Adventsfika in the making

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag har jag och tre härliga tjejer iklädda förkläden stått och julbakat 6 timmar i sträck till ljudet av julmusik.
Det blev både pepparkakor, bounty, kola, lussebullar, lussebullar med fyllning, fudge och knäck och jag kan meddela att det var mjöl precis överallt och kaos exakt hela tiden då alla hjälpte till med allt och ingen riktigt hade koll på vad de andra höll på med. Något svetsat matlagningsteam kommer vi nog aldrig bli men kul var det och gott blev det!

En svartvit bild om dagen i fem dagar

Från min instagram, @amandajona
 
Har under veckan gjort en utmaning på instagram som gick ut på att lägga upp en svartvit bild om dagen i fem dagar.
Vet inte om det beror på att alla bilder saknar färg eller för att 4 av 5 bilder är fotograferade på vägen till eller från jobbet men det ser ju ut som att jag haft världens tråkigaste vecka! Haha nä, det här med svartvitt kommer nog aldrig riktigt bli min grej men tänkte att det kunde vara kul att dela med mig av bilderna från instagramutmaningen här ändå.
 

En Emma på besök

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 17-40/4,0 L USM
 
Igår kom alltid lika härliga Emma hem till mig då jag fick stå modell för hennes fotoprojekt.
Jag har fått se en liten sneak peak på slutresultatet och det ser ut att bli hur bra som helst! Men jag menar - med en stor kopp te, en mysig brasa och Emma bakom kameran kan det ju inte bli annat än fantastiskt!

Personligt halsband från Mittnamnhalsband

Inlägget är ett reklamsamarbete 
 
Canon EOS 60D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
 
För några dagar sedan fick jag hem det här fantastiskt fina halsbandet från Mittnamnhalsband.
De har verkligen hur många fina smycken som helst och jag valde den här modellen med två hjärtan med mitt och min pojkväns namn ingraverat. Väldigt enkelt egentligen, men så vackert och personligt! Tycker själv att personliga smycken är en helt fantastiskt bra julklapp så har du inte hittat någon till en familjemedlem, en partner eller en god vän än rekommenderar jag dig att gå in och kolla på mittnamnhalsband.se efter något som kan passa dina nära och kära.
 
I samarbete med Mittnamnhalsband får du just nu 10% rabatt om du uppger koden SPONTAN14 i kassan.
 

Mäklarfotograf i Stockholm

Fotografier tagna från Hemnet
 
Varför lägger jag upp bilder från Hemnet? Jo, för det är helt enkelt jag som fotograferat dem.
Detta är alltså vad jag sysslar med på dagarna, springer omkring i olika lägenheter i Stockholm och presenterar mig själv som "mäklarfotograf". Har under de senaste två åren jobbat extra åt en mäklarfotograf och redigerat hans bilder, men sedan augusti har jag även fått följa med honom på en hel del fotograferingar för att lära mig tillräckligt mycket för att numera kunna åka ut själv och fotografera.
 
Tycker att det är ett superroligt jobb och jag trivs hur bra som helst.

Konferenshelg

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Under helgen har jag och pojkvännen bott på hotell i Stockholm för att gå på den årliga Höstkonferensen med Varpaförbundet.
Vi båda sitter med i Svenska Varpaförbundets Ungdomsråd och konferensen i helgen har gått ut på att planera vår verksamhet för nästa år + lite strategiarbete på det. I lördags kväll gick hela förbundet ut och åt tillsammans på en supermysig restaurang där menyn var på franska vilket slutade med att alla satt och googlade rätterna för att komma fram till vad det var för något de åt. Gott var det i alla fall!

900px och dropdown

Har äntligen tagit mig tiden till att göra en ny bloggdesign och den kom inte en dag för sent!
Sedan jag fick en ny dator och gick från att redigera på en 13" skärm till en på 21,5" har det verkligen tagit emot att förminska bilderna till 700px (bildbredden jag hade på bloggen innan) i och med att jag såg hur mycket detaljer i bilderna som försvann. Nu är jag i alla fall ÄNTLIGEN uppe på en bildbredd på 900px så kände att jag fick kompensera det genom att byta ut sidmenyn till en dropdown-meny. Är själv inget större fan av den typen av meny egentligen, men jag kan lära mig att gilla den!
 
Nu återstår det endast att gå tillbaka i vartenda inlägg jag skrivit och centrera bilderna eftersom att de gamla inläggen för tillfället ser kaos ut. Känns inte lockande överhuvudtaget, men vet att jag kommer ha en brutal ångest om jag inte fixar det!
 
 
 Nya
 
 
Gamla
 

Alla utlandsresor jag gjort

För ett tag sedan kollade jag igenom bilder från när jag var liten och hittade flera från olika utlandsresor. Blev nyfiken på vilka länder jag faktiskt varit i och skrev en lista och tänkte att det kunde vara roligt att dela med mig av den här. Ville representera varje resa med en bild på mig från resan, men insåg att det var svårt då det till exempel inte finns en enda bild på mig i Puerto Rico och den enda bilden på mig från Oman är en urkass spegelselfie så måste helt klart bli bättre på att hamna framför kameran mer och inte bara bakom!
 
Här är alla utlandsresor jag gjort, i bokstavsordning:
 
 
Danmark, Billund (2003)
 
 
Egypten, Hurghada + Kairo (2004) & Sharm el Sheikh + Kairo (mars 2010) & Marsa Alam (november 2010)
 
 
England, Torquay + London (2010)
 
 
Estland, Tallinn (2012)
 
 
Finland, Helsingfors + Åland, vet ej hur många gånger men någonstans mellan 5-10
 
 
Frankrike, Paris (2005)
 
 
Förenade arabemiraten, Dubai + Abu Dhabi + Fujairah (2012) 
 
 
Grekland, Rhodos (1996) & Kos (2002)
 
 
Haiti, Labadee (2009)
 
 
Irland, Dublin (2011)
 
 
Mauritius, Flic en Flac & Quatre Bornes (2000)
Notera att min pose är densamma som på Irland!
 
 
Mexiko, Playa del Carmen (2014)
 
 
Oman, Muscat (2012)
 
 
Puerto Rico, San Juan (2009)
 
 
Spanien, Tenneriffa (2003)
 
 
St. Maarten, Philipsburg (2009)
 
 
Thailand, Koh Chang + Bangkok (2006) & Koh Samet + Bangkok (nyår 2012-2013)
 
 
Turkiet, Bodrum (2002) & Avsallar (2013)
 
 
USA, Orlando + Miami (2009)

När han frivilligt ställer sig framför kameran

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det händer inte ofta, men ibland chockar pojkvännen med ett "Kan du fotografera mig?".
Man får ju passa på när det väl är han som tar initiativet till att bli fotograferad och det inte bara jag som trycker upp kameran i ansiktet på honom ;) Bilderna ovan fotades när jag var hemma hos honom för nästan tre veckor sedan och jag kommer få träffa honom redan på fredag då vi ska iväg på en konferens över helgen!

Plötsligt händer det...

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
...men inte för mig den här gången heller.
Fick hem tio stycken trisslotter för ett tag sedan (efter att ha gjort undersökningar på panel.se) och skrapade endast fram 90 kronor. Bytte dessa till tre nya lotter och vann inte en enda krona på dem så blev alltså inte rikare den här gången heller, men rent statiskt sett bör jag ju vara ett steg närmare miljonen nu ;)

Dagarna efter min nittonde födelsedag

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Måste bara börja med att säga: TACK SÅ HEMSKT MYCKET FÖR ALLA GRATULATIONER!
Är verkligen så rörd och tacksam över alla människor i min omgivning som inte bara uppvaktade mig under min födelsedag i fredags utan fortsatte firandet även under resten av helgen. Tack så mycket för alla gratulationer jag fått här på bloggen, via sms och telefon, på facebook och självklart även i den "riktiga" världen! ♥

Månadens tema: 50 år sedan

Jag har tillsammans med ett gäng andra fotointresserade bloggerskor gått ihop och skapat en grupp, ett fotogäng, som varje månad har ett tema som vi ska tolka och fotografera en bild till.
 
 
 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Alltså åh vad roligt den här månadens tema var, helt klart min favorit hittills!
Det gick ut på att fota ett porträtt och sedan redigera det som om bilden var fotad för 50 år sedan. Blev så taggad att jag gick all in och körde på en 60-talsfotografering med mig själv. Bör noteras att min enda referens till 60-talet är filmen "Hairspray" och från den har jag lärt mig att alla hade stort hår med ett ännu större hårband. Vet inte hur historiskt korrekt den informationen är, men alltid kul att göra något annorlunda ;)
 
Till själva redigeringen finns det säkert en miljon appar som kan få ett fotografi att se gammalt ut, men jag tycker det är mycket roligare att göra det själv och på så sätt lära mig någonting nytt. Gjorde därför bilden lite gul och brusig och la sedan på delar från den här bilden för att få själva "analogt fotografi"-känslan.
 
Kolla gärna in de andra i fotogängets bloggar för att se deras tolkning på månadens tema:
Linnea & Emma (fyller på med de andras bloggar allteftersom att de lägger upp)

Min födelsedag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Den 14 november år 1995 föddes jag vilket idag är 19 år sedan.
Detta innebär att jag nu endast har ett år kvar som tonåring, hej åldersnoja! Trots det är detta liksom ändå min dag idag så den måste ju uppmärksammas och firas ;)

Den där jobbiga typen på biografen

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Sitter här under en filt med en bok och min femtioelfte kopp te för att bota min brutala hosta.
Jag var på överraskningsbio inatt (vilket är precis som det låter; man köper en biobiljett och får inte veta vilken film som visas förrän man sitter i salongen) och jag satt helt seriöst och hostade genom hela filmen. Tycker så synd om alla andra i salongen som behövde stå ut med mig, men filmen var i alla fall hur bra som helst!
 
Fick lite frågor om filmen och hela konceptet med överraskningsbio så tänkte svara på det här:
Överraskningsbion var en del av Stockholms Filmfestival och filmen vi fick se var "Pride" från 2014, en film baserad på verkligheten i England på 80-talet. Själva handlingen är ganska mörk och hemsk egentligen, men den är vinklad på ett så bra sätt att det blir en feelgood-film. Riktigt bra film, rekommenderar!

Fototips: Fotografera läckra bilder med hjälp av brinnande stålull

 
Efter mina bilder med brinnande stålull har jag fått en hel del frågor om hur jag gjort för att ta dem så tänkte försöka sammanfatta allting i ett inlägg. Tänkte bara börja med att säga, TA INTE I STÅLULLEN NÄR DEN GLÖDER!! Någon frågade nämligen om den var varm att hålla i så tänker redan från början klargöra att man inte håller stålullen i handen utan lägger den i en ballongvisp med ett snöre innan man "tänder på".
 
Jag tycker stålullsfotografering är superroligt då i princip alla bilder man tar blir lyckade. Glöm dock inte bort att det är glödande material du håller på med så snälla, ska du testa på det här - VAR FÖRSIKTIG. Du är betydligt viktigare än en bra bild :)
 
 
 
SÄKERHET
 
Var inte ensam
Det finns flera olika anledningar till att vara flera på plats. Först och främst är det lättare att ha en modell så att man slipper springa fram och tillbaka till kameran hela tiden, men självklart är det rent säkerhetsmässigt bättre att vara fler ifall att olyckan skulle vara framme och man behöver hjälp.
 
Val av plats
Du kommer stå och snurra glöd som kommer flyga lite varsomhelst så att stå på en torr gräsmatta eller i en skog är helt uteslutet. Jag har fotograferat i vattnet och i en tunnel gjord av betong och dessa platser är bra då de inte direkt är lättantändliga. För att vara extra säker har jag fotograferat precis efter regn så att eventuella föremål som låg på marken (till exempel löv) var blöta.
 
Vattenflaskor
Även fast du står på en plats som inte fattar eld så enkelt är det alltid bra att vara på den säkra sidan och ha med sig ett gäng vattenflaskor. Har själv inte behövt använda något vatten, men det känns bättre att ha det där.
 
Val av kläder
Jag har själv inte snurrat stålullen, men min bror (som är modellen på mina bilder) beskriver det "som att stå vid ett element". Trots det är det bra att ha heltäckande kläder med långbent, långärmat, luva, vantar och bra skor för att slippa brännskador ifall att olyckan är framme.
 
Ta med mobiltelefonen
Känns nästan lite onödigt att skriva med då de flesta i dagens samhälle aldrig lämnar sin mobil, men se till att ha en telefon om man eventuellt har behovet att ringa efter hjälp.
 
 
 
MATERIAL

1. Stålull (Trollull)
Två paket på Bauhaus kostar ungefär 30 kronor och räcker till 12 fotografier då det krävs en rulle stålull för varje exponering. Se till att köpa stålull utan rengöringsmedel då de brinner bättre.
 
2. 9V batteri
Batteriet används för att tända stålullen och brukar finnas i brandvarnare, annars kostar ett nytt inte särskilt många kronor.
 
3. Ballongvisp med snöre
Det är i ballongvispen stålullen kommer ligga, vet inte om det är hälsosamt att använda den till matlagning efteråt då metallen blir helt svart så ha det i åtanke. Knyt snöret ordentligt så att inte vispen lossnar.
 
4. Systemkamera
Eller annan typ av kamera där man själv ställa in bländare och slutartid själv.
 
5. Ficklampa
Bra att ha både för att se vad man gör men också för att lysa på modellen för att ställa in skärpan.
 
+ Stativ
Ja, förutsatt att du inte kan stå blixtstilla med kameran i nästan tio sekunder, vill säga.
 
 
 
KAMERAINSTÄLLNINGAR
 
ISO
Jag försöker i princip alltid fota på ISO 100 för att få minimalt med brus och dessa bilder är inget undantag.
 
Slutartid
Jag räknade ganska snabbt ut att det tar ungefär 8-10 sekunder från att man börjat snurra tills att stålullsrullen brunnit upp. Testade därför med en slutartid på 8" och det såg bra ut och fortsatte med det.
 
Bländare
Då vi vill ha fokus över hela bilden ska vi ha en ganska liten bländare. På bilderna i tunneln har jag en bländare på F16, men när jag fotade nere vid vattnet krävdes en större bländare på F11 för att kompensera bristen på ljus - i tunneln fanns det ju redan ljus från lamporna.
 
2 sekunders fördröjning
Risken finns att när man klickar på utlösaren så skakar man till stativet vilket kan synas på bilden. Därför är det bättre att bilden tas två sekunder senare.

Manuell fokus
Innan du klickar på utlösare, se till att kameran är inställd på manuell fokus. Är den inte det kommer kameran börja leta fokus när du klickar på utlösaren istället för att fota (vilket tar extremt långt tid när det är mörkt!) och det kan leda till att man helt och hållet missar att ta sitt fotografi.
 
 
 
UTFÖRANDE
 
1. Ställ in alla inställningar på kameran.
2. Fokusera på modellen genom att lysa med ficklampan på hen (eller höja ISO och titta i förhandsvisningen).
3. Ställ kameran på manuell fokus (och ändra eventuellt tillbaka ISO).
2. Rulla ut en rulle stålull och "fluffa till den" genom att dra i den tills att den ser ut och känns som hård bomull.
3. Lägg stålullen i ballongvispen.
4. "Dutta" med batteriet på stålullen tills den börjar glöda.
5. Tryck på kamerans utlösare.
6. Börja snurra ballongvispen med snöret som ett lasso.
7. Släck eventuell glöd efter att bilden blivit tagen.
8. Ladda upp bilden/bilderna på din blogg och länka här så att jag kan få se ;)

Brinnande stålullsfotografering 2.0

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår var jag och min bror ute och testade på stålullsfotografering igen.
Vi började nere vid en strand i jakt på lite häftiga reflektioner i vattnet, men det var inte tillräckligt grunt för att gå ut så långt som vi hade behövt. Efter några bilder utan reflektioner vid vattnet åkte vi vidare till en tunnel som är mycket längre än den vi var vid förra gången och använde upp resten av stålullen.
 
Har förresten fått en massa önskemål om att göra ett inlägg om hur dessa bilder är tagna så igår både fotade och filmade jag lite behind the scenes-material för att göra ett sådant inlägg!

Kladdkakans dag

Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår var det ju kladdkakans dag vilket självklart behövde firas.
Jag och min bror valde att göra det genom att baka både en kladdkaka och ett gäng kladdkakemuffins som toppades med hallon och serverades med vaniljvisp. Perfekt avslut på en redan superhärlig fredag!
 

Lite mer Emma & Stina

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Istället för att klaga på äckelsnön som kom idag tänkte jag visa lite fler bilder på Emma och Stina.
Båda två är verkligen hur härliga som helst så jag hoppas att vi kommer hitta fler tillfällen för att träffas och fotografera lite! Nästan lite stört att det redan hunnit gå en och en halv månad sedan dessa bilder togs, var tar tiden vägen egentligen?
 
Klicka här för att se de andra bilderna jag tog på Emma och Stina eller här för att komma till Emmas blogg.

Halloween lite sådär i efterhand

 Canon EOS 5D Mark III + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Är det någonting jag saknar med gymnaiset är det att få umgås med de här tre varje dag.
I måndags träffades vi i alla fall för en mysig fika vilket av någon oförklarlig anledning slutade med att vi gjorde en halloweenpumpa. Kanske var vi lite sent ute med tanke på att halloween redan är över, men kolla bara hur fierce pumpan blev med både näsborrar och ögonfransar! ⬇⬇⬇
 
 
 
 
 

Laddat batterierna

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Efter en och en halv veckas semester hemma hos pojkvännen är jag hemma igen.
Det blev en och en halv vecka fylld med en massa kramar, dagar på stan, filmmys, restaurangbesök, skogspromenader, tedrickande och en dagstripp till Göteborg. Känner att detta var precis vad jag behövde för att ladda batterierna inför den mörka och kalla senhösten.

November 2013

 
Nu går vi in i "min" månad och börjar den med en traditionell återblick på förra året.
November förra året började nere hos min pojkvän och fortsatte sedan med en helg på Gotland, lite kvällsfotografering i Gamla Stan, ett studiebesök i en fotostudio och ett besök på Fotomässan. Jag hann även med att fylla 18, vara ovanligt tidig med julklappsshopping samt fylla bloggen med bilder från min Turkietresa.