Ingen Mums Måns men en massa chips

Som den Eurovisionnörd jag är hade jag taggat i en vecka på att få hylla Måns på sin första spelning efter vinsten på Grönan igår.
Jag jobbar ju på Vilda Musen och Fritt Fall som ligger precis bredvid scenen så har första parkett till alla konserter och var hur nöjd som helst - tills min Servicechef ringde en halvtimme innan konserten började och sa att hon behövde mig vid Insane. I vanliga fall älskar jag att få flyttas runt och hjälpa till på andra attraktioner men Insane ligger på andra sidan parken så det slutade med att jag varken såg eller hörde så mycket av konserten. Min Servicechef är dock världens gulligaste så hon såg till att jag fick min rast under konserten, men självklart körde inte Måns vinnarlåten någon gång under de tjugo minuterna jag hade rast. Haha, var verkligen så löjligt bitter.
 
 
Sämsta mobilbilderna någonsin jag vet, men lev med det.
 
När jag tillslut lämnade Gröna Lund klockan halv tolv på natten tillsammans med två tjejer jag jobbar med kom en gäst fram till oss.
"Jag orkar inte bära på den här, du får den" sa han och räckte över en sån där stor chipsvinst till mig. Haha, vem gör ens så? Mitt humör blev i alla fall genast mycket bättre och efter att ha delat upp innehållet med mina kollegor kunde jag gå hem med tre stycken stora chips- och ostbågepåsar. Var verkligen så där oproportionerligt nöjd och positiv efter det - trots att jag missade Måns sjunga Heroes.
 

Delar från det senaste av mitt liv som aldrig hamnade på bloggen

 
Min korta karriär som reklamutdelare
När fotojobben började avta för några månader sedan fick jag allt mer fritid och blev alltmer rastlös - då snubblade jag över en reklamlapp om att bli reklamutdelare. Perfekt tänkte jag, få betalt för att ta en promenad någon timme i veckan och lägga lite papperslappar i brevlådor. Dock vägde dessa "papperslappar" totalt 50 kilo, det tog tre timmar att gå omkring med allting, jag fick blåsor på händerna och skrapsår på benen efter den tunga vagnen och fick endast ut 56 kronor efter skatt. Jag sa upp mig efter endast en reklamutdelning.
 
Besök från pojkvännen
Under Kristihimmelsfärd var det dags för det traditionella träningslägret ute på Bosön som jag varit på fem år i rad, men i år missade jag det på grund av jobb. Pojkvännen var dock uppe i Stockholm på det lägret så han passade på att sova hos mig en natt, jag passade på att sova hos honom ute på Bosön en natt och sedan kom även alla deltagare från lägret till Gröna Lund en kväll så jag passade på att åka karuseller med dem på min rast.
 
 
 
Hårmodell för maskörskolan
Mitt hår har länge varit en sorglig syn då det inte sett en sax på ett år så när Maskörskolan i Stockholm gick ut med att de sökte hår att klippa helt gratis var jag snabb med att anmäla mig. Tjejen som klippte mig hade aldrig klippt någon förut, men tycker hon gjorde ett superbra jobb ändå! Håret blev fräscht, hon fick öva och det kostade mig inte en krona, win-win liksom.
 
Besök från Tyskland
För någon vecka sedan fick jag leka turistguide inne i stan då min familj hade besök av en tjej från Tyskland (som är utbytesstudent och har bott hos mina släktningar i Boden det senaste halvåret). Vi var även inne i en del turistbutiker och äntligen fick jag förklarat för mig varför typ hela Tyskland har en sådan fascination för Sveriges kungafamilj samt för älgar. Dock förstår jag det fortfarande inte.

En välbehövd dag

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Om vi bortser från dagen jag sjukanmälde på grund av utmattning har jag idag haft min första jobbfria dag på två veckor.
Har försökt passa på att njuta av dagen till max med en rejäl sovmorgon, lite hemmaspa och ett par timmar ute i solen. Läste även att det var muffinsdagen idag så behövde ju självklart ta tillfället i akt och baka lite blåbärsmuffins. Så härlig och välbehövlig dag känner jag, nu ska jag nog klara av mitt höga arbetstempo i två veckor till innan jag går på semester!

Bland körsbärsträden

 
 
 
 
 
Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Fototips: 5 knep för att få det vita vitt i ett fotografi

Fotografera vita saker
Kanske är det uppenbart, men tar med det ändå. Vill du få ljusa och vita bilder är valet av motiv och bakgrund superviktigt, det går liksom inte att skapa någonting vitt från tomma intet, det måste vara där från början.
 
 
Vita bakgrunder i form av täcke, golv och ett bord
 
Använd ljuskällor med samma temperatur
Naturligt dagsljus utomhus är lite blåare i tonen medan en glödlampa inomhus ger en gul ton. Detta är något våra ögon kan hantera och jämna ut, men dagens kameror klarar inte av det utan ser två nyanser av vitt med olika temperaturer. Använd därför ljuskällor med samma temperatur så underlättar du kamerans jobb med att sätta vitbalansen för att få ett vitt slutresultat.
 
Fotografera i RAW
Även om man tycker man satt vitbalansen rätt vid fotograferingstillfället kan bilderna ändå vara gula, blå, lila eller gröna när man för över dem till datorn. Har du fotograferat i RAW är detta ingenting du behöver oroa dig för utan kan helt enkelt öppna bilden i ett RAW-program och dra i reglagen för att ställa vitbalansen rätt igen utan att förstöra bildens kvalité.
 
 
VÄNSTER: endast dagsljus = det vita blir vitt HÖGER: mörkt (och blått) morgonljus + gula lampor = det vita blir inte vitt
 
Använd en längre slutartid
Eller större bländare, högre ISO eller lägg på en positiv exponeringskompensation - i princip allt som gör att fotografiet blir ljusare. Helt vitt, alltså färgkoden #FFFFFF, är det absolut ljusaste som går att få och med en underexponerad bild är det nästan omöjligt att få någonting att se vitt ut utan de vita partierna blir istället en mörkare nyans av grått.
 
Använd Sponge Tool
When everything else fails, turn to Photoshop. Haha ärligt talat hatar jag att behöva sitta och rätta till saker i Photoshop som man lika gärna hade kunnat fixa vid fotograferingstillfället, men Sponge Tool är för fantastiskt för att inte räknas med. Man målar helt enkelt på de delar av bilden där vitbalansen inte riktigt stämmer och gör att det blir vitt (eller ja, svartvitt)
 
 
VÄNSTER: En bild jag medvetet valde att använda två ljuskällor i HÖGER: Hur den kunnat se ut med Sponge Tool

Tillbaka på IT-gymnasiet

Fotograf: Tilia Lind, via Student Council Sundbyberg
 
Tidigare i veckan besökte jag mitt gymnasium för första gången sedan jag tog studenten förra året.
Så roligt ändå då tiden verkligen stått stilla, flera av mina fotografier hänger liksom fortfarande kvar på väggarna! Jag var ju vice ordförande för elevrådet när jag gick på gymnasiet så tillsammans med ITG-alumnisarna Oskar och Eda kom vi tillbaka för att hjälpa till på elevrådets årsmöte. Mycket fika, många bra beslut, mycket ballonger och många bilder på mig med öppen mun = så kan vi sammanfatta mötet.

Träväggar och magiskt ljus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Alltså mitt glädjetjut när jag hittade det här trärummet med ett så vackert naturligt ljus, älskar det!
Idag har jag nämligen fotat en bondgård som ligger i Långtbortistan - i alla fall för mig som inte har körkort. Eftersom att bussförbindelserna dit sög (typ bara två bussar om dagen, kan man ens räkna det som Stockholm då?!) gjorde jag det till en heldag och hade med mig matsäck, gick omkring och njöt i solen bland kycklingar och kattungar och utforskade alla möjliga skrymslen och vrår, bland annat det fantastiska rummet på bilderna ovan. Alltså åh vilken härlig dag, precis vad jag behövde.

Och så var det ju det där med att ta det lugnt

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Började dagen med en rejäl sovmorgon och lite frukost på sängen med säsongsavslutningen av Vampire Diaries.
Hade egentligen tänkt ta hela dagen ledigt för att vila men eftersom att jag tydligen redan glömt bort att jag behövde sjukanmäla mig i söndags på grund av utmattning har jag ändå lyckats spontanboka två fotograferingsjobb, två möten samt en vernissage idag. Jag är bra eller något sånt... Dock har jag gott om tid för vila och mat mellan allt detta så det ska nog gå bra ändå!

När kroppen säger ifrån

När jag klev upp ur sängen imorse kunde jag knappt röra mig utan stod bara och skakade medan rummet snurrade.
Vet inte ens hur jag ska fortsätta efter den inledningen utan kan väl bara citera mig själv "Jag är dum i huvudet och har inte lyssnat på min kropp" för det är precis det jag gjort den senaste tiden. Noll energi och en kropp som säger ifrån med värkar av utmattning är vad man får om man sover för lite, jobbar för mycket, äter för dåligt samt har en kalender som är full av dubbel- och trippelbokningar.
 
Härmed lovar jag att lyssna på vad kroppen klarar av och inte bara på vad hjärnan vill för jag tänker aldrig må såhär dåligt igen.
 
 
Och bara för att jag ogillar bildlösa inlägg kör vi på en bild med dagens utsikt, det vill säga mitt täcke

Ett halvår med mina ballonger

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Någon som minns födelsedagsbilderna jag fotograferade när jag fyllde nitton? Annars finns de att hitta här.
Fråga mig inte varför, men av någon anledning har jag sparat ballongerna från den fotograferingen och idag har det gått exakt ett halvår sedan min födelsedag. Haha, tänkte väl att jag skulle kunna få användning för ballongerna igen men det har jag inte fått så de har bara legat på mitt golv och varit i vägen i sex månader. Bra där Amanda! Måste ju bara påpeka att kvalitén på ballongerna är grym, ett halvår har gått och de flesta är nästan lika stora som när jag blåste upp dem!

På toppen av Fritt Fall under Gröna Lunds kick-off

GoPro Hero3+ Black Edition
 
I måndags hade vi Gröna Lundare kick-off och fick hela parken för oss själva.
Alltså så himla kul, inga köer till någon attraktion och vi fick äta hur mycket popcorn och sockervadd vi ville och det hela avslutades med lite femkamp följt av häng inne på Tyrol. Grym kväll! Tog med min GoPro för att damma av den men glömde helt bort den enda fram till slutet av kvällen så den fick endast följa med upp i Fritt Fall.
 
Gick förresten även i det nya spökhuset House of Nightmares. Trodde aldrig jag skulle våga mig in där efter att de som jobbar där kom ut iklädda sina dräkter under vårt första morgonmöte - och en av dem var en sjukt läskig clown som min clownfobi inte ens klarade av i dagsljus. Dock så var clownrummet inne i huset ganska litet så kunde snabbt ta mig igenom det och utforska resten av Doktor Morphios mardrömmar som kommit till liv. Älskar förresten storyn bakom hela huset, har du inte läst den finns den att hitta >>här<<

Det här med dubbla jobb

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har alltså gått från att ha för mycket fritid till att inte ha någon alls.
Haha alltså den vändningen, men så blir det när det blir fyra dagar i veckan på Gröna Lund och resterande tre går åt till att vara mäklarfotograf. Så om bloggningen inte blir så regelbunden framöver så beror det på att jag antagligen håller på att spänna fast byglar på Fritt Fall, fotografera lägenheter, köra fram vagnar på Vilda Musen eller så sitter jag här framför datorn och redigerar lägenhetsbilderna.

Den turkosa dörren är tillbaka

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite fler bilder från när jag fotograferade fantastiska Sanna i mars.
Måste brara utrycka min kärlek till den här dörren vid Riksdagshuset. Har fotograferat vid den tidigare och lär nog komma tillbaka flera gånger då den bara är så perfekt. Vacker färg och otroliga detaljer!
 
Se fler bilder från samma fotograferingstillfälle här, här och här.
 

Ett härligt väder och ett härligt sommarjobb

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Skulle bara sätta mig utomhus och äta min frukost men det slutade med att jag fastnade där hela förmiddagen. Haha, så skönt ju!
Vädret är ju bara för härligt idag! Resten av denna torsdag spenderas på Grönan med jobb mellan 15-22 och med tanke på det fantastiska vädret och att Grönans konsertsommar drar igång ikväll med Veronica Maggio lär det ju bli en hel del människor i parken så är riktigt taggad! Så mycket utropstecken nu känner jag, haha!
 

Smygpremiären av Pitch Perfect 2

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Gissa vad vi står och köar till här? SMYGPREMIÄREN AV PITCH PERFECT 2!
 
 
Bilder från Oskars iPhone 6 och min iPhone 5s
 
Jag fick av en slump reda på att Modette skulle hålla i en smygpremiär av filmen igår och spontananmälde mig till den.
Trodde aldrig jag skulle få en biljett men någon timme senare låg den på mejlen och jag i princip kastade mig över telefonen för att be ett par vänner att också skicka in en anmälan. Sagt och gjort hamnade vi några timmar senare i biosalongen och fick bli några av de första i världen att se filmen, haha måste skryta lite om det ;)
 
Jag älskar verkligen Pitch Perfect och det är nog den enda film jag faktiskt sett tre gånger precis efter varandra bara för att den var så fantastisk att jag inte ville att den skulle ta slut. Därför hade jag ju självklart skyhöga förväntningar på uppföljaren och på riktigt överträffade den mina förväntningar. Åh, vill bara gå och se den igen. Så aca-awesome film, precis min typ av humor!
 
Pitch Perfect 2 har premiär på bio den 13 maj och glöm inte bort att sitta kvar under eftertexterna!

Kamerautrustningstips: Hur jag rengör min kamerautrustning

Fick en massa olika frågor både på instagram och på bloggen angående rengöringen av min kamerautrustning.
Tänkte att det kanske var fler som kunde ha nytta av den informationen så därför kommer detta inlägg handla om hur jag brukar göra och vilka produkter jag använder för att få kamerautrustningen skinande ren. Jag köpte ett kamerarengöringskitt för sisådär 100 år sedan från typ MediaMarkt eller NetonNet eller något liknande och har ingen aning om hur bra dessa produkter är jämfört med andra men de var billiga och kameran blir ren utan att ta någon skada så jag nöjer mig med detta. Kittet innehåller följande:
 
1. En blåsbälg med borste
2. Lens tissues
3. Tops (de i förpackningen tog slut för länge sedan, men vanliga fungerar lika bra!)
4. Lens cleaning fluid
 
 
 
KAMERAHUSET
 
Utsidan
Använd blåsbälgen för att blåsa bort lös smuts och damm.
 
Reglage
Droppa lite lens cleaning fluid på en tops för att komma åt den ingrodda smutsen, till exempel vid blixtskon, runt knappar, omkring snurrhjulen och vid delarna där man kan sätta fast kameraremmen.
 
Skärm
Droppa lite lens cleaning fluid på en lens tissue och rengör skärmen för att få bort fettfläckar och fingeravtryck.
 
Ögonmussla + sökare
Droppa lite lens cleaning fluid på en tops, ta bort ögonmusslan och rengör både den och sökaren med topsen.
 
Insidan
Vad du än gör - RÖR INTE KAMERANS INSIDA! Har du smuts på sensorn är det bättre att lämna in kameran på rengöring än att försöka göra någonting själv då det kan skada kameran. En rengöring av kamerans insida är betydligt billigare än en reparation av den.
 
 
 
OBJEKTIV
 
Utsidan
Använd blåsbälgen för att blåsa bort lös smuts och damm.
 
Lins
Droppa lite lens cleaning fluid på en lens tissue och rengör linsen både fram och bak från fingeravtryck och ingrodd smuts.
 
Reglage
Droppa lite lens cleaning fluid på en tops för att komma åt den ingrodda smutsen, till exempel vid zoomen och inställningarna för autofokus/manuell fokus.
 
 
 
FILTER
Använd blåsbälgen för att blåsa bort lös smuts och damm. Droppa sedan lite lens cleaning fluid på en lens tissue och rengör filtret både fram och bak från fingeravtryck och ingrodd smuts.
 
 
 
ÖVRIGT
(Till exempel självutlösare eller motljusfilter)
 
Använd blåsbälgen för att blåsa bort lös smuts och damm. Vid behov, droppa sedan lite lens cleaning fluid på en lens tissue eller tops för att få bort önskad orenhet.

En helt omkastad vardag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har inte försvunnit från jordens yta, jag har bara haft ett liv som sett ut enligt följande: Jobba. Sova. Jobba. Sova. Jobba. Sova.
Haha men ärligt talat, för mig som jobbat max 2-3 timmar om dagen de senaste månaderna är det här med tolv timmars arbete, flera dagar i rad gaaaaanska ovant. Kul har jag i alla fall! Bilderna ovan fotograferades idag från färjan hem, dammade nämligen av kameran som legat orörd i flera dagar då jag räknat ut att jag skulle sluta vid solnedgången och kunde passa på att fotografera lite. Dock blev det universums typ tråkigaste solnedgång men vattnet var ju fortfarande lite fint!

Maj 2014

 
Första maj idag vilket betyder att det återigen är dags för en tillbakablick på hur mitt liv såg ut för ett år sedan.
I maj 2014 bestod min blogg mest av inlägg från min Mexikoresa samt av en massa förberedelser inför den kommande studenten med både studentfotograferingar och studentinbjudningar. Jag lämnade även in mitt sista skolarbete för hela gymnasietiden och jobbade som röstmottagare i EU-valet.