Skärmflygning

Canon EOS 60D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS (fotade av pojkvännen)
 
När jag tog studenten förra året fick jag en skärmflygning i present av pojkvännen och hans familj.
Tyvärr så lyckades jag tre gånger i rad boka in den på dagar med dåligt väder och helt plötsligt var sommaren slut så fick vänta till den 9 augusti i år för att få åka ut och flyga, men det var så värt väntan!
 
 
GoPro Hero3+ Black Edition
 
Skärmflygningen är som ett omvänt fallskärmshopp, man börjar springandes på marken och med hjälp av en vajer kommer man upp på en höjd på ungefär 300 meter då vajern släpper och man långsamt seglar tillbaka ner på marken igen. Trots att skärmflygningen ägde rum i Tvetaberg, strax utanför Södertälje, kunde man ändå se Globen där uppifrån så förstå vilken magisk utsikt man hade! Flygningen varade i ungefär 5-10 minuter.
 
 
 GoPro Hero3+ Black Edition
 
Hela flygningen var väldigt lugn och rofylld, men mer action blev det vid landningen! Bara några meter innan landningen säger instruktören åt mig att vinden vänt och att vi kommer komma in fel. Vi missade helt och hållet landningsbanan och hamnade ute i det höga gräset och plötsligt låg vi båda på mage och hade lyckats ha sönder deras vindflagga. Haha, varför känns detta så himla typiskt mig ;)

"Har du fina händer?"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf: Emma Grann
 
Sådana frågor kan man tydligen få när man är vän med Emma ;)
Trots naglar och nagelband som blivit totalförstörda efter en sommar på Gröna Lund var mina händer tillräckligt fina för att stå modell för hennes fotografering för smyckesföretaget Sparv. Sjukt svårt det där med handmodellande förresten, men Emma lyckades som vanligt få till en massa fina bilder! Hon var även snäll och lät mig behålla en av ringarna så den lär jag använda en hel del!

Morgan-chips och zombie-mys

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Haha, orkar inte hur reklamig denna bild blev!
Tänkte väl egentligen bara få ihop ett inlägg om hur fantastiskt skönt det är med en ledig kväll efter allt jobb denna vecka (försöker låta viktig...). Trots att jag jobbar hela helgen hade jag fredagsfeeling idag och drog fram mina Morgan-chips (8.90 kronor på Ullared ♥) framför den nya spinnoffserien "Fear the Walking Dead". Fredagsmys, helt enkelt.

Kvällsljussiluett

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Varför ha ett jobb när man kan ha tre?

Fotograf: Emma Grann (april 2015)
 
Jag har gått och skaffat mig ett nytt jobb.
Igår var jag nämligen förbi Stockholms universitet för att sitta tentavakt och det slutade med att de var så nöjda med mig att jag fick tre tentor till att vakta den här veckan + att det med största sannolikhet även kommer bli en del jobb där framåt hösten. Därför är jag numera tentavakt på Stockholms universitet, attraktionsvärd på Gröna Lund samt driver eget företag som frilansande fotograf. Workaholic liksom.
 
Är ändå ganska nöjd med hur mycket jag faktiskt testat på sedan jag tog studenten förra året. Har ju både varit mäklarfotograf, röstmottagare, reklamutdelare, frilansande fotograf, attraktionsvärd och nu även tentavakt + att jag även pluggat en kurs på universitetet. Spännande att testa på så mycket och kunna känna efter i vilken typ av arbete jag trivs bäst!

Vackraste Stockholm

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Förra veckan promenerade jag och Emma omkring och letade efter bra fotograferingsplatser.
Trots att jag bott i Stockholm hela mitt liv har jag varit fantastiskt dålig på att faktiskt upptäcka staden, det finns så otroligt många platser jag aldrig varit på! Vi hittade till exempel Karlbergs slott (första bilden) lite spontant och det har jag av någon anledning aldrig sett trots att det typ ligger mitt i stan?? Haha, känner att jag kanske borde ta och turista i Stockholm någon gång  ;)

100% frihet

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har jag inget schemalagt jobb. Ingen tävling att delta i. Ingen tenta som ska skrivas. Inga ärenden som behöver göras. 
Det är först nu jag inser hur fullspäckad min sommar faktiskt varit, jag kan inte ens komma på när jag senast hade en dag där kalendern var helt tom. Därför tänkte jag ta tillvara på denna dag lite extra genom att gå omkring i morgonrock hela dagen och inte ens ha en tanke på att lämna huset, haha! Kan möjligtvis vara så att jag gått och kärat ner mig lite väl mycket i min morgonrock ;)
 
Måste förresten bara påpeka hur mycket jag älskar ommöbleringen jag och pojkvännen gjort på vårt sovrum, helt obeskrivligt underbart att kunna sitta i sängen och få naturligt solljus i ansiktet. (MVH. hon som alltid haft sängen stående i rummets mörkaste hörn.)

Tre våningar upp

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM

Än är traditionen inte bruten

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Då jag var schemalagd för jobb hela helgen trodde jag att jag för första gången skulle missa varpatävlingen "Dalahästen".
För någon vecka sedan fick jag dock min semesterförfrågan beviljad så kunde följa med resten av familjen upp till Dalarna nu under helgen. Vi har nämligen deltagit i den tävlingen varje år de senaste tio åren så det hade ju varit riktigt tråkigt om jag missat en så mysig tradition. Vann en dalahäst till mitt "stall" gjorde jag också, nummer 12 i ordningen för att vara exakt.

Fototips: Så får du ljusa fotografier

Då och då får jag frågan "Hur redigerar du dina bilder så att de får ett så naturligt ljus" och blir lika ställd varje gång.
Liksom va? Skulle ljuset i mina bilder inte vara naturligt utan endast en efterkonstruktion i Photoshop? Tror absolut inte att någon menar något illa med den frågan men blir ändå lite paff så därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för hur man kan få ljusare bilder - utan Photoshop.
 
 
 
Lär dig kamerans inställningar
Att känna sin kamera är A och O för att få till bilderna precis som man vill ha dem. För att få en ljusare bild kan man ändra följande iställningar:
 
Större bländare
Längre slutartid
Högre ISO
Positiv exponeringskompensation
 
Val av utrustning
Nej, det är inte kameran som tar en bra bild - det är fotografen. Dock kan man fotografera ljusare bilder om man investerar i ett ljuskänsligt objektiv med en stor maximal bländaröppning. Sedan kan det behövas annan typ av utrustning, till exempel en reflexskärm eller blixt för ytterliggare ljus i bilden.
 
 
Starkt ljus framifrån = hårda kontraster. Mjukt ljus bakifrån = mjuka kontraster
 
Jämnt ljus
Är ljuset (och färgtonerna i motiv och bakgrund) jämnt underlättar det kamerans ljusmätning samt man undviker skarpa skuggor. Därför är det till exempel lättare att fotografera porträtt i skymning än mitt på dagen för att ljuset inte är lika starkt och blir jämnare i ansiktet.
 
Välj en ljus bakgrund
Ska bakgrunden vara just det - en bakgrund - är det bra att välja en så ljus och neutral som möjligt förutsatt att det är det man vill ha. Har man samma färger och ljus i både bakgrunden och i motivet underlättar det för kamerans ljusmätning.
 
Välj ett ljust motiv
Om man till exempel fotograferar en modell kan hen ha ljusa kläder på sig, eller fotograferar man ett stilleben kan föremålen vara vita. Har man samma färger och ljus i både bakgrunden och i motivet underlättar det för kamerans ljusmätning.
 
 
Mörk bakgrund + mörkt motiv = mörk bild. Ljus bakgrund + ljust motiv = ljus bild
 

Den sista tentan

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
De senaste dagarna har jag sett ut som en förrymd fånge från Azkaban med samma kläder dygnet runt och hår á la Bellatrix.
Anledningen? Har suttit och kämpat mig igenom den sista tentan på Harry Potter-kursen. Jag har inte jobbat de tre senaste dagarna utan har istället lyckats gå igenom all kurslitteratur, alla Harry Potter-böcker samt skrivit själva tentan på nio sidor. Sedan har jag även lyckats missförstå hela uppgiften så fick börja om från början igår kväll, men ändå har jag en färdig text att lämna in idag. Alltså shit, tänk om jag hade varit så här produktiv även under skoltiden!

Skara Sommarland

Bilder från min instagram, @amandajona
 
I förra veckan var jag på Skara Sommarland tillsammans med familjen.
Som grönalundare har jag en del förmåner, bland annat gratis inträde på många av Sveriges nöjesparker, så behövde ju passa på att åka dit då jag inte varit där på över tio år! Vi började dagen med karuseller och avslutade den i vattenlandet.
 
Jag köpte även lotter och vann en minion! Jag tycker bara lotter och chokladhjul är slöseri på pengar så brukar aldrig spela, men jag har verkligen gått hela sommaren och varit avundsjuk på alla barn som gått omkring med sina vunna minioner på Gröna Lund och var därför tvungen att försöka, haha! Efter att nästan ha tömt plånboken blev det ju ändå en vinst tillslut!

Införskaffa ett UV-filter

 
Ett krash hörs när jag kliver ur bilen. Vid mina fötter ligger kameran som fallit från väskan med en massa glassplitter runt omkring.
Hjärtat stannar och hela kroppen börjar skaka. Hur kan man vara så klumpig att man glömmer stänga kameraväskan? Ser framför mig alla tusenlappar det kommer kosta att reparera den. Kan man inte bara spola tillbaka tiden fem sekunder så att jag kan stänga väskan innan jag kliver ut? Böjer mig ner för att inspektera skadorna och drar en suck av lättnad.
 
Det var bara UV-filtret som gått sönder.
 
 
 
Är verkligen så tacksam för att jag tagit beslutet att köpa ett UV-filter till alla mina objektiv. De kostar knappt en hundralapp styck och skyddar inte bara mot repor och damm utan beviserligen även ett fall från en halvmeters höjd.
 
Gör dig och dina objektiv en tjänst: Gå och köp ett UV-filter.

Pluggfika

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Någon som minns att jag läser en Harry Potter-kurs på universitetet den här sommaren?
För det hade jag nästan glömt och den sista tentan ska in om mindre än en vecka och jag har inte börjat än. Heja mig! Stressade sönder lite över detta igår så gick och tog en pluggfika innan jobbat med en vän som också läser den kursen för att diskutera lite om det vi ska skriva om. Riktigt bra beslut att göra det eftersom att 1) Blåbärspajen jag åt var sjukt god 2) Det känns inte alls lika jobbigt att få ihop 9 sidor text när man vet vad man ska skriva.

Brinnande stålullsfotografering vid havet

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har verkligen varit så taggad på att testa att fotografera stålull igen så tog med mig ett paket till Gotland.
Tänkte att det kunde bli snyggt att fotografera i solnedgången men insåg ganska fort att det var omöjligt då slutartiden var så lång att bilderna bara blev vita. Fick istället stå där på stranden i säkert två timmar och vänta tills att de sista strålarna försvunnit innan vi kunde köra igång. Tyvärr syns ju stålullen inte alls lika bra som vid mina tidigare försök, men färgerna är ju bara så mycket finare i dessa bilder!
 
Klicka här för att läsa mitt inlägg om hur jag fotograferar brinnande stålull.

Visby Crêperie & Logi

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Om det finns någonting jag anser att man måste göra när man är på Gotland är det att besöka crêperiet i Visby.
Blev faktiskt tipsad om den restaurangen via en kommentar här på bloggen för ett par år sedan och jag är fortfarande ofantligt tacksam då crêperiet utan tvekan är min favoritrestaurang. Har nog ätit där minst två gånger varje Gotlandsvistelse sedan dess, haha! Älskar både maten och inredningen i restaurangen. De har både galetter som är lite mer matiga, typ med kyckling och sallad, men självklart även crêpes med pålägg som jordgubbar och glass! Uppenbarligen väljer jag alltid crêpes när jag är där ;)
 

Roadtrip genom Sverige

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite bilder från en av alla måltider jag ätit de senaste dagarna när jag roadtrippat genom Sverige.
Det började nämligen med att jag ville till Ullared och pojkvännen ville hem till föräldrarna i Hillared för att hämta hem de sista av hans grejer. För att det inte bara skulle bli en tur- och returresa gjorde vi det till en roadtrip med stopp både i Gränna, Ullared, Hillared, Borås, Skövde samt en heldag på Skara Sommarland. Riktigt roligt att hinna med så mycket på bara tre dagar!

Augusti 2014

 
Ännu en månad har gått och det är dags för ännu en tillbakablick på hur mitt liv såg ut för ett år sedan.
I augusti 2014 hängde jag i Dalarna, var ute och paddlade med en fin vän, fick min iMac i studentpresent och frukostfikade med vänner. Det blev även en del nördande i form av Harry Potter-utställningen i Norrköping samt att jag blev uttagen till blogg.ses The Sims 4-utmaning så jag fick spelet gratis lite före alla andra. Lyxigt.