#varpaedition2014

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Är just nu ute på Bosön precis som varje Kristi himmelsfärd de senaste fem åren.
Det är nämligen dags för årets Varpa Edition - ett träningsläger för varpajuniorer från hela Sverige. Vi har precis avslutat dag två som bjudit på en hel del regn, men imorgon hoppas vi på bättre väder!

Jag är inofficiellt klar med gymnasiet!

 Arkivbilder från förra årets skolavslutning
 
Har precis skickat in min sista uppgift någonsin i gymnasiet och typ dör av glädje.
Jag kan inte ha varit ett trevligt sällskap de senaste veckorna då jag varit stressad till max på grund av skolan men nu är jag äntligen fri! Som om inte det vore det bästa någonsin ska jag nu åka iväg och hämta min pojkvän vars tåg blivit superförsenat, men vad gör några få timmars extra väntan när man inte träffats på två månader?
 
Såg även att Blogg.se skrivit om min blogg på förstasidan. Detta känns typ som världens bästa dag.
 

Xcaret del 1

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Lite mer om min Mexikoresa - såhär över en månad sedan jag kom hem.
Vi hade i alla fall hört talas om Xcaret och fick av någon anledning för oss att det var ett vattenland och åkte dit. Det visade sig däremot att det var mer av en djurpark (???) där temat var mayakulturen. Trots att det inte alls var som vi hade tänkt oss blev det en bra dag och det lär komma upp minst två inlägg till om Xcaret då parken var extremt stor och innehöll i princip allting utom vattenrutschkanor.

Röstmottagare i EU-valet

iPhone 5s, redigerade i appen Afterlight
 
Idag gör jag nytta för samhället genom att jobba som röstmottagare under EU-valet.
Jag har för tillfället middagsrast men ska strax tillbaka till vallokalen för sista passet. Håller tummarna för att alla som röstat idag och under förtidsröstningen röstat på rätt sätt så att rösträkningen går smidigt och problemfritt. Vill nämligen inte sitta uppe hela natten och räkna röster ;)

Endast 17 dagar kvar nu

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM

Pluggar i hängmattan

iPhone 5s, redigerade i appen Afterlight
 
Gjorde precis som förra torsdagen och stannade hemma idag för att plugga.
Har fortfarande 8 grejer som måste in innan nästa vecka men om min plan går som jag vill blir jag klar med hälften idag. Igår sattes i alla fall en hängmatta upp på vår altan som mamma köpte med sig hem från Mexiko och jag kan meddela att det är den optimala pluggplatsen. 
 
 

Inbjudningskorten till min studentmottagning

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Nu bör min studentmottagningsinbjudan ha kommit fram till alla så kan äntligen visa upp den här.
Har nämligen inte velat visa upp den tidigare för att förstöra upplevelsen för de inbjudna. För mig är studenten speciell och det fick även mina inbjudningskort spegla på genom att jag gjorde de själv och skrev all information på en ballong som måste blåsas upp. Lite extra festligt sådär som studenten bör vara.
 
Förresten gjorde jag min egen studentmössa i Illustrator för det här, överambitiös much?
 

Är numera en iPad-ägare

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Har totalt glömt bort att visa upp min nya bästa vän.
Hela min familj är flitiga iPad-användare men jag har inte skaffat någon innan då jag ansett att surfplattor är ganska onödiga. Däremot har jag planer på att byta ut min MacBook Pro till en iMac så kommer i framtiden inte kunna bära med mig en dator överallt så därför är en iPad mycket smidigare att jobba bärbart från.
 
Sydde förövrigt ett eget iPad-skydd (den vita saken på bilden) och kan meddela att jag förstår varför jag inte valde träslöjd och inte syslöjd på högstadiet. Jag suger verkligen på att sy.

Studentfotografier ✓

Vänster: Från min instagram, Höger: Från Oskars instagram
 
Idag klädde vi upp oss och gick ut i skogen för att ta lite studentporträtt.
Har inte hunnit gå igenom bilderna ordentligt än, men när vi tittade igenom dem lite fort i kameran såg det riktigt bra ut. Detta betyder att det nu finns ännu fler bilder på mig i min studentmössa och jag börjar misstänka att jag är en aning besatt av att föreviga min student på alla sätt och vis.

Från en strand i Mexiko

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM

20 dagar kvar tills betygen sätts

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Fick ledigt från skolan idag för att hinna plugga.
Har nämligen bara en timmes lektion på torsdagar och tyckte det var onödigt att lägga två timmar på att ta mig till skolan och hem igen så fick plugga hemifrån istället. Jag har så stört mycket grejer kvar att göra trots att jag inte gjort något annat än att plugga de senaste veckorna. Var i alla fall effektiv imorse och använde min frukost till en fotoläxa samtidigt som jag tittade på en dokumentär för en uppsats i ett annat ämne, JAG SKA hinna klart med allt skolarbete innan studenten om det så är det sista jag gör!
 
En positiv grej är i alla fall att jag igår fick klartecken på att jag är helt klar med engelskan och behöver därför inte gå på några fler engelskalektioner vilket betyder att jag har mer tid till att göra annat plugg!

Kamerautrustningstips: Vilken kamera ska jag välja?

Jag får ofta frågan om jag kan tipsa om ”bra och prisvärda kameror” och då skulle jag i princip kunna ge en mil lång lista. Alla kameror är olika av en anledning – för att varje individ ska kunna hitta den som passar en själv och ens egna behov bäst. Jag har därför gjort en lista med frågor jag tycker att du som är i köptankar på en ny kamera ska svara på redan innan du börjar kolla på kameror. 


Vad är det jag egentligen ska ha min kamera till?
Om du endast ska ha kameran på resor och ladda upp bilderna på Facebook är det bra att ha en kamera som är lite mindre, smidigare och inte så tung att bära på – kanske ska den till och med ha inbyggd Wi-Fi. Vill du däremot kunna fotografera bilder som går att printa ut i stora format och hänga upp hemma kanske det krävs en kamera som är lite kraftigare.


Vill jag ha en kompaktkamera eller systemkamera?
Allt för ofta svarar människor systemkamera på den här frågan eftersom att ”de är bättre” utan att egentligen veta varför. Vill du kunna byta objektiv? Vill du kunna fota i RAW? Vill du kunna fota med manuell fokus? Vill du kunna ställa in bländare, slutar och ISO själv? Svarade du nej på alla dessa frågor finns det egentligen ingen anledning att köpa en systemkamera utan spara dina pengar och köp en riktigt bra kompaktkamera istället.


Vill jag ha några extrafunktioner?
Min kamera kan till exempel filma i full HD och har en vinklingsbar skärm. Är det här saker som känns viktiga och relevanta ska du helt klart skriva med det på din lista, för mig var den vinklingsbara skärmen i princip avgörande i mitt val av kamera.


Vad är jag beredd att betala för min kamera?
Många säger prisvärd, men vad innebär egentligen prisvärd? Min kamera kostade 12 000 inklusive objektiv och det tycker jag helt klart är prisvärt då fotografering är mitt största intresse, medan andra inte vill lägga mer en någon tusenlapp och andra kan lägga 100 000 på sitt kamerahus. Frågan är helt enkelt – vad är prisvärt för dig?


Behöver min kamera klara av extrema väderförhållanden?
Kanske fotograferar du endast på dina äventyrsresor till Afrika eller Antarktis? Eller spenderar du hela sommaren i en segelbåt? Då kanske det är viktigt att kameran är vattentät eller klarar av extrema temperaturer.


Är kamerans märke viktigt för mig?
Om du aldrig riktigt reflekterat över att du anser att ett märke är bättre än ett annat så behöver svaret ändå inte vara nej om du är sugen på en systemkamera. Om till exempel dina vänner har en systemkamera från ett märke kanske du också ska köpa från samma märke eftersom att ni så sätt kan låna utrustning från varandra och helt plötsligt har du en dubbelt så stor kamerautrustning till hands. Jag har till exempel fördelen med att all kamerautrustning i min skola är anpassad för Canon så har ett helt lager med grejer jag kan låna hem.

 

 
När du svarat på alla dessa frågar har du i princip även skapat din drömkamera. Det enda du behöver göra nu är att hitta den och det kan du antingen göra med att gå in på de större tillverkarnas (t.ex. Canon, Nikon, Sony och Pentax) hemsidor och kolla utbudet eller gå till närmaste butik som säljer kameror och fråga någon där om en kamera som passar in på dina ”krav”. Sen bör du alltid testa att hålla i kameran på riktigt innan du köper den för att verkligen se om ni är ”the perfect match”.

Lycka till med att hitta din drömkamera!

En månad kvar till studenten

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Idag är det exakt en månad kvar tills jag får springa ut från skolan med den här skönheten på huvudet.
Ärligt talat är det nästan lite patetiskt hur mycket tid och omsorg jag la ner på min studentmössa. Färger och så gick ganska fort att välja, men när det kom till texten på mössan tog det seriöst veckor. Vägrade ha klassnamnet på mössan då jag tycker att endast versaler inte alls passar i typsnittet man behöver ha och att sätta för- och efternamn på varsin sida var helt uteslutet då Amanda och Jona inte är lika långa. 
 
Vilka stora problem jag har i livet, jag vet! Efter ett antal ändrade beställningar och mejl till ABC-gruppen blev det i alla fall Amanda Jona på ena sidan och Estetik 2014 på andra och jag är supernöjd med det. Kanske är jag lite partisk, men tycker att min studentmössa är den finaste som någonsin skapats ♥

Chichen itza

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Under vår Mexikoresa besökte vi Chichen Itza som är ett av de sju moderna underverken.
Det är ett enormt område med en mängd olika tempel som användes av mayakulturen och kändast är väl El Castillo - pyramiden med alla trappsteg som även är en kalender. Jag älskar ju den här typen av gamla, historiska platser med ruiner så jag njöt - trots att jag trodde jag skulle dö av värmeslag.
 
Även om det ser molnigt ut på bilderna kan jag lova att vi inte kände av molnen överhuvudtaget. Det var nämligen en av de absolut varmaste dagarna på resan och då det fanns ytterst få träd på det stora området var vi i solen hela dagen. Det är helt och hållet emot min natur att klaga på värme, men när vårt flaskvatten var en bra temperatur för te och jag fick brännmärken på händerna från min kamera kände jag mig tillåten att göra det.
 
Trots den extrema värmen hade jag inte velat ha den här upplevelsen ogjord då det var en otroligt mäktig plats. Blev till och med så intresserad av mayakulturen att min historialärare lät mig göra ett skolarbete om den och hur den porträtteras i dagens samhälle. Sjukt intressant faktiskt!
 
 
Avslutar inlägget med en obligatorisk turistbild på mig fotad av min mamma.

Rosa ballonger och kakor = presentationen av mitt gymnasiearbete

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår hade vi en mässa i skolan där alla treor fick visa upp sina gymnasiearbeten.
Mitt gymnasiearbete har ju varit en bakbok så var självklart tvungen att bjuda alla som besökte mitt väldigt rosa bord på hemmagjorda kakor, hade nämligen fått äran att ha bord nummer ett så var ju tvungen att leva upp till det ;) Det var hur kul som helst att stå på mässan och blev verkligen överväldigad av alla fina kommentarer jag fick av besökare, lärare och andra elever om mitt gymnasiearbete, blev så himla glad! ♥

En bortglömd bild från en härlig dag

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM

En blivande student

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
I söndags tog jag med finaste Madeleine till vitsipporna för att fota lite studentporträtt.
Jag har nog aldrig varit med om så växlande väder på så kort tid som det var då. Ena sekunden var det strålande sol, nästa sekund blev det mulet och efter det kom iskalla vindar och sedan började allting om igen, och igen, och igen. Vi fick alltså ta av och på oss jackor en hel del och vet inte hur många gånger min assistent (aka min bror) fick springa efter reflexskärmen som ständigt blåste iväg. Riktigt svåra fotoförhållanden alltså, men tycker ändå vi lyckades få till några bra bilder på Madeleine.

Mexikanska cenoter och kameraproblem

Olympus 850 SW 

Denna söndag får avslutas med lite bilder från Mexikoresans alla besök vid cenoter.
Vi besökte flera stycken cenoter under resan vilket är stora slukhål där berggrunden rasat och synliggjort grundvatten som man kan snorkla i. Det var nog det klaraste vatten jag någonsin sett och de var riktigt måna om att behålla det så, man fick inte ens ha solkräm på sig då det kunde förstöra vattnet. Tyvärr fanns det inte mycket mer att titta på än vatten och olika klippformationer, men vackert var det i alla fall!
 
Bilderna ovan är fotade med min undervattenskamera och de kan nog även vara de sista bilderna den får ta. Kameran krånglade hela tiden och tillslut vägrade den starta och när vi satt på bussen mellan en cenote och havssköldpaddorna förstod jag varför. Öppnade nämligen batteriluckan och ut kom ett vattenfall - batteriet var alltså dränkt i vatten. Var tjurig på grund av det då jag så gärna ville fota havssköldpaddorna, men efter att ha simmat bara någon meter från den första sköldpaddan vi såg kunde jag lätt släppa det och njuta av upplevelsen. Vi simmade med flera stycken havssköldpaddor och vår guide sa till och med att vi hade tur för hon hade aldrig sett så många sköldpaddor under samma dag tidigare.
 

Mitt nya smultronställe

Canon EOS 550D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Det blev en helspontan självporträttsfotografering igår efter skolan.
La märke till det här vitsippsfältet av en ren tillfällighet under Valborg och tänkte att det skulle bli helt perfekt för en fotografering jag ska ha imorgon. Eftersom att det var mörkt när jag gick förbi där ville jag dit innan för att reka platsen när det var ljust. Kom i sista sekund på att jag lånat hem en kamera från skolan och att jag kunde passa på att ta några självporträtt tillsammans med min kamera när jag ändå var där så slängde på mig en klänning och cyklade iväg med två kameror om halsen och jag hade rätt - platsen är perfekt för fotografering.

Maj 2013

 
Tiden flyger iväg så fort att jag inte ens hann med att göra ett traditionsenligt inlägg om maj 2013 igår.
Maj är det i alla fall och förra året såg den månaden ut enligt följande: Jag var på postutbildningarna 2013, premiäråkte Eclipse, såg på Ulrik Munther med bästa Oskar, fotade körsbärsblommor i kungsträdgården, var på Varpa Edition 2013, skrev ett inlägg om hur det är att ha ett distansförhållande, fotograferade lampor i Södertälje, och slet som ett djur för att bli klar med alla skoluppgifter innan sommarlovet.

Mysiga Valborg

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hade verkligen en så himla bra Valborg.
Satt under filtar med dessa två på en klippa vid vattnet och grillade hamburgare, åt jordgubbar och pratade om allt möjligt i flera timmar. När solen gått ner och grillen slocknat blev det däremot för kallt för att sitta kvar så vi avslutade kvällen med att värma oss vid en majbrasa som låg i närheten. Så himla mysig kväll ♥