Fototips: Bländare, slutare & ISO

 
Detta inlägg kommer att handla om hur man fotograferar manuellt med sin systemkamera.
Det är först när man vågar ta steget från det automatiska läget på kameran till det manuella som man på riktigt får full kontroll över sitt fotograferande och på bildernas slutresultat. Jag kan ärligt säga att det tog flera år från att jag fick min första systemkamera (våren 2011) tills att jag fotograferade alla bilder på det manuella läget. Tyckte det bara kändes bökigt att hålla på att ändra inställning inför varje bild, men när man väl lärt sig det kan man inte ens tänka tanken på att vrida tillbaka till det automatiska läget!
 
 
Vänster: Kameran är inställd på automatik Höger: Kameran är inställd på manuellt
 
Skillnaden mellan automatik och manuellt
Fotograferar man på det automatiska läget gör kameran allt jobb åt dig. Den läser av ljusförhållandet i ditt motiv och räknar själv ut vilka inställningar som bör användas för att bilden inte ska bli under- eller överexponerad. Tyvärr fungerar kameran inte alls lika bra som det mänskliga ögat så man kan många gånger uppleva att bilderna inte riktigt avspeglar verkligheten.
 
I detta inlägg kommer jag gå igenom de tre absolut viktigaste manuella inställningarna - bländare, slutare & ISO. Hur man ställer in dessa är olika från kamera till kamera, så läs din manual för att veta hur din kamera fungerar. Så här ser det ut på min display:
 
 
 Vänster: Bländare Mitten: Slutartid Höger: ISO
 
Vad är bländare?
Bländaren är den del i objektivet som avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Har man en stor bländare släpps det in mycket ljus, medan det släpps in lite ljus om man har en liten bländare. Svårare än så är det egentligen inte. Bländaren är även det som till störst del avgör skärpedjupet, det som man syftar på när man säger att man vill ha en suddig bakgrund. Ju kortare skärpedjup, ju suddigare bakgrund.
 
I kameran betecknas bländaren som F och sedan en siffra. En lägre siffra ger en större bländare, mer ljusinsläpp i kameran samt ett kortare skärpedjup (suddigare bakgrund). En högre siffra ger en mindre bländare, mindre ljusinsläpp i kameran samt ett längre skärpedjup (skarpare bakgrund). Så om man till exempel vill fotografera ett porträtt där bakgrunden blir suddig bör man ha en så stor bländare som möjligt, jag brukar ligga mellan F1.4 - F2.8. Om man vill fotografera en bild där allt ska vara skarpt, till exempel en landskapsbild, bör man ha en så liten bländare som möjligt och här brukar jag ligga mellan F14 - F22.
 
Hur stor/liten bländare som går att ha beror väldigt mycket på kamera, men främst på objektiv. Vissa objektiv klarar inte av att ha en större bländare än till exempel F3.5. Visserligen kan man fortfarande fotografera fina bilder med dessa objektiv, men det är så gott som omöjligt att få samma korta skärpedjup som med ett objektiv där den största möjliga bländaren är F1.4.
 
 
Vänster: Liten bländare, fokus i hela bilden Höger: Stor bländare, fokus endast på den valda fokuspunkten
 
Vad är slutare?
Slutaren är den som reglerar hur lång tid bländaren är öppen och här pratar man slutartider. Har man en lång slutartid släpps det in mycket ljus och har man en kort släpps det in mindre ljus. Oftast när man fotograferar vill man ha en kort slutartid för att undvika rörelseoskärpa, men fotografering med långa slutartider kan ge spännande resultat!
 
Slutartiden räknas i sekunder, där 1/2500 symboliserar 1/2500-dels sekund, medan 3" symboliserar 3 sekunder. Slutartiden är den tid det tar från att man klickar på avtryckaren till att bilden fotograferats klart, alltså hur länge bländaren släpper in ljus. När jag fotograferar handhållet försöker jag undvika att fotografera med en längre slutartid än 1/200 för att fortfarande få skarpa bilder. Har jag en längre slutartid vill jag gärna ställa kameran på ett stativ eller plan yta, för jag tror det är få personer som kan stå helt stilla i tre sekunder.
 
Slutartiden måste regleras efter vilket ljus man fotograferar i. Fotograferar man utomhus en solig dag kan till och med en så kort slutartid som 1/2500 vara för lång. Solen är så stark att det helt enkelt hinner släppas in för mycket ljus på den där 1/2500-delssekunden och bilden blir helt vit. Tvärtom kan det vara om man fotograferar en kväll inomhus. Även om man har en slutartid som är så lång som 3 sekunder kan den vara för kort och bilden blir ändå bara helt svart. Det enda sättet att veta vilken slutartid man ska ha är att testa sig fram!
 
 
Vänster: Lång slutartid, rörelsen som "smetas ut" på bilden Höger: Kort slutartid, rörelsen fångas i ögonblicket
 
Vad är ISO?
ISO avgör hur känslig kamerans sensor ska vara för ljus. Ju lägre ISO-tal man har, desto mindre ljuskänslig blir sensorn och i praktiken innebär det även att bilden blir mörkare. Har man ett högre ISO-tal blir sensorn ljuskänsligare och i praktiken leder det till ljusare bilder.
 
I kameran betecknas ISO oftast väldigt logiskt genom att det står ISO och en siffra efteråt som då är det angivna ISO-talet. Om man ska följa det jag skrev ovan kan man ju tänka sig att man vill ha så högt ISO som möjligt för ljusare bilder, men det är där kruxet ligger - man vill ha så lågt som möjligt.
 
Ett högre ISO-tal ljusar inte bara upp bilden, den gör även bilden brusigare. Jag brukar förespråka för att ISO ska ligga någonstans mellan ISO 100 och ISO 250 för att få så minimalt med brus som möjligt, men det finns många situationer då detta inte är möjligt. Ska man till exempel fotografera handhållet, inomhus en kväll och föreviga hur mysigt man har det när den enda ljuskällan är stearinljus kan jag garantera att man omöjligen kan fotografera med ISO 100. Man ska därför inte vara rädd för att skruva upp det där ISO-talet en bra bit, för någonstans får man ju ändå tänka att antingen tar man en brusig bild där man ser motivet tydligt, eller så tar man en obrusig bild som bara är svart.
 
Alla kameror hanterar ISO olika bra och olika dåligt. Vissa kameror ger superbrusiga bilder redan vid ISO 800, medan andra kan klara av ISO 1600 utan några större problem. Detta kan vara någonting som är värt att tänka på i val av nytt kamerahus.
 
 
Vänster: Bra ljusförhållande = låg ISO Höger: Sämre ljusförhållande = hög ISO (man ser tydligt bruset uppe vid huvudet)
 
Hur hänger dessa tre ihop?
När det kommer till manuell fotografering måste man hela tiden komma ihåg att de olika inställningarna påverkar varandra. Ändrar man i den ena kommer man garanterat behöva ändra i någon av de andra också. Det enda sättet att egentligen förstå sig på detta är att testa sig fram. Tycker man det är klurigt har Canon en superbra simulator då man kan testa dessa tre olika inställningar för att se hur de påverkar varandra, och de kommer även med feedback på hur man kan göra det annorlunda.
 
Klicka här för att komma till simulatorn!
(Bländare = aperture, slutare = shutter speed & ISO = ISO)
 
 
 Vänster: Tv = slutarprioritet (S på Nikon) Höger: Av = bländarprioritet (A på Nikon)
 
Bländarprioritet/Slutarprioritet
Om steget till att fota manuellt känns alldeles för stort kan man öva genom att fotografera med bländar- eller slutarprioritet. Detta brukar kallas för de halvmanuella lägena. Det innebär helt enkelt att om man till exempel väljer att fotografera med bländarprioritet (Av/A) kontrollerar man själv bländaren, medan kameran räknar ut vilken slutartid som behövs. Fotograferar man med slutarprioritet (Tv/S) väljer man själv slutartiden medan kameran räknar ut bländarstorleken.
 
Jag var själv ett stort fan av de halvmanuella lägena i övergångsfasen mellan det automatiska läget och det manuella läget. Då bestämmer man till största del själv slutresultatet på bilden, men får lite hjälp av kameran på vägen att få till korrekta inställningar.
 
Våga göra fel
Jag lovar, varje gång jag varit och fotograferat något så finns det alltid ett par bilder som antingen är helt vita eller helt svarta då jag testat olika inställningar på kameran. Blir det fel är det bara att testa sig fram. Behöver jag en större bländare? Behöver jag korta ner slutartiden? Behöver jag höja ISO? Till en början kan det kännas frustrerande när man inte får sina bilder som man vill ha dem (been there, done that!), men jag lovar man lär sig! När man har kontroll över bländare, slutare och ISO, samt vet vilka knappar på kameran som reglerar dessa, kommer man dumförklara sig själv för att man någonsin fotograferat på det automatiska läget.
 
Fotografera man automatik bestämmer kameran hur bilden blir. Fotograferar man manuellt är det bara du som avgör slutresultatet.
 
 
Jag in action, fotograferat av Beatrice Jakobsson
 

Freja Limelake - Resor, accessoarer, skönhet, mat
2015-11-22 / 13:33:49
URL: http://frejalimelake.com

vilket sjukt bra inlägg! Detta ska jag tänka på när jag skaffar min systemkamera :)

Linn Strömberg
2015-11-22 / 13:37:51
URL: http://linnstromberg.se/

Grymt inlägg :D

Maria Ekblad - bröllops & nyföddfotograf
2015-11-22 / 13:38:29
URL: http://www.mariaekblad.se/

Åh vilket bra inlägg! Håller verkligen med om det du skriver, man måste våga prova. Jag fotade superlänge på AV och tänkte "shit, ska man behöva ändra inställningarna VARJE GÅNG ljuset ändras på manuellt?" men nu går det som rinnande vatten. I början glömde jag ofta av att jag fotograferade på M så bilderna blev helt vita eller svarta. Men man lär sig. ;)

Elin
2015-11-22 / 14:30:52
URL: http://nouw.com/elinfrohm

Vad roligt att du beskriver alla delar och hur man gör. Har aldrig testat det här förut för jag inte vetat hur jag ska göra men ska testa nu:)

Madeleine Ward
2015-11-22 / 14:35:54
URL: http://mward.blogg.se

Inlägg som dessa är såå sjukt hjälpsamma!!

Zara
2015-11-22 / 15:31:51
URL: http://anewstart.webblogg.se

Riktigt bra inlägg med detaljer osv, fina bilder!

Jessy
2015-11-22 / 15:42:43
URL: http://nouw.com/JessyGunnarsson

Kanon bra inlägg!!

Tilda Barkselius
2015-11-22 / 15:52:37
URL: http://fluring.blogg.se/

Har haft min systemkamera i över ett år nu men har inte vågat ta steget ännu, så tack massor för tipsen!

Liborius
2015-11-22 / 16:03:03
URL: http://liborius.se

Superbra inlägg! Jag använder P-läget, så jag har slutat använd auto iaf, haha! baby steps;)

Svar: Haha men det är ju ett steg i rätt riktning! ;)
Amanda

LIL' BABUSTYLE - The truth is mine
2015-11-22 / 16:06:00
URL: http://babustyle.forme.se

Jättebra inlägg! Du förklarar så bra! Jag fotade mycket manuellt när jag gick i skolan (läste foto), men efter det så tappade jag intresse för foto ett tag och nu har jag så svårt att komma tillbaka till det. Jag vet ju de flesta inställningarna men det är så mycket att komma ihåg.

Svar: Kul att du tycker det! :)
Amanda

Lucy
2015-11-22 / 16:30:03
URL: http://nouw.com/Shawtygetloose

Det här inlägget var väldigt uppskattas hos mig :D precis vad jag behövde :D håller på att testa manuellt läge nu faktiskt så detta inlägget passa perfekt :D

Svar: Åh vad härligt! :)
Amanda

Henrietta Nylund
2015-11-22 / 16:54:33
URL: http://ettass.blogg.se/

Sjukt bra inlägg, har så svårt att få inställt manuellt på min systemkamera!

N A T H A L I E
2015-11-22 / 17:20:05
URL: http://nathalie.vione.se

Grymt bra inlägg där tjejen!! :) kram

Erika
2015-11-22 / 17:27:11
URL: http://icanpikan.blogg.se

Vilket kanonbra inlägg :)

Angelica Bengtsson
2015-11-22 / 19:40:57
URL: http://angelicabengtsson.blogg.se

SÅ bra inlägg, jättebra förklarat för de som inte förstår!

Svar: Kul att du tycker det! :)
Amanda

Maria
2015-11-22 / 19:46:00
URL: http://www.houseforus.blogg.se

Så himla bra inlägg.
Jag måste bli bättre på det där.
Kram

Erica
2015-11-22 / 19:58:12
URL: http://ericaskyllkvist.se

Så bra inlägg! :D

Terese
2015-11-22 / 20:21:29
URL: http://tereseflinth.se

Jättebra inlägg och tips!
Kram

Lena
2015-11-22 / 20:42:18
URL: http://thisismyphotostory.blogg.se

Jättebra inlägg! :D

Amanda Forsman
2015-11-22 / 21:05:05
URL: http://amandaforsman.blo.gg

Superbra inlägg :)

Jen
2015-11-22 / 21:14:42
URL: http://www.sparkles.se

vilken bra crashcourse! Och bilderna är ju hur vackra som helst!

MALIN
2015-11-22 / 22:28:11
URL: http://malinkirstine.se/

Jättebra läsning! SÅ bra tips och användbart om man vill gå in djupare på sin kamera och fotografering :) Kram

Bambi
2015-11-22 / 23:19:26
URL: http://iambaam.blogg.se

Himla bra och användbart inlägg :D Otroligt kul läsning!!

Ida | the sky under the sea
2015-11-23 / 00:11:31
URL: http://theskyunderthesea.blogg.se

Tack för ett bra inlägg! Är skitdålig på sånt här och blandar ofta ihop alla inställningar trots att jag försökt lära mig i 6 år nu haha ^^

Elin
2015-11-23 / 07:48:13
URL: http://elinbjorkander.com

Såååååå bra tips! =)

Janina Englund
2015-11-23 / 09:05:07
URL: http://janinaenglund.blogg.se

Jätte bra inlägg, vet att många skriver sådana här inlägg men ditt var nog den förklaringen jag behlvde, haha. Fotar ibland (ytterst sällan) på manuellt på grund av frustration då jag inte får till det men oftast brukar jag köra på de halv manuella lägena, än så länge. Mitt mål är att fotografera manuellt, men det kommer och övning ger ju färdighet. Efter ditt inlägg förstår jag min kamera lite mer och förhoppningsvis går det lättare. Kram :)

Svar: Men åh så kul att mitt inlägg hjälpte dig! :)
Amanda

VERONICA - fashionblog
2015-11-23 / 09:28:21
URL: http://vveronicas.com/

Så så bra och lärorikt inlägg, din begåvning är fantastisk!! :) Kramar fina du <3

Svar: Men åh, tack fina du!
Amanda

Maria
2015-11-23 / 10:06:24
URL: http://www.mariasmemoarer.com

Väldigt bra guide! :)

Dixi Wonderland
2015-11-23 / 10:12:40
URL: http://dixiwonderland.com/

Vi fotade alltid manuellt i gymnasiet (gick media) och jag hatade det. Jag hatade att vi framkallade foton och i stort sett hur hela utbildningen var uppbyggd, auto fick man fota i 3:an men jag valde Grafisk som inriktning. Hade vi fått fota på Automatik direkt så hade jag antagligen utvecklat mitt intresse för fotografering tidigare. Men kan stolt säga att jag är självlärd haha ;D

Svar: Är ganska säker att det på medialinjen är ett betygskrav att kunna fotografera manuellt, eller i alla fall visa förståelse för hur kameran fungerar, så det är ju inte så konstigt att de försökte lära er "rätt" redan från början ;)
Amanda

Janie
2015-11-23 / 11:50:42
URL: http://janie.se

Bra inlägg och sånt, sjäöv ändrar jag nästan aldrig bländaren för jag tycker bara bilderna blir alldeles för mörka då (alt korniga bcs hög iso)

Carina
2015-11-23 / 12:24:48
URL: http://carinaholst.blogg.se/

Oj, vilka skillnader det blir.Kram!

NICOLE
2015-11-23 / 13:06:42
URL: http://nwistrand.forme.se

Men å vilket bra inlägg :D till mycket bra hjälp :D

Malin Thorell - hobbyfotograf
2015-11-23 / 14:26:53
URL: http://maaliinmaaria.se

Väldigt bra inlägg och jättebra tips för dom som är osäkra eller inte vet nåt alls om bländare, ISO osv. :)

Isabella
2015-11-23 / 14:38:37
URL: http://nouw.com/isabellaaxelsson

så bra inlägg :)

Josefine ♔
2015-11-23 / 15:00:57
URL: http://jlandgrens.se/

ÅH! Vilket jäkla bra inlägg!! Detta lär jag definitivt kika in på fler gånger, älskar verkligen när ni som kan fotografera delar med er av sånt här så amatörer som jag kan lära sig haha :D Jag har börjat vilja experimentera allt mer men det är så svårt när man inte riktigt vet hur man ska bära sig åt men heller inte riktigt förstår sig på instruktionsboken haha :D

Svar: Åh så kul att du tycker det! :)
Amanda

Cornelia
2015-11-23 / 15:19:16
URL: http://corneliae.blogg.se/

Så himla bra inlägg! Sparar detta och ska läsa mer noggrant när jag har mer tid.

Jennisbeauty
2015-11-23 / 15:34:10
URL: http://wwww.jennisbeauty.blogg.se

Alltså ÅH vilket bra och pedagogiskt inlägg! Sjukt bra guide :) kram

Svar: Åh, tack! :D
Amanda

Emma Engström
2015-11-23 / 17:20:14
URL: http://emmaengstrom.vione.se

Kan tycka detta är ganska krångligt, men försöker lära mig! :)

Alicia
2015-11-23 / 18:02:09
URL: http://nouw.com/aliciiaa

Bra inlägg!

Jhennifer
2015-11-23 / 18:25:35
URL: http://jhennifer.myshowroom.se

Så bra och välbehövd! Har en liknande kamera och detta inlägg kommer verkligen till stor hjälp, tack ❤️

Svar: Åh så kul att det vad användbart! :)
Amanda

sara
2015-11-23 / 21:19:08
URL: http://nouw.com/saarah

Grymt inlägg! :D

Netti Starby
2015-11-23 / 21:58:29
URL: http://nettistarby.blogg.se/

Herregud vilket bra inlägg med en massa bra tips! :-D Kram

Nathalie Andersson
2015-11-23 / 22:13:35
URL: http://nnathalieanderssons.myshowroom.se/

Superbra inlägg! Har precis börjat "exprimentera" lite med manuell inställning på min systemkamera.

linah
2015-11-24 / 09:27:32
URL: http://nouw.com/linaheve

du är så duktig!

Alice
2015-11-24 / 11:51:41
URL: http://alicelindstrom.se

Riktigt bra och läsvärt inlägg!

Maja H
2015-11-24 / 12:36:08
URL: http://nouw.com/mmajah

Kul att du beskriver massor, så duktig är du!

Skogsraah ☾
2015-11-24 / 16:16:06
URL: http://skogsraah.se

Så bra inlägg!

Ida Lindborg ♡
2015-11-24 / 17:47:18
URL: http://photobylove.se/

Grymt grymt grymt inlägg!!!♡

Johanna Utterberg
2015-11-24 / 18:07:14
URL: http://johannautterberg.vione.se/

Vilken superguide och väldigt lättläst, superbra inlägg!! :)

Svar: Åh så kul att du tycker det :)
Amanda

Moa
2015-11-24 / 19:30:46
URL: http://erikssonmoa.devote.se

sjukt bra inlägg!

Amanda
2015-11-24 / 19:50:15
URL: http://jaml.for.me

Jätte bra och lärorikt inlägg! :)

Vicktoria - Mamma till William ♡
2015-11-24 / 19:55:19
URL: http://vicktoriajohansson.blogg.se

Åh vilket bra inlägg. Jag håller på att lära mig nu och fram tills detta inlägg fotade jag alltid på auto, men nu ska jag börja prova fota manuellt istället :) Precis som du skriver så måste man ju våga göra fel innan man lär sig :)

Svar: Helt rätt inställning! Kul att du gillar inlägget :D
Amanda

Celine
2015-11-24 / 19:59:56
URL: http://celinelf.blogg.se

Bra inlägg!

Svar: Kul att du tycker det! :)
Amanda

shazi
2015-11-24 / 20:11:50
URL: http://shazi.blogg.se

shiit, du kan fota du!

Svar: Jobbar man som fotograf är det ett ganska grundläggande krav ;)
Amanda

SOFIAHAAG
2015-11-24 / 20:40:07
URL: http://SOFIAHAAG.FORME.SE

Vilket grymt inlägg och så fina bilder! Jag har så svårt att hålla koll på de tre, vilken som gör vad hehe :)

Frida
2015-11-25 / 06:43:16
URL: http://rockabillygirl.se

Det här inlägget ska jag tipsa min syster om :)

Vanessa andersson
2015-11-25 / 08:09:27
URL: http://vanessaandersson.se

Åh YES!! Ett tips jag kommer använda mig utav massvis!! Tusen tack! Detta inlägget lärde mig massor :D

Svar: Åh vad roligt att det uppskattas! :)
Amanda

Yohanna af Skovde
2015-11-25 / 11:10:52
URL: http://yohannaafskovde.se/

Använder oftast bara så jag kan ställa in bländare själv. Ska läsa igenom detta när jag har massa tid :) Tack!

Sanna | Beauty & Bride
2015-11-25 / 11:18:06
URL: http://sannasrum.se

Åh vad kul att få vara med på ett hörn här ;) Haha, jag ska läsa igenom det här inlägget mer noggrant, alltid kul att lära sig nya grejer, och jag vill ju verkligen utveckla mitt fotograferande! :)

stella
2015-11-25 / 11:27:09
URL: http://myphotofeed.blogspot.com/

Kan egentligen det mesta av det här, men uppskattar trots det inlägget! Lärde mig lite smått och gott. Jättebra skrivet :)

Svar: Vad roligt att du ändå lärde dig något! :)
Amanda

Sara Ekman
2015-11-25 / 12:35:31
URL: http://aamaziing.se/

Bra tips! :)

Ronja Therese
2015-11-25 / 14:22:50
URL: http://rtp.blogg.se

Superbra inlägg! :)

Josäfin Andersson
2015-11-25 / 15:13:03
URL: http://jossanamigo.blogg.se/

Bra inlägg, tycker att du förklarar bra tillsammans med bilderna! har ju koll på detta men är såå dålig på att förklara haha

Svar: Åh, tack så mycket! :)
Amanda

teamZigge
2015-11-25 / 15:19:37
URL: http://teamzigge.horseworld.se

Vilket bra inlägg! Det är verkligen mycket att tänka på för att få en bra bild :)

Caroline
2015-11-25 / 17:15:07
URL: http://nouw.com/awesomecaroline

Vilket jättebra inlägg! Tack!! :)

Madde / Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna
2015-11-25 / 19:45:36
URL: http://www.saramadeleine.se

Riktigt bra och saklig information! Toppen!

Julia Müller-Sandvik
2015-11-25 / 19:52:54
URL: http://juliamullersandvik.se/

IIIH TACK!!! :D :D :D :D

Julia Müller-Sandvik
2015-11-25 / 19:53:24
URL: http://juliamullersandvik.se/

(ska ha ett fotoinslag på jobbet snart)

Johanna
2015-11-25 / 20:54:11
URL: http://www.jojosmind.blogg.se

bra inlägg!

Alexandra

Oj! Super bra information. Har inte alls fattat vad man ska använda på min kamera haha. Tack!! :D

My
2015-11-25 / 21:28:01

Åh sjukt bra inlägg! Har försökt förstå allt med ens kamera "manuella" inställningar i 4 år, har köpt böcker, googlat och allt men ÄNTLIGEN fattar jag! Tack Amanda :D

Svar: Men åh, gulle dig!
Amanda

AngelicasVärld
2015-11-25 / 22:21:08
URL: http://angelicasvarld.com/

Älskar dina foto tips! TACK

ExklusivaMoi
2015-11-25 / 22:28:31
URL: http://exklusivamoi.blogg.se/

Vilken bra inlägg... något man ska komma ihåg å spara i minnet! Även om man kan så är det alltid bra att fräscha upp kunskaperna då å då =)
Jag har ingen system men fotokunskaperna är nog detsamma som med kompakt. Har faktiskt aldrig kört på auto och för mig så vet jag inte riktigt hur jag gör, det går bara manuellt automatiskt... fota, testa fota lite mer och testa ännu mer *S* TACKAR min far med att jag har fått lära mig att fota från "grunden" <3 Du är super på att få förklaringar i klar text, det skall du få cred för också!!

Svar: Åh tack för dina fina ord! :)
Amanda

Eva Guillén - Makeup Your Mind Eco Magazine

Gud vilken bra tutorial. Skall kika närmare på det och spara i bookmarks :D

Svar: Åh så roligt! :D
Amanda

Louise
2015-11-25 / 23:12:55
URL: http://louiseamanda.se

Sååå bra inlägg!

MalinKalin
2015-11-26 / 05:49:22
URL: http://malinkalin.blogg.se

Superbra inlägg! Nu kanske jag också vågar experimentera lite med kameran :)

Svar: Gör det, du kommer inte ångra dig! :)
Amanda

Sara
2015-11-26 / 10:20:54
URL: http://sarabacksbacka.blogg.se

Bra inlägg! :)
Jag borde bli mycket bättre på att fota manuellt, öva och experimentera, man kan ju få så mycket mer kontroll över bilderna sen! :)

Natalie Salazar
2015-11-26 / 12:38:22
URL: http://natalies.se/

vilket spännande inlägg :)
ja skulle verkligen vilja vara vass på det där med att fota :)

ANGELA
2015-11-26 / 15:01:33
URL: http://norwegiancupcake.blogg.no

Såå mange gode tips :-D Du er så flink!!
Ha en super dag videre! NYT :-D

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm
2015-11-26 / 16:41:39
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Väldigt bra och pedagogiskt inlägg :D Manuellt är verkligen att föredra :D

Svar: Åh, tack för att du tycker det! :D
Amanda

Viktoria Eriksson
2015-11-26 / 17:14:41
URL: http://vickons.blogg.se/

sååå bra inlägg, lärde mig mycket nytt nu! :D

Svar: Åh så roligt! :D
Amanda

SKRIVDIVAN
2015-11-26 / 17:17:39
URL: http://skrivdivan.se

Alltså det här med att ta bilder verkar vara en hel vetenskap. Om man är amatör och vill kunna ta hyfsade bilder till en blogg mest innehåller text, klarar jag mig med en iphone 6 (ska köpa) eller behöver jag /bör jag investera i en digitalkamera? Jättegulligt om NÅGON orkar svara :)

Svar: Det beror ju helt och hållet på vad det är du vill uppnå med ditt fotograferande. Har du inget större intresse för fotografering så fungerar en mobilkamera alldeles utmärkt då du antagligen ändå alltid har med dig den, finns det inget fotointresse är risken stor att en kamera endast kommer ligga hemma och samla damm :)
Amanda

Prietha
2015-11-26 / 18:39:13
URL: http://prietha.se

Otroligt bra inlägg!! Kommer absolut bokmärka!

Svar: Åh vad kul att du tycker det! :)
Amanda

Marie
2015-11-28 / 07:43:38
URL: http://maarrre.blogg.se

Vilket bra inlägg!

Karin
2016-01-10 / 21:11:36
URL: http://perspektiv.webblogg.se/

Riktigt bra inlägg! :) Har du några tips för att fota stjärnor??

Svar: Alltså helt ärligt nu har jag aldrig fotograferat stjärnor, haha :) Men har förstått att stativ är nice och att ju längre ifrån civilisation (lampor) man kommer desto bättre :)
Amanda


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback