På Gröna Lund efter stängning

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I fredags stängde Gröna Lund för allmänheten och i söndags stängde tivolit för säsongen.
Var glad ändå att jag jobbade i fredags då så många av guldkortarna som varit där så gott som varje dag sedan öppningen i april kom fram och sa hur bra vi på Gröna Lund gjort deras sommar (♥♥♥) men missade ju passen i helgen på grund av sjukdom. I och med att jag inte var där mitt sista pass hade jag inte möjlighet att lämna in mina arbetskläder, så det har jag varit iväg och gjort idag. Passade även på att ta en promenad inne på tivolit för att "ta farväl", men det är inte alls samma känsla att gå omkring i ett tomt tivoli som när det är 17 000 gäster.
 
Jag har blivit erbjuden jobb på Gröna Lund även nästa sommar men vi får se hur det blir med det. Just nu har jag ju jobb både som tentavakt och som frilansande fotograf men kommer söka andra tjänster nu under hösten eftersom att min situation gör att jag egentligen aldrig är ledig då jag hela tiden går och väntar på att någon ska ringa och säga att de behöver mig - ofta gärna kvällen innan. Vi får se vad som händer helt enkelt!
 
 
 
Någonting jag i alla fall inte kommer sakna från tiden på Gröna Lund är alla gäster som tycker att "det är dåligt skyltat om vilken kö som går till Fritt Fall och vilken som går till Tilt". Ja alltså, var inte de enorma skyltarna tydliga nog? ;)

Min Las Vegas-outfit

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite fler bilder på hur jag såg ut på Gröna Lunds avslutningsgala med temat Las Vegas.
Önskar verkligen att jag hade börjat göra mig i ordning lite tidigare så att jag haft ordentligt med tid att fotografera outfiten, hade bara en kvart på mig innan bussen gick så sprang ut och fotade vid första bästa plats. Gillar i och för sig ljuset, men usch så tråkig bakgrund med noll Vegas-feeling.
 
Klänningen och skorna kommer från Nelly och köptes på en utförsäljning för femtio kronor styck, fjäderögonfransarna hittade jag på en loppis för en tia och jag hade även på mig löshåret jag fick sponsrat via bloggen. Snacka om att komma billigt undan ;)

Den blodröda supermånen

Canon EOS 60D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
 
Ingen kan väl ha missat att inatt så skulle månen både komma närmare jorden samt färgas röd av jordens skugga.
Jag klev upp redan vid klockan två inatt för att få se hela förvandlingen. Bilden ovan fotograferades strax innan klockan tre och då hade den inte börjat bli röd än så gick in en sväng. Vid fyra hakade pojkvännen på och vi gick ut igen men kunde inte ens se månen på grund av alla moln. Vi stod ute i ungefär en timme innan vi gav upp och konstaterade att det var för molnigt för att kunna se den blodröda månen hemifrån oss. Haha alltså så ovärt!
 
Får väl helt enkelt vänta tills nästa superblodmåne år 2033 och se till att ha införskaffat ett riktigt grymt teleobjektiv innan dess ;)

När man missar sista arbetspasset

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag skulle jag egentligen ha jobbat mitt sista pass på Gröna Lund.
Istället har jag legat hemma två dagar i rad med värsta sortens magsjuka. Så sämst att missa sista dagen då jag verkligen ville gå på avslutningen ikväll och säga hej då till alla fantastiska kollegor. Försöker i alla fall göra det bästa av situationen så jag har legat i sängen och sträckkollat på film med min något skelögda minion. Hade dock hellre velat skicka iväg Fritt Fall en sista gång.

Harry Potter och hans världar

 Arkivbild från mitt besök på The Making of Harry Potter
 
Bakgrund
Här kommer mitt efterfrågade inlägg om universitetskursen om Harry Potter. Jag är ganska obviously en stor Harry Potter-nörd och hörde talas om den här kursen för flera år sedan. Egentligen hade jag inga som helst planer på att söka den då det här med att studera inte riktigt är min grej, men när en vän smsade och sa att hon sökt den dagen innan anmälningstiden gick ut skickade jag iväg en spontananmälan, mest för att det var en rolig grej men också för att testa på hur det är att studera på en högre nivå. 
 
Praktisk information
Harry Potter och hans världar är en fristående sommarkurs på Linnéuniversitet på 50% och därför beräknas man lägga ner ungefär 20 timmar i veckan på den. Man får 7,5 högskolepoäng för att läsa den och all undervisning sker på distans via en kursplattform på Internet. Kursen är CSN-berättigad och pågår i ungefär tre månader.
 
Ansökningen
För att kunna söka kursen krävs en grundläggande behörighet, det vill säga en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande. Ansökningen sker precis som alla andra universitetsutbildningar via antagning.se och kursen hade i år 400 platser. Dessa platser är fördelade i fem olika urvalsgrupper och jag var behörig i två av dem, BI (Gymnasieexamen) och BIEX (Gymnasieexamen utan komplettering).
 
Harry Potter och hans världar är en av de mest sökta sommarkurserna och endast 14,1% av de som sökte kom in i år. Trots att jag gick ut med A i så gott som alla ämnen på gymnasiet blev jag inte antagen direkt utan hamnade som reserv 55 i BI (totalt 161 platser) och reserv 1 i BIEX (totalt 9 platser) så det är alltså höga krav för att komma in. Redan här kanske man kan förstå att det inte är någon "chillkurs" utan läses endast av högt ambitiösa studenter.
 
 
 
Kursplan och kursmål
Kursen är en litteraturkurs med fördjupningsområdet Harry Potter där kursmålen är att man ska kunna redogöra för barn- och ungdomslitteratur i allmänhet med Harry Potter som ett litterärt och intermedialt fenomen i synnerhet samt kritiskt kunna analysera forskningsresultat inom ämnet. Kursen behandlar även hur barn- och ungdomslitteratur växt fram efter andra världskriget ur olika historiska, pedaggogiska och litterära förutsättningar
 
Om man vill läsa kursen för att "man älskar Harry Potter-filmerna" är man alltså helt fel ute. Det är inga prov i vilken trollformel som gör vad eller vad de fyra elevhemmen står för. Det är en ren och skär kurs i litteraturvetenskap som är inriktad på Harry Potter.
 
Kurslitteraturen
För att endast vara en sommarkurs tyckte jag det var sjukt mycket olika böcker som behövde införskaffas. Förutom listan med böcker nedan så skulle man även läsa alla sju Harry Potter-böcker samt se på filmerna så det hade kunnat bli riktigt dyrt om det inte vore för en fantastisk grupp på Facebook där många av oss som läste kursen gick med. Tänker inte skriva hur denna grupp hjälpte mig då jag inte vill att någon ska hamna i kläm, men alltså kärlek till alla de som gjorde att jag inte behövde köpa en enda av böckerna i kurslitteraturen.
 
Litteraturlistan:
Anatol, Giselle Liza (red.). 2009. Reading Harry Potter Again. New Critical Essays
Eccleshare, Julia. 2002. A Guide to the Harry Potter Novels
Ehriander, Helene & Maria Nilson (red.). 2012. Ett trollspö på katedern. Att arbeta med fantasy i skolan
Gupta, Suman. 2009. Re-reading Harry Potter
Halett Cynthia J. & Peggy J. Huey (red). 2012. J.K. Rowling: Harry Potter
Heilman, Elisabeth E. 2008. Critical perspecitves on Harry Potter
Nikolajeva, Maria. 2004. Barnbokens byggklossar
Whited, Lana A. (red). 2002. Ivory Tower and Harry Potter: Perspectives on a Literary Phenomenon

Jag läste ju alla Harry Potter-böckerna inför mitt besök på The Making of Harry Potter och på så sätt hade jag alla böcker färskt i minnet och behövde inte läsa igenom dem ordentligt. Resten av litteraturen är jag lite kluven till om jag gillade eller inte då många av författarna var så himla kritiska till Rowling och berättelsen rent allmänt. Ville mest typ slå någon i ansiktet vissa stunder, men det var ändå intressant att se på berättelsen och författarskapet ur ett nytt perspektiv.


 Arkivbild från mitt besök på The Making of Harry Potter

Tentamensuppgift 1
Om man bortser från den absolut första uppgiften som var att skriva en presentation om sig själv och sin relation till Harry Potter handlade den första tentan om genus. Frågan löd: "Är Hermione en genusstereotyp eller en kvinnlig förebild?" och instruktionerna löd att den skulle vara 3-4 sidor lång och innehålla minst fem referenser till kurslitteraturen.
 
Ja, och det var alla instruktioner man fick. På ett sätt bra att inte få fler instruktioner då det gav en mycket frihet i skrivandet, men tyckte själva frågeställningen var så luddig så min text handlade mest om problematiken i att ställa "kvinnlig förebild" mot "genusstereotyp". Jag menar vad är det som säger att man måste var det ena eller det andra och vad är innebörden i att vara en kvinnlig förebild gentemot en förebild? Min slutsats var dock någonting i stil med att Hermione har många stereotypiskt kvinnliga drag, men det hindrar henne inte från att vara en förebild - både för män och kvinnor.
 
Diskussionsuppgift
Den andra uppgiften vi fick göra var en diskussionsuppgift där man skulle välja ut tre artiklar ur boken J.K. Rowling: Harry Potter (Halett & Huey) och diskutera med sina kurskamrater. Mina tre diskussionsområden var en jämförelse mellan Snapes och Tom Riddles relation till sin blodstatus, om det är rasistiskt av Rowling att endast ha med brittisk mat samt om den information Rowling släppt efter att sista boken publicerats (till exempel att Dumbledore är homosexuell) kan räknas in som en del av berättelsen eller inte.
 
Den här uppgiften tyckte jag nog var den roligaste just för att man behövde tänka till och se berättelsen ur flera olika vinklar som man aldrig funderat över tidigare.
 
Tentamensuppgift 2
Den sista uppgiften var också en tenta, men denna gång bestod den av fyra stycken analyseringsfrågor på 7-9 sidor totalt. Man skulle analysera en fritt vald karaktär, tidsskildringen ur en fritt vald vinkel, någon av de miljöer som skildras i böckerna samt en analys om varför böckerna blivit så populära både bland vuxna och barn. Återigen fick man inte mer underlag än det att gå på vilket gjorde att jag många gånger kände mig helt vilsen i denna uppgift.
 
I min karaktärsanalys valde jag Draco Malfoy då det utan tvekan är min favoritkaraktär. I tidsskildringen skrev jag något halvsnurrigt och begrepproppat om hur de två profetiorna (aka. inblickarna i framtiden) påverkar primärhandlingen och i miljöskildringen skrev jag om den Mörka skogen (eller den Förbjudna skogen beroende på översättning), både för att jag gillar att namnet är en beskrivning av platsen, men även för att det händer så mycket "mörka och förbjudna" händelser därinne.
 
Sista frågan var sjukt intressant att svara på och någonstans kom jag fram till att det börjar som en barnbok och slutar som en bok riktad mot vuxna då man får följa Harrys väg från barndomen in i vuxenvärlden. Sedan finns det så himla mycket djupare teman som sällan brukar finnas med i barnböcker och kan tilltala vuxna läsare.
 
 
 Arkivbild från mitt besök på The Making of Harry Potter
 
Återkoppling från lärarna
Tyvärr är jag så missnöjd med lärarnas feedback, eller egentligen deras upplägg på hela kursen. Har redan påpekat att jag tyckt att man fick ett väldigt tunt och luddigt underlag för uppgifterna, men även hela kurssidan var dåligt uppbyggd. Skulle man hitta någonting fick man leta överallt och ingenstans innan man hittade det på mest ologiska plats. Att lämna in uppgifterna var också ett stort frågetecken.
 
Åter till återkopplingen. Först och främst fick jag inte ens någon återkoppling på diskussionsuppgiften och vet ärligt talat fortfarande inte helt säkert om jag blev godkänd på den eller inte (men borde ha blivit det då jag blev godkänd på kursen?). Återkopplingen på första tentan handlade så gott som bara om formalia i källhänvisningen. Jag har som sagt aldrig pluggat på universitetet utan körde på samma källhänvisningssystem som på gymnasiet, men här var de betydligt hårdare. Mest var det småsaker som i vilken ordning tryckförlag och tryckår kommer i och att boktitlar ska vara kursiverade och att jag skulle tänka på det till nästa uppgift. Enda kopplingen till textens innehåll var "du argumenterar väl och dina slutsatser är relevanta" samt "du håller dig nära i kurslitteraturen i din analys, vilket är utmärkt". Fyra sidor om genus och ingen riktig återkoppling till textens innehåll.
 
I den andra tentan var jag ju självklart sjukt noggrann med formalia då jag fick kritik på den på första uppgiften. Själva texten jag lämnade in var nio sidor lång men återigen fick jag ingen återkoppling på textens innehåll (inte ens ett ord om att någonting var relavant eller utmärkt som jag ändå fick vid första uppgiften!), utan denna gång handlade hela min feedback om att jag vid ett tillfälle skrivit ordet "hyfsat" och att det var för talspråkligt för en akademisk text. Alltså absolut, hade läraren tyckt att flera bitar av texten var talspråklig hade jag köpt den feedbacken, men nu handlar det om ett ordval på en nio sidor lång text. Ärligt talat tycker jag det är lite väl hårt bedömt.
 
Misstänker att lärarna kan ha varit lite extra hårda i och med att detta är en sommarkurs och de brukar ha ett rykte att vara väldigt slappa, så de ville väl göra kursen så seriös som möjligt men att hela min återkoppling på en nio sidor lång text handlade om ett ordval är lite väl överdrivet. Kändes mest som att de ville hitta någonting att kritisera.
 
Hur kursen påverkar min framtid
Alltså ärligt talat så frågar alla vad jag ska göra med den här utbildningen och jag känner mest VARFÖR behöver jag göra något med den? Jag läste kursen för att det var en rolig grej och ingenting som på något sätt ska hjälpa mig i framtiden. Sluta ta livet så seriöst och gör grejer för att det är roligt!
 
I och med att det endast är en fristående kurs har jag ingen form av litteraturexamen, men har fortfarande ett intyg på att jag läst och klarat kursen. Kanske ingenting som hamnar på mitt CV om jag inte söker arbete som bibliotekarie eller lärare i svenska, men jag har ju härmed 7,5 högskolepoäng och på så sätt är jag högst utbildad i familjen, haha! ;)
 
 
Arkivbild från mitt besök på The Making of Harry Potter
 
Vad jag tyckte om kursen
Jag hade egentligen inga förväntningar på kursen mer än att jag skulle se historien om Harry Potter ur nya vinklar och det har jag verkligen gjort. Är så taggad på att få sätta mig ner och läsa igenom alla böckerna ordentligt igen och se om jag upplever dem på ett nytt sätt.
 
Dock är jag så besviken på kursens upplägg. En ologisk kurssida, luddiga frågor och feedback som endast handlar om formalia och inte om innebörden i texten. Nä alltså, vet ärligt talat inte om jag skulle rekommendera någon att läsa kursen, men att forska djupare in i Harry Potters magiska värld är någonting jag tycker att alla bör göra! Är även väldigt nöjd med ämnena frågorna hamnade om, var rädd att det bara skulle handla om de där vanliga och uppenbara grejerna, typ koppling till andra världskriget eller parallellerna mellan hur varulven Lupin och hur människor smittade med HIV behandlas men det gjorde det verkligen inte.
 
Någon form av slutsats: Bra kursinnehåll, dåligt kursupplägg.

Dinner and a Movie

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM & Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Igår kväll tog jag en paus från ekorrhjulet som är mitt liv (du vet, tre jobb osv.) när pojkvännen tog med mig ut på en spontan date night.
Vi började med en middag på Friday's eftersom att jag som vanligt hade cravings efter ribs och där placerades vi vid världens minsta bord. Alltså det var verkligen brutalt litet! Efter det blev det en promenad genom stan med ett stopp på Starbucks innan vi tog oss till biografen för att kolla på Disneys nya film Insidan ut. Så bra film + så god mat + så bra sällskap = så bra kväll.
 

Höstens bucket list

Blir så himla ledsen varje gång jag går igenom höstmånaderna i mitt bloggarkiv och inser att de är så o-höstiga.
Knappt ett höstlöv eller en tekopp i sikte, så det ska det bli ändring på i år! I år ska jag ta vara på vartenda litet äpple i vårt äppelträd och fotografera vartenda löv som faller. Denna höst ska inte gå obemärkt förbi och därför kör vi på en bucket list över allt jag vill göra de närmsta veckorna.
 
 
 Bilderna kommer från min Pinterest: Autumn
 
🍁 Gå omkring i tjocka sockar
 
🍁 Dricka varm choklad utomhus
 
🍁 Läsa böcker
 
🍁 Baka pumpabröd

🍁 Plocka äpplen från vårt äppelträd

🍁 Grilla marshmallows över en öppen eld

🍁 Ha minst en ”kasta-löv-fotografering”

🍁 Ha en grym halloweenutstyrsel

🍁 Använda kanel i allt Bilderna kommer från min Pinterest: Autumn

🍁 Fotografera mycket i naturen

🍁 Hoppa i en hög av löv 

🍁 Tända levande ljus

🍁 Karva en halloweenpumpa

🍁 Dricka flera koppar te

🍁 Baka äppelpajer

🍁 Mysa omkring i oversizeade tjocktröjor

🍁 Sitta framför brasan

🍁 Stanna upp och njuta av allt fantastiskt med denna årstid

 

Velothon Stockholm

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Förra söndagen stannade hela Stockholm upp i ett par timmar på grund av cykelloppet Velothon.
Själv kunde jag inte ta mig någonstans den dagen då flera vägar stängdes av, bland annat den precis utanför mitt hus då den användes i loppet. Passade på att knäppa lite bilder medan vi var ute och hejade på cyklisterna som svischade förbi och insåg att korsningen utanför mitt hus måste vara den mest ofotogeniska någonsin. Jag menar, hur många vägskyltar och lyktstolpar kan man egentligen smälla upp på en så liten yta? Haha!

I ljuset från stearinljusen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår fick jag gå hem "lite" tidigare från jobbet. Med lite menar jag hela tio timmar.
Min moderklubb inom varpa har nämligen valt att lägga ner och hade igår en avslutning så har försökt bli av med gårdagens arbetspass i flera veckor för att kunna gå på den. Under lågsäsongen på Gröna Lund är det svårt att bli av med pass då så gott som alla som fortfarande är anställda redan jobbar, till och med när jag ringde in igår på morgonen i ett sista försök att bli av med passet sa de att de hade ont om folk så var helt inställd på att missa avslutningen. En timme in på mitt elva timmar långa arbetspass kom däremot en av mina chefer och sa att jag kunde få gå hem tidigt - hela tio timmar tidigt. Alltså lyckan!
 
Kunde alltså följa med på avslutningen tillsammans med ett helt gäng både gamla och nya medlemmar som bjöd på en sista klubbtävling samt smörgåstårta i ljuset från stearinljus. Och nej, det var ingen som tänkte till och såg till att vi tog en gruppbild under dagen när det fortfarande var ljust ;)

Fototips: RAW eller JPEG?

Vänster: Oredigerad JPEG direkt från kameran. Höger: Oredigerad RAW direkt från kameran (endast konverterad i Photoshop)
 
När jag började intressera mig för fotografering stötte jag många gånger på meningen "fotografera i RAW för bättre bilder" och fattade sisådär ingenting. Vad är RAW och varför skulle det göra mina bilder bättre? Trots att jag hade en systemkamera började jag inte fotografera i RAW förrän jag började på gymnasiet och min fotolärare i princip sa att hon skulle underkänna alla som fotograferade i JPEG. Det var först då jag började förstå skillnaden i de olika filformaten, vilka för- och vilka nackdelar de hade och tänkte dela med mig av det nu. Jag fotograferar alltid i RAW för att få full kontroll över slutresultatet och bästa möjliga kvalité.
 
Vad är JPEG?
JPEG är ett filformat som är en standard för fotografiska bilder. Det är en destruktiv komprimering direkt i kameran vilket innebär att en del information går förlorad redan i kameran för att hålla nere filstorleken. När kameran komprimerar bilden till JPEG lägger den alltid på lite färgjustering och skärpa för klarare bilder.
 
Vad är RAW?
En RAW-fil är ett filformat som inte komprimerats, den är rå. Man skulle kunna jämföra RAW-formatet som ett negativ som man har på analoga kameror. Negativen är inga färdiga bilder, de innehåller bara informationen som efter behandling kommer ge en färdig bild. Syftet med RAW är att behålla all den information som fångats av sensorn vid fotograferingstillfället
 
 
Vänster: JPEG som fått brightness och skärpa i Photoshop. Höger: RAW som fått samma brightness och skärpa i Photoshop + ändringar i Camera Raw
 
Fördelar med JPEG
- Små filstorlekar
- JPEG-formatet är en så ingrodd standard att alla program och enheter kan läsa filerna
- Kräver ingen bearbetning utan kan laddas upp direkt från kameran till Internet
- Klara och färgglada bilder direkt från kameran
 
Fördelar med RAW
- Man kan spara om samma bild flera gånger utan att förlora kvalité
- Bilden komprimeras inte i kameran utan behåller all information från fotograferingstillfället
- Man enkelt rädda vitbalansen och annat som blivit fel vid exponeringen i en bild genom ett RAW-bearbetningsprogram
- Originalinformationen finns alltid kvar oavsett hur många gånger man redigerar bilden = man kan börja om från början om det blir fel
 
Nackdelar med JPEG
- Varje gång man sparar om en JPEG-fil komprimeras den om och förlorar kvalité
- Bilden komprimeras redan i kameran och förlorar kvalité redan där
- Sparar man över en JPEG-fil försvinner originalinformationen
 
Nackdelar med RAW
- Behöver konverteras genom ett bildbearbetningsprogram för att kunna läsas som en bild
- RAW-formatet har ingen standard vilket gör att det hela tiden ändras hur filerna sparas och läses och därför kan det bli svårt i framtiden att hitta program som kan läsa RAW-filerna
- Stora filstorlekar
- Utan redigering blir bilderna rätt grådisiga och matta
 
 
SLUTSATS
Väljer du kvantitet framför kvalitét: Fotografera i JPEG. Väljer du kvalitét framför kvantitet: Fotografera i RAW.

Stjärngalan 2015

iPhone 5s + Inskannade utskrifter
 
What happens in Vegas, stannar överallt på Internet.
Alltså jag dog lite över hur fint Gröna Lunds festkommitté hade arrangerat vår avslutningsgala, Stjärngalan 2015. De hade allt från casinobord till ett fullt utrustat kapell med både ringar och skilsmässopapper och att vi höll till på Berns gjorde ju inte saken sämre, så galet fin lokal. Sedan bjöds vi även på prisutdelning till de medarbetare som utmärkt sig lite extra under säsongen, ett dansnummer av våra servicechefer, en Elvisimitationstävling som vanns av Gröna Lunds VD och det hela avslutades med att Oskar Linnros intog scenen och höll i någon form av minikonsert. Verkligen så grymt arrangerat att det knappt är sant! Gifte mig förresten med några ur Fritt Fall/Vilda Musen-gänget också, se våra vackra bröllopsbilder ovan!

Höstens första brasa

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
När regnet faller utanför fönstret och en förkylning börjar sprida sig i kroppen var det riktigt mysigt att tända en brasa.
Förövrigt så skönt att vara ledig idag på grund av ovanstående faktorer + att mina fötter värker efter att ha dansat i högklackat hela natten på Stjärngalan. Pojkvännen är också hemma idag så vi passade på att göra varm choklad och var sådär lagom idylliska genom att dricka den framför höstens första brasa. Så mysigt, jag vet.

Mot Stjärngalan!

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 

It's Vegas baby!

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Trots att jag har sju arbetspass kvar på säsongen är det imorgon dags för Gröna Lunds avslutningsgala och temat är Las Vegas.
Då jag varken känner för att klä ut mig till Elvis eller en showgirl kör jag istället på en långklänning och fjäderögonfransar. Hade tänkt köpa en fjäderboa också men de var av någon anledning så himla dyra så jag skippade den, men klänningen påminner ju trots allt lite om Marilyn Monroes klassiska klänning så anser att jag kommer vara tillräckligt mycket Vegas ändå ;)

Så gott som klar med bloggdesignen

Efter att ha haft min gamla design i nästan ett år tyckte jag att det var dags att byta.
Ville ha tillbaka min sidmeny då jag aldrig riktigt trivts med en dropdown-meny + att jag ville ha en ny header då jag lessnat totalt på den gamla. Dock blev jag ju tvungen att lägga upp en halvfärdig grund på designen efter missödet i onsdags så har inte haft tiden till att fotografera en ny header, men kände att det var tråkigt att blogga på en halvfärdig design så får leva med den gamla headerbilden ett tag till. Med en ny redigering blev det ju dock lite skillnad i alla fall ;)
 
Förutom ny design har jag äntligen fått in en "gilla"-knapp nedanför varje inlägg så är det något inlägg du tycker lite exta mycket om får du gärna gilla det så vet jag vilken typ av inlägg som uppskattas mest!
 
 
Nya
 
 
Gamla

Tio pass kvar

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Vill du veta något som är riktigt stört? Jag har bara tio arbetspass kvar på Gröna Lund.
Liksom vad hände där, nyss var det ju april och jag hade ett helt halvår kvar, men nu är tiden som attraktionsvärd på Fritt Fall och Vilda Musen snart över. Är kluven hur jag känner inför det, men det ska bli så ofattbart skönt att slippa de fula arbetsbyxorna i alla fall, haha!

Jag har sabbat min bloggdesign

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Kikar du just nu in min blogg via en dator märker du nog att den är ganska kaos.
Anledningen? Jag har lyckats sabba designen brutalt. Fick nämligen en tanke lite för sent igår kväll om att jag ville göra en ny bloggdesign och det hela gick käpprätt åt skogen. Jag har två bloggar, den här bloggen och sedan en blogg där jag endast gör ändringar i bloggdesignen innan jag publicerar det på den här bloggen. Vet inte om det var tröttheten som slog till, eller vad som hände, men helt plötsligt satt jag och ändrade i den här bloggens koder istället för i bloggdesignbloggens koder och när jag väl insåg mitt misstag var det försent att rädda. Så smidig är jag.
 
Jag är ledig idag så det kanske går att räkna ut vad mina planer för dagen är, haha. Kommer sitta här framför datorn, hata mig själv för att jag är så klumpig, dricka en massa te och fixa ihop en ny bloggdesign, för ärligt talat kan det ju inte se ut såhär.
 
EDIT 16:32: Har lagt upp en början på en ny design nu då jag lessnat på kaoset. Dock är den långt från klar då den saknar både header och fungerande länkar, men det får duga tills vidare!

Omelettmuffins

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har varit så sugen på att göra omelett i en muffinsform efter att ha sett så många bilder på det på Pinterest den senaste tiden.
Testade att göra det till frukost idag och alltså oj så ovärt. Smakar precis likadant som en omelett man gör i stekpannan, men tar sisådär fem gånger längre tid att göra då de ska vara inne i ugnen i 20 minuter. Lär nog inte göra om det igen, men söta blev de i alla fall!

Utbildad i Harry Potter

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För någon vecka sedan blev sista tentan godkänd och nu har jag fått mitt intyg på att jag numera är utbildad i Harry Potter.
Haha, varför inte liksom? Har i alla fall fått så sjukt mycket frågor om den kursen både här på bloggen och från min omgivning så tänkte skriva ihop ett inlägg med någon sorts sammanfattning och utvärdering om den. Så har du någon fråga om universitetskursen "Harry Potter och hans världar" är det bara att fråga på så fixar jag ihop ett inlägg så fort som möjligt!

Födelsedagsfirande, kräftskiva och åskoväder

Bilder snodda från diverse vänners telefoner
 
Måste bara börja med att tacka för alla kloka och fina kommentarer jag fick på förra inlägget, ni äger, bara så att ni vet det!
På tal om saker som äger gjorde gårdagen det också. Fick på något vänster ledigt från jobbet och kunde först gå på ett överraskningsfödelsedagsfirande där jubilaren blivit sjuk och aldrig dök upp (haha, failat värre, men vi firade ändå!) och sedan kunde jag hänga med goda vänner på en kräftskiva med ett rejält åskoväder utanför. Trots att jag bor sisådär hundra meter från kräftskivans värdpar totalvägrade jag ge mig ut i ovädret (mvh rädd för blixtar) så det slutade med att jag och pojkvännen slog läger tillsammans med värdparet i deras soffa och drack te i ett antal timmar efter att de andra gästerna gått. Så mys avslut på en så himla bra dag.

Inga måsten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Min blogg har blivit så himla tråkig den senaste tiden.
Det beror på att jag knappt fotograferat någonting, har i princip bara rört kameran när jag lessnat på att blogginläggen endast innehållit arkivbilder eller bilder fotograferade av andra. Tror det beror mycket på att jag helt enkelt kört fast inom fotograferandet. Jag har liksom hittat en bildstil jag gillar - ljusa bilder med jordnära färger och gärna stora leenden där alla tänder syns och tillfällen som inte "passar in" i den bildstilen har helt enkelt inte fått förevigats. Så himla löjligt att låta bli att fotografera på grund av någon påhittad tanke om att mina bilder måste se ut på ett visst sätt.
 
Därför kändes fotograferingen ovan så himla viktig för mig att göra. Kände att jag behövde få göra någonting kreativt för första gången på evigheter så trots att det bara var fjorton grader varmt och spöregn gick jag ut och fotograferade med vetskapen att det inte skulle bli några ljusa och härliga bilder - och jag var helt okej med det. Liksom PANG så försvann den där känslan av att bilderna måste se ut på ett visst sätt och kreativiteten fick istället flöda fritt. Underbar känsla.
 
Jag älskar min vanliga bildstil och känner att bilderna ovan inte riktigt är jag, men jag hoppas kunna släppa det där måstet om att alla mina bilder måste följa en viss stil för det är ju så himla kul att kunna experimentera fritt inom fotografering! Inga måsten från och med nu.

Från vårens körsbärsträd

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM (fotograferade vid samma tillfälle som dessa)

Min bild som reklam

 Skärmdump från den 13 maj
 
Jag har haft det här inlägget som utkast hur länge som helst nu utan att publicera det.
Har liksom tänkt att det kanske bara är jag som tycker detta är intressant, men kan ju faktiskt ha fel. Ett av mina fotografier från en lägenhetsfotografering dök nämligen upp som reklam på min blogg. Visst förstår jag det här med cookies för att få relevant reklam på Internet, men att det var just den lägenheten som dök upp är ju det sjuka då jag såg reklamen när jag satt vid pappas dator och den här fotograferingen var bara en engångsgrej åt en mäklarfirma jag inte brukar jobba åt i ett område jag inte brukar jobba i. Haha, kanske bara jag som tycker det är lite småcreepy att min egen bild dök upp som reklam på min blogg, men det kan ju faktiskt bara vara ett roligt sammanträffande!

September 2014

 
Första höstdagen är här och den bjuder inte bara på regn utan också en tillbakablick på förra året.
I september 2014 inflyttningsfikade jag på golvet i Oskars nya lägenhet, satt som röstmottagare i riksdagsvalet, fotograferade finaste Malin, drack en massa citronvatten, träffade Emma och Stina för första gången och vann även två handmålade Harry Potter-koppar. Det var även i september förra året som jag blev med fullformatskamera!