Kungsträdgårdens rosa körsbärsträd

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
Modell: Eda Aydogan
 
Haha, ber om ursäkt för mitt spammande av körsbärsträd, men de blommar ju inte så länge och då måste man passa på ;)
Liksom när jag var där för någon vecka sedan med Emma hade bara ena sidan börjat blomma och nu när jag var där i helgen med Eda hade blommorna redan börjat falla av. Är ändå nöjd att jag hunnit vara där så mycket i år och njutit av det vackra!
 
 

Antingen eller?

Fotograf: Emma Grann

Kaffe eller Te

Svart eller Vitt

Bok eller Film

Hav eller Pool

Sommar eller Vinter

Choklad eller Vanilj

Sola eller Bada

Ringa eller Sms:a

Dag eller Natt

Spara eller Slösa

Nikon eller Canon ♥

 

Söndagsbrunch

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite bilder från söndagens brunch tillsammans med världens bästa Eda.
Vi var som vanligt på caféet som vi döpt om till Hipsterkällaren där man får äta en obegränsad mängd pannkakor = kärlek. Den här gången var vi dock där utan de två andra i vårt traditionella brunchsällskap då de dissade oss (tycker om er ändå! ♥) och hamnade för första gången på övervåningen istället för nere i källaren, vilket egentligen bara sabbar hela idén med vårt smeknamn men det var trevligt och gott ändå!

En fullspäckad helg och sen lite Ben & Jerry's på det

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Shit vilken helg det blev, är imponerad över mig själv att jag lyckades vara vaken och hålla fokusen uppe så länge!
Började lördagen med ett tolvtimmarspass på Gröna Lund fram till klockan 22, åkte direkt därifrån till en 20-årsfest, kom hem och sov någon timme innan jag klev upp vid 06 igen för att åka till Kungsträdgården och fota, vidare på en brunch med en fin vän följt av ett tiotimmarspass på Gröna Lund. Haha så olikt mig som brukar vara en zombie utan mina åtta timmar sömn, men har i alla fall haft SÅ kul hela tiden!
 
Jobbar inte på Grönan igen förrän på fredag och har än så länge bara ett fotojobb till veckan så idag har jag passat på att ta en rejäl sovmorgon och spenderat resten av dagen på soffan tillsammans med serier och den "nya" Ben & Jerryn. Var verkligen sist i världen med att få tag på den, men det var värt väntan då den är så fruktansvärt god!
 

Lite mer av Emma bland körsbärsträden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Attraktionsvärd på Gröna Lund

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Varför står jag och håller upp en bild på Gröna Lund? Jo, för att jag under det närmsta halvåret jobbar där!
Utbudet på bostadsmarknaden är väldigt litet just nu, vilket gör att jag som mäklarfotograf inte får så mycket att göra och tänkte därför att det kunde vara bra med ett sommarjobb. Jag sökte till Gröna Lund för någon månad sedan och efter en två veckor lång rekryteringsprocess fick jag tillslut ett jobb som attraktionsvärd. Igår var det smygpremiär vilket bara var så himla roligt, stå utomhus i solen och prata med en massa människor - tror detta kommer passa mig perfekt!
 
Gröna Lund öppnar upp på riktigt imorgon och jag kommer stå och jobba i Fritt Fall och Vilda Musen hela sommaren så kommer du dit får du jättegärna komma fram och säga hej! :)

Oskar i Stadshuset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
Modell: Oskar Wiik
 
Fotade dessa för ett par veckor sedan när finaste Oskar behövde bilder på sig själv till när han ska kandidera till diverse coola grejer.
Vi fotograferade vid Stadshuset som verkar ha blivit min nya favoritfotograferingsplats, haha! För ett halvår sedan hade jag aldrig ens varit där och nu har jag tappat räkningen på hur många gånger jag åkt dit för att fota, så himla perfekt plats ju.
 

The Sherlock Holmes

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Tycker att det är dags att avsluta mina inlägg om London nu, det var ju ändå två månader sedan jag var där.
Avslutar det på samma sätt som vi avslutade resan på - med en liten drickpaus på The Sherlock Holmes. Supermysig liten restaurang både på utsidan och insidan + även ett museum med föremål från diverse olika filmatiseringar av Sherlock Holmes. Hela restaurangen var bara sådär stereotypiskt brittisk och mysig liksom.
 
Fick en fråga och tänkte att jag kunde lägga upp svaret här också om någon annan undrar.
Nej, jag kommer inte lägga upp några bilder inifrån i och med att restaurangen är byggd kring en stor bar som kom med på alla bilder. Jag stödjer inte på något sätt glorifieringen eller normaliseringen av alkohol och vill därför inte ha några bilder på bloggen som skulle tyda på något annat :)
 

Överkonsumtion av pannkakor

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Kan det vara så att jag överkonsumerar pannkakor en aning? Svar ja.
Haha men ärligt talat, hatar verkligen att lägga ner tid på morgonen till att göra en ordentlig frukost vilket oftast leder till en tråkig filtallrik eller ostmacka = dålig energi hela dagen. Därför är det ju alldeles perfekt att steka pannkakor efter ett recept för fyra personer när man har lite extra tid över (till exempel idag) och så är frukosten fixad resten av veckan ;) Pannkakor är typ det bästa som finns.

The Making of Harry Potter: Frågor & Svar


Vart låg det där igen? // Vart är det där någonstans? // Vart ligger de nånstans??
Det är originalstudion de spelat in filmerna i som är en gammal flyghangar i Leavesden som ligger ungefär tre mil utanför London.

Hur hittar man dit?
Vi åkte med en transferbuss från Victoria Station i London, men det går även att ta tåget från London till Watford Junction Train Station och sedan ta en Shuttle Bus därifrån. Bekvämare att ta bussen, billigare att ta tåget.

Kostade det mycket att gå in där? // Hur mycket kostade detta?
Tror vi räknade på att inträde + transfer tur och retur från London kostade kring 800:- per person. Kollade på hemsidan nu och endast inträde utan transfer kostar 33 pund för en person, alltså ungefär 430 kronor.

 

Är det originaldjuren?

Yes, när vi var där var de riktiga djurskådespelarna där, alltså de djur som varit med i filmerna. Dock var det endast en tillfällig del av utställningen, men vem vet, de kanske kommer tillbaka.

Var har du köpt tröjan?
På Primark för sisådär en hundralapp! De hade en hel vägg med Harry Potter-prylar så köpte en del grejer där ;)
Vad köpte du i butiken?
Insåg precis att jag faktiskt inte köpte någonting, haha! Dock köpte pojkvännen en varsin chokladgroda till oss, brorsan köpte en sorteringshatt och mina föräldrar köpte några t-shirtar för att de var sköna "att gå omkring i hemma". Jag hade tänkt köpa The Hogwarts Library (tre av läroböckerna på Hogwarts) men insåg att de var sjukt dyra jämfört med typ Bokus så jag lät bli.

Va det dyrt att handla och få titta på allt?
Priserna i butiken är som i princip vilket merchandisebutik som helst: alltså lite dyrare än vad det egentligen borde vara för att nördar köper oavsett ;) Till exempel kostar trollstavarna kring 400:-, en Hogwartsdräkt kring 700:-, ett mobilskal kring 200:- och chokladgrodorna gick på cirka en hundralapp styck. Tröjan jag har på mig kostade ju ungefär 100 kronor på Primark och på utställningen kostade liknande tröjor 300-400:- så de flesta grejer går ju att få tag på billigare.Prövade du butterbeer?
Absolut, så gott ju!

Kan man ta en hel dag eller är det tidsbegränsad?
Eftersom att vi redan bokat transfer tur och retur hade vi ungefär fyra timmar på oss i studion vilket räckte till både utställningen, shopping i butiken samt en middag på restaurangen utan att vi behövde stressa. I början av utställningen berättade vår "guide" att de som hade rekordet hade varit där i 10 timmar så har man ingen tid att passa kan man vara där från öppning till stängning!

Hade man en guide?
I början av utställningen hade man en "guide" som berättade om utställningen och hela fenomenet Harry Potter men efter det fick man gå fritt. Man kunde hyra en audioguide men den var så fruktansvärt dålig på utställningen i Norrköping så vi lät bli - vilket en vän skällde ut mig för när vi kom hem då den där audioguiden tydligen var superbra.Kändes det som att du var i filmen eller var det liksom "fult" runtomkring till exempel sovsalen osv, så att det kändes väldigt uppbyggt eller vad jag ska säga?
De flesta delar av utställningen var som små montrar som man fick titta på från bakom ett staket (som på bilden ovan) så det var självklart häftigt att se, men kände aldrig riktigt att jag "var där" på riktigt. Diagon Alley och The Great Hall däremot är originalkulisserna som man liksom får gå in i och vara mitt i och inte bara titta på från utsidan och där får man lite mer känslan av att man faktiskt är med i de magiska platserna i filmerna!

Hur va hela upplevelsen, helt magisk som böckerna och filmerna kan jag tänka mig va?
Verkligen så häftig, magisk och underbar! Får jag möjligheten kommer jag helt klart åka tillbaka fler gånger!

Vilket är ditt favorit elevhem?
Slytherin, såklart!


 

Emma bland körsbärsträden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
Modell: Emma Grann
 
Jag hade egentligen tänkt vänta lite med att lägga upp bilderna på Emma från igår, men jag kunde verkligen inte hålla mig.
Allting var ju bara så MAGISKT! De rosa körsbärsträden, det mjuka morgonmotljuset och mitt i allt detta ser Emma ut som en ängel så kan meddela att både jag och kameran njöt av detta. Vi pratade lite med en annan fotograf när vi var där som sa att hon "blev hög" på hur vackert det var och jag kan inte göra annat än att hålla med. Måste ut i morgonljuset lite oftare känner jag.

Kungsträdgården på morgonen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag klev alltså upp klockan 05:07 idag för att åka och fotografera med Emma i Kungsträdgården.
Haha, helt stört tidigt enligt mig, men vi ville vara tidiga för att få träden för oss själva. Trots att vi var där redan vid sju fick vi slåss med andra morgonpigga fotografer för att få platserna med bäst ljus och vid åtta var Kungsträdgården full med människor som ville fota träden. Haha, alltså denna hysteri! Morgonljuset var i alla fall helt magiskt så jag tror vi fick till ett gäng bra bilder!

En fotografs vårstädning

iPhone 5s + Afterlight
 
ÄNTLIGEN har jag tagit mig tid till att göra något jag borde gjort för länge sedan: Rengjort och organiserat min kamerautrustning.
Vet inte hur länge jag gått omkring med fingeravtryck på precis alla mina objektiv och behövt leta efter saker i flera minuter på grund av mina fantastiskt dåliga organiseringsegenskaper. Nu är i alla fall allt damm, smuts och fingeravtryck avlägsnade från min kamerautrustning som numera förvaras på en och samma plats - och inte i 20 olika lådor och väskor som tidigare. Så skönt att ha vårstädat lite!

Början på ett fotograferingsprojekt?

Arkivbilder från 2012
 
Jag älskar verkligen att ha en blogg och kunna kolla igenom alla gamla inlägg.
Inte bara för att minnas det jag gjort utan även för att jag så tydligt kan se min utveckling inom både fotografering och bildredigering. För utvecklas, det har jag verkligen gjort de senaste åren! Det finns många bilder jag varit riktigt nöjd med när jag lagt upp dem här på bloggen, bilderna ovan är några av dessa, men idag ser jag dessa på ett helt annat sätt. Idag ser jag alla misstag jag hade kunnat undvika och jag ser alla möjligheter som hade kunnat göra bilderna bättre.
 
Därför slogs jag plötsligt av tanken, varför fotograferar jag helt enkelt inte om dem?
Tänkte därför påbörja ett fotograferingsprojekt som helt enkelt går ut på att välja bland mina äldre bilder och fotografera och redigera en omtolkning med de kunskaper jag har idag. Tror faktiskt att det kan bli riktigt inspirerande då jag gör sånt här alldeles för sällan nu för tiden.
 
Det enda som behövs nu är ett riktigt nice namn på projektet, några förslag?

Som vanligt flyger tiden iväg

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Ibland känns det som att jag inte skriver något annat men här kommer det igen: "Oj vad tiden går fort!"
Igår tog pojkvännen tåget hem igen efter att ha spenderat sitt påsklov hos mig så all den tid jag inte varit på jobbet eller sprungit omkring på en massa utbildningar (mer om det sen) har jag spenderat med honom där det blivit både hemmamys, bio med vänner, arbete i trädgården och lite mer fika på diverse födelsedagsfiranden. Att en vecka kan försvinna så fort.
 
Ett annat tecken på att tiden flyger iväg är att Game of Thrones är tillbaka, det var ju verkligen jättelång tid kvar till den nya säsongen nyss? Haha, ärligt talat vet jag inte riktigt varför jag följer den serien fortfarande då jag tappat handlingen helt och vet typ inte vad någon annan än Daenerys heter, men tog ändå en liten paus från dagens redigeringsjobb för att titta på det.

The Making of Harry Potter: Hogwarts

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM (bilderna på mig är fotade av min pappa)
 
Precis som själva utställningen har jag sparat det bästa till sist: Den stora modellen av Hogwarts.
Jag sett ungefär en miljon bilder på den tidigare och visste sedan innan att The Making of Harry Potter-utställningen avslutades med den. Trots detta hade jag aldrig kunnat förbereda mig på hur magiskt det var att gå runt hörnet och mötas av den fantastiska modell av Hogwarts som använts till alla utsiktsekvenser i filmerna.
 
Inga bilder gör den rättvisa och jag behövde ärligt talat sätta mig ner två gånger bara för att försöka smälta och ta in allting. Tårögd var jag också. Haha verkligen så löjligt, jag vet, men det var en så himla mäktig upplevelse! Utan tvekan den bästa biten på hela utställningen.
 
 Klicka här för att se mina andra inlägg om The Making of Harry Potter
 
 
Jag har förresten fått en massa frågor på mina tidigare inlägg om The Making of Harry Potter.
Tänkte därför (mest för att jag inte riktigt vill släppa taget om upplevelsen än!) göra ett nytt inlägg och svara på alla frågor. Så har du en fråga om Harry Potter-utställningen får du gärna ställa den bland kommentarerna till det här inlägget så svarar jag på det så snart som möjligt!
 

Frosseriet fortsätter

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår var jag ledig så passade på att baka hela dagen med pojkvännen då min mamma fyllde år (grattis igen mamma!)
Det blev bakat både kakor och bullar, men mamma visste inte att vi hade bakat så hon köpte med sig både kakor, tårta och en blåbärslängd hem då det skulle komma över gäster på kvällen = alltså hade vi sjukt mycket fika. Haha, som om inte allt frosseri nu över påsken vore nog ;)

Skippar zombie apocalypsen den här gången

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Jag kommer inom en snar framtid behöva använda ett passerkort och behövde därför ta en bild på mig själv till det.
Tänkte inte berätta med vad jag ska använda passerkortet till riktigt än då alla papper inte är påskrivna, men är i alla fall riktigt taggad på det som ska hända! Skönt ändå att jag fick fota en egen bild då jag helst vill undvika ännu en bild på mig själv som den i mitt pass, du vet när de tar en bild och sedan får man leva med resultatet där man ser ut som någonting taget ur en zombie apocalypse ;)

Med påskmat och påskpyssel

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Med alldeles för mycket påskmat och godis i magen tror jag att det är dags att avsluta den här påsken innan jag börjar rulla fram.
Har verkligen inte firat påsk på flera år men i år blev det både påsklunch med släkten, påskpyntning av huset, påskägg fulla med godis och även lite påskpyssel på det. Bilderna ovan är från när vi påskpysslade på långfredagen, mamma hade nämligen köpt hem en sån där kartong med pyssel till oss "barn" (läs: min bror, 15 år, min pojkvän, 20 år och jag, 19 år). Haha, så himla roligt ju! Jag älskar verkligen att få sitta och kleta med färg och lim medan mina pysselkamrater mest såg ut som att de inte kunde tänka sig en värre aktivitet ;)

Fototips: Hur man fotograferar andra människor

Fotograf: Beatrice Jakobsson

Jag har fått önskemål om att skriva ett inlägg om hur jag brukar göra när jag fotograferar andra människor.
”Det kan jag absolut göra!” svarade jag men insåg ganska snabbt att jag inte vet hur jag egentligen gör, utan går mest bara på känsla när jag fotograferar någon. Jag har därför fått rota djupt i mig själv för att komma fram till ett par konkreta punkter som kan hjälpa dig i ditt fotograferande där modeller är involverade. Glöm inte bort att alla människor är olika och fungerar olika vilket gör att dessa "knep" nödvändigtvis inte fungerar på alla, men det kan vara en grund att börja på!

Arkivbilder från februari 2015, november 2014 & mars 2015

Lär känna din modell
Man vill ju ofta fånga en personlighet och inte bara ett ansikte i sina bilder vilket är ganska svårt att göra om man inte vet vad det är för person man egentligen fotograferar. Jag har fotograferat många människor som jag endast haft kontakt med via mejl innan och tycker det är roligt att lära känna nya människor så även de mest simpla frågor som "Vad bor du?" och "Vad jobbar du med?" är bra nog för att få igång en konversation. Detta är superbra att göra på väg till fotograferingsplatsen eller medan du testar kamerainställningar.

Ge enkla direktiv
Människor ställer/sätter sig oftast i en pose de känner sig bekväma i och jag försöker behålla den posen så mycket som möjligt. Be därför inte modellen ändra sig för mycket, utan kanske bara småsaker som gör bilden bättre, till exempel vinkeln på huvudet eller var hen har sina händer. Står modellen i en pose hen är obekväm i syns det oftast på bilderna och det vill man ju gärna undvika. Jag har en teori om att det är därför man alltid blir så missnöjd med sina skolfoton - skolfotografer har nämligen en tendens att ändra på precis allt i elevernas naturliga poser och sätta dem i "standardskolfotoposen" som ingen är bekväm med.

Glöm dock inte bort att be modellen att sträcka på sig! Även om man är mer bekväm med att sitta som en hösäck (mig själv inräknad) så blir det sällan fint på bild.

Arkivbild från mars 2015

Såpbubblor!
Oavsett var jag ska någonstans och vem jag ska fotografera har jag alltid med mig såpbubblor. Alltid. För är det någonting som på så enkla medel kan skapa en avslappnad och härlig stämning är det såpbubblor. Om ljuset är bra kan det även hända att jag tar fram såpbubblorna då de bilderna alltid blir så härliga ;)

Börja med helkropp och jobba dig närmare
Utgår helt från mig själv nu som tycker det är jobbigt att bli fotograferad när kameran är väldigt nära ansiktet så när jag själv fotograferar någon brukar jag därför börja med att ta ett par helkroppsbilder innan jag går närmare modellen för ett par porträtt. Återigen är nog det här väldigt individuellt, vissa föredrar närbilder före helkropp och det enklaste sättet att veta vad din modell är bekvämast med är helt enkelt att fråga.

Bjud på dig själv
Är du öppen och positiv är det större chans att modellen öppnar upp sig för dig vilket gör hen så himla mycket lättare att fotografera.

Arkivbilder från oktober 2014mars 2015 & januari 2015

Låt modellen hålla i någonting
Jag vet verkligen aldrig vad jag ska göra med mina händer när jag blir fotograferad och har förstått att jag är långt från ensam om det. Därför är det bra att om modellen är lika obekväm som mig låta hen hålla i någonting, till exempel en axelrem på en väska, räcket på en trappa, en annan kroppsdel eller helt enkelt en flaska såpbubblor.

Ge många komplimanger
Det här tycker jag är jätteviktigt oavsett vem du fotograferar – ge komplimanger! Till exempel ”Du ser jättebra ut när du gör sådär” eller ”De här bilderna kommer bli hur bra som helst”. Det muntrar inte bara upp modeller och skapar en positiv stämning, utan kan även medföra lite extra förtroende för dig som fotograf då det syns att du vet vad du håller på med.

The Making of Harry Potter: Animal Actors

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM & Canon EF 50mm f/1.4 USM (sista bilden är fotad av min mamma)
 
Vi lyckades pricka in vårt besök på The Making of Harry Potter samma dag som den sista dagen med besök av djurskådespelarna.
De brukar nämligen byta ut delar av utställningen då och då för att vi nördar ska vilja åka tillbaka flera gånger. Innan vi kom dit var det jultema, nu får man besöka plattform nio och trekvart och Hogwartsexpressen och när vi var där fick man gå och hälsa på flera av de djur som varit med och spelat i filmerna, till exempel Hedwig, Fang, Mrs. Norris, Trevor och Errol.
 
Bör tilläggas att det inte bara finns en av varje, det är ju till exempel en massa olika ugglor som spelat Hedwig i varje film men tyckte ändå det var roligt att få hälsa på alla, jag menar de är ju så sjukt duktiga! Satt helt stilla medan en massa människor stod och pratade med dem och fotograferade, jag behövde till och med filma lite för att kunna visa att de verkligen var levande ;)
 
Klicka här för att se mina andra inlägg om The Making of Harry Potter

Glad påsk!

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För första gången på sisådär 100 år är hela min familj (+min pojkvän som kom upp till Stockholm igår) hemma över påsk.
Vi var till och med osäkra på om vi ägde något påskpynt, men uppe på vinden låg det en låda som vi kommer pynta med nu på morgonen innan det blir påsklunch med släkten. Haha, så härligt med lite påskfeeling ändå, fick till och med ett påskägg av mamma!
 
GLAD PÅSK ALLIHOPA!

April 2014

 
Tror vi skippar mitt vanliga "Oj vad tiden går fort" och går direkt på tillbakablicken på förra året.
I april 2014 tog jag min första och enda officiella bloggpaus då mamma fyllde 50 år och vi flög över Atlanten för sol och bad i härliga Mexiko. Jag kom hem lagom till att se körsbärsblommorna i Kungsträdgården dö ut, äta årets första middag utomhus och gå på min mösspåtagning.