Tipsinlägg: Att jobba som mäklarfotograf

Så himla kul att det var så många som hade så roliga frågor angående att arbeta som mäklarfotograf!
Kan redan nu säga att jag kommer vara vag när det kommer till en del information (typ siffror och namn) eftersom att en enkel googling på mitt namn gör att man kan hamna här och jag vill inte att potentiella framtida kunder ska veta allt för mycket av den typen av information. Jag kommer även basera detta inlägg helt och hållet från min egen uppfattning och mina egna upplevelser om att arbeta som mäklarfotograf med bas på Östermalm. Hur det ser ut för andra fotografer på andra platser kan jag inte svara på.
 
Fick även en del frågor om hur man rent praktiskt fotograferar interiör och inredning, men tyckte inte riktigt det passade in här så tänkte göra ett annat inlägg om det!
 
 
 
Hur jag blev mäklarfotograf
Jag önskar att jag hade kunnat säga att jag kämpade hårt för detta, att jag hade en dröm om att få jobba som mäklarfotograf och att jag personligen gick runt till en massa mäklarbyråer med portfolion i högsta hugg och vägrade gå därifrån innan jag fått ett jobb. Det var alltså inte så det gick till, inte alls faktiskt.
 
Min resa till att bli mäklarfotograf började redan under mitt andra år på gymnasiet då en redan etablerad mäklarfotograf fick höra talas om mig genom kontakters kontakter. Han hade så pass mycket fotograferingsjobb att han inte hann med redigeringsarbetet av sina bilder och hux flux så hade jag börjat arbeta som bildredigerare. Efter studenten blev jag erbjuden att avlasta honom med en del fotograferingar också så började som "praktisera" hos honom i någon månad och fick följa med på en massa fotograferingar och lära mig så mycket som möjligt innan jag började fotografera på egen hand. Året efter det försörjde jag mig enbart på detta, så ja, det är fullt möjligt att arbeta som mäklarfotograf på heltid.
 
Jag hade alltså aldrig någon dröm om att få jobba som mäklarfotograf, hade helt ärligt aldrig ens tänkt på att det yrket existerade utan halkade helt enkelt in i det på ett bananskal. Har därför inga vettiga tips på hur man ska gå tillväga mer än att vidga sitt kontaktnät och se till att alla i sin omgivning vet om att man fotograferar.
 
Inredning, styling & städning
En av de vanligaste frågorna jag brukar få är om det är jag som stylar lägenheterna inför en fotografering. I slutändan är det jag som fotograf som har sista ordet i hur en lägenhet ska se ut, men det är sällan jag som gör "grovarbetet". Rent generellt har de flesta som bor på Östermalm mycket fina hem, annars är det vanligt att säljarna anlitar en inredningsfirma inför en fotografering. Det är så skönt att komma in i ett stylat hem för då kan jag helhjärtat fokusera på ljus och vinklar, men jag har alltid ögonen öppna efter saker som inte passar in. Det är till exempel vanligt att jag plockar bort disktrasor, tandborstar och saker som bara ser allmänt plottriga ut på bild. Det är stor skillnad på vad som ser bra ut i verkligheten och vad som ser bra ut på bild.
 
Det har hänt ett par gånger att jag kommit hem till ett ostylat hem och då får man göra det bästa av situationen, jag kan ju inte direkt lägga ner tid på att möblera om, men försöker ändå göra det så "cleant" som möjligt. Det har hänt endast en gång att jag kommit in till ett ostädat hem, där det på riktigt låg stora dammråttor överallt, obäddade sängar och brödsmulor på bänken. Allmänt ofräscht alltså, men vad ska man göra? Det är ju någonstans ändå säljaren som vill få lägenheten såld och hade jag sålt en lägenhet hade ju jag velat ha den så inbjudande som möjligt. En stylad lägenhet säljs oftast för betydligt mer pengar bara för att den ser fräschare ut.
 
Fick en fråga om hur man brukar göra med till exempel familjefotografier på väggarna och jag brukar inte röra dessa utan låta de hänga kvar, men undviker att ta några direkta närbilder på dem. Ibland får man speciella önskemål från säljaren att "det här och det här" vill jag inte ska komma med på bilderna och det lyssnar jag självklart på.
 
 
 
Fotograferingsprocessen
Det tar ungefär en halvtimme att fotografera en lägenhet, ibland fortare om den är superstylad och jag inte behöver röra något, ibland längre om jag måste gå omkring och plocka undan mycket. Brukar först gå omkring och få med ett par basvinklar jag alltid utgår från i varje rum med ett vidvinkelobjektiv (har använt ett Canon EF 17-40/4,0 L USM på bilderna i detta inlägg, men har inte kvar det längre) och när jag är klar med det tar jag mitt Canon EF 50mm f/1.4 USM och fotograferar fina detaljer. När jag är klar inomhus går jag ut, fotograferar fasaden och eventuellt lite bilder runt omkring om det är ett trevligt område.
 
Ibland är jag helt ensam, ibland är mäklaren med, ibland är säljaren med och ibland kan vi vara allt från mätare till stylister på plats samtidigt och då får man vara noggrann med att ingen råkar komma med i bild (har hänt ett par gånger, speglar är speciellt kluriga ). Är mäklaren eller säljaren med brukar jag alltid fråga om det är något särskilt de vill få med på bild, någon speciell vinkel eller något annat önskemål. Vet inte hur många dörrhandtag jag fotograferat eftersom att "de varit original".
 
Redigeringsprocessen
Nu ska jag avslöja något som många inte verkar förstå: Alla fotografer redigerar sina bilder. Jag lovar. Dock är det inte i Photoshop en bild skapas, det är vid fotograferingstillfället. Så ju noggrannare man är med inställningarna och ljussättningen när man fotograferar, ju mindre tid måste man sitta och pilla med redigeringen i efterhand.
 
Det jag brukar göra med mina bilder är att först och främst fixa vitbalansen om den blivit knas - man vill ju att det vita ska vara vitt. Efter det fixar jag ihop "dubbelexponeringar". Är ett fönster med i bilden fotograferar jag nämligen alltid två bilder, ett där insidan är korrekt exponerad och ett när utsidan är korrekt exponerad och slår sedan ihop dessa bilder i Photoshop (har skrivit om detta i det här inlägget).
 
Avslutningsvis brukar jag räta upp bilderna så att så många linjer som möjligt är raka och fixa med kontrast och dylikt vid behov. Ibland behövs det lite extra pill med bilderna om man till exempel fått med mäklaren i en spegelbild, då får man sitta och klona bort henom vilket är allt annat än roligt.
 
Jag gör alltså allt från (delar av) styling, fotografering, redigering samt allt pappersarbete på egen hand.
 
 
 
Arbetstider 
Alla lägenheter fotograferas på vardagar, medan solen fortfarande lyser. Ibland finns det säljare som vill ha utsiktsbilder medan det är mörkt ute så det har hänt några gånger att jag även fått jobba kväll. Har aldrig behövt jobba helg. Det tar ungefär en halvtimme att fotografera en lägenhet och kanske en halvtimme/timme datorarbete efter det med att redigera och leverera bilderna sedan. Så för att få ihop en normal arbetsdag rent tidsmässigt hinner man med fyra fotograferingar om dagen om man räknar med en liten restid mellan varje lägenhet. 
 
Det enda problemet är att det inte är alla dagar man har fyra fotograferingar inbokade. De mäklarfirmor jag jobbat åt har haft omkring 10 anställda mäklare och en mäklare säljer som max kanske 1-3 lägenheter i månaden så med enbart en mäklarfirma är det svårt att få ihop tillräckligt många timmar för att ha ett "riktigt" heltidsjobb.
 
Anställd eller egenföretagare
Vet faktiskt inte hur vanligt det är att mäklarfirmorna själva anställer en fast fotograf, de jag hört talas om är antingen egenföretagare (som jag) eller så är de anställda av en fotograferingsfirma som i sin tur blir tilldelade jobb. Precis som jag skrev innan krävs det nästan att man jobbar åt fler än en mäklarfirma för att få ihop en normal arbetsvecka, men mäklarfirmorna själva är sällan stora fan av detta. Det är ju självklart helt förståeligt att det av flera konkurrensmässiga skäl inte är bra att fotografen som fotograferar sina lägenheter också fotograferar lägenheterna åt de konkurrerande mäklarna i området.
 
 
 
Publicering av bilder
Jag har valt att inte lägga upp så gott som något av de mäklarfotograferingsjobb jag gjort då mäklarbranchen är full av hemligheter. Kan ju avslöja att de absolut dyraste och största lägenheterna sällan hamnar ute på Internet utan försäljningen av dem sköts helt och hållet internt och då kan ju inte jag hålla på och lägga upp bilder hur som helst. Många gånger fotograferas även en lägenhet långt innan den läggs upp till försäljning och ibland är säljaren till och med osäker på om de verkligen vill sälja, men passar ändå på att fotografera lägenheten vid en bra säsong (typ innan alla löv fallit från träden, efter att slasken smält bort osv.) till i fall att. Därför har jag valt ut ett par bilder jag vet att jag får använda och återanvänder dessa bilder (bilderna jag lagt upp i detta inlägg har jag visat förut) för att inte riskera att jag göra något dumt.
 
Många gånger har jag ingen som helst koll på när lägenheterna läggs upp till försäljning utan det är en trevlig överraskning när jag sitter och Hemnet-knarkar och så plötsligt dyker mina egna bilder upp!
 
Konkurrens
Rent generellt är fotograf ett av de svåraste yrkena man kan ha när det kommer till konkurrens. Det finns betydligt fler fotografer än det finns fotograferingsjobb vilket är viktigt att tänka på om man tänkt satsa på att jobba mer fotografering på heltid. Mäklarbranchen är extra hård då det är en så instabil marknad, ibland säljs det en massa, ibland säljs det inget och det är inget man kan veta på förhand så det gäller att alltid ha en ordentlig buffert om man skulle få en horribelt dålig inkomst någon månad.
 
 
 
Det svåraste är när man kommer in i en lägenhet som i princip inte har vita väggar - så svårt att få ljusa bilder inomhus om det inte finns några naturligt reflekterande ytor! Väldigt små lägenheter är också ganska svårt då man har så lite utrymme att röra sig på, men ändå hitta bra vinklar.
 
Det roligaste är ju absolut att få arbeta med sitt största intresse, hur många drömmer inte om det liksom? Sedan är det en ganska oslagbar känsla att få se sina bilder dyka upp i en annons och användas "på riktigt".
 
Det jobbigaste är flera olika saker. Jag tycker det är jättejobbigt att skicka fakturor och sätta ett pris på det jag gjort. Något annat som är jobbigt är den hårda konkurrensen som dels gör att man kan gå utan arbete flera dagar i sträck, men dels gör att tankarna på att "gör jag inte ett bra jobb kan de lätt ersätta mig" spökar i huvudet.
 
Det härligaste är absolut att man får uppleva så himla mycket, träffa spännande människor, gå omkring i vackra hem och att ingen dag är den andra lik.
 
Min framtid som mäklarfotograf
Jag jobbade med detta på heltid i ungefär ett år, men sedan kom sommaren och färre lägenheter såldes. Sökte därför jobb på Gröna Lund för att ändå alltid veta att jag hade en inkomst varje månad och efter sommaren återupptog jag aldrig riktigt det där igen. Det är jobbigt att inte veta om man får jobba eller inte. Det är jobbigt att inte veta att man har en stabil inkomst (= omöjligt att flytta hemifrån). Det är jobbigt att ha sin hobby som ett arbete då jag knappt fotograferade något på min fritid. Det är jobbigt att behöva prestera 100% i ett konstnärligt yrke på beställning.
 
I nuläget har jag svårt att tro att jag kommer vilja satsa på att jobba som fotograf på heltid igen, nu tar jag emot fotograferingsjobb när jag själv känner och inte för att det ska betala mina räkningar. Trivs så mycket bättre med det upplägget!

Släpp taget. följ flödet
2016-02-21 / 18:43:48
URL: http://tovanz.blogg.se/

Du är fantastiskt duktig!! :) Var mycket jag inte visste! :)

Erica
2016-02-21 / 18:49:38
URL: http://faithhopelove.blogg.se

Vad roligt att läsa mer om detta! Måste erkänna att jag är en av dem som inte hade en aning om att man kunde jobba som mäklarfotograf innan jag läste om det här. ;p

A M
2016-02-21 / 18:51:12
URL: http://alicemalmstrom.blogg.se/

Kul att läsa det här inlägget! Du är verkligen värd detta med tanke på hur grym du är! :D

Sandra
2016-02-21 / 19:08:52
URL: http://www.sandraosorio.for.me

Låter som ett riktigt roligt jobb! :)

Linn Strömberg
2016-02-21 / 19:44:50
URL: http://linnstromberg.se/

Åh vad intressant och roligt att läsa! :D

coffeeandcupcake.blogg.se
2016-02-21 / 19:49:44
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/

Intressant inlägg ^^

Fanny
2016-02-21 / 20:13:32
URL: http://catchtheworld.se

Gud vad roligt att läsa om! Det jobbet skulle jag verkligen inte tacka nej till! :D

micca
2016-02-21 / 20:15:57
URL: http://www.nouw.com/thesmalltowngal

vad roligt det verkar ändå :)

Elin
2016-02-21 / 20:39:12
URL: http://nouw.com/elinfrohm

Intressant och rolig läsning. Sjukt vackra bilder också, ser nästan overkligt ut haha:)

Tilda Barkselius
2016-02-21 / 20:41:09
URL: http://fluring.blogg.se/

Kul att läsa, verkar så kul :)

Yohanna af Skovde
2016-02-21 / 21:54:05
URL: http://yohannaafskovde.se/

Vad roligt att läsa mer om det!

Mirre
2016-02-21 / 21:55:14
URL: http://nouw.com/sweetwords

Du är verkligen superduktig att fånga det fina i hemmen

Vilket roligt jobb

Ida | the sky under the sea
2016-02-22 / 01:07:20
URL: http://theskyunderthesea.blogg.se

Intressant att läsa! Skulle också älska den delen att få gå omkring i vackra hem hehe :)

lina
2016-02-22 / 02:01:30
URL: http://rivnafasader.blogg.se

jätteintressant att läsa, har inte ens tänkt på att man kan bli mäklarfotograf men verkar som ett roligt jobb!

Hanna Karlsson
2016-02-22 / 07:03:14
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

Vad intressant att läsa!

Sara Ekman
2016-02-22 / 07:16:33
URL: http://aamaziing.se/

vad kul att läsa :)

åsa i åsele
2016-02-22 / 07:24:12
URL: http://naltanorrland.blogspot.se

Väldigt fina bilder.
Intressant att få veta mera :)

Cassandra Haraldsson
2016-02-22 / 08:53:13
URL: http://sensor.blogg.se/

Låter väldigt kul :)

Frida
2016-02-22 / 09:01:04
URL: http://whattowear.devote.se

Åh vilket roligt yrke!! Och vilka fina bilder! Kram

Nora Bååth
2016-02-22 / 09:45:35
URL: http://norasfoto.se/

Verkar vara ett fantastiskt roligt yrke :D

wela.blogg.se
2016-02-22 / 09:46:06
URL: http://wela.blogg.se/

Spännande inlägg!

Bambi
2016-02-22 / 10:19:27
URL: http://iambaam.blogg.se

Otroligt kul att läsa detta tycker jag och du är ju riktigt duktig på det du gör så kan tänka mig att det var du som blev hittad av denna fotograf.

Känner igen det där med att ha sin hobby som yrke. Nu har jag inte haft chansen att testa detta, men det var just den känslan som på gymnasiet fick mig att stänga ner totalt. Jag älskar att skriva och vet att jag är bra på det - men vill jag verkligen bli journalist med den sortens osäkerhet i mitt liv? Njae!!

madabouttea.se
2016-02-22 / 10:27:08
URL: http://madabouttea.se/

Det verkar vara både ett roligt och intressant jobb! :D

Moa
2016-02-22 / 10:38:39
URL: http://erikssonmoa.devote.se

men vad kul att man får jobba med det man gillar! Det är ju typ det som är målet när man ska skaffa jobb. Vad fina bilder!

Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF
2016-02-22 / 10:46:26
URL: http://jennifers.nu/

Kul att läsa :)

Dixi Wonderland - Toppbloggare hos Vione
2016-02-22 / 10:53:42
URL: http://dixiwonderland.com/

Underbart inlägg!
Älskar att få läsa om jobb man aldrig tänkt existerat och jag tror helt klart att detta hade varit något för mig då jag inte vill jobba 40 timmar i veckan eller ens kan det då jag har bloggen :P

Louise
2016-02-22 / 11:01:56
URL: http://louiseamanda.se

Så roligt att läsa!

Rebecca
2016-02-22 / 11:13:23
URL: http://nouw.com/rebeccahjortskull

Jag älskar sånahär inlägg, det är jättekul att läsa!

Bea
2016-02-22 / 11:13:30
URL: http://bertakarlsson.forme.se

Så intressant inlägg! Det låter som ett riktigt kul jobb :)

Christina
2016-02-22 / 11:26:14
URL: http://www.jinxedchrissie.blogspot.com

Vad spännande att få läsa om ditt jobb :)

Zara
2016-02-22 / 11:35:27
URL: http://nouw.com/zarawiklund

Men åh det låter så himla kul! Jätte kul för dig och duktig är du!:)

Sanna
2016-02-22 / 12:08:30
URL: http://myfairytaleneverends.blogg.se

Va spännande, väldigt intressant läsning, du är verkligen duktig!

Amanda - Exklusiv skönhetsbloggare på BeautyBoulevard
2016-02-22 / 12:13:04
URL: http://www.amandahans.se

Men gud vad spännande att läsa! Du är ju verkligen jätteduktig! Häftigt att läsa att folk får sina lägenheter fotograferade långt innan de kommer upp på försäljning, så kul!

FrökenTV, bloggen om tv och film
2016-02-22 / 13:54:57
URL: http://efji.blogg.se/

duu är sååå duktig

Anna Sofia
2016-02-22 / 14:58:50
URL: http://annasofiaphoto.blogg.se

Rolig och intressant läsning! Tack för informationen, bra skrivet :D

Erica
2016-02-22 / 15:21:28
URL: http://ericaskyllkvist.se

Intressant inlägg! :D Hade inte heller någon aning, eller har åtminstone inte tänkt på, att man kan jobba som mäklarfotograf. Verkar vara ett intressant jobb men förstår att det måste vara jobbigt att inte veta hur mycket man få in varje månad.

Superfina bilder, du är så duktig! :D

coffeeandcupcake.blogg.se
2016-02-22 / 15:47:13
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/

Hoppas du fått en bra start på veckan ^^

ensekundtusentankar.blogg.se
2016-02-22 / 16:06:36
URL: http://ensekundtusentankar.blogg.se/

Vilket härligt inlägg! Jag har själv fått förfrågan om att bli mäklarfotograf men det har inte lockat mig alls. Har prövat att vara nöjesfotograf men fy farao för att fota snofsiga kändisar. Hur som. Bra inlägg!

Liborius
2016-02-22 / 16:13:24
URL: http://liborius.se

Jätteintressant inlägg!:)

Anna

Åh, vilken drömjobb!! :)

N
2016-02-22 / 16:18:09
URL: http://nathalies.vione.se

Väldigt spännande läsning! Det verkar roligt :) Jag är själv lite sugen på mäklarbranschen men då som mäklare eller att inreda hus innan försäljning låter också kul!

Sam
2016-02-22 / 16:45:38
URL: http://samfranklin.blogg.se

Intressant ;o

Josefin
2016-02-22 / 17:17:53
URL: http://josefinu.blogg.se

Verkligen intressant att läsa!

Josefine ♔
2016-02-22 / 18:03:32
URL: http://jlandgrens.se

Åh vilket himla härligt inlägg! Jättekul att få läsa om :D ser framemot det där inlägget om hur man fotar interiör lite bättre :D

JUNITJEJ
2016-02-22 / 18:05:41
URL: http://www.junitjejen.se

Det måste vara ett roligt jobb!

Olivia Ward's blogg
2016-02-22 / 18:12:42
URL: http://www.nouw.com/oliviaward

Vilket roligt jobb och kul att få läsa svaren!

Helen
2016-02-22 / 18:14:17
URL: http://www.starsinlife.blogg.se

Grattis! Vad roligt det låter!

Angelin
2016-02-22 / 18:34:55
URL: http://angelinfrejd.blogg.se/

Jätte rolig läsning =) Du är så himla duktig.

Kattis
2016-02-22 / 19:17:12
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Intressant läsning och skönt att ha landat i att ta fotojobb när du känner för det istället för osäkerheten!:)

FannyFredrica - [Fotografering]
2016-02-23 / 09:31:51
URL: http://fannyfredrica.se/

Vad intressant att läsa! Jag hade jättegärna kunnat leva på fotografjobb men det är verkligen svårt... Jag har gjort som du gör nu att ha ett "vanligt" jobb och sen tagit de fotojobb som jag finner intressant på sidan om! Nu har jag också börjat plugga så jag får mig en högskoleexamen men drömmen vore verkligen att jobba kanske 50% som socionom och sen 50% som fotograf! :D

Svar: Håller tummarna för att du når den drömmen! :)
Amanda

mammakero
2016-02-23 / 19:12:56
URL: http://mammakero.blogg.se

Vilka fina interiörer! Härligt att få ha ett sånt underlag att jobba med!

Jasmine
2016-02-23 / 20:16:21
URL: http://rosanatt.blogg.se

Dina bilder är bra! Jag hoppas att du känner dig stolt och att du får den fina respons som du förtjänar.
Kram

tidstjuven
2016-02-24 / 14:44:29
URL: http://tidstjuven.com/

Vilken intressant läsning! Och du är ju absolut superduktig. :D

Mia
2016-02-24 / 22:10:34
URL: http://amiadesign.blogg.se/

Väldigt intressant att läsa. Fuskar själv med lite fotografering, mest för nöjes skull men har gjort ett par bröllop... Sen hittade jag andra intressen... Men jag blev faktiskt intresserad av detta... Dock tror jag tyvärr, att där jag bor- mindre stad i Skåne.. Där finns det nog inget ledigt jobb för mig, med denna specialinriktningen... Får nog fortsätta att fora fåglarna i trädgården, som varit mitt helgnöje de senaste veckorna! Hihi// Mia

linah
2016-02-25 / 14:22:24
URL: http://nouw.com/linaheve

såå häftigt!! <3


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback