Fotograferingsuppgift 1: Komposition

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag läser ju en grundkurs i fotografering här på Univeristy of the Sunshine Coast och förra veckan hade vi vår första redovisning.
Eftersom att det är en grundkurs förväntas det inte att man har några förkunskaper i fotografering, så första uppgiften var väldigt enkel och gick ut på att fotografera 15 bra kompositioner - och i princip strunta i allt annat som ljussättning och kamerainställningar. Målet var att visa hur man med olika faktorer som linjer, färger, placering av motiv, former, balans och så vidare kan skapa ett intressant fotografi. Ovan ser du mina 15 bilder till den här uppgiften.
 
Trots att jag sysslat med fotografering både på hobby-, akademisk- och professionell nivå i bra många år var den här uppgiften så himla rolig och lärorik att få göra. Jag menar, mitt fotograferande går väldigt mycket på automatik och därför tänker jag inte särskilt mycket innan jag fotograferar så de här veckorna har min hjärna fått gå på högvarv. Jag har inte bara fotograferat en bild, jag har tänkt på varför jag fotograferat en bild och hur jag fotograferat en bild.
 
Nästa uppgift vi ska göra handlar om ljussättning vilket jag tycker är det absolut roligaste inom fotografering så hoppas att den uppgiften kommer bli minst lika rolig som den första!

Under min sjätte vecka i Australien har jag...

 
 
...fotograferat fantastiskt lite (måste bli bättre på det nästa vecka så jag faktsikt har lite bilder att välja mellan!)
 
...gjort mitt första mål i en riktig quidditchmatch!!!
 
...räddat pojkvännen från en nattfjäril som tog sig in i vårt rum
 
 
 
 
...tydligen varit överlycklig över att lägga pengar på roliga saker, och inte bara "det-här-behöver-jag-för-min-existentiella-överlevnads-skull"-saker
 
...haft min första redovisning i fotograferings-kursen
 
...hängt många timmar vid vår pool
 
 
 
...ätit pasta på en italiensk restaurang
 
...hoardat Sprite på ett "två för en"-erbjudande och fått träningsvärk i armarna efter att ha burit flaskorna de två kilometerna mellan butiken och vårt hus, haha!
 
...blivit helt beroende av spenat

Pizzakväll

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I min familj har vi haft en tradition i ungefär hundra år med att vi varannan fredag äter tacos, och varannan fredag pizza.
Har lyckats få pojkvännen att hänga med på den traditionen och igår var det vår tredje pizzakväll här i Australien. Under vår första pizzakväll insåg vi att vi inte gillar pizzerian i vårt område, så nu beställer vi istället hemkörning från Domino's en bit härifrån. Förra pizzafredagen fick vi två pizzor och en dricka + hemkörning för 38 dollar, men igår insåg jag att de hade en meny med tre pizzor, två drickor och två vitlöksbröd + hemkörning för 39 dollar. Hur värt??
 
Nödlöst att säga att vi kommer köra på menyn med tre pizzor framöver, haha! Pizza is life.

Ytligt.

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II
 
Såhär såg jag ut tidigare idag om det är någon som glömt bort hur jag ser ut, haha!
Insåg att det var bra länge sedan jag la upp en bild på mig själv, men kan rapportera att jag inte längre är lika blek som våra vita väggar (Yey!!) och saknar både mitt korta hår och mitt långa hår på en och samma gång. Har insett att det här med mellanlångt hår inte riktigt är min grej ;)

Wheel of Brisbane

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Under vårt besök i Brisbane för någon vecka sedan passade vi på att åka Wheel of Brisbane.
Jag har ju redan konstaterat att Brisbane är en ganska tråkig stad och den blev blev inte mer spännande från ovan heller, haha! Lär nog inte åka den igen, men vi hade i alla fall en trevlig stund.
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
 
 

Pluggdag vid poolen

 iPhone 5s
 
Lovar att mina pluggtillfällen inte alltid är lika glamourösa, haha.
Förra veckan var lite av en helvetesvecka med inlämningar och redovisningar varje dag, men nu har jag gått in i en lugn period igen och då får man ha lite pluggtid vid poolen istället för i klassrummet. Det kan ha varit så att jag spenderade större delen av tiden vid poolen med att sova (satt uppe sent igår för att kunna vara med och fira min brors födelsedag via Skype!), men jag tänker låtsas som att jag var riktigt effektiv med min överstrykningspenna idag!
 

Under min femte vecka i Australien har jag...

 
...fotograferat mina kängurukompisar (som vanligt, hehe)
 
...haft min första quidditchträning
 
...spelat mina första quidditchmatcher för mitt lag Nargels (två raka vinster!)
 
 
 
...spenderat en massa tid med att plugga
 
...hängt tvätten (utomhus då vi inte har möjlighet att hänga den innomhus) strax innan det regnade konstant i två dygn. Hejhej blöta kläder.
 
...haft uppenbart oflyt med regnet hela veckan, haha!
 
 
 
...ätit hamburgare på ett hamburgehak
 
...promenerat längs med stranden i solnedgången (läs mer om det här)
 
...köpt den officiella University of the Sunshine Coast-hoodien (läs mer om det här)

Sand bakom öronen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lovar att den här kvällen inte alls var lika vacker som den ser ut på bilderna, haha!
Den kraftiga vinden gjorde så att vi hade sand precis överallt och helt utan förvarning dök det upp mörka regnmoln. Det tog nog inte mer än två minuter efter att jag fotograferade den sista bilden, tills blixtovädret bröt ut.
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Den här bilden är fotograferad 20 minuter senare när vi äntligen hade hittat en busshållplats.
Vi var i ett område vi aldrig varit i innan och vi hamnade mitt i en husvagnscamping med stängsel runt omkring. Lovar att det var allt annat än roligt att irra omkring därinne och försöka hitta en väg ut i mörkret och regnet, haha! 

Fredagen den 19 augusti

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har haft världens höstkänslor hela veckan vilket egentligen är helt ologiskt då det är vår här borta, haha!
Det har regnat så gott som varje dag så jag har haft gott om tillfällen att mysa omkring i min nya tjocktröja och prokrastinera skolarbeten. Har på något sätt ändå lyckats få klart två viktiga inlämningar som ska in idag så det ska jag fira med lite quidditchträning och fredagstacos!
 

Eumundi Market

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I lördags klev vi upp klockan 06:30 för att åka en kortare resa till Eumundi Market, en marknad de har varje lördag.
Staden Eumundi är verkligen så söt, den består så gott som av en enda gata med hus på ena sidan och en enorm marknad på den andra. Vi började vårt besök på marknaden med att äta pannkakor och avslutade det med att äta munkar och däremellan spenderade vi ett par timmar med att gå omkring bland stånden. Den här gången fick jag bara med mig lite lösvikts-te hem (du anar inte hur länge jag letat efter det!), men lär helt klart besöka marknaden igen när det är dags att börja tänka på julklappar till alla hemma i Sverige, hehe ;)

Välkommen in i vårt rum

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Förra veckan inspekterade hyresvärden vårt hus.
Jag visste inte riktigt vad det innebar, men våra roomates sprang omkring som yra höns med dammvippor och dammsugare i högsta hugg så kände att vi borde göra detsamma. Inspektionen var över på två minuter och hyresvärden gjorde inte mer än att sticka in huvudet i vårt rum så där oroade jag mig för något helt i onödan, haha! Passade på att ta lite bilder när det ändå var städat.
 
Vi brukar ha lite mer grejer framme (plockade undan en del då jag inte visste hur noggrann inspektionen skulle vara) men ja, vi har det ganska tråkigt och kalt i vårt rum. Sängen och skrivbordet ingick i rummet och att köpa några andra möbler känns mest onödigt då planen är att vi bara ska stanna i ett år. Vi får tyvärr inte borra eller spika i väggarna, men funderar lite på om det på något sätt går att få fast något med tejp, bara för att få upp något på väggarna liksom. 
 
Har du någon idé på hur vi kan göra rummet lite mer personligt med enkla medel får du jättegärna tipsa mig! :)

En vandrande klyscha

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Varnar för att det nu kommer en sån där mening jag skriver alldeles för ofta, men "HJÄLP vad tiden går fort!"
Idag har det gått exakt en månad sedan jag landade i Australien, och jag är på riktigt imponerad över hur bra jag hanterat allting. Jag har inte bara flyttat hemifrån - jag har flyttat till andra sidan jordklotet. Jag har inte bara börjat studera på universitetet - jag har börjat studera på ett språk jag inte riktigt hanterar på en akademisk nivå. Trodde helt ärligt att jag skulle drabbas av panikattacker var och varannan dag, men har insett att jag är betydligt starkare än vad jag någonsin kunnat ana. Är en sån vandrande klyscha, jag vet, men åh vad jag mår bra av detta!
 
Bilden ovan är förresten en av fyra bilder jag hann ta innan ett hällregn bröt ut från ingenstans. Liksom vad är oddsen för att det ska hända när jag för första gången på evigheter får lust att fotografera självporträtt och verkligen går all in på det med både smink och en nyinköpt klänning, haha!
 
 
 

Under min fjärde vecka i Australien har jag...

 
...äntligen fått hem mitt australienska bankkort
 
...sett Finding Dory på bio
 
...köpt min kurslitteratur (dags att göra det såhär tre veckor in i studierna kanske!)
 
 
 
...köpt någon form av bord och lampa att ha bredvid sängen
 
...skruvat i en glödlampa för första gången i mitt liv
 
...skrivit mitt första prov
 
 
 
...haft Quidditch Initiation (Läs mer om det här!)
 
...haft inspektion av huset
 
...haft pizzakväll i sängen
 
 
 
...varit i Brisbane (Läs mer om det här!)
 
...åkt Wheel of Brisbane (och råkat kallat det för London Eye ungefär 20 gånger)
 
...varit på marknad i Eumundi
 
 

Brisbane

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår åkte vi på en dagsutflykt till Brisbane som ligger en två timmar lång tågresa söder om Sunshine Coast.
Vet inte hur länge jag suttit och försökt komma på hur jag ska fortsätta detta inlägg då alla mina försök börjat i stil med "staden är byggd kring en flod precis som London" eller "arkitekturen påminde en del om Dubai", men har insett att det kanske är så att Brisbane helt enkelt inte har så mycket unikt att erbjuda. Jag menar staden är mindre än tvåhundra år gammal, Australien har två städer som är större och det finns inte heller några självklara sevärdheter i Brisbane i klass med typ Big Ben eller Eiffeltornet. Inget speciellt helt enkelt, men helt klart en trevlig stad. Vad behöver man mer, egentligen?
 
Vi klev av tåget vid Centralstationen och promenerade runt City och över floden, ner till South Bank. Planen var att upptäcka så mycket som möjligt av staden, men vi insåg ganska snabbt att om man lämnar de stora shopping- och restauranggatorna kommer man inte hamna i några mysiga och lokala smultronställen - utan snarare ett och annat industriområde. Därför spenderades stora delar av dagen med shopping istället. Upptäckte att favoritbutiken Forever 21 finns i Brisbane så kommer helt klart åka tillbaka bara för att få gå i den flera gånger, haha ;)
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Quidditch Initiation

 
Alltså syns min lycka i att få ta på mig sorteringshatten eller, haha!
Mitt universitet har nämligen en Quidditchförening som jag gått med i och igår var det sorteringscermoni + initiation (tänk nollning!) för oss nya spelare. Vi har fem olika lag och jag fick äran att hamna i laget Nargles- vilket är skolans regerande mästare. Så nu har jag ju lite att leva upp till, haha!
 
Under nollningen fick jag gå igenom en hinderbana där jag bland annat fick ansikte och hår målat i Nargles gröna färg samt kasta en boll genom en av ringarna, och allt detta iklädd en ögonbindel och en "Free Hugs"-tröja som gav en hel del kramar under kvällen. Riktigt rolig nollning!
 
 
 
Efter det spelades de första matcherna med lagen, men jag var dunderförkyld så satt på sidan och hejade på. Kommer nog skriva en hel del om Qudditchen framöver kan jag tänka mig, men för er som inte vet vad det är kommer en sammanfattning:
 
JA! Quidditch är sporten de spelar i Harry Potter
JA! Vi har kvastar när vi spelar
 
 
 

"You don't take a photograph - you make it" - Ansel Adams

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Harry Potter and the Cursed Child

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Som den Harry Potter-nörd jag är kan jag ju inte låta årets viktigaste boksläpp gå förbi obemärkt: Den åttonde Harry Potter-boken.
Får gåshud bara av att tänka på hur odödlig denna berättelse är! Boken släpptes på Harry Potters födelsedag (31/7 för er mugglare som inte har koll på det) och jag behövde vänta i fyra hela dagar efter det innan jag fick mitt exemplar! Alla exemplar i bokhandeln här var nämligen förhandsbokade redan innan jag flyttade hit, så fick skriva upp mitt namn på en lista och snällt vänta på deras nästa beställning. Värsta fyra dagarna i mitt liv, haha!
 
Nu har jag i alla fall haft boken i nästan en vecka och har snart läst ut den för andra gången. Det är ju ingen klassisk Harry Potter-bok då det "bara" är manuset till en pjäs, så det går fort att läsa. Jag tycker om berättelsen jättemycket (Mer Draco Malfoy åt folket!) men tror att det är svårt att uppskatta den om man inte har bra koll på berättelsen sedan innan. Vet man till exempel inte vem Cedric Diggory är eller vad som hände den 31 oktober i Godric's Hollow är man nog ganska lost om man försöker sig på denna berättelse då den saknar alla J.K. Rowlings magiska beskrivningar. Det är ju ett manus och inte en bok-bok.
 
Ser förresten så mycket framemot hösten då det händer en massa Harry Potter-relaterat! I oktober släpps denna bok igen, fast med det slutgiltiga manuset och i november kommer Fantastic Beasts and Where to Find Them ut på bio! Sedan ska jag även samla på mig lite mer blåmärken i den Harry Potter-relaterade idrottsföreningen jag gått med i här på Universitetet! Farligt det här med att flyga omkring på en kvast, hehe!

Palm Tree

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

3 veckor down under

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hade en sån där dag idag då jag tänkte få klart en massa plugg, men som slutade med Netflix istället.
Haha, ibland kan tydligen inte ens en kopp te och en ny och fin anteckningsbok motivera till studier en lördageftermiddag ;) Insåg förresten att jag varit i Australien i mer än tre veckor nu, hur fort går inte tiden?? Tänkte därför att jag i slutet av varje vecka ska försöka göra någon form av sammanfattning av veckan som gått för att bli bättre på att dokumentera min vardag. 
 
 

Suicide Squad

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
 
Måste börja med att tacka för all kärlek och omtanke jag får här bland kommentarerna, speciellt efter det här inlägget.
Känns som att jag säger det hela tiden, men till er som kikar in här: Ni är bäst ♥ Annars då? Jo på fredagar är både jag och pojkvännen lediga så idag passade vi på att åka och kolla på Suicide Squad på bio. Superhjältefilmer är egentligen det tråkigaste jag vet, men har varit så himla taggad på denna på grund av ett en Mr. Leto spelar Jokern (hehe) och den var faktiskt riktigt bra! Älskar när fokusen hamnar på The Bad Guys.
 
 
Vi var ganska ensamma i salongen 10 minuter innan filmen började, klockan 12:30 en fredag, haha!

My Aussie Bucket List

Från min Pinterest "Dreaming of White Beaches and Turquoise Water"
 
- Besöka Ayers Rock
- (försöka) Lära mig att surfa
- Ta dykarcertifikat
- Snorkla i Stora Barriärrevet
- Besöka Fraser Island
- Klappa en känguru
- Krama en koala
 
 
Från min Pinterest "Dreams"
 
- Mata en wallaby
- Besöka Australia Zoo
- Besöka operahuset i Sidney
- Smaka på känguru (så hemskt jag vet!!!)
- Besöka Fraser Island
- Besöka Bondi Beach
- Bestiga Mount Coolum
- Besöka Moreton Island
 
 
Från min Pinterest "Dreams"
 
- Se sköldpaddor krypa ur sina ägg
- Bada i ett vattenfall
- Paddla kanot i en nationalpark
- Besöka Noosa DONE!
- Sandboarding
- Besöka Whitehaven Beach
- Vandra i en nationalpark DONE!
 
Feel free att tipsa mig om andra saker jag måste göra i Australien!

Hiking in Noosa National Park

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(fotograferad av pojkvännen)
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Puh vilken tid det tog att ladda upp denna bildbomb, men förstår du hur vackert det var i Noosa???
Noosa National Park har flera olika hiking trails och vi valde (självklart!) det som går längs med havet! Ångrade så mycket att vi inte tagit med oss några badkläder. Efter någon timme i spåret stod jag inte ut längre med att bara gå och titta på havet utan hoppade i med kläderna på, haha! Kommer helt klart vilja åka tillbaka till Noosa (med badkläder!) och upptäcka fler av de fantastiska stränderna i nationalparken.
 

...

Till dig som tog dig friheten att bryta dig in i mitt hus: Fan vad jag hatar dig.
Du har brutit dig in i MITT hus, stått i MITT rum och rotat bland MINA tillhörigheter. Jag vet att jag inte ska ta det här personligt, att det bara var någon som upptäckte att huset stod tomt när min familj var på semester och tog möjligheten, men det det är en så vidrig känsla att veta att någon brutit sig in och gått omkring i huset som varit min trygghet i 20 år och gått därifrån med våra ägodelar. En främling har inkräktat på det mest privata jag har - mitt hem.
 
Även om jag känner mig dubbelt så maktlös här på andra sidan jordklotet måste jag säga att det är ganska skönt att slippa vakna upp i min egen säng idag. Slippa prata med poliser och slippa ha den vidriga känslan av en främlings närvaro hängande över mig. Nu kan jag i alla fall försöka fokusera på tre saker som alltid får mig att må bra: Friends, te och kladdkakan som står nere i köket och väntar på mig. Jag är okej.
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
 

Augusti 2015

 
Ännu en månad har gått och såhär såg mitt liv ut för ett år sedan.
I augusti 2015 åkte jag på en liten roadtripp där vi bland annat stannade på Skara Sommarland där jag vann min älskade minion. Innan det var jag på Gotland och åt på Crêperiet och fotograferade brinnande stålull i solnedgången. Jag hann även med en sväng till Dalarna innan allt fokus låg på att bli klar med Harry Potter-kursen. Jag skärmflög också vilket slutade med en krashlandning.