Happy Halloween!

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Titta så tjusig vi gjorde vår pumpa!
Vi hade egentligen tänkt att den skulle ha sett helt annorlunda ut, men då jag råkade karva för mycket vid munnen fick vi lägga till en skrikande citron som nödlösning. Tycker faktiskt att den blev mycket bättre såhär, haha!
 
Förutom pumpan har jag inte lagt särskilt mycket tanke på någon typ av halloween-firande idag, men det kanske blir en och annan skräckfilm framåt natten i alla fall ;)

Gosigaste halsduken

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det händer inte ofta, men jag har varit och shoppat.
Alltså ärligt, om man bortser från besöket på Ullared i somras har jag inte köpt någonting fysiskt till mig själv sedan i maj. Nu när jag blivit gammal har jag nämligen insett att det är roligare att lägga pengar på upplevelser än på saker, haha ;) Gick i alla fall omkring i lite butiker för ett par dagar sedan för att döda lite tid när jag hittade denna underbara halsduk och köpte den direkt. Inte nog med att det är den gosigaste halsduk som någonsin skapats - den är så stor att jag kan använda den som en filt. Perfekt för mig som alltid fryser så har suttit inlindad i den på jobbet hela veckan, haha!
 
Dock luddar halsduken en hel del men tänker intala mig själv att det bara är nu i början den gör det och att jag inte kommer behöva plocka ludd från kappan varannan sekund resten av vintern!

Pannkaksbrunch

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Började dagen med att steka pannkakor.
Både jag, pojkvännen och min bror har nämligen varit lediga idag så behövde ju passa på att ta en sovmorgon och sedan göra en ordentlig pannkaksbrunch när alla ändå var hemma. Ganska oslagbar start på dagen.

"Så mycket bättre-huset"

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Känner du igen dig? Det är restaurangen som alla måltider/uppträdanden i Så mycket bättre spelats in.
Nu när nya säsongen börjat gå på TV kom jag på att jag inte visat upp några bilder från när jag och mamma var ett par riktiga turister och åkte dit i somras. Vi bodde nämligen i närheten så behövde ju passa på! Brukar kolla på programmet lite då och då (mest för att det utspelar sig på finaste Gotland) men har aldrig uppfattat att 1) det var så himla högt i tak där inne och 2) att restaurangen bara ligger typ femtio meter från huset, trodde det var ett helt annat ställe?? Superfint var det i alla fall!
 
 
Här är själva huset förresten, restaurangen ligger på baksidan.

Tiden som attraktionsvärd på Gröna Lund

Bilder tagna med både telefon och kamera från min sommar som grönalundare
 
Någonting som är helt stört är att det idag gått en hel månad sedan Gröna Lund stängde och jag jobbade mitt sista pass.
När jag fick mitt sista lönespec från Grönan tidigare i veckan skrattade jag och frågade mig själv varför jag egentligen stått där och slitit för den lilla summan pengar hela sommaren. Sedan kom jag ju på att jag inte jobbade där för pengarna, utan för att det var så himla roligt - en helt unik upplevelse och jag har lärt känna så fantastiskt härliga människor. Det finns ju för- och nackdelar med alla arbetsplatser och jag har samlat ihop lite punkter under sommarens gång med hur det är att vara en attraktionsvärd på Gröna Lund:
 
+ En helt unik arbetsplats och upplevelse
+ Alla fantastiska kollegor
+ Mycket frisk luft och mycket rörligt arbetet, gick omkring 25 000 steg varje dag
+ Jobba på Vilda Musen under konserter när den hölls stängd = få betalt för att kolla på konsert
+ Alla kramar från söta barn
+ Åka Jetline iklädd arbetskläderna tillsammans med kollegorna efter stängning på söndagar
+ Många förmåner, bland annat åk- och entrébiljetter till Grönan (att ge bort till vänner) och fri entré till de flesta nöjesfält i Sverige
+ En positiv arbetsmiljö
+ När vi fick åka karusell under våra morgonmöten
+ Belöning i form av godis när sin karusell slagit åkrekord!
+ Ingen dag var den andra lik
 
- 82 kronor i timmen som grundlön
- Arbetspassen som var 12-13 timmar långa
- "Mina åkbiljetter är slut men du kan väl vara schysst och låta mig åka gratis?"
- Jobba på Fritt Fall under konserter = flera stycken hoppade över staketet och in på attraktionsområdet av oklar anledning
- Slitsamt för kroppen, många rörelser som gjordes om och om igen + stod upp så gott som hela passen
- Sjukt fula arbetsbyxor
- Alltid hög ljudnivå
"Det är dåligt skyltat om vilken kö som går till Fritt Fall och vilken som går till Tilt"
- Guldkortarna = trettonåringar som var där varje dag och trängde sig i köerna, spottade från Fritt Fall och hoppade ur båtarna i Kärlekstunneln
- Otrevliga gäster rent allmänt
- Obekväma arbetstider, jobbade alltid när alla andra var lediga
- Jobba utomhus i ihållande spöregn
- "Men jag är ju bara eeeeen centimeter för kort, jag kan väl få åka?"
 
Med risk för lite göteborgshumor: Tiden på Gröna Lund har varit en riktig berg-o-dalbana. Vissa dagar ville jag jobba med detta resten av livet, medan jag andra dagar ville hoppa från toppen av Fritt Fall för att jag inte klarade av en dag till. Lite blandade känslor helt enkelt, men har svårt att tänka mig en annan arbetsplats där man får skratta så mycket och träffa så himla mycket olika människor som på Gröna Lund!

Tillbaka från Boden

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Efter ett par dagars kramkalas uppe i Boden är jag återigen hemma i Stockholm.
Det har blivit mycket måltidsintagande hemma hos diverse släktningar varvat med många tårar och mycket skratt - lite som det på något sätt ändå ska vara. Trots att det varit mörkt och jag frusit precis hela tiden (Norrland är mindre nice under höst- och vinterhalvåret) känns det så bra att ha varit där uppe och hjälpt till så gott jag kunnat. Bland annat har vi bokat in morfars minnesstund i det fantastiskt vackra trähuset ovan - en byggnad som faktiskt varit morfars släktningars bostad en gång i tiden så där har han sprungit omkring mycket när han var liten. Så fint sätt att knyta ihop säcken på liksom.
 
Kommer åka tillbaka till Boden om ett par dagar för att gå på begravningen, men innan dess ska det hinnas med en mängd jobb, flera stycken födelsedagsfiranden samt en resa ner till pojkvännens familj. Skönt att ha mycket att göra!

Sov gott, morfar ♥

I tisdags somnade min fina morfar in för alltid.
Beskedet kom tidigt på morgonen och några timmar senare satt jag och mamma på ett flyg upp till Boden för att ta farväl. Morfar har varit sjuk i många år så det kom inte oväntat för någon av oss, men när i alla fall jag gått i sju år och varit beredd på att varje inkommande samtal från mormor skulle kunna innebära ett dödsbesked blev det som så overkligt när det väl blev verklighet. Hur det nu hänger ihop? Många tårar har det blivit de senaste dygnen, men det är en stor tröst att veta att oavsett vad har han det bättre nu. Nu har han fått ro ♥
 
Blir kvar ett par dagar till här i Boden för att kramas med släkten och hjälpa till så gott jag kan med allt det praktiska som ska fixas. Ville väl mest bara skriva av mig då jag omöjligen skulle kunna "blogga på som vanligt", som om ingenting hade hänt efter det som inträffat. Ta hand om er!
 
 
 
Tack morfar för alla härliga minnen.
Alla turer med skotern, alla husvagnssemestrar, alla kanelbullefikor och alla dagar ute i stugan.
Tack morfar för att du varit min morfar ♥
 

Historien om jätteballongerna

Arkivbild från november 2014, men med en ny redigering
 
Är det någon som minns jätteballongerna jag köpte till min födelsedag förra året?
I maj i år, ett halvår efter att ballongerna blåstes upp, uppdaterade jag om att jag fortfarande hade kvar dem. Nu, nästan ett år efter min födelsedag måste jag tyvärr meddela att jag tagit sönder dem av den enkla anledningen att jag var less på att se dem. Liksom på riktigt, vilka ballonger fortsätter vara så stora ett helt år efter att de blåstes upp???
 
Tänkte göra en rolig grej av det hela och filma när jag satte en nål i ballongerna för att kunna göra en läcker GIF när de sprängdes. Tänk typ slow motion. Kan meddela att det inte alls gick så bra. Det behövdes ett tjugotal stick med den där nålen på varje ballong och ytterligare en minuts väntan innan all luft gått ur. Snacka om långlivade ballonger som verkligen inte ville dö!

I skyttegravarna

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM eller Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har jag varit ute på äventyr i skogen och besökt ett par skyttegravar.
Bor max en 5-10 minuters promenad därifrån men har aldrig besökt dem tidigare, visste inte ens om att de existerade förrän förra hösten då jag upptäckte två stycken av en ren slump. Vid det tillfället var jag ensam och vågade ärligt talat inte gå in (livrädd att springa på någon som slagit läger där inne!) men idag tvingade jag med mig pojkvännen dit så att jag vågade smyga omkring i de långa gångarna under jorden. Tror vi hittade totalt åtta stycken skyttegravar i olika storlekar där ute i skogen och vissa var relativt ljusa medan andra var så mörka att vi behövde pannlampa.
 
Trots att vi hittade många spår på att människor bott i skyttegravarna nyligen sprang vi som tur var inte på något annat än en katt. Dock var den där katten självklart i en av de lite mörkare och läskigare gångarna så gissa vem som hoppade till och blev vettskrämd, haha!

Fredagen den 16 oktober

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tydligen är det fredag idag.
Vet inte riktigt var denna vecka försvann, men så är det! Har egentligen inte så mycket mer att tillägga än att det var minusgrader ute när jag fotograferade självporträtten ovan! Burr alltså, hata kyla!

Önskelista 2015

Den 14 oktober är det en månad kvar till min födelsedag och varje år det datumet har jag lagt upp en önskelista.
Dock känns det löjligare och löjligare att sitta och skriva ihop en önskelista för varje år som går. Jag är vuxen nu och tjänar mina egna pengar, finns det någonting jag vill ha eller behöver så kan jag köpa det själv. Känns nästan bara girigt att hålla på att önska sig grejer och eftersom att jag verkligen inte ens vill fylla år (har brutala problem med att acceptera min ålder och vill helst bara gömma mig under täcket och låta min födelsedag passera obemärkt), blir det ju bara helkonstigt att hålla på och önska sig saker.
 
Någonstans älskar jag ju ändå att bli uppvaktad och öppna paket, så nu kör jag på årtusendets dubbelmoral och skriver ihop världens ytligaste och mest materiella önskelista för dagen jag inte ens vill fira. Enjoy!
 
 
1. En resa eller en häftig upplevelse
I stil med fallskärmshoppning och forsränning, fast gärna något jag inte gjort innan!
 
2. Anastasia Concealer (Färg: 0,5)
Jag har under mitt (snart) tjugoåriga liv inte ägt något ordentligt smink så det kanske är dags att sluta förstöra min hud med billigt H&M-smink. Hört att denna concealer ska vara grym!
 
Finns att hitta här.
 
3. Anastasia Dipbrow Pomade (Färg: Soft Brown)
Läs motiveringen ovan och ersätt "concealer" med "ögonbrynsgrejsimojs". Ja, jag är intresserad av smink osv.
 
Finns att hitta här.
 
4. Rökpatroner
Kollade på förra årets önskelista för att få inspiration för denna och kom på att jag ännu inte skaffat rökpatroner för fotografering som jag önskade mig då. Det står nog överst på inköpslistan just nu tror jag!
 
Finns att hitta här och här.
 
5. KitchenAid Köksassistent Artisan (Färg: Vit)
Denna fantastiska skönhet som jag egentligen inte behöver, men det skulle underlätta mitt bakande så hemskt mycket!
 
Finns att hitta här.
 
6. iPad Camera Connection Kit
Alltså hur smart är inte denna lilla pryl som gör att man kan föra över bilderna från kameran direkt in i iPaden! Superpraktisk för att till exempel blogga på resande fot då jag inte har en bärbar dator!
 
Finns att hitta här.
 
7. The Unofficial Harry Potter Cookbook
Vad behöver jag säga utom att det är ren och skär kärlek.
 
Finns att hitta här.
 
8. Hogwarts Library
Dessa böcker på riktigt saknas i min Harry Potter-samling.
 
Finns att hitta här.
 
9. Teadventskalendern 2015
Var så nöjd med förra årets tekalender att jag utan tvekan kommer köra på den i år igen!
 
Finns att hitta här.
 
10. Det där äckliga körkortet 
Till en början stod det "bidrag till körkortet" på denna punkt men det är liksom inte pengar som är problemet - har lagt undan så pass mycket jag seriöst kan gå på två stycken intensivutbildningar samt misslyckas med uppkörningen tolv gånger och fortfarande ha pengar kvar. Dock har jag noll motivation till det där äckliga körkortet så om någon kan ge mig det är jag oändligt tacksam.
 
11. Mug Cakes, av Lene Knudsen
Alltså så fantastisk receptbok. Muggmuffins är ju den perfekta grejen att göra när man är sugen på något sött utan att ha något hemma. Jag följer dock samma recept varje gång så det skulle vara kul med lite variation!
 
Finns att hitta här.

Egendesignat iPad-skal från GoCustomized

Inlägget är ett reklamsamarbete
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Titta så tjusig min iPad blev med ett egendesignat smart skal från gocustomized.se!
Jag har länge varit på jakt efter ett smart skal till min iPad som skyddar skärmen från repor och enkelt fästes fast med magneter. Tyvärr är standardutbudet från Apple inte så stort och eftersom att jag var sist i familjen med att ha en iPad var de fina färgerna redan "tagna" av övriga familjemedlemmar. Jag har så stora problem i livet eftersom att jag 1) inte vill ha en ful färg på skalet och 2) inte vill ha samma färg som någon annan i familjen. I-landsproblem och så vidare. 
 
Därför blev jag överlycklig när GoCustomized kontaktade mig och erbjöd mig att designa ett eget smart skal. Det är ett ursprungligen Holländsk företag som nu tagit sig in på den svenska marknaden och erbjuder allt från telefonskal till fodral för surfplattar - allting egendesignat såklart! Antingen kan man välja något av de färdiga mönstren på hemsidan, eller så kan man göra som jag och använda sina egna bilder för att designa ett eget skal. Jag har ju garanterat familjens snyggaste iPad-skal nu då det är så himla mycket roligare med ett personligt skal än Apples enfärgade. Jag fick hem mitt skal med en bild på pojkvännen och hans hund för någon vecka sedan och det har suttit på iPaden sedan dess - är så himla nöjd!
 
Inlägget är sponsrat av GoCustomized men alla åsikter är självklart mina egna.
 
 
 

Genom bussens fönster

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag fick jag se den där magiska dimman i motljus som jag var på jakt efter förra veckan.
Det enda problemet var att jag satt på en buss i Stockholms rusningstrafik klockan 07:26 och jag var tvungen att skynda mig till jobbet när jag såg den. Alltså åh vad gärna jag hade velat stanna där och föreviga några ordentliga bilder, och inte bara ett par hastigt tagna genom bussens fönster.

Solens sista strålar

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite bilder från en kvällspromenad med pojkvännen för någon vecka sedan.
Någonting jag inte alls gillar med hösten är att solen försvinner så himla fort på kvällarna. Vi tänkte ta en promenad efter middagen men hann inte ens till andra sidan sjön innan solen försvunnit bakom grantopparna och klockan var inte mer än ett par minuter efter 18. Så tråkigt, men fick ju göra det bästa av situationen och knäppa några bilder i ljuset från solens sista strålar.

Min älskade must

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Julmusten har börjat dyka upp i butikerna och ingen är lyckligare än jag då jag är inne på min sista flaska påskmust.
Haha, känner att detta kanske kräver en förklaring. Jag tycker inte om någon annan läsk än Apotekarnes påskmust/julmust, men problemet med det är ju att de bara säljs kring påsk och jul (varför har inte midsommarmust blivit en grej än??). Därför går jag alltså läskfri större delen av året, men i år köpte pappa på sig ett enormt lager påskmust till mig - så pass mycket att de räckt från påsk fram till idag när jag öppnade sista flaskan. Må hända att vårt garage såg ut som Apotekarnes huvudlager ett tag, men jag har fått dricka must hela året så jag är nöjd! ;)

Från ett liv som består av bakning och promenader

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Haha alltså min blogg just nu: Det här har jag bakat. Nu har jag varit på promenad. Det här har jag bakat. Nu har jag varit på promenad.
Kanske beror det lite på att det är så mitt liv ser ut för tillfället. Har räknat ut att jag under oktober månad kommer jobba i snitt en dag i veckan vilket är ganska stor skillnad från för några veckor sedan då jag ibland jobbade hela sju dagar i veckan, haha! Har därför en hel del fritid som behöver fyllas upp och därför har det blivit nästan lite löjligt mycket promenader och bakning den senaste tiden ;)
 
På bilderna ovan är det i alla fall äppelmuffins som bakades för ett par dagar sedan och alltså åh vad det är gott att äta tillsammans med en kopp te på kvällarna nu när det på riktigt faktiskt börjar bli kallt!

Norrsken i Stockholm

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Jag har länge drömt om att få uppleva norrsken och inatt fick jag göra det - från min egen trädgård.
En vän till mamma hade nämligen skrivit på Facebook att hon kunde se det hemifrån henne så jag kastade på mig ett par skor och gav mig ut i trädgården tillsammans med kameran och ett stativ. Tyckte jag kunde ana några turkosa färgskiftningar i himlen så ställde kameran på en slutartid på 30 sekunder och visst var det där, mitt efterlängtade norrsken!
 
Trots att det ser fjuttigt ut på bild var det faktiskt ännu mindre storslaget i verkligheten (du vet, kameran fångade upp mer ljus med den långa slutartiden än ögat kan), men är man stadsbo med en massa hus och gatlyktor överallt är det här magiskt nog ;)

Medan solen går upp i jakten på morgondimman

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM eller Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Den här morgonen blev både totalt misslyckad och samtidigt så perfekt.
Jag klev upp klockan 06:00, packade frukost i en ryggsäck och cyklade iväg i soluppgången med målet att fotografera morgondimman i motljus. Det var betydligt lättare sagt än gjort. Det fanns både gott om dimma och motljus, men det var helt omöjligt att få både två samtidigt. Trampade runt hela sjön (ungefär en mil) innan jag gav upp jakten på en bra fotograferingsplats och satte mig istället på en klippa vid vattnet, åt min frukost och njöt av den vackra soluppgången. Varför gör jag inte sånt oftare? Det är ju helt underbart att sitta och äta i solen och inte höra annat än fåglar och vågskvalp.

Från en promenad bland höstlöven

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Redigeringstips: Så sparar jag bilderna för bloggen

När det kommer till hur man sparar sina bilder för Internet finns det lika många sätt som det finns individer. 
Jag har testat mig fram en del sedan jag började blogga och har kommit fram till ett sätt som jag trivs med och som jag tycker ger mina bilder rätt skärpa och färgåtergivning. Då jag då och då får frågan hur jag brukar spara mina bilder tänkte jag dela med mig av det nu.
 
 
 
1. Se till att du redigerar dina bilder i RGB
RGB är den färgrymd som används i skärmar och är därför den du vill ha om du ska publicera dina bilder på Internet. Den andra färgrymden heter CMYK och används till bilder som skrivas ut eller användas i tryck. Se därför till att ditt bildredigeringsprogram är inställt på rätt färgrymd - alltså RGB.
 
I Photoshop hittar man det under "Image" -> "Mode".
 
2. Gör redigeringen av din bild
Har du rätt färgrymd är det bara att redigera på. Lägg till kontraster, färger eller en drake - det är helt upp till dig.
 
 3. Ändra storlek på bilden
När du är klar med din redigering klickar du på "Image", sedan "Image size" och ändrar till den storlek i pixlar som du har på din blogg. Bilderna på min blogg är 900px breda så därför ändrar jag mina bilder till 900 pixlar i bredd. Detta gör man för att inte blogg.se eller annan bloggportal själva ska ändra storleken på dina bilder, för när dem gör det förlorar man otroligt mycket kvalité.
 
4. Lägg på ett lager skärpa
Jag upplever att när man lägger upp en bild på Internet försvinner lite av skärpan i den. Därför lägger jag alltid på en Smart Sharpen innan jag sparar mina bilder för att jämna ut den skärpan som förloras. Brukar så gott som alltid ha 200% på Amount och 0,3px på Radius. Smart Sharpen hittar man under "Filter" -> "Sharpen".
 
 
 
5. Spara bilden som PNG24
Vad du än gör, klicka inte på den vanliga spara-knappen. Jag upplever i alla fall att mycket kvalité och färg försvinner när man sparar sina bilder på det sättet, så jag klickar alltid på "Save for Web & Devices" och där väljer jag filformatet PNG24. JPEG är ett filformat som ger en destruktiv komprimering, medan PNG ger en icke-förstörande komprimering = bilden behåller mer information och kvalité om man sparar den som en PNG. Dock blir bildstorleken något större och tar längre tid att ladda på Internet, men det tycker jag är värt.
 
Se även till att den lilla rutan med "Convert to sRGB" är iklickad.
 
 
Redigerad bild i RGB, sparades som 5582px bred i JPEG.
 
 Redigerad bild i RGB som fått ett extra lager skärpa, sparades som 900px bred i PNG.
 

Kanelbullens dag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ingen kan väl ha missat att det är kanelbullens dag idag.
Själv "firade" jag det genom att bjuda över en vän och baka bullar. Totalt blev det 114 stycken och det började med två olika sorters kanelbullar men slutade med lite alla möjliga smaker som vi spontant valde utefter vad som fanns i skafferiet. Vilka fyllningar det blev ser du ovan och jag måste ju skryta med att jag var så smart och kom på att vi kunde färgkoda de olika smakerna med pärlsockret, haha!
 
Lite såhär såg det ut i kaoset medan vi bakade:
 
 
 
 

Tretton fantastiska fotobloggar

 
Upptäckte en så himla rolig grej.
My Everyday har gjort en lista med "tretton fantastiska fotobloggare" och jag fanns med på den listan! Haha så himla roligt att se mitt eget namn bland alla sjukt talangfulla bloggare och fotografer. Gå in där och få en massa bra tips på bloggar att följa! Längst ner på sidan finns det även en liten omröstning och det skulle vara så himla kul om du gick in och röstade på lilla mig ;)
 
Klicka här för att komma till listan.

Äppelpajer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hösten har bara börjat men har redan börjat bocka av en massa grejer från höstens bucket list.
För ett par dagar sedan bakade jag och pojkvännen två äppelpajer av egenplockade äpplen från trädgården och de blev bara så gott! Efter att ha bjudit både familj och grannar på fika försvann pajerna i rekordfart så det lär nog bakas ett par fler äppelpajer innan hösten är över ;)

Oktober 2014

 
Känns som att jag börjar alla mina tillbakablicksinlägg på samma sätt, men ärligt talat - sprang inte september iväg ovanligt fort?
För ett år sedan, i oktober 2014, utforskade jag hösten med en ny kamera och ett nytt objektiv, fotograferade brinnande stålull för första gången och firade kanelbullens dag. Åkte även ner en sväng till pojkvännen i Borås när han hade sitt höstlov.