Kurserna jag läste vid University of the Sunshine Coast

Vet inte hur länge det här inlägget legat som ett utkast.
Tror jag började skriva på det några veckor in i studierna som ett "första intryck" på kurserna. Sedan skrev jag om det och det blev ett "halvvägs in i kurserna" och hann ändra det en gång till innan kurserna var slut. Nu har det gått nästan en månad sedan jag blev klar med mina studier på University of the Sunshine Coast, så det kanske är dags att publicera det här inlägget - men denna gång som en sammanfattning av de fyra kurserna jag läste. Vill varna känsliga läsare för mycket text, lite bilder och mycket svengelska, haha.
 
Så här såg mitt schema ut varje vecka under den 13 veckor långa terminen:
 
 
 
Social Media
Uppgift 1:
Skriv 3 stycken blogginlägg på 500 ord styck och publicera på Wordpress. Inläggen skulle handla om sociala medier på valfritt sätt, men de tre inläggen skulle hänga ihop. Jag valde att skriva om identiteter och hur man framställer sig själv i sociala medier.
 
Uppgift 2:
Skriv en statusuppdatering samt kommentera på en annan i klassens post varje vecka på den sociala medie-plattformen Yammer. Statusuppdateringen skulle vara relevant till de ämnen föreläsningen den veckan hade handlat om, så mina poster handlade bland annat om plagiat, nyhetsrapportering i sociala medier, och diverse kampanjer.
 
Uppgift 3:
Välj en kampanj på sociala medier och skriv en rapport om den med valfri frågeställning. Jag valde Disney's kampanj "#shareyourears" och undersökte hur den blev mottagen av användare på Facebook.
 
Lektionstillfällena:
I den här kursen hade jag varje veckan en Lecture och en Workshop. Lecture är alltså en föreläsning som kunde handla om lite allt möjligt, bland annat social media influencers, källkritik och hur man framgångsrikt kan använda sociala medier inom ett företag. Under Workshopen fick vi sitta och arbeta med våra uppgifter i en datorsal där betygsättande lärare var på plats och kunde komma med feedback.
 
Vad tyckte jag om kursen?
Helt ärligt var jag besviken på den här kursen, den hade så mycket potential men kände mest att det inte fanns någon röd tråd what so ever. Sociala medier har en sånotrolig bredd och det kändes som att man försökte täcka precis allt vilket slutade med om lite kunskap om många saker istället för mycket kunskap om några få, "viktiga" saker. Sedan kan det ju faktiskt vara så att jag som en tjugoårig tjej som så gott som växt upp med sociala medier inte fick ut så mycket av kursen då jag helt enkelt redan hade en stor förkunskap.
 
Education Psychology
Uppgift 1:
Weekly quiz på fem frågor om föreläsningsämnet, till exempel olika inlärningsteorier, hur de olika delarna i hjärnan samarbetar och vad i omgivningen som kan distrahera inlärningen.
 
Uppgift 2:
Muntlig gruppredovisning i trettio minuter där man fick välja ett tema från en lista. Min grupp (som bestod av fyra personer) valde att berätta om "Information Processing Theory" vilket är processen från att hjärnan uppfattar något, hela vägen tills det sparas i långtidsminnet och allt som händer däremellan. Kort och gott skulle man kunna sammanfatta det som hur människan minns saker.
 
Uppgift 3:
Personlig reflektion på 2000 ord om hur man skulle använda sig av det man lärt sig under kursen i ett klassrumssammanhang med barn i valfri ålder, vad för psykiska, fysiska och sociala möjligheter och svårigheter inom den valda åldersgruppen. Jag valde att skriva om 2-4 år gamla barn då jag kände att jag faktiskt har praktiskt kunskap i den åldersgruppen då jag jobbat både som simlärare och vikarierat på förskola.
 
Lektionstillfällena:
Den här kursen hade en Lecture och en Tutorial. Lecturen är alltså en föreläsning med den absolut bästa föreläsaren jag haft i mitt liv. Han var kanadensare så vi nordbor conectade direkt, sedan var det var lite som att gå på stand up då jag skrattade så att jag flera gånger fick ont i magen. 
 
Vet inte riktigt hur jag ska beskriva tutorialen mer än att det var som en riktig högstadielektion, haha. Du vet när man fick uppgifter att jobba med, ha gruppdiskussioner och så vidare. Det var även under tutorialsen vi skrev Weekly Quiz och hade de muntliga gruppredovisningarna.
 
Vad tyckte jag om kursen?
Jag var ju lite efter och förstod inte innan att detta var en kurs i lärarutbildningen, hehe. Trodde att det skulle vara en psykologikurs med inriktning på inlärning och minne, men det var mer en kurs i barnpsykologi och hur man skapar en bra stämning i ett klassrum. Så det kanske inte var helt och hållet det jag var ute efter, men OJ så mycket jag lärt mig under kursens gång! Känner även att barn kommer man ju få kontakt med på ett sätt eller ett annat i livet så tror detta är riktigt värdefull kunskap, speciellt det om varför barn beter sig som de gör.
 
 
 
Marine Vertebrates
Uppgift 1:
Skriv en två sidor lång "fact sheet" om valfritt marint ryggradsdjur och ha med basinformationen som vad de äter, vilka miljöer de lever i och andra intressanta aspekter. Jag skrev om amphiprioninae, det vill säga clownfiskar vilket för övrigt är en sjukt cool fisk. Har bland annat lärt mig att Hitta Nemo är en stor lögn eftersom att när den dominanta honan dör, genomgår den dominanta hanen ett könsbyte och blir den nye dominanta honan.
 
Uppgift 2:
Skriv en rapport om en av de fieldtripsen vi var på, vad vi gjorde, vad resultatet blev och så vidare. Min rapport handlade om fieldtripen med fiskar där vi jämförde "species richness" och "species diversity"  i tre olika habitat.
 
Uppgift 3:
Tenta på hela kursens innehåll. SÅ SVÅRT.
 
Lektionstillfällena:
Den här kursen hade bara en två timmar lång Lecture (=föreläsning) varje torsdag mellan 18-20 så jag var verkligen helt slut i huvudet efter varje föreläsning, haha. Kursen hade även ett fieldtrip-moment där vi fick åka ut i tre dagar och undersöka valar, fiskar och fåglar. Fieldtripen med valar är helt klart en av de roligaste sakerna jag någonsin fått uppleva inom skolan.
 
Vad tyckte jag om kursen?
Det här var utan tvekan något av det svåraste jag någonsin försökt mig på då det var så mycket ord jag aldrig någonsin hört innan att jag inte ens var säker på när föreläsaren pratade engelska och när han pratade latin. Kursen var väldigt bred och täckte allt från anatomi, till ryggradsdjurens evolutionshistoria, till hur djurarterna är indelade i olika familjer, till vad djuren äter till vad det finns för hot för arternas överlevnad.
 
Den här kursen så sjukt lärorik och helt ärligt den roligaste av mina kurser. Jag var redan väldigt intresserad av de marina ekosystemen innan, men just nu känns det som att jag inte vill något hellre än sätta mig på en båt och åka omkring och rädda de utrotningshotade djuren under ytan!
 
Digital Photographic Practice
Uppgift 1:
Komposition. Har skrivit ett utförligt inlägg om den uppgiften som finns att hitta här.
 
Uppgift 2:
Ljussättning. Har skrivit ett utförligt inlägg om den uppgiften som finns att hitta här.
 
Uppgift 3:
Berätta en historia. Har skrivit ett utförligt inlägg om den uppgiften som finns att hitta här.
 
Lektionstillfällena:
Den här kursen hade en tre timmar lång Computer Workshop varje vecka. Lektionerna var uppbyggda väldigt lika varje vecka, först gick läraren igenom något, till exempel fotografins historia, bländare och slutare eller hur man kan arbeta med ljus, sedan fick vi gå ut och testa på olika saker med kameran - till exempel olika ljussättningar och perspektiv, och till sist fick vi redigera bilderna i datorn samt skriva i en journal om hur vi tänkt när vi fotograferat.
 
Vad tyckte jag om kursen?
Helt ärligt har mina åsikter om kursen gått som en berg-o-dalbana, ena sekunden har jag älskat den för att i andra tyckt att den var helt meningslös. Jag har nog kommit fram till att jag uppskattade att gå back to the basic och låta hjärnan tänka efter vad som gör bilden intressant, men tyckte det kändes så himla meningslöst att behöva sitta och skriva ner det hela och förklara mina tankar för läraren. Kanske drabbades jag av en släng högmod då kursen var en grundkurs och jag redan jobbat två år som frilansande fotograf, haha.
 
Trodde även att skulle vara nyttigt att lära mig grunderna på engelska, men insåg att jag faktiskt hade betydligt bättre koll än vad jag trodde att jag hade. 
 
●     ●     ●     ●     ●     ●     ●

Då jag inte har någon aning om vad jag vill syssla med resten av livet tyckte jag det var riktigt intressant att få studera fyra så brett skilda kurser samtidigt så sammanfattningsvis är jag ändå nöjd med valet av mina kurser. Trodde att den största svårigheten skulle vara att studera på engelska, men helt ärligt var aldrig det något större problem. Att förstå engelska har jag alltid varit bra på, men har inte varit lika bra på att uttrycka mig i tal och skrift - men den förmågan kom som naturligt efter bara några veckor. Tycker det är så himla roligt att se utvecklingen på mina anteckningar från lektionerna, de första veckorna var de mest på svenska för att sedan successivt utvecklas till att vara mest på engelska.
 
Det om något är väl ett sorts kvitto på att jag lärt mig något utöver intressanta fakta om clownfiskar och hur den mänskliga hjärnan fungerar.

Sussi
2016-12-05 / 08:36:46
URL: http://nouw.com/enkelthemma

Det ser ut att vara rätt sköna dagar förutom torsdagen. Den var lite kämpigare.
Vilket äventyr att åka så långt hemifrån för att plugga. Det är något jag känner att jag gick miste om när jag var yngre. Jag önskar jag hade vågat gjort något sådant..

madelein.se
2016-12-05 / 08:46:46
URL: http://madelein.se/

Intressanta kurser :-)

Släpp taget. följ flödet
2016-12-05 / 10:52:41
URL: http://tovanz.blogg.se/

Verkar vara ett helt okej schema ändå :D Mycket att göra dock, duktig du är! :D

Emma Broberg
2016-12-05 / 12:32:39
URL: http://emmaex.blogg.se/

Så spännande läsning!

starsinlife.blogg.se
2016-12-05 / 12:35:03
URL: http://starsinlife.blogg.se/

Spännande, duktig du är!

ullie
2016-12-05 / 15:24:36
URL: http://weberskold.blogg.se/

spännande så duktig du är
ja det är svårt att beestämma va man vill bli tycker ja

Sandra
2016-12-05 / 18:05:01
URL: http://tantsandras.blogg.se

Låter som väldigt spännande kurser! Synd att du kände dig besviken på Social Media-kursen men va kul att Marine Vertebrates-kursen var så lärorik och kul! Den lät verkligen utmanande och det är ju alltid svårt med helkurs-tentor! Starkt jobbat med allt!

moamedalicia.blogg.se
2016-12-05 / 19:59:13
URL: http://moamedalicia.blogg.se/

vad duktig du är <3

Tilda Barkselius
2016-12-05 / 21:16:24
URL: http://tilda.vione.co

Himla kul att få läsa om dina kurser, de lät oroligt intressanta :)

Mirre
2016-12-05 / 22:27:24
URL: http://sweetwords.se

Det låter både nyttigt och roligt, samt förstår att du fick mycket gratis också när man är uppvuxen in i sociala medier sådär,

Men tänk vad coolt att gått detta

MALIN
2016-12-06 / 00:06:34
URL: http://malinkirstine.se/

Det låter otroligt intressant! Kram

Heléna
2016-12-06 / 00:20:19
URL: http://helna.blogg.se

Summan av kardemumman blir alltså att du i framtiden kommer att åka omkring på främmande hav i små puttrande träbåtar och leta efter utrotningshotade arter som du och forskare ska rädda - typ sjöjungfrur och så ;) Jag tycker du är modig och duktig som har genomfört dina kurser och inte varit rädd för att fixa detta i ett land så långt borta. Nu ligger resten av världen för dina fötter (men först vill nog dina föräldrar att du kommer hem till gamla Sverige en sväng tror jag). Kramar <3

Svar: Haha åh, drömmen ju! Dock gick föreläsaren av någon konstig anledning aldrig ingenom sjöjungfrus ;)
Amanda

Netti Starby
2016-12-06 / 05:48:20
URL: http://starbys.se/

Vad kul att få läsa om dina kurser och så mycket intressant! :-D Kramis

Sara Ekman
2016-12-06 / 06:21:46
URL: http://aamaziing.se/

Intressant :D

annelie
2016-12-06 / 08:34:53
URL: http://tippellertopp.blogg.se

verkar som om du hunnit me en del ,)

Erica
2016-12-06 / 09:07:15
URL: http://ericaskyllkvist.se

Superintressant att läsa om hur kurserna var som du läste :D Tycker kursen om marina ryggradsdjur verkar mest spännande haha, är väldigt intresserad av havet.

Alice Lindström
2016-12-06 / 09:45:41
URL: http://alicelindstrom.se/

Det låter som intressanta kurser du läste!

mammansprinsessor
2016-12-06 / 10:00:29
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se/

Duktig du är jag skulle aldrig greja skolan på engelska:)

Natalie Honkonen
2016-12-06 / 10:18:06
URL: http://nouw.com/nataliehonkonen

De låter väldigt intressanta! Jag har ingen aning om vad jag ska göra i framtiden, haha. Kramar!

Linda
2016-12-06 / 11:32:11
URL: http://lindaviktoria.se

Härligt inlägg, kul att du delar med dig :-)

Kattis
2016-12-06 / 12:28:36
URL: http://stellaefoto.blogg.se/

Vilken intressant bredd på kurserna du haft...förstår att det varit ett par intressanta månader! Synd att inte alla kurser riktigt motsvarade dina förväntningar...fast kanske både på gott och ont i vissa fall!☺


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback