Efter förkylning och ögoninflammation är jag äntligen frisk

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM (bilden fotograferades den 7 juni)
 
Idag firar vi med ett självporträtt bland syrener att jag efter över en vecka som sjuk äntligen blivit frisk!
Har ju haft en kraftig förkylning sedan midsommar, men har även behövt uppsöka läkare då jag helt plötsligt inte kunde se på mitt högra öga för att det var så svullet och varigt. Mindre mysigt helt enkelt och blev därför diagnostiserad med en ögoninflammation som jag tagit ögondroppar för de senaste dagarna och nu ser ögat helt normalt ut igen och förkylningen har äntligen gett med sig! Woho!

Lite sugen på ett close up-filter

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
När jag för ett par veckor sedan stod och stekte hamburgare fick jag plötsligt en släng av inspiration.
Tog fram kameran och började fotografera löken till hamburgaren men konstaterade snabbt följande: Min kamerautrustning suger för närbildsfotografering. Jag skojar inte, har inte ett enda objektiv som jag kan gå närmare motivet än en 40-50 centimeter så bilden ovan är extremt beskuren i efterhand = kvalitén är kass.
 
Då jag endast saknar möjligheten till makrofotografering någon gång vartannat år är det ju ganska onödigt att lägga tusenlappar på ett makroobjektiv. Jag har därför funderat på "budgetvarianten" ett tag, det vill säga ett close up-filter för en billig peng som fungerar som ett förstoringsglas som man sätter fast på objektivet. Har dock kollat på lite exempelbilder tagna med close up-filter och tycker alla är så oskarpa, men det kanske bara är dåliga exempelbilder?
 
 
Någon som har erfarenhet av close up-filter och vet om de fungerar bra eller inte?

Jag pluggar Harry Potter på universitetet

Arkivbilder från mitt besök på The Making of Harry Potter i februari
 
Som rubriken lyder har jag börjat plugga igen för första gången sedan gymnasiet, denna gång med inriktningen Harry Potter.
Ja, det finns alltså en sådan universitetsutbildning. För några veckor sedan kom jag in på kursen "Harry Potter och hans världar" vilket är en sommarkurs på distans som man läser på Linnéuniversitetet. Tro inte att det är värsta flumkursen där man får prov i trollformler utan det handlar mer om alla litterära teman, till exempel kopplingarna till andra världskrigets nazism och slaveriets rasism. Åh vad jag älskar att få högskolepoäng och csn för att få nörda en massa i Harry Potters magiska värld ♥
 
Tänkte bara av ren nyfikenhet kolla om någon av er som brukar kika in här läser den här kursen samtidigt som mig eller har läst den tidigare?
 

När man lever på te

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Blev som sagt förkyld under mitt midsommarfirande och har fortfarande inte piggnat till ordentligt.
Då min hals typ stryper mig inifrån har jag levt på några liter te om dagen vilket inspirerade till "bildserien" ovan. Halsont + hosta är förövrigt den mest smärtsamma kombinationen någonsin så söker härmed lite omtanke och kärlek då mitt sjukdomsförlopp varat så länge att min omgivnings inställning gått från "Stackaren, ska jag hämta något till dig?" till "Sluta hosta, du stör". Jag har det svårt, jag vet ;)

Valpmys på altanen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
När jag var nere hos pojkvännen förra veckan hade hans mamma en sex veckor gammal valpkull hemma.
Alltså dör typ sötdöden, gissa vem som satt och lekte med dem typ varje vaken sekund! Fem stycken var de, två röda och tre svarta och allas tänder kliade så fruktansvärt så man fick akta både tår och kläder då de gärna passade på att bitas lite, haha!

Hur såg det ut när bilden blev till?

Se originalbilden i det här inlägget
 
Ljussättning
Naturligt ljus från fönstret framifrån, reflekterat ljus från reflexskärmen snett bakifrån samt reflekterat ljus från de ljusa väggarna i rummet och det vita täcket.
 
Kamerainställningar
Bländare: f/1.8
Slutare: 1/125
ISO: 100
 
Kameran utlöstes via fjärrutlösare.
 
Bearbetning
Jämnare färger, lite kontrast samt ändring av bildstorlek och ett lager skärpa för publicering på Internet.
 
Övrigt
Kameran stod på stativ dels för att jag själv var med i bilden och dels för att kunna fotografera med en längre slutartid utan att bilden blev suddig.
 
 
Se originalbilden i det här inlägget
 
Ljussättning
Naturligt ljus från fönstret från sidan samt reflekterat ljus från den silvriga brickan.
 
Kamerainställningar
Bländare: f/2.8
Slutare: 1/8
ISO: 100
 
Kameran utlöstes via fjärrutlösare.
 
Bearbetning
Ökad vignetting (mörkare i kanterna, ljusare i mitten) och bortklonade veck i "träet" samt ändring av bildstorlek och ett lager skärpa för publicering på Internet.
 
Övrigt
Kameran stod på stativ för att kunna fotografera med längre slutartid utan att få suddiga bilder. Då jag saknar ett gammalt och mörkt träbord använde jag istället en rulle klisterpapper med trämotiv som bakgrund.
 
 
Se originalbilden i det här inlägget
 
Ljussättning
Naturligt ljus från fönstret framifrån genom reflexskärmens vita "sida".
 
Kamerainställningar
Bländare: f/2.2
Slutare: 1/25
ISO: 100
 
Kameran utlöstes via fjärrutlösare.
 
Bearbetning
Svartvit redigering samt ändring av bildstorlek och ett lager skärpa för publicering på Internet.
 
Övrigt
Kameran stod på stativ dels för att jag själv var med i bilden och dels för att kunna fotografera med en längre slutartid utan att bilden blev suddig.

Midsommarfirande med jordgubbstårta och regn

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ifall någon har missat det: Igår var det midsommar och det spöregnade hela dagen.
Planerna för gårdagen var egentligen att ta med oss picknick och sätta oss på ett midsommarfirande inte så långt hemifrån mig med ett par vänner. Dock är regn och kyla mindre nice så vi stannade på en väns altan iklädda filtar hela dagen och åt vår picknick och typ världens godaste jordgubbstårta. Dock är det inte midsommar utan lite kubb så vi tog en kubbmatch ute i regnet vilket min kropp inte uppskattar idag. MVH Förkyld tjej som lever på honungste och halstabletter.

Från en solig student

 
Eftersom att denna dag mest gått åt till att packa upp och tvätta tänkte jag visa lite bilder från pojkvännens student istället.
Han har varit så opepp på att ta studenten (argumentet: "Jag ska ändå plugga vidare så varför ska jag fira nu?") så jag var nog ärligt talat mer taggad på att han skulle ta studenten än vad han själv var, haha. Det blev i alla fall en så himla fin dag med en massa härliga människor och strålande sol, dock blåste det rejält den dagen så egentligen var det för kallt för klänning men körde på det ändå!
 
Började med att skriva en förklaring till varje bild men tyckte det blev så tråkigt så vi kör på en bildbomb istället, muppen med den tråkiga studentmössan utan text är min mupp.
 
 
 
 

Här var det tyst, men jag lever!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ojdå, jag hade visst en blogg! Det blev ett litet oplanerat uppehåll från den medan jag myst hemma hos pojkvännen.
Började min semester med att ta tåget ner till honom och idag åkte vi båda upp till Stockholm. Förutom att fira honom på hans student har jag gått på promenader med hundarna, tagit långa sovmorgnar, ätit en massa glass och grillat och bara njutit av det härliga vädret. Så bäst!

Ett år sedan jag tog studenten

Arkivbilder från min student
 
Idag har det alltså gått 365 dagar sedan jag lämnade IT-gymansiet med studenthatten på huvudet. Ofattbart.
Dagen började med en traditionell champagnefrukost med klassen där vi åt jordgubbar och skrev i varandras mössor innan vi gemensamt promenerade till skolan för själva avslutningen. Elever uppträde, lärare höll tal och jag fick ett stipendium för att ha haft bäst betyg i hela årskursen. Efter det var det det magiska utspringet där jag sprang hand i hand med världens bästa Oskar först av alla. Åh vad det var underbart. Jakten på bebisskylten började och en massa fantastiska människor överraskade mig med sin närvaro. Hem igen för mottagning med en massa mat, fika och otroliga presenter.
 
Skulle inte vilja ta studenten igen, men shit vad gärna jag vill återuppleva den dagen om och om igen. Så magisk.

"Jag är fri!"

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det var vad jag utbrast i omklädningsrummet klockan 23:04 efter att ha stämplat ut från mitt sista tolvtimmarspass på länge.
Jag har nämligen semester nu. Verkligen så underbart efter att ha försökt att få jobbet på Grönan att gå ihop med mina fotograferingsjobb vilket gjort att det känns som att jag jobbat 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Nu har jag tagit semester från båda jobben fram till den 21 juli och har under den tiden bland annat planerat in en vecka på finaste Gotland, men först ska jag ta tåget ner till pojkvännen och se när han äntligen tar studenten 
 

En dag på slottet

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Under gårdagen tog jag och en fin vän en utflykt till Tyresö slott för en paus i två stressade vardagar.
Efter en promenad i slottsparken och en sväng förbi Handelsträdgården satte vi oss ner på ett fik inne i slottet. "Ta själv och betala en trappa upp" stod det på en lapp vilket resulterade i att vi öste på med vaniljsåsen och slutade inte förrän det började rinna över tallrikskanterna, haha så gott ju! Äppelpajen var förresten gudomligt god den också.

Fångad

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Fråga inte vad som pågick i mitt huvud när jag fotograferade de här bilderna, för det vet jag inte själv.
Slogs bara av tanken på att den vita "sidan" på min reflexskärm är lite genomskinlig och att man skulle kunna fotografera genom den vilket resulterade i detta. Vet inte riktigt om jag gillar bilderna eller inte, men det är ju alltid kul att experimentera och testa på nya saker när det kommer till fotografering! 

Juni 2014

 
Idag är det första juni vilket innebär att det är dags för en tillbakablick igen. Tiden går verkligen så fort.
I juni förra året TOG JAG STUDENTEN! Då det lär bli en ordentlig tillbakablick om studenten senare går vi vidare till att jag fotade studentporträtt, åt brunch på ett slott, tog en sväng till Gotland och fotade ruiner, var funktionär på Color Me Rad, firade midsommar med vännerna och var på två stycken varpaläger. Jag visade även upp en nyhet i kameraväskan: Min GoPro.