Blog Sims 4 Challenge - Look-alike

 
Jag har i samarbete med The Sims blivit utmanad i Blog Sims 4 Challenge och detta är första uppdraget.
Mitt uppdrag var att göra mig själv i sims vilket var fantastiskt roligt då The Sims 4 erbjuder så många nya reglage att dra och ändra i. Tycker ändå min sim inte är helt olik mig, eller vad säger ni? ;)
 
Jag behöver DIN hjälp för att vinna tävlingen, så klicka här för att rösta på mitt bidrag.

Utsikten just nu

iPhone 5s + Afterlight 
 
Denna fredagseftermiddag spenderas med en 41 mil lång bilresa.
Är nämligen påväg till min pojkvän då vi ska tävla i Göteborg i helgen. Då min blogg cirkulerar kring väder för tillfället måste jag ju även tillägga att väderprognosen lovar regn. Hört att intresseklubben antecknar sådant.

Accepterar att sommaren är slut

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Igår gick jag till jobbet iklädd halsduk. Halsduk!
Så när solen tittade fram imorse tog jag tillvara på de sista stunderna av sommaren genom att fota lite självporträtt. Kanske är dags att acceptera att hösten är här och gräva fram alla stickade tröjor, tända ljusen, dricka stora mängder te och invänta alla vackra höstfärger.

Tror jag gillar att vinka till mig själv i vattenpölar

Bilder fån min instagram, @amandajona

Blog Sims 4 Challenge

 
En gång i tiden var The Sims mitt liv och nu har jag fått chansen till ett fantastiskt samarbete.
Jag har nämligen genom Blogg.se fått äran att samarbeta med The Sims där jag ska få testa på det nya The Sims 4 och delta i en sims-tävling kallad "Blog Sims 4 Challenge". I den tävlingen kommer jag få tre olika utmaningar och jag behöver självklart DIN hjälp för att kunna vinna genom att du helt enkelt går in här och röstar på mina bidrag som kommer dyka upp de närmsta veckorna (säger självklart till!).
 
tävlingssidan kan du även själv vara med och tävla om fina Sims-produkter så missa inte det!

Dumma regn

Arkivbild från augusti 2012 i brist på nytt bildmaterial
 
Tyvärr hjälpte det inte med att ni höll tummarna idag - det började regna ändå.
Först blev min tandemskärmflygning framflyttad en timme men när regnet vägrade att ge med sig var det bara att åka hem igen. Hoppas nu istället på fjärde gången gillt när min nya tid är bokad till nästa sommar! 

Fredagsfrukostfika

Canon EOS 60D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
 
Har ni saknat att se de här tre på min blogg? Det har i alla fall jag.
Har liksom inte ens träffat två av dem sedan vårt utspring så tyckte det var dags att dra ihop en träff vilket slutade med en frukostfika och en massa nostalgiprat. Svårt att få en bättre start på dagen än så!

Tredje gången gillt?

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Skulle alla kunna göra mig en tjänst och hålla tummarna för att det blir bra väder på söndag?
Fick nämligen en tandemskärmflygning av min pojkvän och hans familj i studentpresent som redan blivit inställd två gånger på grund av dåligt väder. Nu har jag en ny tid på söndag så hoppas på tredje gången gillt då jag är riktig taggad efter att ha spenderat de senaste dagarna med att kolla på videos på andra som flugit.

Baguette och te

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 

Harry Potter: The Exhibition

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Hela sommaren har jag velat åka till Harry Potter Exhibition i Norrköping och idag blev det äntligen av.
Som en riktig Potterhead var det helt fantastiskt att gå omkring och titta på en massa rekvisita från filmerna och genom en audioguide lyssna på hur skaparna tänkt när de gjort varje föremål och klädesplagg. 

21,5" materiell kärlek

Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
För någon vecka sedan fick jag hem min studentpresent från min familj - en 21,5" iMac.
För någon som både har en hobby och ett arbete som kräver en dator som inte hänger sig över för stora Photoshop-filer (vilket min lilla MacBook Pro gjorde hela tiden) är iMacen rena drömmen att arbeta på. Sen ska vi inte tala om hur fantastiskt det är att sitta vid 21,5" istället för 13" och skillnaden i ljusstyrka. På sista bilden har iMacen en ljusstyrka på fyra "ploppar" medan MacBooken har 15 "ploppar" och ändå lyser iMacen starkare.
 
Så mycket materiell kärlek ♥
 

♥♥♥

Arkivbild från juli
 
Nu har pojkvännen åkt de 41 milen hem igen.
Han har bott hemma hos mig i över två månader så vi har ju hunnit med en hel del, men jag kan ändå inte påstå att det känns särskilt lockande att återgå till det normala och inte träffas på flera veckor. Menmen, det är så det ser ut och för att inte saknaden ska ta över helt har jag påbörjat en massa olika projekt + att jag börjar jobba imorgon så jag lär nog överleva den här gången också.

Fyra dagar i Dalarna

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM (bilden är fotad av min mamma)
 
De senaste dagarna har jag spenderat med min familj och min pojkvän i Dalarna.
Enligt tradition besökte vi Dalahästtillverkningen i Nusnäs där bilden ovan på oss är fotad, kastade årets mysigaste varpatävling och hade även en intensiv femkamp med andra varpakastare som resulterade i en hel del blåmärken. Hej tävlingsmänniskor! 

Hur jag delat upp mitt arkiv

Under min frågestund frågade Linii om jag kunde göra ett inlägg om hur jag delat upp arkivet i min meny och här är då mitt försök till att förklara det. Om något är otydligt är det bara att fråga!
 
 
 
Mitt arkiv ser alltså ut så här. Jag tycker personligen att det är enklare att ha det som en kompakt "tabell" än i en lista då det skulle göra min meny onödigt lång och jobbig att scrolla i.
 
 
 
För att göra detta behöver man gå in i kodmallen. Då jag inte alls är ett fan av blogg.ses nya sätt att koda på kan man ta sig till den gamla genom att klicka på "alt" på tangentbordet när man är på överblickssidan. Klicka sedan på "Design" i den svarta rutan som kommer upp och klicka sedan på "Redigera kodmallar".
 
 
 
Ovan är koden för mitt arkiv för år 2014. För någon som är insatt i webbdesign kanske det räcker med att visa detta, men för de som inte är det tänkte jag nedan skriva en förklaring för allt. Kan man ingenting om HTML skulle jag rekomendera att läsa på om grunderna på Webdesignskolan.
 
<div class="navheader">2014</div>
Detta är rubriken med årtalet ovanför varje del av arkivet. Den är kodad i en class som jag kallar för "navheader" och alla rubriker i min meny är kodad i den classen. Detta gör att alla ändringar jag gör på classen i stilmallen ändrar allt som är kodat med samma class, vilket gör att man slipper göra samma sak flera gånger.
 
<ul>
Detta är koden för hur man gör listor och den sista biten kod i mitt arkiv är </ul> för att visa att "här slutar min lista". Allt däremellan hamnar därför i en lista och utseendet på den listan har jag kodat i stilmallen.
 
<a class="arkiv" href="http://spontan.blogg.se/2014/january/">01</a>
Detta är hela koden för en månad i arkivet. För att detta ska fungera till din egen blogg så att du inte länkar till min ska din länk se ut enlig följande: 
 
<a href="http://bloggadress/årtal-i-siffor/månad-i-bokstäver-på-engelska/"></a>
 
Ovan är endast länken till den månaden i arkivet, men den är inte synlig om man inte ger den ett namn. Namnet skriver man framför </a> och där kan man väl i princip skriva vad som helst. Jag har däremot valt att döpa alla mina månader till "01", "02", "03" och så vidare för att alla ska vara lika långa. </a> är även det som avslutar den här biten kod.
 
 
 
Om ni var uppmärksamma så har jag även en class="arkiv" i min bit kod. Detta är för att jag i min stilmall kodat den här biten kod så att det blir ett mellanrum till nästa bit kod. Detta har jag gjort genom att lägga på en "padding-right: 10px;" i stilmallen.
 
Hela koden för en månad blir alltså:
 
<a class="namn-på-class" href="http://bloggadress/årtal-i-siffor/månad-i-bokstäver-på-engelska/">namn-på-länken</a>

Jag har fyra stycken sånna här kodbitar efter varandra, alltså fyra stycken månader. Efter det har jag lagt in en <br> för att hoppa ner en rad och lägga in fyra nya månader och fortsatt så. För att byta år har jag börjat om från börjat och lagt till en <div class="navheader"></div> för nästa årtal.
 
Glöm inte ändra det här på inlägg-, arkiv-, och kategorisidan också samt att ta bort den gamla koden för ditt arkiv!
 
 
 
Jag hoppas att detta inlägg var till någon hjälp men om det var helt oförståeligt får ni jättegärna kommentera och berätta det så ska jag försöka rätta till det som är otydligt, jag lovar att jag inte bits! 

Från en solnedgång i Roma

 Canon EOS 60D + Canon EF 50mm f/1.4 USM (bilden är fotad av min bror)

En trevligare upplevelse av paddling

GoPro Hero3+ Black Edition
 
Två bilder från igår när jag och min vän Bodil återupplevde minnen från högstadiet.
På högstadieskolan vi gick på är det nämligen tradition att alla nior åker ut och paddlar och tältar i tre dagar tillsammans och då var Bodil min "paddlingspartner". När vi gick i nian spöregnade det så allt vi ägde var genomblött, min mobil gick sönder och det blåste så mycket att vi knappt tog oss framåt.
 
Gårdagen gav en mycket bättre och trevligare upplevelse med paddling i både sjöar och åar samt en paus vid ett par klippor för lite bad och mat. En fantastiskt mysig dag helt enkelt!
 

Svar på frågestuden del 2 - Fotografering & bloggen

 Arkivbild från februari 2014

Hur och när började ditt intresse för att fota? 
Det började genom spelet The Sims 2. När jag spenderat alldeles för många timmar med att spela med familjer började jag istället ha typ ”photoshoots” i spelet. Det var så enkelt då man kunde göra precis vad som helst med motiv, vinklar och ljussättning och sen övergick väl intresset för fotografering från simsvärlden till verkligheten.

Vad är det bästa du vet med fotografering? 

Att fånga ett ögonblick, en känsla eller en personlighet. Styltade fotograferingar i studio har jag aldrig riktigt gillat utan föredrar spontana foton, lite därav även mitt bloggnamn.

Vart föredrar du att fotografera?
Nya platser innebär i princip alltid en massa ny inspiration så får köra på det.

Hur mycket betyder fotografering för dig? 
Fotografering och främst de tagna bilderna betyder hur mycket som helst för mig då det är mitt sätt att minnas händelser, människor och platser.


 Arkivbild från oktober 2013

Vad är ditt absolut bästa fototips?
Ljus, ljus och återigen ljus. Ljussättning är enligt mig det som kan göra att en bild blir helt fantastisk eller att den endast blir tråkig och platt. Så att lära sig att hantera ljuset är mitt bästa fototips.

Om du skulle göra en önskelista på fotoutrustning, vad skulle de tre översta sakerna vara på den listan? Och varför?
En fullformatare cuz amazing. Ett vidvinkelobjektiv för att en brännvidd på 50mm inte alltid är så praktiskt. Ett teleobjektiv för att kunna fota från längre avstånd.

Hade uppdaterat kameraväskan med dessa föremål för länge sedan om det inte var så att det helt enkelt inte existerar några som lever upp till de kraven jag har. Vill till exempel inte att de ska ha en mindre bländare än 2.8, de får inte vara så tunga eller jobbiga att hantera, måste ha snabb autofokus och så vidare och så vidare. Tror jag är lite för kräsen alltså ;)

Varför valde du just din kamera?
Jag ville ha en kamera som var snäppet över nybörjare men inte riktigt på en professionell nivå då det var där jag själv ansåg att min kunskap i fotografering låg. Att det blev just en 60D beror mycket på den vinklingsbara skärmen då den är så sjukt praktisk!

 Arkivbild från april 2012

Vilka/vilket objektiv använder du dig mest utav?
Använder mitt 50mm i 999 fall av 1000 då bländaren på 1.4 är helt otrolig.

Hur många foton tar du varje dag/hur ofta fotar du?
Oj, vissa dagar rör jag inte ens min kamera och andra kan jag fota flera hundratals bilder. Beror lite på var jag är någonstans och vad jag gör.

Vilket är ditt bästa tips för att få bra bilder en grå dag? Jag menar att solljus är mycket bättre än lampor för att få en fin bild.
Utomhusfotografering en grå dag är i princip det absolut lättaste ljuset att hantera då ljuset är mjukt och inte ger några starka skuggor. Däremot så kan dessa bilder mycket lätt bli ”platta” men med rätt motiv och komposition kan man få helt fantastiska resultat.

Har du tänkt jobba som fotograf eller något sånt när du har slutat skolan? Borde du göra, så himla duktig!
Åh, tack så hemskt mycket! Under det senaste året har jag faktiskt jobbat extra hos en fotograf så vi får se vad det leder till eller om jag byter bana helt. Så länge jag får jobba med något jag tycker är roligt är jag väl i princip nöjd.

 Arkivbild från mars 2014

Vad är dina bästa självporträttstips? 

Köp en fjärrutlösare! Sen tycker jag även att det är lättare om man fotar på en folktom plats, det blir så himla stelt om någon går förbi och man bah ”Hejhej, här står jag som en ensam mupp och fotograferar mig själv” ;)

Hur redigerar du dina bilder?
Jag har gjort en action i Photoshop som jag lägger på alla mina bilder för att få en röd tråd i färger i alla mina bilder. Utöver färgerna innehåller min action även lite kontrast, ljusstyrka och skärpa. En action gör att redigeringsarbetet bara går på någon sekund.

Är du nöjd med din kamera och objektiv?
Det är jag verkligen!

Varför började du blogga? 

Mycket för att göra någonting med alla bilder jag tog då de annars bara hamnade på min hårddisk, men även för att i framtiden kunna titta tillbaka på allting jag skrivit. Mina tillbakablickar jag gör varje månad om hur den månaden såg ut föregående år är det jag personligen tycker är roligast med att ha en blogg då jag blir påmind om mycket av det jag gjort.

Kan du inte göra ett inlägg på hur man delar upp arkivet som i din meny?
Det kan jag helt klart göra, kan försöka lägga upp något i veckan!

 Bild tagen från nevnarien.se

Vilken är din favoritblogg?
Dyrkar verkligen Elin Keros blogg, nevnarien.se. Mer inspirerande människa får man leta efter!

Hur många läsare har du varje dag?
Ligger ganska stabilt mellan 150-200 unika besökare om dagen beroende på om jag bloggar eller inte. 

Tycker du att blogg.se är bra? 
Utan tvekan är det den bästa bloggportalen jag testat då man har möjlighet att designa den hur man vill och på så sätt göra den personlig. Sen är det inte heller onödigt mycket reklam som det är på många andra bloggportaler.

 
Del ett av frågestunden finns att hitta här
 

Augusti 2013

 
Blir alltid lika chockad när jag gör det här inläggen - ytterligare en månad har hunnit gå.
Nu är det i alla fall första augusti och i augusti förra året gick jag upp i soluppgången för att fota raukar, hängde i Boden, var på ett kameramuseum, ville starta ett fotoprojekt (som fortfarande inte blivit av), köpte en tesil som ser ut som en robot, köade hela natten på öppningen av Lager 157 i Haninge, vann ytterligare ett JSM-silver och började mitt sista år på gymnasiet som började med att vi fick pröva ut studentmössor.