29 februari 2016


 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 (fotograferad av pojkvännen, redigerad i Afterlight)
 
Idag har varit en himla bra dag eftersom att:
 
1) Jag fick efter många om och men tillslut tag på biljetter till Eurovision Song Contest!
 
2) Min älskling och blivande man Leonardo vann äntligen sin Oscar och jag satt och följde galan från en hotelltoalett mitt i natten!
 
3) Jag har spenderat hela dagen på Roms vackra gator och torg!
 
Har redigerat bilden och skrivit detta inlägg via en padda så det kan se lite knas ut!

En bukett med rosor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Dessa är rosorna som låg på min säng på alla hjärtans dag.
Pojkvännen var så söt och sa något i stil med att hans present inte bara var blommorna och chokladen, utan även blogginläggsmaterial, haha! Utöver detta inlägg och det jag publicerade tidigare har jag använt mig av rosorna i två fotograferingar till så tycker det var en himla bra present! ;)

En välbehövd ledighet

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6!
 
Sitter här och är så sjukt laddad på att få gå på ledighet för första gången på vad som känns som en evighet.
Har varit iväg på en HLR-kurs på jobbet under förmiddagen och nu måste jag bara fixa den där momsdeklarationen från helvetet (har redan skjutit upp den för länge!) men när den är klar, då, DÅ ska jag inte ens tänka på jobb på åtta hela dagar. Ofattbart skönt då jag inte varit hemma förrän vid åtta på kvällen varje dag denna vecka och det blir ju bara bättre då jag börjar min semester med att hämta hem pojkvännen som varit nere hos sin mamma den här veckan. Så underbart.
 
Bilden är förresten helt irrelevant och fotograferades när jag var ute och testade det nya objektivet en sväng iklädd mammas fabulösa foppatofflor.

Ett objektiv för 50 kronor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Här är mitt finfina loppisfynd som endast kostade mig 50 kronor, ett Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6!
Egentligen skulle jag bara gå och träna, men såg att loppisen som ligger under mitt gym var öppen så tog en spontan liten runda in där och bland alla böcker och glas dök plötsligt detta objektiv upp. Tänkte först att det måste vara ett objektiv till en äldre kamera eftersom att den var så billig (den typen av objektiv finns ofta på loppisar!) men såg sedan den lilla betäckningen "EF" som innebär att den passar till mina kamerahus. Behövde väl inte tänka mer än en halv sekund innan jag ställde mig i kassakön och köpte den, haha!
 
Har inte hunnit testa det supermycket men gillar verkligen brännvidden! Dock är skärpan inte hundra och inte heller färgåtergivningen, men kom igen - jag har spenderat betydligt mer pengar på sämre grejer en detta så kan inte vara annat än nöjd med mitt köp.

Tillbakablick på The Making of Harry Potter

 
Idag har det gått exakt ett år sedan jag fick uppfylla en dröm och kliva rakt in i studion där Harry Potter-filmerna spelats in.
När jag satt på bussen dit var jag så exalterad att jag knappt kunde sitta still. När jag klev in i The Great Hall hade jag gåshud på hela kroppen. När jag fick se modellen av Hogwarts började jag gråta. Alltså åh vilken fantastisk upplevelse detta var, drömmer ofta om att få åka tillbaka och har så svårt att förstå att det redan hunit gå ett år sedan jag var där och upplevde magin på riktigt.
 
"Whether you come back by page or by the big screen, Hogwarts will always be there to welcome you home"
- J.K. Rowling
 
 

3

 
3 saker jag gjort idag
1. Fyndat ett objektiv för 50 kronor på en loppis (inlägg om det lär dyka upp senare!)
2. Upptäckt brännmärken på min gosiga halsduk och kan verkligen inte komma på hur jag fått dem??
3. Tänkt skriva något här, men råkade spilla te på mig själv medan jag skrev och nu har jag glömt bort det. Så idag jag har spillt te på mig själv.
 
3 saker jag borde gjort idag
1. Bytt sängkläder. Vet inte hur länge vi haft blåbärsfläckar på våra lakan efter en frukost-på-sängen-olycka.
2. Fixat momsdeklarationen. Ångestmoment deluxe.
3. Tagit hand om mina stackars naglar, de mår inte bra av allt klorvatten.
 
3 saker jag ser fram emot
1. Italien!!
2. Att jag får hem mitt nya objektiv jag beställde för hundra år sedan (alltså inte det från loppisen för det fick jag direkt)
3. Sommaren. Jag behöver sol och värme i mitt liv.
 
 
 
3 saker som gör mig lugn
1. Gosiga kramar
2. Harry Potter-soundtracket
3. Ljudet av en brasa, alternativt havsvågor
 
3 saker som gör mig stressad
1. Gå bakom någon som går långsamt! Speciellt i kollektivtrafiken på morgonen - hata!
2. Tankar som: "Låste jag dörren?", "Ställde jag alarmet?", "Stängde jag verkligen av spisen?"
3. Klockor som har stannat, eller bara visar fel tid.
 
3 saker jag vill göra i år
1. Ta körkort
2. Resa mera
3. Få någon form av idé om vad det är jag vill syssla med i livet
 
 
 
3 saker som gör mig glad
1. SOLEN!
2. Värme
3. Skrattande bebisar 
 
3 saker jag ogillar
1. Människor rent allmänt i kollektivtrafiken
2. Clowner. Usch.
3. Att frysa eller vara hungrig. Värsta känslorna.
 
3 saker jag gillar
1. Att fotografera (no shit!)
2. Riiiiiibs ♥
3. Sol & värme
 

Italian Food

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För ett par dagar sedan var jag och en fin människa och lunchade på en italiensk restaurang.
Perfekt uppladdning inför min Rom-resa ju! (Fler Rom-tips mottages gärna!) Egentligen var jag inte så hungrig så tänkte att jag skulle beställa en ciabatta eftersom att "en smörgås blir nog en lagom stor måltid" men fick in den största ciabattan jag någonsin sett, haha!

Tipsinlägg: Att jobba som mäklarfotograf

Så himla kul att det var så många som hade så roliga frågor angående att arbeta som mäklarfotograf!
Kan redan nu säga att jag kommer vara vag när det kommer till en del information (typ siffror och namn) eftersom att en enkel googling på mitt namn gör att man kan hamna här och jag vill inte att potentiella framtida kunder ska veta allt för mycket av den typen av information. Jag kommer även basera detta inlägg helt och hållet från min egen uppfattning och mina egna upplevelser om att arbeta som mäklarfotograf med bas på Östermalm. Hur det ser ut för andra fotografer på andra platser kan jag inte svara på.
 
Fick även en del frågor om hur man rent praktiskt fotograferar interiör och inredning, men tyckte inte riktigt det passade in här så tänkte göra ett annat inlägg om det!
 
 
 
Hur jag blev mäklarfotograf
Jag önskar att jag hade kunnat säga att jag kämpade hårt för detta, att jag hade en dröm om att få jobba som mäklarfotograf och att jag personligen gick runt till en massa mäklarbyråer med portfolion i högsta hugg och vägrade gå därifrån innan jag fått ett jobb. Det var alltså inte så det gick till, inte alls faktiskt.
 
Min resa till att bli mäklarfotograf började redan under mitt andra år på gymnasiet då en redan etablerad mäklarfotograf fick höra talas om mig genom kontakters kontakter. Han hade så pass mycket fotograferingsjobb att han inte hann med redigeringsarbetet av sina bilder och hux flux så hade jag börjat arbeta som bildredigerare. Efter studenten blev jag erbjuden att avlasta honom med en del fotograferingar också så började som "praktisera" hos honom i någon månad och fick följa med på en massa fotograferingar och lära mig så mycket som möjligt innan jag började fotografera på egen hand. Året efter det försörjde jag mig enbart på detta, så ja, det är fullt möjligt att arbeta som mäklarfotograf på heltid.
 
Jag hade alltså aldrig någon dröm om att få jobba som mäklarfotograf, hade helt ärligt aldrig ens tänkt på att det yrket existerade utan halkade helt enkelt in i det på ett bananskal. Har därför inga vettiga tips på hur man ska gå tillväga mer än att vidga sitt kontaktnät och se till att alla i sin omgivning vet om att man fotograferar.
 
Inredning, styling & städning
En av de vanligaste frågorna jag brukar få är om det är jag som stylar lägenheterna inför en fotografering. I slutändan är det jag som fotograf som har sista ordet i hur en lägenhet ska se ut, men det är sällan jag som gör "grovarbetet". Rent generellt har de flesta som bor på Östermalm mycket fina hem, annars är det vanligt att säljarna anlitar en inredningsfirma inför en fotografering. Det är så skönt att komma in i ett stylat hem för då kan jag helhjärtat fokusera på ljus och vinklar, men jag har alltid ögonen öppna efter saker som inte passar in. Det är till exempel vanligt att jag plockar bort disktrasor, tandborstar och saker som bara ser allmänt plottriga ut på bild. Det är stor skillnad på vad som ser bra ut i verkligheten och vad som ser bra ut på bild.
 
Det har hänt ett par gånger att jag kommit hem till ett ostylat hem och då får man göra det bästa av situationen, jag kan ju inte direkt lägga ner tid på att möblera om, men försöker ändå göra det så "cleant" som möjligt. Det har hänt endast en gång att jag kommit in till ett ostädat hem, där det på riktigt låg stora dammråttor överallt, obäddade sängar och brödsmulor på bänken. Allmänt ofräscht alltså, men vad ska man göra? Det är ju någonstans ändå säljaren som vill få lägenheten såld och hade jag sålt en lägenhet hade ju jag velat ha den så inbjudande som möjligt. En stylad lägenhet säljs oftast för betydligt mer pengar bara för att den ser fräschare ut.
 
Fick en fråga om hur man brukar göra med till exempel familjefotografier på väggarna och jag brukar inte röra dessa utan låta de hänga kvar, men undviker att ta några direkta närbilder på dem. Ibland får man speciella önskemål från säljaren att "det här och det här" vill jag inte ska komma med på bilderna och det lyssnar jag självklart på.
 
 
 
Fotograferingsprocessen
Det tar ungefär en halvtimme att fotografera en lägenhet, ibland fortare om den är superstylad och jag inte behöver röra något, ibland längre om jag måste gå omkring och plocka undan mycket. Brukar först gå omkring och få med ett par basvinklar jag alltid utgår från i varje rum med ett vidvinkelobjektiv (har använt ett Canon EF 17-40/4,0 L USM på bilderna i detta inlägg, men har inte kvar det längre) och när jag är klar med det tar jag mitt Canon EF 50mm f/1.4 USM och fotograferar fina detaljer. När jag är klar inomhus går jag ut, fotograferar fasaden och eventuellt lite bilder runt omkring om det är ett trevligt område.
 
Ibland är jag helt ensam, ibland är mäklaren med, ibland är säljaren med och ibland kan vi vara allt från mätare till stylister på plats samtidigt och då får man vara noggrann med att ingen råkar komma med i bild (har hänt ett par gånger, speglar är speciellt kluriga ). Är mäklaren eller säljaren med brukar jag alltid fråga om det är något särskilt de vill få med på bild, någon speciell vinkel eller något annat önskemål. Vet inte hur många dörrhandtag jag fotograferat eftersom att "de varit original".
 
Redigeringsprocessen
Nu ska jag avslöja något som många inte verkar förstå: Alla fotografer redigerar sina bilder. Jag lovar. Dock är det inte i Photoshop en bild skapas, det är vid fotograferingstillfället. Så ju noggrannare man är med inställningarna och ljussättningen när man fotograferar, ju mindre tid måste man sitta och pilla med redigeringen i efterhand.
 
Det jag brukar göra med mina bilder är att först och främst fixa vitbalansen om den blivit knas - man vill ju att det vita ska vara vitt. Efter det fixar jag ihop "dubbelexponeringar". Är ett fönster med i bilden fotograferar jag nämligen alltid två bilder, ett där insidan är korrekt exponerad och ett när utsidan är korrekt exponerad och slår sedan ihop dessa bilder i Photoshop (har skrivit om detta i det här inlägget).
 
Avslutningsvis brukar jag räta upp bilderna så att så många linjer som möjligt är raka och fixa med kontrast och dylikt vid behov. Ibland behövs det lite extra pill med bilderna om man till exempel fått med mäklaren i en spegelbild, då får man sitta och klona bort henom vilket är allt annat än roligt.
 
Jag gör alltså allt från (delar av) styling, fotografering, redigering samt allt pappersarbete på egen hand.
 
 
 
Arbetstider 
Alla lägenheter fotograferas på vardagar, medan solen fortfarande lyser. Ibland finns det säljare som vill ha utsiktsbilder medan det är mörkt ute så det har hänt några gånger att jag även fått jobba kväll. Har aldrig behövt jobba helg. Det tar ungefär en halvtimme att fotografera en lägenhet och kanske en halvtimme/timme datorarbete efter det med att redigera och leverera bilderna sedan. Så för att få ihop en normal arbetsdag rent tidsmässigt hinner man med fyra fotograferingar om dagen om man räknar med en liten restid mellan varje lägenhet. 
 
Det enda problemet är att det inte är alla dagar man har fyra fotograferingar inbokade. De mäklarfirmor jag jobbat åt har haft omkring 10 anställda mäklare och en mäklare säljer som max kanske 1-3 lägenheter i månaden så med enbart en mäklarfirma är det svårt att få ihop tillräckligt många timmar för att ha ett "riktigt" heltidsjobb.
 
Anställd eller egenföretagare
Vet faktiskt inte hur vanligt det är att mäklarfirmorna själva anställer en fast fotograf, de jag hört talas om är antingen egenföretagare (som jag) eller så är de anställda av en fotograferingsfirma som i sin tur blir tilldelade jobb. Precis som jag skrev innan krävs det nästan att man jobbar åt fler än en mäklarfirma för att få ihop en normal arbetsvecka, men mäklarfirmorna själva är sällan stora fan av detta. Det är ju självklart helt förståeligt att det av flera konkurrensmässiga skäl inte är bra att fotografen som fotograferar sina lägenheter också fotograferar lägenheterna åt de konkurrerande mäklarna i området.
 
 
 
Publicering av bilder
Jag har valt att inte lägga upp så gott som något av de mäklarfotograferingsjobb jag gjort då mäklarbranchen är full av hemligheter. Kan ju avslöja att de absolut dyraste och största lägenheterna sällan hamnar ute på Internet utan försäljningen av dem sköts helt och hållet internt och då kan ju inte jag hålla på och lägga upp bilder hur som helst. Många gånger fotograferas även en lägenhet långt innan den läggs upp till försäljning och ibland är säljaren till och med osäker på om de verkligen vill sälja, men passar ändå på att fotografera lägenheten vid en bra säsong (typ innan alla löv fallit från träden, efter att slasken smält bort osv.) till i fall att. Därför har jag valt ut ett par bilder jag vet att jag får använda och återanvänder dessa bilder (bilderna jag lagt upp i detta inlägg har jag visat förut) för att inte riskera att jag göra något dumt.
 
Många gånger har jag ingen som helst koll på när lägenheterna läggs upp till försäljning utan det är en trevlig överraskning när jag sitter och Hemnet-knarkar och så plötsligt dyker mina egna bilder upp!
 
Konkurrens
Rent generellt är fotograf ett av de svåraste yrkena man kan ha när det kommer till konkurrens. Det finns betydligt fler fotografer än det finns fotograferingsjobb vilket är viktigt att tänka på om man tänkt satsa på att jobba mer fotografering på heltid. Mäklarbranchen är extra hård då det är en så instabil marknad, ibland säljs det en massa, ibland säljs det inget och det är inget man kan veta på förhand så det gäller att alltid ha en ordentlig buffert om man skulle få en horribelt dålig inkomst någon månad.
 
 
 
Det svåraste är när man kommer in i en lägenhet som i princip inte har vita väggar - så svårt att få ljusa bilder inomhus om det inte finns några naturligt reflekterande ytor! Väldigt små lägenheter är också ganska svårt då man har så lite utrymme att röra sig på, men ändå hitta bra vinklar.
 
Det roligaste är ju absolut att få arbeta med sitt största intresse, hur många drömmer inte om det liksom? Sedan är det en ganska oslagbar känsla att få se sina bilder dyka upp i en annons och användas "på riktigt".
 
Det jobbigaste är flera olika saker. Jag tycker det är jättejobbigt att skicka fakturor och sätta ett pris på det jag gjort. Något annat som är jobbigt är den hårda konkurrensen som dels gör att man kan gå utan arbete flera dagar i sträck, men dels gör att tankarna på att "gör jag inte ett bra jobb kan de lätt ersätta mig" spökar i huvudet.
 
Det härligaste är absolut att man får uppleva så himla mycket, träffa spännande människor, gå omkring i vackra hem och att ingen dag är den andra lik.
 
Min framtid som mäklarfotograf
Jag jobbade med detta på heltid i ungefär ett år, men sedan kom sommaren och färre lägenheter såldes. Sökte därför jobb på Gröna Lund för att ändå alltid veta att jag hade en inkomst varje månad och efter sommaren återupptog jag aldrig riktigt det där igen. Det är jobbigt att inte veta om man får jobba eller inte. Det är jobbigt att inte veta att man har en stabil inkomst (= omöjligt att flytta hemifrån). Det är jobbigt att ha sin hobby som ett arbete då jag knappt fotograferade något på min fritid. Det är jobbigt att behöva prestera 100% i ett konstnärligt yrke på beställning.
 
I nuläget har jag svårt att tro att jag kommer vilja satsa på att jobba som fotograf på heltid igen, nu tar jag emot fotograferingsjobb när jag själv känner och inte för att det ska betala mina räkningar. Trivs så mycket bättre med det upplägget!

Naturhistoriska riksmuseet

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tydligen kan man få för sig att gå på Naturhistorika Riksmuseet en ledig fredagseftermiddag.
Jag och pojkvännen vaktade nämligen samma tenta på Stockholms Universitet som ligger precis bredvid, så jag tyckte vi kunde passa på och vara lite kulturella och gå dit. Hur kulturellt det sedan är att gå omkring och peka på de fulaste djuren och säga "Den där liknar dig" är dock helt irrelevant. Efter det gick vi och åt ribs på Texas Longhorn, typ det godaste som finns! Bra fredag.
 
 
Från pojkvännens snapchat: "Selfie med dino inte den till vänster" är hans kommentar. Han är så snäll.

Fredagsfeeling

Alltså på riktigt, tack alla ni fina människor som skrivit så himla kloka kommentarer på mitt förra inlägg.
Det är så häftigt ändå att det finns människor där ute som jag aldrig någonsin träffat, som ändå tar sig tid att läsa det jag skriver och kommer med så kloka tankar. Önskar att jag kunde ge er alla en riktigt stor kram, ni äger, det ska ni veta! ♥
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II
 
Nu har det alltså blivit fredag igen.
Veckorna rusar iväg så sjukt fort och trots att jag ändå kommer jobba i helgen har jag världens fredagsfeeling. Kanske beror det på att jag och pojkvännen är på samma arbetsplats idag och vi slutar redan klockan 11:30 så vi ska se till att hitta på något roligt efter jobbet idag! 
 
 
Ser så sjukt bitter ut på denna bild men lägger upp den ändå cuz awesome hår på höger sida, haha ;)
 

Drömmen om Australien

Att kika i kalendern idag gör lite extra ont i magen.
Idag börjar en massa nya studenter sitt första år på Media & Marketing-programmet på Macquarie University i Australien. Kanske är de taggade, kanske är de nervösa men en sak är de inte: de är inte mina nya klasskamrater för jag tackade nej till min plats.
 
 
 
Jag har i många många år drömt om att få besöka Australien.
Någon gång i oktober nämnde pojkvännen att han skulle vilja studera utomlands och när han läste upp listan med kursorter fastnade jag direkt vid Australien. Om han tänkte åka var det ju klart att jag skulle följa med. Två dagar senare satt vi i ett litet kontor i Stockholm och lyssnade på hur det var att studera i Australien och jag blev helt såld. Hade egentligen ingen aning vad jag ville plugga men studentlivet på andra sidan jorden lät så underbart så det kändes som att det inte spelade någon roll och valde bara något som lät roligt. Media och marknadsföring, det skulle väl kanske passa mig? Någon dag senare skickade vi in våra ansökningar om att börja studera i Australien.
 
Det tog mindre än en månad från att vi började prata om utlandsstudier till att vi fick reda på att vi hade kommit in. Det hela gick så himla fort, vi tog ett par spontana beslut på känsla och jag stannade nog aldrig riktigt upp och insåg vad detta skulle innebära.
 
Först och främst var programmet treårigt. Skulle vi börja plugga skulle vi vara borta i tre år och jag var väl aldrig säker på om jag kunde klippa navelsträngen till mitt liv här i Sverige riktigt så hastigt, men tänkte väl att det löser sig när jag väl är där och sitter under palmerna och tittar ut över havet. Jag skulle lära mig surfa. Ta ett dykarcertifikat. Ha en solbränna året om. Jag skulle leva drömmen i Australien, varför skulle jag sakna kalla Sverige? Jag skapade en Pinterest med bilder på hur jag fantiserade att min liv skulle se ut.
 
Försökte tänka att tre år går fort, för tre år sedan gick jag liksom andra året på gymnasiet och det var väl inte så länge sedan? Det var först när jag satte mig ner och skulle acceptera mitt antagningserbjudande och betala den första terminsavgiften jag förstod vad det var jag höll på med.
 
Jag hade sökt ett treårigt program jag inte ens var säker på att jag vill läsa, i ett land på andra sidan jorden och jag skulle betala 100 000 kronor för detta - per termin. Och den summan var enbart terminsavgiften på skolan, utöver det tillkommer ju hyra, mat, kurslitteratur, flygbiljetter samt pengar för att bara ha ett liv. Kom fram till att även om jag jobbat extra under mina tre år skulle jag komma tillbaka till Sverige med en skuld på omkring en miljon kronor. Att lägga ner så pass mycket pengar på "en kul grej" kändes inte bra. På toppen av det hade jag varit bostadslös, arbetslös samt haft en utbildning i bagaget jag inte riktigt vetat vad jag skulle göra med. Media och marknadsföring är ju inte direkt en yrkesbana som skriker efter anställda, snarare tvärtom.
 
Det bara gick inte.
 
Samma dag den första terminsavgiften skulle betalas skickade vi istället in ett brev där vi tackade nej till våra platser.
 
 
 
Jag vet att jag egentligen borde släppa detta och sluta älta.
Jag tog mitt beslut av en anledning: Jag vill inte vara borta i tre år och komma tillbaka med en stor skuld och en utbildning jag egentligen aldrig ville ha, men ändå. Kanske hade jag kunnat jobba medan pojkvännen pluggade? Den tanken slog mig för sent och det är svårt att få ett längre uppehållstillstånd i Australien på egen hand utan att ha ett jobb innan man flyttar dit. Ändå kan jag inte sluta tänka på att jag hade kunnat ligga under palmerna och titta ut över havet idag. Drömmen om Australien kommer absolut leva kvar, men när den inträffar ska det vara under rätt villkor.
 
Bilderna i detta inlägg kommer från min Pinterest "Dreaming of White Beaches & Turquoise Water"

Funderingar kring mäklarfotografi

Jag fick ett par frågor om hur det är att arbeta som mäklarfotograf.
Jag har ju ändå hållit på med det lite till och från i mer än ett år nu så tänkte det skulle vara kul att få ihop ett ordentligt inlägg om det, dels för att det kan vara fler som har funderingar kring det och dels för att jag har sisådär noll bloggmaterial för tillfället ;) Så har du en fråga som på något sätt har med mitt mäklarfotograferande att göra är det bara att ställa den i en kommentar så slänger jag ihop ett inlägg om det i slutet av veckan!
 
(Har du någon annan fundering som jag kan göra ett inlägg om får du gärna kommentera det också, för som sagt - har en brutal bloggtorka)
 
 
 

Sol, snö & skuggor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Alltså ÅH vilket underbart väder det var i lördags.
Gick mest omkring och bara log, så underbart med lite sol i ansiktet! Jag behöver verkligen ljus för att vara en någorlunda fungerande varelse.

Alla hjärtans dag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Alltså på riktigt, hur underbart var det inte att komma hem till detta efter ett långt arbetspass denna söndag?
Jag är egentligen en sån där bitter människa som tycker att alla hjärtans dag är sjukt överskattad, men jag är ju inte direkt en alla hjärtans dag-Grinchen utan är självklart överlycklig över att jag har en så fantastiskt fin pojkvän som överraskar med rosenblad utlagda som ett hjärta på sängen. Hur fint? Lite som i en sån där cheesy och förutsägbar kärleksfilm. Jag älskar dig, Michel ♥

Hur det såg ut när bilden blev till

 
Kamerautrustning
Kamerahus: Canon EOS 60D
Objektiv: Canon EF 50mm f/1.4 USM
Kamerastativ: Giottos VT 809
 
Kamerainställningar
ISO: 125
Bländare: f/2.0
Slutare: 1/10
 
Ljussättning
Naturligt ljus från fönstret till höger
Reflekterat ljus från den vita brädan snett bakifrån
 
Övrigt
Både den bruna brädan klockan ligger på och den vita jag använt som reflektor är egentligen skåpsluckor jag hittat på IKEAs fyndhörna för 20:- styck. Tipstips!
 
 
 
Kamerautrustning
Kamerahus: Canon EOS 60D
Objektiv: Canon EF 50mm f/1.4 USM
Kamerastativ: Giottos VT 809
Reflexskärm: 5 i 1 110cm från Kamda (silvrig sida)
 
Kamerainställningar
ISO: 160
Bländare: f/1,6
Slutare: 1/13
 
Ljussättning
Naturligt ljus från fönstret till vänster
Reflekterat ljus från refleskärmen till höger
 
Övrigt
Både den vita brädan som motivet ligger på och den grå jag använt som bakgrund är också skåpsluckor från IKEAs fyndavdelning.

Black & White

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II

3 saker jag dagdrömmer lite extra mycket om

 Bilder från min Pinterest "Capturing Life"
 
Ta ett dykarcertifikat
Detta är något jag drömt om väldigt länge men det känns som att för varje dag som går blir jag bara mer och mer sugen på att få hoppa ner i havet och utforska världen under ytan. När jag var liten ville jag bli en sjöjungfru så det har väl något med det att göra.
 
 
  Bilder från min Pinterest "Capturing Life" & "What a Wonderful World"
 
Ge mig ut på en vandring
Förra året såg jag filmen Wild med Reese Witherspoon i huvudrollen och sedan dess har jag suttit på Pinterest och repinnat lite väl mycket vandrings- och campingbilder. Detta är egentligen helt ologiskt eftersom att 1) inte är någon friluftsmänniska och 2) Wild handlar till största delarna om hur tungt, jobbigt och tufft det är att vandra. Ändå vill jag bara SÅ gärna ge mig ut i orrörd terräng på en längre vandring, helst i Norges vackra landskap.
 
 
 Bilder från min Pinterest "Dreaming of White Beaches & Turquoise Water"
Lära mig surfa
Ärligt nu, hur fantastiskt ser det inte ut att surfa på de där höga vågorna i det turkosa vattnet? Längre motivering krävs ej.

Semmeldagen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det blev visst inte en hemmadag igår ändå.
Tog en sväng i till stan med pojkvännen där vi i sann fettisdag-anda åt en varsin semla på något av de minsta fik jag någonsin varit på. När vi kom hem igen hade mamma köpt hem semlor till hela familjen så trots att jag inte ens gillar semlor (tråkig brödbit med för mycket grädde på) åt jag alltså ändå två stycken igår, haha! Samma visa varje år ;)

En februarimorgon framför brasan

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har spenderat min morgon precis såhär, inrullad i en filt framför brasan med en kopp te i handen.
Precis som alla andra har jag gått och varit lite småförkyld i flera dagar nu (det är väl lite den tiden på året) så trots att jag är lite av en arbetsnarkoman var det riktigt skönt att telefonen legat tyst hela morgonen och att jag inte blivit inringd på något jobb idag. Tror min kropp behöver en ledig "bara vara"-dag så det är precis det är det jag kommer syssla med idag - absolut ingenting!

Blå ögon och en skogsmullemössa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår fick pojkvännen ställa upp som modell när jag äntligen fick fotografera ordentligt med nya kameran.
Tror han har lessnat på att jag hypar över hans ögon varje gång han klär sig i något blått, men det är på riktigt orättvist att ha så onaturligt blå ögon! Vi köpte förresten likadana mössor förra veckan (inte för att vara töntiga utan för att vi båda tyckte den var fin och det blev billigare om man köpte två ;)och tycker det är ett par riktiga skogsmullemössor så nu har jag en sån sjuk lust att ge mig ut i skogen, göra upp en brasa och dricka varm choklad, haha!
 

Stjärnklart med chans för norrsken

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har det gått en vecka sedan jag köpte min nya kamera, men trots det har jag knappt ens rört den.
Har varit iväg på jobb mellan 07:00 till 20:00 så gott som varje dag denna vecka, så inspirationen till att fotografera har inte riktigt funnits där. Idag är jag dock helt ledig så hoppas på strålande sol (och inte regn som min väderapp hotar med) så att jag kan gå ut och lära känna kameran på riktigt!
 
För ett par dagar sedan ryktades det däremot om att man skulle kunna se norrsken från hela landet så gick ut en sväng i trädgården med nya kameran. Kunde inte se något norrsken så gick in igen efter att bara ha tagit några bilder, men nu när jag la in bilden ovan i datorn tycker jag mig ändå se lite turkosa färgskiftningar i mitten av bilden. Dock är det mer troligt att det beror på allt annat än norrsken, men jag tänker låtsas som att det är det ;) I oktober kunde jag se norrskenet med blotta ögat hemifrån mig och bilder på det finns att hitta >> här <<

Babysim & Simskola

Numera går jag omkring med russinfingrar och luktar klor mest hela tiden då jag blivit babysim- & simskoleinstruktör!
Eller ska man vara helt korrekt håller jag fortfarande på att utbilda mig. För ungefär två veckor sedan sökte jag jobbet och mindre än 24 timmar senare stod jag iklädd en våtdräkt i bassängen och genomförde mitt första utbildningspass och numera jobbar jag där 20 timmar i veckan så detta har gått riktigt fort. Just nu har jag två stycken supergulliga handledare som jag jobbar med, men tanken är att jag om några veckor ska kunna hålla i kurserna helt själv och jag trivs verkligen SÅ bra. Går mest omkring och ler hela tiden för det är ju hur gosigt som helst att jobba med barn.
 
Hade med mig min GoPro (som jag använder på tok för sällan) till mitt 10-timmarspass igår för att fotografera lite med den under min rast så det blev ett par supersnygga undervattensselfies i min något för stora våtdräkt ;)
 
 
GoPro Hero3+ Black Edition

Kamerautrustningstips: Fotografera med ett Close Up-filter

Nu när jag haft mitt Close Up-filter ett tag tänkte jag skriva ihop lite vad jag tycker om det.
Kan ju börja med att säga att jag aldrig fotograferat med ett ordentligt makroobjektiv innan så har inte mycket att jämföra med utan kommer helt utgå från mina egna tankar och upplevelser kring mitt Haida Close Up +10. Det här inlägget innehåller en hel del prat om bländare, slutare och ISO så om du inte har full koll på detta har jag skrivit om vad det är i det här inlägget.
 
 
 
Vad är ett Close Up-filter?
Det är ett filter som fungerar som ett förstoringsglas och skruvas fast på ett vanligt objektiv. Detta gör att man kan gå betydligt närmare det man vill fotografera och fortfarande få skärpa. På mitt 50mm har jag en närgräns på 0,45m vilket innebär att jag måste stå minst 45 centimeter bort från det jag fotograferar för att få skärpa. Med ett close up-filter på +10 behövs det endast 4,5 centimeters avstånd mellan objektivet och motivet för att få skärpa.
 
Close Up-filter finns i olika styrka och i olika storlekar och på kamda.se kostar de mellan 69-159:- styck.
 
 
Vänster: Med filter II Höger: Utan filter
 
"Åh nej. Det här fungerade skitdåligt, allt blir ju bara suddigt!"
Detta var tankarna som for genom huvudet när jag fotograferat mina första testbilder och tittade på displayen: Precis ALLT var suddigt. Som tur var insåg jag ganska fort att det berodde på att jag inte kunde ha samma inställningar på kameran som jag brukar utan behövde ha en betydligt mindre bländare för att få till lite skärpa i bilden. I vanliga fall brukar jag ha en bländare mellan F1.4-F2.8, men med filtret på måste jag upp på siffror som F4.5-F6.3. Detta gör att jag måste ha en längre slutartid eller höja ISO för att få samma önskade resultat.
 
Autofokusen fungerar även dåligt med filtret på så man får vara stadig på handen och ställa in fokusen manuellt.
 
 
Vänster: Med filter II Höger: Utan filter
 
Är jag nöjd?
Absolut! Det fyller den funktion jag förväntade mig och ger fina och skarpa resultat. Minus med filtret är att man inte kan ha en lika stor bländare och att man måste fokusera manuellt, men har man bara lite tålamod och lär sig ställa in kameran manuellt är det enkelt att fixa! Känner man av någon anledning att man inte vill lägga en massa pengar på ett makroobjektiv kan jag absolut rekommendera ett Close Up-filter som en budgetlösning!

Februari 2015

 
Nu har det redan gått en månad av 2016 och det är dags för en tillbakablick på februari 2015.
Förra året vid den här tiden hängde jag en hel del "behind the scenes" när Emma fotograferade i studion och vi tog även en sväng till Tyresö Slott en frusen dag och där fotograferade jag ett par bilder på henne mot den rosa himlen. Jag tog även ett par blommiga självporträtt, testade på att göra hemmagjorda semlor för första gången, fotograferade Julia mot en turkos dörr, hängde på Harry Potter Book Night och avslutade månaden i London och på The Making of Harry Potter.