Snö i (ett extremt slitet!) hår

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har egentligen ingenting vettigt att skriva i det här inlägget.
Eller jo, jag kan skriva att jag gillar min mysiga tröja jag fick i julklapp, att mitt hår är i ett behov av en rejäl klippning och att jag nu ska gå och göra en efterätt då vi får gäster ikväll. Okej, så vettigt blev det inte, men nu vet du det!

Hur det kan se ut bakom kulisserna

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM & Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I onsdags hängde jag med härliga människor i Fotoskolan STHLMs fotostudio.
Emma Grann går ju där och håller på med ett fotograferingsprojekt där jag har fått äran att vara med på ett hörn genom att fotografera lite behind the scenes. Medan Emma skapade magi med David och kameran smög jag omkring och bråkade med höga ISO-tal för att föreviga processen. Det blev verkligen en så härlig kväll med mycket skratt och vad jag tror många bra bilder så håller bara tummarna på att jag kommer kunna vara med på så många av Emmas fotograferingar som möjligt nu framöver!
 
 
Jag, David, Emma & Mia (+ Stina som tagit den här bilden)  
 
 

Pannkaksfrukost

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Dagen och gårdagen är verkligen varandras kontraster.
Igår vara bara en sådär allmänt stressig med ändå riktigt rolig dag med lite mer jobb än vad som egentligen var inplanerat och en sväng förbi Fotoskolan STHLM där jag fotograferade lite behind the scenes under Emma Granns fotografering. Idag blev istället allt jobb uppskjutet till en annan dag så fick en ledig dag från ingenstans som jag startade på bästa sätt: pannkakor till frukost.
 
Såg förresten att det var flera som frågat hur jag gjort GIF:en i det här inlägget så tänkte att det passar ju alldeles ypperligt att använda min lediga tid idag till att fixa ihop ett tipsinlägg på hur jag gjorde. Nu har jag skrivit att jag ska göra det och då måste jag ju göra det  ;)
 
 

När man blir kär i ett trapphus

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM

En dag i pulkabacken

GoPro Hero3+ Black Edition
 
Igår tog jag och två vänner vara på snön genom att ta en sväng förbi pulkabacken där vi höjde medelåldern rejält.
Kan meddela att jag blivit gammal i och med att det här med att äga pulkor och täckbyxor inte längre är en självklarhet, men efter lite tricksande lyckades vi låna ihop allt vi behövde + att vi fick med oss varm choklad och lite bullar. Verkligen en så mysig dag!
 
Jag har fått ett armband och en skärm till min GoPro i julklapp som jag passade på att inviga under pulkaåkningen, men tror jag behöver lite mer träning för att få ihop några vettiga filmsekvenser av det hela. Fotografera med den är i alla fall superkul!
 

Rödluvan, före och efter redigering

Klicka här för att komma till originalinlägget
 
Vad jag har gjort:
 
● Färgat ponchon röd
● Gjort bakgrunden mörkare och dragit den åt det blå hållet
● Klonat bort fjärrutlösaren i min hand
● Dragit ner mättnaden
● Lagt på ljus kring lyktan (tydligen så lyste inte mitt stearinljus upp bilden särskilt mycket  ;))
● Tagit bort rodnad och skuggor i ansiktet + hals
● Lagt på ett lager skärpa
 

Testat den omtalade semmelwrappen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har jag och Oskar tagit oss in till Tössebageriet på Östermalm för att testa deras semmelwraps.
Jag gillar ju inte ens semlor (bara en torr brödbit med grädde på) men efter allt hypande på sociala medier ville jag också testa, haha, vadå lättpåverkad? Vi var i alla fall långt från ensamma på det lilla bageriet, men de som jobbade där var ju bara för söta. Dörren stod nämligen öppen hela tiden eftersom att kön ringlade sig långt utanför och därför gick de och delade ut filtar för att vi inte skulle frysa.
 
Vad tyckte jag om semmelwrappen då? Trots att det var lite väl mycket grädde för min smak var den så himla mycket godare än vanliga semlor + mycket lättare att äta. Inga mer torra brödklumpar som är omöjliga att äta utan att få grädde i halva ansiktet för mig!

Månadens tema: Porträtt utomhus

Jag har tillsammans med ett gäng andra fotointresserade bloggerskor gått ihop och skapat en grupp, ett fotogäng, som varje månad har ett tema som vi ska tolka och fotografera en bild till.
 
 
  Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Månadens tema var att fotografera ett porträtt utomhus vilket borde vara ganska lätt. Det var det inte.
Vädret och naturen utomhus har varit allt annat än inspirerande den senaste tiden så istället valde jag att öppna upp mitt bildarkiv och hittade bilden ovan. Den är från en självporträttsfotografering i augusti som blev bortglömd i och med att jag inte gillade färgerna i bilderna (håret såg lila ut och skuggorna i ansiktet blev gröna) men är man i desperat behov av en bild så kan man ju alltid lägga på en svartvit redigering och så löser sig det mesta! 
 
Kolla gärna in de andra i fotogängets bloggar för att se deras tolkning på månadens tema:
Julia Ra, Julia Rö, Linnéa och Alma

Blåsigt

Självporträtt som fotograferades samtidigt som dessa bilder.

Måndag morgon

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Var tog den här helgen vägen egentligen?
Jag tränade lite, tog en sväng på Ikea, läste lite Harry Potter och helt plötsligt var det måndag igen. Mycket märkligt. Jag har i alla fall bara en fotografering idag vid 13:00 så dagens långa sovmorgon spenderas med ett antal koppar te och inspirationsökande på Pinterest.
 

Krossad ruta

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Kamerautrustningstips: Gör ett eget regnskydd till kameran

Från min instagram, @amandajona

Bara för att det regnar eller snöar ute ska man inte behöva utesluta utomhusfotografering.
Man kan få många läckra bilder vid dåligt väder men då måste man se till att skydda kameran ordentligt. Antingen kan man köpa sig ett speciellt utformat regnskydd till kameran - eller så kan man göra ett eget av en plastpåse. Tänkte i det här inlägget visa hur jag brukar göra när jag plastar in min kamera.
 
 
 
MATERIAL
1. En kamera
2. Ett objektiv med motljusskydd
3. En treliterspåse
4. Tejp
5. En sax
 
 
 
Steg 1
Lägg kameran i påsen med objektivet mot påsens botten och kamerahuset mot påsens öppning. Klipp hål i ena kanten av påsen som är tillräckligt stort för att objektivet (+ motljusskyddet) ska kunna ta sig igenom.
 
Steg 2
Peta igenom objektivet genom hålet och tejpa fast plasten noggrant kring motljusskyddet.
 
 
 
Steg 3
Ta av ögonmusslan och klipp ett lagom stort hål för sökaren.
 
Steg 4
Sätt fast ögonmusslan igen över plasten och tejpa noggrant omkring den.
 
Steg 5
Vik in påsens öppning under kameran och tejpa ordentligt.
 
 
 
KLART!
 
BRA GREJER ATT TÄNKA PÅ
1. Var nogrann med tejpningen så att det inte finns några små hål som vatten och fukt kan ta sig in i.
2. Har du ett objektiv med zoom: Gör detta när objektivet är som längst.
3. Se till att ha ett tomt minneskort och fulladdat batteri i kameran INNAN du gör detta.
4. Välj gärna en vanlig plastpåse då de är mer genomskinliga vilket gör det lättare att se och ändra inställningar, men ovan använde jag en fryspåse och det fungerar minst lika bra om man har koll på var knapparna sitter!

Längtar efter härliga kvällar med motljus

Fotograf: Emma Grann
 
Har suttit och fört över bilder till min hårddisk och hittade då dessa Emma tog på mig i september som jag inte visat tidigare.
Även om jag älskar att sitta under en filt med en tekopp och en bra bok i handen som hör den här årstiden till hade jag inte tackat nej till en sol som är uppe lite längre än till klockan tre på eftermiddagen och lite färg i naturen som på bilderna ovan. Jag är aldrig nöjd, jag vet.

Livet utan en fotostudio

 iPhone 5s

Såhär såg det ut när jag fotograferade de svartvita självporträtten som jag la upp igår (klicka här för att se dem)
Själv älskar jag nämligen att se när andra lägger upp sånt här då det för mig är inspirerande att se hur man skulle kunna lösa bristen på en riktig fotostudio på väldigt enkla och billiga sätt. Budget-tips for the win liksom!

Till den här fotograferingen ställde jag kameran (+ ena delen av min pocketwizard) på ett stativ riktat mot min garderob där jag använt den svarta sidan på min reflexskärm som bakgrund. Blixten (+ den andra delen av pocketwizarden) ställde jag på en stol och några böcker för att de skulle komma i rätt höjd och sedan drog jag ner rullgardinen och släkte taklampan. Efter det var det bara att börja fotografera!

 

Black & White

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM + Canon Speedlight 430EX II
 
Jag har bestämt mig för att bli lite bättre vän med min externa blixt.
Jag kan egentligen bara grunderna när det kommer till den: Hur man startar den, hur man får den att blixtra och hur man stänger av den. När det kommer till allt det andra är jag helt lost då jag föredrar att fotografera med naturligt ljus. Just därför har jag bestämt mig för att lära känna den bättre (sådär två år efter jag köpt den) och bygde igår upp en "studio" i sovrummet och fotograferade lite självporträtt med den.

The Journey from Platform Nine and Three-Quarters

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 24mm f/2.8
 
Måste bara börja med: Alltså shit vad det snöar!
Var ute tidigare och skottade infarten men måste nog ut snart igen då det knappt syns att jag skottat idag. I min paus från skottningen passar jag i alla fall på att tända en brasa och läsa lite Harry Potter, har nämligen bestämt mig för att läsa ut alla böckerna innan slutet på februari för att ha de färskt i minnet *hinthint* så det börjar bli dags att sätta igång och läsa nu!

Vaniljmuffins och en blåsig promenad

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Vi hade lite vaniljkesella hemma så passade på att baka lite vaniljmuffins denna mulna söndag (receptet finns att hitta här)
Dessa muffins var väl det mest produktiva jag gjort under dagen om man bortser från en blåsig promenad med kameran. Solen började nämligen plötsligt lysa och snön föll sådär långsamt och vackert med stora snöflingor så jag skyndade mig att plasta in kameran för att ge mig ut. Lagom till att jag klev utanför dörren försvann solen och snön började falla horisontellt på grund av den starka vinden så vi får väl se om det blev några vettiga bilder utav det hela! Haha, nu kommer jag ihåg varför jag inte tycker om vintern ;)
 
 

Beatrice Jakobsson del 3

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Se de andra bilderna från den här fotograferingen genom att klicka här och här.
 
 

Redigeringstips: Hur jag redigerade mitt hår rosa

Tänkte göra ett inlägg om hur jag "färgade" mitt hår rosa i de här bilderna då det var så otroligt enkelt.
Jag har färgat om mitt hår flera gånger i Photoshop och har då använt mig av olika färgövertoningar vilket är riktigt pilligt då det färgar allt i bilden. Hittade den här "nya" funktionen av en ren slump då jag råkade klicka på den, och OJ vad enkelt det var att arbeta med den! Tar inte mer är 30 skunder att få en helt ny stil på håret!
 
 
 
Funktionen heter Selective Color (Selektiv färgändring på svenska) och finns att hitta under den svartvita cirkeln under lagermenyn.
 
 
 
Då mitt hår är lite brunrött hamnar så gott som hela håret under färgen röd och genom att dra i de olika reglagen påverkas endast de röda färgerna i bilden. Är man till exempel blond så måste man byta till gult för att få samma resultat. 
 
Förtydligande av mina inställningar:
 
Cyan: -100
Magneta: +100
Yellow: -100
Black +100
 
 
 
Med hjälp av en lagermask målade jag helt enkelt bort de områden som inte skulle vara rosa, till exempel ansiktet och den övre delen av håret då jag endast kände för en dipdye den här gången. Det som är vitt i lagermasken behåller den informationen i det lagret, men målar man det svart lyser lagret under igenom.
 
 
 
Klart!

Tillbaka på jobbet

 iPhone 5s
 
Efter nästan en månad sedan senaste lägenhetsfotograferingen är jag äntligen igång igen!
Det var ju ganska dött där innan jul så jag har verkligen längtat efter att få ge mig ut och jobba! Alltså åh vad jag tycker om det jag gör, det är ju bara ett så roligt och utvecklande yrke.

Beatrice Jakobsson del 2

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Några av bilderna på finaste Beatrice vid Stadshuset den 16 december.
Nu har du föresten två anledningar till att kika in på hennes blogg, inte bara för att hon lägger upp så fantastiska fotografier utan även för att hon uppdaterat sin design med några av mina bilder! Så, gå in på hennes blogg genom att klicka >>här<<.

Middag och bowling på O'Learys

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM (andra bilden är fotad av mamma)
 
Denna söndag som egentligen är en tisdag spenderades med familjen på O'Learys i Tolv Stockholm.
Vi började med lite bowling som jag självklart vann (okej, jag var inte ens nära att vinna men vi kan låtsas att jag gjorde det) och sedan gick vi vidare till restaurangdelen och åt. Tog deras ribs då jag har brutala cravings efter ribs hela tiden, tror detta var tredje gången på mindre än två veckor jag åt det. Haha, så gott ju!

Beatrice Jakobsson

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag har verkligen längtat efter att få redigera bilderna från fotograferingen jag hade med Beatrice innan jul.
Ljuset var verkligen perfekt den dagen och Stadshusets färger och strukturer är ju typ definitionen av fotogeniska. Sedan får vi inte glömma bort att Beatrice inte bara är grym bakom kameran utan även framför den så resultatet kan ju inte bli annat än bra! Har många guldkorn från den här fotograferingen så det lär dyka upp en del här på bloggen framöver.

Invigt min chokladfontän

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ikväll har jag invigt den här fantastiskt söta chokladfontänen som jag fick i julklapp av pojkvännens föräldrar.
Det finns få grejer som är godare än frukt doppad i vit choklad så den här chokladfontänen lär bli flitigt använd. Hade lite svårt att få till konsistensen på chokladen bara, först var den för tjock och sen blev den för tunn, men nu vet jag exakt hur jag ska göra nästa gång för att få den perfekt! Tror denna kommer bli grym i sommar med färska jordgubbar. MUMS!
 

Tillslut fick jag komma hem

Vilken resa det blev hem från pojkvännen igår, ett tag trodde jag att jag inte skulle få komma hem!
Jag tänker inte tråka ut dig med en massa detaljer, så här är en lång historia kort:
 
Ett träd hade vält en kontaktledning så jag behövde ta en ersättningsbuss från Borås som tog dubbelt så lång tid som tåget skulle ta vilket innebar att jag skulle missa mitt anslutningståg. Pratade därför med en SJ-värd i Borås som sa att jag skulle hoppa på tåget som gick lite mer än en timme efter tåget jag egentligen skulle tagit.
 
Jag vet inte hur det är med dig, men när någon med en SJ-väst på sig säger något som handlar om min tågresa tror jag på det - det borde jag inte ha gjort. Vid tåget fick jag ett "Jag kan inte ta ansvar för vad andra lovat dig, om du inte har någon biljett för det här tåget får du inte kliva ombord". Helt ensam, långt hemifrån, utan en biljett och med endast ett muntligt uttalande på hur jag skulle göra var jag helt säker på att jag skulle behöva övernatta i Skövdes stationshus. Hur kul som helst, eller inte.
 
Tillslut, med hjälp av en annan resenär från Borås som fått samma direktiv som jag och en medmänsklig konduktör med en fin mustasch fick jag efter många om och men sätta mig på ett tåg till Stockholm. Alltså den lättnaden när konduktören sa åt oss att kliva på tåget, fick hindra mig själv från att inte kasta mig över honom för att ge honom en kram!
 
Kom alltså fram till Stockholm tillslut timmar senare än beräknat. Slutet gott, allting gott eller något sånt där. Trots att jag åker tåg en hel del så har jag aldrig ens varit med om en försening så fick väl ta del av allt omtalat SJ-strul under en och samma resa istället ;)
 
 
Och bara för att jag ogillar att publicera bildlösa inlägg kör vi på en halvkass bild från denna något kaosartade resa.

Hur man lägger in en "Scroll to Top"-knapp på bloggen

Tänkte dela med mig av ett superenkelt bloggdesigntips.
Tycker själv att det är smidigt att ha en "tillbaka till toppen"-knapp på bloggen så att om man scrollat långt ner i arkivet kan komma upp till toppen igen genom ett knapptryck istället för att behöva scrolla. Sjukt enkelt är det att göra också!
 
Börja med att gå in på scrolltotop.com och välj en knapp du tycker är snygg. Kopiera texten i rutan bredvid och klista in den precis ovanför </body> i kodmallen och publicera. Klart!


 Några av knapparna man kan välja på

Nyårsafton 2014-2015

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hoppas du fått en fin start på det nya året, det fick i alla fall jag!
Var med pojkvännen och hans familj hela nyårskvällen och vi åt en fantastiskt god trerättersmiddag och spelade sällskapsspel innan vi skålade in det nya året i ljuset från fyrverkerier. Det blev bara ett så fint avslut på 2014 och en riktigt bra början på 2015!

Januari 2014

 
 
Nytt år, men behåller "ny månad"-traditionen så här kommer en tillbakablick på vad jag gjorde för ett år sedan.
Januari 2014 började med en nyårskyss från pojkvännen och följdes av leveransen av min studentmössa och ett köp av ett par miniatyrkameror. Jag visade även upp min kameraväska som jag fick i födelsedagspresent och bakade en hel del till mitt gymnasiearbete som var en bakbok. En väldigt lugn start på förra året alltså!