Första advent

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tack för alla fina krya-på-dig-hälsningar på förra inlägget!
Kan väl inte påstå att jag är fullt frisk än, men har knaprat i mig en mängd tabletter för att under denna helg kunna hänga på ett läger med unga ledare från flera olika idrottsförbund på Riksidrottsförbundets anläggning Bosön. Riktigt inspirerande helg som avslutades här hemma med firande av första advent genom att äta årets första julbord där jag äntligen "fick" öppna årets flaska Årsmust. Lite tråkigt då jag genom diverse bloggar redan fått veta vilken årets hemliga smak är eftersom att det är mycket roligare att gissa, men god var den!

Skitvecka

Usch vilken rent utsagt skitvecka detta är, och ännu är det bara torsdag!
Har haft så himla mycket roligt inplanerat, men har behövt ställa in allting på grund av en kropp som inte samarbetar. Alltså på riktigt, har typ varenda sjukdom som finns just nu - en självdiagnostiserad bihåleinflammation och magsjuka inräknad! Har därför varit på sämst humör och inte blev det väl bättre av att jag efter dagens biljettsläpp till Eurovision Song Contest står utan biljett på grund av ett korkat teknikfel. Så sämst.
 
 
 
Vi kör på lite positiva och härliga arkivbilder från vårens körsbärsträd tills jag är mitt glada (och lite mindre sjuka) jag igen.
 
 

Fototips: Bländare, slutare & ISO

 
Detta inlägg kommer att handla om hur man fotograferar manuellt med sin systemkamera.
Det är först när man vågar ta steget från det automatiska läget på kameran till det manuella som man på riktigt får full kontroll över sitt fotograferande och på bildernas slutresultat. Jag kan ärligt säga att det tog flera år från att jag fick min första systemkamera (våren 2011) tills att jag fotograferade alla bilder på det manuella läget. Tyckte det bara kändes bökigt att hålla på att ändra inställning inför varje bild, men när man väl lärt sig det kan man inte ens tänka tanken på att vrida tillbaka till det automatiska läget!
 
 
Vänster: Kameran är inställd på automatik Höger: Kameran är inställd på manuellt
 
Skillnaden mellan automatik och manuellt
Fotograferar man på det automatiska läget gör kameran allt jobb åt dig. Den läser av ljusförhållandet i ditt motiv och räknar själv ut vilka inställningar som bör användas för att bilden inte ska bli under- eller överexponerad. Tyvärr fungerar kameran inte alls lika bra som det mänskliga ögat så man kan många gånger uppleva att bilderna inte riktigt avspeglar verkligheten.
 
I detta inlägg kommer jag gå igenom de tre absolut viktigaste manuella inställningarna - bländare, slutare & ISO. Hur man ställer in dessa är olika från kamera till kamera, så läs din manual för att veta hur din kamera fungerar. Så här ser det ut på min display:
 
 
 Vänster: Bländare Mitten: Slutartid Höger: ISO
 
Vad är bländare?
Bländaren är den del i objektivet som avgör hur mycket ljus som släpps in i kameran. Har man en stor bländare släpps det in mycket ljus, medan det släpps in lite ljus om man har en liten bländare. Svårare än så är det egentligen inte. Bländaren är även det som till störst del avgör skärpedjupet, det som man syftar på när man säger att man vill ha en suddig bakgrund. Ju kortare skärpedjup, ju suddigare bakgrund.
 
I kameran betecknas bländaren som F och sedan en siffra. En lägre siffra ger en större bländare, mer ljusinsläpp i kameran samt ett kortare skärpedjup (suddigare bakgrund). En högre siffra ger en mindre bländare, mindre ljusinsläpp i kameran samt ett längre skärpedjup (skarpare bakgrund). Så om man till exempel vill fotografera ett porträtt där bakgrunden blir suddig bör man ha en så stor bländare som möjligt, jag brukar ligga mellan F1.4 - F2.8. Om man vill fotografera en bild där allt ska vara skarpt, till exempel en landskapsbild, bör man ha en så liten bländare som möjligt och här brukar jag ligga mellan F14 - F22.
 
Hur stor/liten bländare som går att ha beror väldigt mycket på kamera, men främst på objektiv. Vissa objektiv klarar inte av att ha en större bländare än till exempel F3.5. Visserligen kan man fortfarande fotografera fina bilder med dessa objektiv, men det är så gott som omöjligt att få samma korta skärpedjup som med ett objektiv där den största möjliga bländaren är F1.4.
 
 
Vänster: Liten bländare, fokus i hela bilden Höger: Stor bländare, fokus endast på den valda fokuspunkten
 
Vad är slutare?
Slutaren är den som reglerar hur lång tid bländaren är öppen och här pratar man slutartider. Har man en lång slutartid släpps det in mycket ljus och har man en kort släpps det in mindre ljus. Oftast när man fotograferar vill man ha en kort slutartid för att undvika rörelseoskärpa, men fotografering med långa slutartider kan ge spännande resultat!
 
Slutartiden räknas i sekunder, där 1/2500 symboliserar 1/2500-dels sekund, medan 3" symboliserar 3 sekunder. Slutartiden är den tid det tar från att man klickar på avtryckaren till att bilden fotograferats klart, alltså hur länge bländaren släpper in ljus. När jag fotograferar handhållet försöker jag undvika att fotografera med en längre slutartid än 1/200 för att fortfarande få skarpa bilder. Har jag en längre slutartid vill jag gärna ställa kameran på ett stativ eller plan yta, för jag tror det är få personer som kan stå helt stilla i tre sekunder.
 
Slutartiden måste regleras efter vilket ljus man fotograferar i. Fotograferar man utomhus en solig dag kan till och med en så kort slutartid som 1/2500 vara för lång. Solen är så stark att det helt enkelt hinner släppas in för mycket ljus på den där 1/2500-delssekunden och bilden blir helt vit. Tvärtom kan det vara om man fotograferar en kväll inomhus. Även om man har en slutartid som är så lång som 3 sekunder kan den vara för kort och bilden blir ändå bara helt svart. Det enda sättet att veta vilken slutartid man ska ha är att testa sig fram!
 
 
Vänster: Lång slutartid, rörelsen som "smetas ut" på bilden Höger: Kort slutartid, rörelsen fångas i ögonblicket
 
Vad är ISO?
ISO avgör hur känslig kamerans sensor ska vara för ljus. Ju lägre ISO-tal man har, desto mindre ljuskänslig blir sensorn och i praktiken innebär det även att bilden blir mörkare. Har man ett högre ISO-tal blir sensorn ljuskänsligare och i praktiken leder det till ljusare bilder.
 
I kameran betecknas ISO oftast väldigt logiskt genom att det står ISO och en siffra efteråt som då är det angivna ISO-talet. Om man ska följa det jag skrev ovan kan man ju tänka sig att man vill ha så högt ISO som möjligt för ljusare bilder, men det är där kruxet ligger - man vill ha så lågt som möjligt.
 
Ett högre ISO-tal ljusar inte bara upp bilden, den gör även bilden brusigare. Jag brukar förespråka för att ISO ska ligga någonstans mellan ISO 100 och ISO 250 för att få så minimalt med brus som möjligt, men det finns många situationer då detta inte är möjligt. Ska man till exempel fotografera handhållet, inomhus en kväll och föreviga hur mysigt man har det när den enda ljuskällan är stearinljus kan jag garantera att man omöjligen kan fotografera med ISO 100. Man ska därför inte vara rädd för att skruva upp det där ISO-talet en bra bit, för någonstans får man ju ändå tänka att antingen tar man en brusig bild där man ser motivet tydligt, eller så tar man en obrusig bild som bara är svart.
 
Alla kameror hanterar ISO olika bra och olika dåligt. Vissa kameror ger superbrusiga bilder redan vid ISO 800, medan andra kan klara av ISO 1600 utan några större problem. Detta kan vara någonting som är värt att tänka på i val av nytt kamerahus.
 
 
Vänster: Bra ljusförhållande = låg ISO Höger: Sämre ljusförhållande = hög ISO (man ser tydligt bruset uppe vid huvudet)
 
Hur hänger dessa tre ihop?
När det kommer till manuell fotografering måste man hela tiden komma ihåg att de olika inställningarna påverkar varandra. Ändrar man i den ena kommer man garanterat behöva ändra i någon av de andra också. Det enda sättet att egentligen förstå sig på detta är att testa sig fram. Tycker man det är klurigt har Canon en superbra simulator då man kan testa dessa tre olika inställningar för att se hur de påverkar varandra, och de kommer även med feedback på hur man kan göra det annorlunda.
 
Klicka här för att komma till simulatorn!
(Bländare = aperture, slutare = shutter speed & ISO = ISO)
 
 
 Vänster: Tv = slutarprioritet (S på Nikon) Höger: Av = bländarprioritet (A på Nikon)
 
Bländarprioritet/Slutarprioritet
Om steget till att fota manuellt känns alldeles för stort kan man öva genom att fotografera med bländar- eller slutarprioritet. Detta brukar kallas för de halvmanuella lägena. Det innebär helt enkelt att om man till exempel väljer att fotografera med bländarprioritet (Av/A) kontrollerar man själv bländaren, medan kameran räknar ut vilken slutartid som behövs. Fotograferar man med slutarprioritet (Tv/S) väljer man själv slutartiden medan kameran räknar ut bländarstorleken.
 
Jag var själv ett stort fan av de halvmanuella lägena i övergångsfasen mellan det automatiska läget och det manuella läget. Då bestämmer man till största del själv slutresultatet på bilden, men får lite hjälp av kameran på vägen att få till korrekta inställningar.
 
Våga göra fel
Jag lovar, varje gång jag varit och fotograferat något så finns det alltid ett par bilder som antingen är helt vita eller helt svarta då jag testat olika inställningar på kameran. Blir det fel är det bara att testa sig fram. Behöver jag en större bländare? Behöver jag korta ner slutartiden? Behöver jag höja ISO? Till en början kan det kännas frustrerande när man inte får sina bilder som man vill ha dem (been there, done that!), men jag lovar man lär sig! När man har kontroll över bländare, slutare och ISO, samt vet vilka knappar på kameran som reglerar dessa, kommer man dumförklara sig själv för att man någonsin fotograferat på det automatiska läget.
 
Fotografera man automatik bestämmer kameran hur bilden blir. Fotograferar man manuellt är det bara du som avgör slutresultatet.
 
 
Jag in action, fotograferat av Beatrice Jakobsson
 

Glögg & pepparkakor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Så obeskrivligt underbart med helg.
Förra veckan var jag dunderförkyld vilket efter flygresan hem från Boden ledde till en sprängande värk i bihålorna som hållit i sig hela denna vecka också. Kraftig värk i huvudet + vikariat på förskola fyra dagar i rad med hög ljudnivå = helt slut både fysiskt och psykiskt. När jag kom hem från jobbet igår hann jag bara äta middag och dricka årets första glögg med pepparkakor innan jag slocknade i sängen - innan klockan nio på kvällen, haha!

Mockingjay Part 2

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igårkväll återupplevde jag lite av den där hypade känslan jag hade år 2012 inför premiären av The Hunger Games.
Jag upptäckte boken av en ren slump sommaren 2009 och var fängslad från första sidan. Detta var långt innan Hungerspelen blev någorlunda känt och jag minns hur jag övertalade alla mina vänner om att läsa denna fascinerande historia. När boken sedan filmatiserades var ingen lyckligare än jag - tills jag satt där på premiären och eftertexterna rullade. Filmen The Hunger Games var och är något av det sämsta jag sett.
 
Följande två filmer var däremot betydligt bättre gjorda, även om historien i sig inte höll samma höga standard som första boken. Var hypad över sista filmen och förberedd på gråtfest, men gick därifrån och kände mest "Meh". Helt okej film med mycket action, inget mer än det då de misslyckades totalt med de mest känslosamma scenerna. Dock var ju min framtida fru Jennifer Lawrence lika fantastisk som vanligt.
 
 
Så snygga och exalterade innan filmen började!

En cykeltur senare

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För någon vecka sedan la Elin Kero upp det här inlägget och jag blev genast nyfiken på var det där magiska berget låg.
Jag har aldrig sett det förut, trots att jag bott i Tyresö så gott som hela mitt liv. Därför hoppade jag upp på cykeln och trampade runt varenda sjö jag kunde hitta. Har nu i efterhand fått reda på att jag var på helt fel sida av kommunen och sökte, men hittade istället ett eget berg att hänga på i det något orangegråa höstvädret!
 

Min födelsedag

Fantastiskt brusiga och suddiga bilder, men det får vi leva med!
 
Jag fick en så himla fin födelsedag igår.
Har haft en brutal ångest över att fylla 20 och har därför totalvägrat alla försök till ett större firande. Blev istället "kidnappad" av familjen och medtagen på en överraskningsmiddag vilket blev helt perfekt! Om någon missat det älskar jag ribs (nästan lite ohälsosamt mycket!) så därför tog de med mig till Texas Longhorns första restaurang för att jag skulle få äta några av de absolut bästa ribs jag någonsin ätit. Det är ju verkligen SÅ gott! På vägen hem köpte vi även med oss en tårta, för även om jag inte riktigt ville fylla år kan man inte ha en födelsedag utan tårta ;)
 
Vill passa på att tacka för alla fina gratulationer och uppvaktning jag fått, är verkligen så tacksam för alla fina människor i min omgivning ♥

20 år

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Den 14 november klockan 19:32 kom jag till världen och det är idag 20 år sedan. 
Från och med nu är jag Amanda Jona, 20 år gammal.

En intensiv vecka

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Samma kväll som jag kom hem från Hillared reste jag vidare mot Boden för att begrava min morfar.
Hur fint var det inte att årets första snö föll över Boden samma dag som begravningen? Verkligen magiskt. Efter en kort och känslosam visit i uppe i norr kom jag igår hem till Stockholm igen för att fira min födelsedag imorgon. Vilken intensiv vecka detta blev, den började med en 50-årsfest, följdes upp med begravningen och avslutas med att jag fyller 20 - och allt detta i tre olika och spritt skilda städer.

Rosa himmel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

En dag på resande fot

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I fredags åkte jag och pojkvännen ner till hans mamma i Hillared för att gå på 50-årsfest.
Efter ett par härliga dagar där åkte vi idag hem till Stockholm igen efter ett tågbyte i Herrljunga där bilderna ovan fotograferades. Vi testade förresten det nya tågbolaget MTR Express på vägen ner och jag måste ge det två tummar upp! Betydligt billigare än SJ och så har de även fräschare tåg så kommer absolut åka så mycket som möjligt med dem i fortsättningen!
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
 

Pumpasoppa & pumpabröd

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tänkte att jag skulle ta vara på hela vår halloweenpumpa genom att göra ett pumpabröd och en pumpasoppa på innehållet.
Var faktiskt lite orolig över hur det skulle smaka då jag inte har något minne av att jag ätit pumpa tidigare, men har nu konstaterat att det är ganska smaklöst. Brödet smakade i alla fall hembakat bröd = alltid supergott och med lite starka kryddor i soppan blev även den god. Har på riktigt börjat tycka det är roligt att laga mat och experimentera med recept, hur gick detta till egentligen??

Dagisfröken Amanda

Ja, jag hamnar på bild så sällan att jag behövde ta en telefonbild från i somras för att ha en passande bild till detta inlägg...
 
Igår kom jag hem med målarfärg på händerna och byxorna fulla med sand eftersom att jag gått och blivit dagisfröken.
Fråga inte hur detta gick till för det vet jag ärligt inte ens själv, men jag är numera vikarie på ett par förskolor här i min kommun. Ganska härligt ändå att få springa omkring och leka kull med fyraåringar på dagarna, även om jag beundrar de som jobbar med detta på heltid för deras grymma tålamod! Om mitt yrkesliv känns något förvirrande är det helt förståeligt då jag knappt hänger med själv, men dessa tre yrken är vad jag sysslar med nu för tiden: 
 
✓ Förskolevikarie
✓ Frilansande fotograf
✓ Tentavakt på Stockholms Universitet

Interiörbilder

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Jag brukar av flera olika anledningar inte lägga upp några bilder från de fotojobb jag gör här på bloggen.
Jag har ju jobbat som mäklarfotograf i över ett år nu men då jag ibland får frågan om "jag en dag skulle vilja arbeta som fotograf" kände jag att det kanske var dags att lägga upp lite jobbilder ändå för att förtydliga ;) Den senaste tiden har det blivit mer personalporträtt än mäklarfotograferingar, men nu har jag fått ett spännande mäklarprojekt att få jobba med en längre tid vilket är superroligt! 
 

Allhelgonahelgen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har verkligen haft en så himla fin helg.
Har både hunnit med ett födelsedagsfirande, en fika med pojkvännens bror med sambo samt en restaurangmiddag med goda vänner där kvällen avslutades inlindad i en filt, tittandes på film tillsammans. Så mysig helg som avslutades igår med att åka iväg till kyrkogården och tända ett ljus för dem vi förlorat. Kärlek, glädje och värme tycker jag får sammanfatta detta års allhelgonahelg.

November 2014

 
Som vanligt flyger tiden bara iväg och det är dags för en ny tillbakablick.
November 2014 började hemma och hos pojkvännen och fortsatte sedan med lite Halloweenfirande i efterhand, bakning på kladdkakans dag, stålullsfotografering, skrapande av trisslotter som inte gjorde mig till miljonär, en femtiotalsfotografering samt en massa julbak inför första advent. I november förra året fyllde jag även 19 år, och "kom ut" på bloggen som mäklarfotograf.