagarna har jag...

 
...påskpyntat
 
...varit en sväng på Ikea
 
...vårstädat vid farmor och farfars grav
 
 
 
...ätit påsklunch med släkten
 
...varit utan påskägg pga. andra människor tycker jag är för gammal
 
 
 
...ätit lite för mycket påskgodis
 
...suttit ute i solen utan jacka
 
 
 
...vunnit första pris på en tipspromenad
 
...målat om ägg till minioner
 
 
 
...deltagit i en äggrullartävling med mina minionägg som inte klarade hela banan utan krockade i en vägg och sprack </3
 
...ätit lite mer påsklunch med ett gäng härliga människor
 
 
 
...tittat på när barnen sprungit på påskäggsjakt, jag fick inte vara med pga. andra människor tycker jag är för gammal
 
...konstaterat att det finns noll fördelar med att vara gammal på högtider
 
...vunnit ett musikquiz
 
 
 
...ätit lite mer påskgodis
 
...hängt med en gossedjurskyckling som av någon anledning fick heta Håkan
 
 
 
...vårstädat och rensat i rummet
 
...vårstädat och rensat i garderoben
 
 
 
...rensat och organiserat om mina pärmar med viktiga papper (SÅ SKÖNT ATT ÄNTLIGEN HA GJORT DET!!!)
 
...ätit lite mer påskgodis

Fontana di Trevi i kvällsbelysningen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6
 
Under vår Rom-resa blev det två besök till Fontana di Trevi, ett på dagen och ett på kvällen.
Tror detta var första och enda gången vi var ute på kvällen och gjorde något mer än att äta och det är inte något jag är ledsen över. Vet inte om vi hade allmänt oflyt eller om det är så i Rom på kvällen, men vi stötte på flera stycken som försökte lura oss på pengar och jag kan lova att jag inte släppte kameraväskan med handen en enda gång då hela stämningen bara kändes så himla otrygg. Så hemskt ändå att behöva känna sig orolig för att man inte kan lita på sina medmänniskor här i världen.
 
Fontänen var i alla fall nästan finare på kvällen med alla lampor tända och den är betydligt större än vad jag hade förväntat mig. Det kan i och för sig bero på att jag läste på en hel del om Rom innan vi åkte och såg flera kommentarer från människor som var besvikna på att "den var så liten" så mina förväntningar var väl inte så höga om man säger så ;)

På toppen av Peterskyrkan

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Är det något jag tycker att man inte får missa när man besöker Rom är det att besöka toppen av Peterskyrkan.
Alltså den utsikten man har över hela Rom är heeeelt oslagbar! Helt klart den bästa upplevelsen på hela resan - och det är trots att man behövde gå uppför en massa långa och sjukt trånga trappor för att ta sig dit. Var genomsvettig och helt slut när jag väl kom upp (vilket kan bero på att min kondition är ganska sämst också) men det var så värt det. På vägen ner igen passerar man ett fik mitt på Peterskyrkans tak så vi passade på att ta en glasspaus sittandes i solen och blicka ut över Rom.
 
Resetips: Det kostar 6€ om man tar trapporna hela vägen och 8€ om man tar hissen första biten. Den första biten består av vanliga trappor och det är den andra halvan som består av långa och trånga trappor och de måste både de med trappbiljett och hissbiljett gå i för att komma till toppen. Slutsats: Ganska ovärt att ta hissen då till och med JAG klarade av detta besök med endast en trappbiljett.
 
 
 Ler trots att jag håller på att dö av utmattning, haha ;)

Intagit påskledighets-läge

Canon EOS 60D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS + Haida Close-Up +10
 
Jag är riktigt imponerad över mig själv som klarade denna stressvecka med enbart en förkylning, en huvudvärk och en tappad röst som följd.
När man står i bassängen med bultande huvud och kämpar sig igenom sången "Kalle Anka satt på en planka, ropade SÅ HÄR!" trots att rösten egentligen inte ens borde viska vet man att man är för envis för sitt eget bästa, haha! Nu har jag i alla fall gått på en välbehövd påskledighet och ska inte göra något annat de kommande fyra dagarna än att sova, äta mycket gott och umgås med människor jag tycker om. GLAD PÅSK!
 

Inuti Peterskyrkan

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har aldrig varit något fan av kyrkor eller religion på något sätt men alltså Peterskyrkan - WOW!
Det är verkligen helt otroligt att det är människor som byggt något så vackert med så mycket detaljer överallt. Helt enorm är den också, varje gång man svängde runt ett hörn kom man in i en ännu större sal. Svårt att förstå hur stort det egentligen är bara genom att titta på bilder, men på sista bilden i det här inlägget är det faktiskt människor som går omkring längst upp i kupolen - och det är bra många meter upp i luften.
 
Resetips: Det är gratis att gå in i Peterskyrkan (det är en kyrka liksom) men man måste köa ett tag för att få gå igenom säkerhetskontroller för att komma in. Kom ihåg att inte heller ha kläder som visar axlar eller knän, då blir man nekad inträde vid dörren.

Självporträtt med rosor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II
 
Innan mina alla hjärtans dag-rosor slokade passade jag på att ta lite självporträtt med dem.
I gymnasiet fotograferade jag en hel del självporträtt med olika typer av rekvisita, men nu för tiden när jag fotograferar bilder på mig själv blir det bara rakt upp och ner. Lite tråkigt ändå då det blir lite roligare slutresultat med rekvisita i bilderna så får ta och göra det oftare!

Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Beställde denna skönhet för en månad sedan och i torsdag fick jag äntligen hem mitt Canon EF 16-35mm f/4L IS USM.
Förra hösten lånade jag ett 17-40mm f/4 men behövde lämna tillbaka det tillsammans med kamerahuset nu i december och sedan dess har jag saknat att ha ett vidvinkelobjektiv. Var aldrig riktigt nöjd med 17-40-objektivet utan var sugen på att testa något annat som inte gav samma oskärpa och vinjettering i kanterna. Fastnade istället för ett 16-35mm f/2.8 (stor bländare ♥) men efter att ha sett den här och den här bilden kom jag fram till att det objektivet både gav mer oskärpa och mer vinjettering i kanterna så konstaterade att jag istället ville ha ett 16-35mm f/4 och så fick det bli. Inte alls lång utläggning om hur min tankegång gick, nejnej ;)
 
Ett av mina mål med 2016 var att uppdatera min kamerautrustning och nu har jag alltså införskaffat ett nytt fullformatshus, ett nytt vidvinkelobjektiv samt ett begagnat normalzoom så vi kan väl säga att jag nått det målet, haha! Hur plånboken mår av detta är ju en helt annan fråga.
 

Konferenshelg, falafel och ett nytt objektiv

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har på riktigt haft ångest inför den här helgen i flera månader.
Ska vara på en konferens hela helgen, och på något sätt även lyckas åka iväg och jobba både lördag och söndag och missa så lite som möjligt av konferensen. Det är vid tillfällen som dessa man vill ha möjligheten att klona sig själv, eller jag skulle kanske bara behöva ha förmågan att säga nej.
 
Jaja, saker och ting brukar ha en tendens att lösa sig och det kommer säkert gå bra, bara jag som stressat upp mig. Idag är jag i alla fall ledig så passar på att redigera bilder som legat och väntat i flera veckor, äta falafel samt leka med mitt nya objektiv som jag äntligen fick hem igår. Har väntat på den leveransen i typ hundra år så på riktigt skuttade hela vägen hem från Posten då jag var så glad, haha!
 

Vatikanstaten

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite häftigt ändå att ha varit i världens minsta land.
Eller det häftiga är väl att landet i princip bara består av kyrkor, säkerhetskontroller för att komma in i Peterskyrkan samt en tågstation, haha! Vet inte varför, men tyckte det var så himla gulligt att de hade en egen tågstation. Vi gick inte på någon större upptäcktsfärd av Vatikanen utan höll oss till Petersplatsen (bilderna i detta inlägg) och Peterskyrkan. Bilder från Peterskyrkan kommer i senare inlägg, både från den maffiga insidan av kyrkan samt på den helt otroliga utsikten från taket!
 

Sockerkaka, blåbärsmuffins och kolakakor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hade flyt och fick lämna jobbet redan klockan 10 igår av en så enkel anledning att vi var för många som skulle jobba.
Så härligt ändå! Jag spenderade min lediga tid i köket med att baka då det hölls två årsmöten hemma hos mig senare på kvällen och jag tycker i alla fall att det är mycket trevligare att bjuda på hembakat fika än köpesfika.
 

Krupit ner i sängen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Som jag längtat efter detta idag: Få krypa ner i sängen och slökolla på serier.
Hade fullt upp med jobb förra veckan och nu i helgen har tempot varit högt med en massa roligt som bland annat kick-off, bowling, brunch och fotvård med pedikyr på salong + "såklart" lite mer jobb på det. Det här med sömn och att slappna av ha prioriterats bort så efter dagens dubbla arbetspass finns det inte mycket som kan motivera mig till att lämna min bekväma plats här i sängen, haha!

Bakom kulisserna

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det är ju verkligen SÅ inspirerande att få hänga med Emma när hon fotograferar i studion.
Jag menar, jag har ju i princip aldrig ens fotograferat i studio mer än typ två fotolektioner på gymnasiet så det här med ordentliga blixtar och fonder är som en helt ny värld för mig! Så lärorikt att få hänga med en så talangfull fotograf som Emma, sedan är ju både hon och hennes duktiga team superhärliga också så det gör ju inte saken sämre ;)

Fontana di Trevi

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 eller GoPro Hero3+ Black Edition (bild 1 & 2 är fotograferade av pojkvännen)

Pantheon

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I Rom bodde vi granne med denna mäktiga byggnad som funnits i nästan 2000 år - Pantheon.
Templet har använts som lite allt möjligt genom åren men är numera en kyrka/turistfälla. Vi var inne i Pantheon endast en gång när vi sökte skydd från regnet - vilket var ett fantastiskt dåligt val av skydd då det är ett enormt hål längst upp i taket som inte bara släpper in naturligt solljus, utan även det där regnet vi försökte komma undan ;) Fantastiskt vackert är det på insidan i alla fall!
 
Romtips: Pantheon är helt gratis att besöka!
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 eller Canon EF 50mm f/1.4 USM (Sista bilden: GoPro Hero3+ Black Edition)

A Sky Full of Stars

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har blivit lite av en norrskensjägare.
Jag vet att jag bor på helt fel ställe egentligen, liksom i Stockholm, långt ner i landet, med en massa lampor överallt och på toppen av detta även i en "grop". Sämst förutsättningar helt enkelt, men det har hänt ett par gånger att sidan Norrsken på Facebook rapporterat om norrsken i Stockholm och då har jag självklart behövt sticka ut näsan och kolla.
 
Vid tillfället bilderna ovan fotograferades var klockan mitt i natten och jag låg i sängen och scrollade på telefonen när just en sådan rapport om norrsken i Stockholm dök upp. Jag gick ut endast iklädd pyjamas och foppatofflor och testade min lycka. Inget norrsken någonstans, men passade på att ta lite bilder på stjärnorna. Lite häftigt ändå att det går att fånga så mycket på bild i ett upplyst villaområde! 
 
När jag sedan var inne igen och tog av mig skorna kom mamma springandes från sovrummen och utbrast "Jaha, var det bara du! Trodde det var en inbrottstjuv!". Jag tyckte det var jättegulligt att hon trodde det, men morgonen efter fick vi veta att det varit inbrott fyra hus längre upp på gatan samma natt. Så obehagligt, så vi får väl se hur det blir med mitt norrskenjagande i framtiden.

Resedagbok Rom & Vatikanstaten

28 februari
Med mitt resesällskap som bestod av min mamma, pappa, bror och pojkvän flög jag mot Rom och var framme framåt kvällen. Jag är inte särskilt flygrädd i vanliga fall, inte ens under kraftig turbulens, men lagom till landningen flög vi in i ett kraftigt åskoväder och det var allt annat än behagligt att sitta i ett litet flygplan när enorma blixtar lyste upp himlen utanför. Usch! När vi väl var nere på marken efter en skakig flygresa checkade vi in på hotellet för att sedan ge oss ut i jakten på resans första Pizza.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29 februari
Första riktiga dagen i Rom och skitvädret från dagen innan höll i sig. Det både regnade och haglade, men i ett par få sekunder sken även solen över oss! Vi hann i alla fall promenera runt Rom den dagen och se bland annat Largo di Torre Argentina, Pantheon, Fontana di Trevi, Spanska Trappan (som var under renovering så vi såg inte mycket till trappa), utsikten över Rom från Viale della Trinitá dei Monti samt Piazza del Popolo innan vi lessnade på regnet och gick hela den stora shoppinggatan Via del Corso hem för att sedan vila fötterna på hotellet innan middagen. 
 
 
 
1 mars
Under vår andra dag låg siktet på Vatikanen. På vägen dit gick vi över bron Ponte San't Angelo och hade mäktiga Castel San't Angelo framför oss innan vi gick över gränsen till världens minsta land, Vatikanstaten. Väl där inne korsade vi Petersplatsen och ställde oss i en kö för att gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in i Sankt Peterskyrkan. Vi passade även på att gå upp på toppen av kyrkan och äta en glass i den strålande solen innan vi strosade hem via Piazza Navona där jag och pojkvännen blev avmålade av en gatukonstnär. På kvällen gick vi återigen för att se Fontana di Trevi när alla lampor var tända.
 
 
 
2 mars
Vår sista heldag spenderades med det jag hade sett mest fram emot: Colosseum. Vi gick dit via Piazza Venezia och trots att vi fått tips om var man kunde köpa biljetter utan att stå i kö ställde vi oss i Colosseumkön eftersom att "den ändå var så kort". Dumt val då kön fortsätter även på insidan av Colosseum. Efter att ha blivit besviken på hur turistigt de gjort Colosseum gick vi till andra sidan gatan för att spendera ett par timmar inne på Foro Romano innan fötterna protesterade och vi gick tillbaka till hotellet.
 
3 mars
Vårt flyg gick vid lunch så förmiddagen bestod mest av att äta frukost, packa och försöka insupa så mycket D-vitamin som möjligt.

Ett år som egenföretagare

Den 5 mars 2015 fick jag min F-skattsedel från Skatteverket vilket innebar att jag blev godkänd som egenföretagare.
Hela min process för att bli egenföretagare var så himla spontan att det nästan är löjligt. Hade gjort en massa fotojobb under hösten och använde mig av frilansfinans.se för att fakturera mitt arbete. Frilans Finans tog 6% av min lön så någonstans i bakhuvudet fanns tanken om att starta eget, men orkade inte sätta mig in i hur det hela fungerade. All form av pappersarbete är alltid så onödigt komplicerat.
 
En dag i februari såg jag reklam för verksamt.se på bussen på väg till ett fotograferingsjobb. Tänkte att nu hade jag ju tiden att läsa på om egenföretagandet och gick in på hemsidan via telefonen. Vet inte riktigt hur det gick till, men började fylla i uppgifterna för att starta eget där och då. Hade absolut ingen aning om vad allting betydde utan gick lite på känsla. När bussen stannade på min hållplats hade jag skickat in min ansökan om att bli egenföretagare - helt spontant via telefonen på en bussresa.
 
Ett par dagar senare fick jag hem ett brev från Skatteverket där de ville få in lite kompletteringsuppgifter om bland annat hur jag tänkt marknadsföra mig och sköta min bokföring och skickade tillbaka en handskriven lapp tillsammans med en utskrift av en print screen på en sms-konversation. Någon vecka senare var det den 5 mars och jag hade blivit godkänd för F-skatt.
 
Det är alltså på tok för enkelt att skaffa företag i Sverige då till och med jag som har noll koll lyckades göra det ;)
 
 
 
Nu har det gått ett år sedan jag blev egenföretagare och jag har väl inte gjort så himla mycket av det hela.
Jag har egentligen aldrig ens marknadsfört mig själv som fotograf, hela denna resa har bara varit ett enda stort bananskal. Mitt företag har inte ens ett namn och ändå jobbade jag som fotograf på heltid hela våren 2015.
 
Har därför funderat lite såhär dagen efter mitt företags ettårsdag om jag ska försöka göra något ordentligt av det hela. Skaffa ett företagsnamn. Skaffa en hemsida med portfolio och kontaktuppgifter. Skaffa ett företag på riktigt helt enkelt, och inte bara ett sätt att fakturera på. Göra någon form av "nysatsning" och inte bara" ta emot" jobb, utan även mer aktivt "söka upp" dem.
 
I denna "nysatsning" vill jag vända mig mer åt privatpersoner då jag i princip bara arbetat åt företag tidigare. Jag har även funderingar på att starta upp någon form av utbildningsverksamhet då jag tycker att alla ska kunna föreviga sitt liv med fantastiska bilder. För att kunna genomföra denna "nysatsning" måste jag ju börja någonstans, så tänkte kolla hur intresset av att antingen bli fotograferad eller utbildad av mig är hos er fina människor som ändå är så pass intresserade av mitt fotograferande att ni brukar kika er in här på min blogg.
 
Till er har jag två frågor:
Skulle DU vilja bli fotograferad av mig? Skulle DU vilja bli utbildad i fotografering av mig?
 
 
Fotograf: Beatrice Jakobsson

Kokosnötsfrukost

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hur tumblr-ig var inte min frukost igår då?
Kvarg med frukt i en kokosnöt åt jag samtidigt som jag satt och letade efter en billig utlandsresa över påsk då jag redan är less på det fantastiskt gråa och blöta Stockholms-vädret, haha! Vill sitta på en solig strand och äta ur min kokosnöt helst precis just nu.

Arrivederci Italia

GoPro Hero3+ Black Edition
 
Igår gick jag omkring och svettades iklädd en t-shirt i Rom och idag sitter jag med dubbla tjocktröjor i ett snöslaskigt Stockholm.
Är inte helt okej med dessa kontraster men är ändå så glad att ha gjort denna resa, behövde verkligen få lite sol i ansiktet för att klara av de kommande veckorna innan våren kommer på riktigt till Sverige. Tre heldagar blev det i Rom, varav en förmiddag spenderades i Vatikanstaten så mina stackars fötter har fått promenera många kilometer på kullerstenar och kamerorna har fått föreviga många vackra platser. Är så taggad på att få sätta mig och kolla igenom alla bilder, men först ska jag ha bästa komma-hem-momentet: Sova i min säng ♥

Mars 2015

 
Alltså på riktigt. Redan en ny månad och redan en ny tillbakablick.
I mars 2015 kom det upp en hel del inlägg som handlade om min Londonresa, men även bilder från fotograferingar med både Sanna, Elin och Julia. Gjorde ett eget kameraband och annars hände det väl inte så mycket mer än att det äntligen blev lite varmare här i Stockholm.