Från ett numera soligt Borås

Från min instagram, @amandajona
 
Tänkte bara uppdatera för att visa att jag fortfarande lever.
Har nu varit nere hos pojkvännen i en vecka och första bilden är från en av alla våra promenader med hans hundar och den andra är från idag när jag för första gången någonsin såg solen i Borås. Det har nämligen verkligen alltid regnat när jag varit där innan så trodde nästan att jag såg i syne när solen tittade fram ;)

Före och efter redigering

Tycker själv det är så himla kul att se andras före- och efterbilder så här kommer tre bilder jag lagt upp här på bloggen under den senaste tiden. Och innan någon frågar - NEJ, jag anser inte att redigering är fusk utan endast ett sätt att förstärka det man redan fångat i sitt fotografi.
 
Dra musen över bilderna för att se hur de såg ut innan bearbetning i Camera RAW och Photoshop (eller klicka på dem om du ser det här inlägget på en mobil eller surfplatta). 
 
 

Redigeringstips: Skapa ett fotografi av två exponeringar

 
När jag la upp den här bilden för någon vecka sedan fick jag en fråga om jag kunde göra ett inlägg om hur jag fotograferat den för att, jag citerar, "få brasan så fin, när jag fotograferar ljus eller eld så blir det katastrof".
 
När man fotograferar eld vill man ju fånga en låga, en rörelse och det kräver en kort slutartid. Problemet med det blir att allt runtomkring blir för mörkt och då är lösningen enkel: Fotografera två bilder.
 
 
 
Bilderna ovan var de jag använde till mitt fotografi. Den vänstra har en längre slutartid på 1/2 för att få koppen rätt exponerad och den högra är fotad med en kortare slutartid på 1/13 för att fånga lågan i brasan. Bländaren på båda bilderna är 2 för ett härligt och kort skärpedjup och ISO 100 för minimalt med brus.
 
Den vänstra bilden visar ganska tydligt föremålen på bilden, men i mitt tycke saknas en stor del av myskänslan då bilden är för ljus. Lågorna har även exponerats för länge vilket skapat något märkligt och nästan utsmetat ljus. I den högra bilden är lågorna bättre exponerade, men koppen och iPaden har i princip försvunnit i mörkret.
 
 
 
Så, för att lägga ihop dessa två bilder till en använder jag mig av Photoshops lagermasker då de är så himla enkla att jobba med. Lägg bilderna i ett varsitt lager, lägg på en lagermask på det översta lagret och börja måla. Det som målas med svart "försvinner" så att man ser det från lagret under medan det som målas vitt behåller innehållet i det översta lagret. Svårare än så är det inte!
 
Tycker själv att jag suger på att förklara grejer, så om något är otydligt är det bara att fråga!
 
 
 
Några fler grejer som är bra att tänka på:
 
● Fota med stativ för att få bilderna exakt likadana samt för att förhindra rörelseoskärpa.
 
● I många kameror kan man ställa in så att kameran fotar två bilder efter varandra med olika slutartider automatiskt, men jag föredrar att ändra det manuellt för att få det resultat jag vill ha.
 
● Rör inte ISO eller bländare då dessa bör vara samma på båda bilderna.
 
● Ställ in manuell fokus så att inte fokusen blir olika på bilderna.
 
● Ändra opaciteten på penseln i Photoshop för att få en jämnare övergång mellan det svarta och det vita.

Tågresans sista timme

Från min instagram, @amandajona
 
Efter en förmiddag på ett tåg är det skönt att det är mindre än en timme kvar till ankomst.
Är nämligen påväg ner till pojkvännen just nu och vad är väl ett bättre sätt att spendera en fyra timmar lång tågresa med än att kolla på serier och dricka en massa överdrivet dyr (men så fantastiskt god!) varm Starbucks-choklad? Inget skulle jag tro.
 

Måndag morgon

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Är det bara jag eller gick den här helgen ovanligt fort?
Kändes typ som att jag blinkade och helt plötsligt var det måndag igen. Fick i alla fall en längre sovmorgon idag som spenderades med nybakade scones och lite för mycket Pinterest - inte en heljobbig start på en endast två dagar lång arbetsvecka alltså.
 
 

Den fantastiska världen med 17mm & fullformat

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Har inte bara fått en ny jobbkamera utan även ett nytt jobbojektiv - Canon EF 17-40/4,0 L USM
För någon som annars alltid fotograferar med ett 50mm-objektiv på en kamera med crop-sensor öppnas ju en helt ny värld med en brännvidd på 17mm på en fullformatskamera. Utan att överdriva stod jag endast 3-4 meter från trädet när jag tog bilderna ovan så ni kanske förstår hur stört mycket man kan få med på samma bild! 

När en torsdag blir bästa dagen i veckan

Fotograf: Emma Grann
 
Jag hade verkligen en så himla bra dag igår.
Mina armar som har mindre muskler än spagetti klarade tyngre vikter på gymmet, jag fick för första gången jobba helt själv och responsen på mitt arbete från chefen var fantastisk, Blogg.se hade med min stålullsfotografering på både startsidan och i sidospalten och som om inte allt detta vore nog - jag bokade även en resa redan till på onsdag ner till pojkvännen som jag inte träffat på nästan två månader. Ganska svårslagen dag helt enkelt.

Brinnande stålull

 Canon 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite fler bilder från när jag fotograferade min bror med den brinnande stålullen.
Den sista bilden är den absolut första bilden jag någonsin tagit med brinnande stålull och efter den krävdes det 3-4 försök till innan jag kommit fram till hur mycket stålull som behövdes och hur lång slutartiden behövde vara.
 
Det kvarvarande stålullet räckte tyvärr bara till fyra bilder till, men har införskaffet ett nytt lager stålull och ska förhoppningsvis hinna fotografera med det redan i helgen! Ska bara försöka hitta en bättre fotograferingsplats där man slipper en massa osymetriska gatlyktor i olika färger...

Önskelista 2014

Idag är det alltså den 14 oktober vilket innebär att det är exakt en månad kvar tills jag fyller 19. Känner mig så gammal. Jag kan ju inte lämna en tradition då jag lagt upp en önskelista både år 2012 och 2013 en månad innan min födelsedag så här kommer årets!
 
 
 
1. GoPro Touch BacPac
På GoPros finns det ingen möjlighet att se det man fotograferar, utan man får gå lite på känsla. Med den här lilla skärmen som man fäster fast på kamerans baksida kan man däremot göra det och det skulle ju underlätta fotograferingen något ofattbart.
 
Finns att hitta här.
 
2. GoPro Hero3 Wrist Housing
Lite mer tillbehör till min GoPro, men det finns ju så himla mycket roliga grejer som man kan köpa till! Hade egentligen tänkt köpa det här lilla armbandet som gör att man kan fästa kameran på handleden redan när jag köpte kameran, men efter att ha köpt kamera, minneskort och försäkring skenade priset iväg och jag lät bli.
 
Finns att hitta här.
 
3. Chokladfontän
Jordgubbar + banan + vit choklad = drömmen.
 
Finns att hitta här.
 
4. Innerväska
Kameraväskorna jag har är för små för att rymma all kamerautrustning jag måste ha med mig dagligen så en liten "organiseringsväska" att ha i en större väska är välbehövligt!
 
Finns att hitta här.
 
5. Fodral till iPad
Har verkligen letat efter just det här fodralet, det är ju så himla snyggt och så praktiskt då man kan ställa det upp. Har för tillfället inget skydd för min padda vilket är riktigt riskabelt då det är jag som äger den. Dyra grejer + klumpig Amanda = dyra grejer går sönder.
 
Finns att hitta här.
 
6. Fodral till iPhone
Jag erkänner - är inte i särskilt stort behov av ett nytt iPhonefodral men hur snyggt skulle det inte vara att matcha iPhonen och iPaden? Svaret är riktigt snyggt.
 
Finns att hitta här.
 
7. Rökpatroner
Efter att ha sett Elin Keros sagobilder och Rebecka Stålbrands "Color Smoke"-serie vill jag också testa att fotografera med lite häftig rök!
 
Finns att hitta här och här.
 
8. Vita Converse i storlek 37
Trots många tvättförsök är mina vita converse numera en mindre snygg nyans av grått, brunt och grönt. Då vita converse matchar till precis allt skulle jag gärna vilja ha ett par nya till nästa vår (ute i god tid, eller vadå?)
 
Finns att hitta här.
 
9. Motljusskydd 58mm
Vad ska man säga, detta är något jag på riktigt verkligen behöver.
 
Finns att hitta här.

Lite mer Emma Grann

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite fler bilder jag fotograferade på härliga Emma när jag träffade henne på Drottningholm.
Känner mig nästan lite tjatig som skriver om den dagen hela tiden men den var ju så perfekt på alla sätt och vis och det leder ju ofta till en hel del bra bilder också!

Månadens tema: Light Painting

Jag har tillsammans med ett gäng andra fotointresserade bloggerskor gått ihop och skapat en grupp, ett fotogäng, som varje månad har ett tema som vi ska tolka och fotografera en bild till.
 
 
Canon 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Denna månads tema var "Light Painting", alltså fotografering med ljus och lång slutartid.
Jag har länge velat testa att fotografera med brinnande stålull och tyckte det fungerade alldeles utmärkt till det här temat. Har en snäll bror som ställde upp som modell och vi båda tyckte det var sjukt kul att experimentera med stålullen så detta kommer helt klart göras om!
 
Kolla gärna in de andra i fotogängets bloggar för att se deras tolkning på månadens tema:
Linnea, Alma, Julia Ra, Magda, Emma, Julia Rö, Magdalena & Sofie

5 saker du kanske inte visste om mig

Fotograf: Emma Grann
 
 
● Jag äter aldrig ändarna på bananer, tycker de är mosiga och äckliga.
 
● Jag har dålig syn och har haft glasögon i fem år, men är i princip frivilligt blind då jag vägrar att använda dem.
 
● Jag byter alltid om till mjukisbyxor direkt när jag kommer hem.
 
● Jag svarar aldrig i telefon om jag inte känner igen numret.
 
● Jag älskar att äta rester från spagetti och köttfärssås till frukost.
 

Lära-känna-varandra-promenad

Canon 5D Mark III + Canon EF 24mm f/2.8
 
Fullformataren är tillbaka från reparationen och nu kan jag äntligen få lära känna den!
Tog en "liten" omväg hem från bussen idag för att för första gången testa att fotografera med den och det slutade med en två timmar lång promenad och ett fullt 16GB minneskort. Den splitternya slutaren i kameran fick alltså jobba en hel del idag, men det är ju så himla kul att lära sig nya kameror!
 

Emma Grann Fotografi

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Här är några av alla bilder jag fotograferade på Emma förra helgen vid Drottningholms Slott.
Det är ju nästan lite orättvist att hon är helt fantastisk bakom kameran och sedan minst lika duktig framför den + att hon har en fin mössa. Kolla in hennes grymma blogg >>här<<
 

Kanelbullens dag

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår var det kanelbullens dag så jag hoppas alla åt en kanelbulle för att fira det.
Det gjorde i alla fall jag, och inte bara en. Bjöd nämligen över en vän och tillsammans bakade vi totalt 74 bullar med fyra olika fyllningar. En av fyllningarna var vanlig kanelfyllning och en annan var vanlig vaniljfyllning. Med de två andra körde vi lite på känsla vilket slutade med en med kolasås och kanel och en med kaffe, kardemumma och kanel. Var självklart tvungen att smaka en av varje så magen var ganska full efter det, men gott var det!

Framför brasan en fredag

  Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Fick ett sms imorse med frågan om jag hade lust att arbeta hemifrån idag.
Det är fredag, det regnar ute och första avsnittet av nya säsongen The Vampire Diaries släpptes inatt så det var inte direkt svårt att ta beslutet att stanna hemma. Jag har det bra jag.
 

Oktober 2013

 
3/4 av 2014 har gått och det är dags för ännu en tillbakablick på hur mitt liv såg ut för ett år sedan.
Oktober 2013 började med en brand i skolan som ledde till en uppskjuten student och nya lokaler. Efter det hann jag med att leka vampyr, fira kanelbullens dag, lära mig om HDR, fira Halloween på skolan samt ta en resa hem till pojkvännen och en till Turkiet för att fira pappas 50årsdag.