En mulen dag på stranden

 
Den första hela dagen vi spenderade i Turkiet bjöd inte på något vidare sola-och-bada-väder. Vi var inte ledsna över det utan gick istället och undersökte vad staden hade att erbjuda när det kom till shopping och restauranger. Vi tog även en sväng ner till stranden där vi under de soliga dagarna spenderade många timmar.

Klass 3-varning

 
Befinner mig ju nu hos min pojkvän där vi ikväll kommer drabbas av det som enligt SMHI kommer vara en storm med klass 3-varning. Vi har haft ganska dåligt väder när jag varit här, men igår var det uppehåll ett tag från regnet så då passade jag, min pojkvän och hans mamma samt deras hundar på att gå ut på en promenad.
 
Kan ju bara tillägga att långsam kamera + snabba hundar inte ger ett bra resultat på bild.

Halloween på IT-gymnasiet

 

Hemma från Turkiet

 
Blev nästan chockad över att så många gissade rätt på vilket land jag varit i den senaste veckan, bra jobbat!
 
Jag har faktiskt längtat hem en hel del, inte för att jag ville hem egentligen då jag älskar sol och värme, men utan för att jag visste att när jag kom hem skulle det bara vara 48 timmar kvar tills jag är hemma hos min pojkvän. Efter att inte ha träffat honom på nästan två månader har jag längtat mer efter det än Turkiet.
 
Kollade igenom bilderna från resan på planet hem och kan lova att det kommer dyka upp ett gäng här, men först ska jag ta en dejt med kudden. Har varit uppe sedan klockan tre inatt svensk tid så är inte bara lite trött.

Var är jag?

 
Imorgon är det sista dagen här så ska njuta av värmen in i det sista. Såg att jag fått en del kommentarer där ni undrade i vilket land jag var i och jag tycker det skulle vara kul att höra var ni tror att jag är. Så, gissa på!

Grattis på 50 årsdagen pappa! ♥ (Eller förlåt, 23 år och några månadersdagen)

 
Igår fyllde min pappa 50 år och det firade vi genom att i hemlighet från honom boka ett bord på en restaurang som bjöd på den ena överraskningen efter den andra. När vi ätit klart huvudrätten släcktes plötsligt lamporna i hela restaurangen och ut kom fyra kypare med tomtebloss och tårta och sjöng med lite halvknackig engelska "Happy Birthday". Efter det fick pappa blåsa ut ljusen på tårtan vilket ledde till att vit choklad flög överallt.
 
Grattis pappa! ♥ 

Min utsikt just nu

 
Befinner mig just nu på en plats där det är 32° varmt och 400 meter till havet, men som får min skolas Internet att framstå som snabbt. Har i alla fall hittat en plats på balkongen där det inte riktigt tar 20 minuter att öppna upp Facebook så ja, det kunde vara värre.
 
Nu ska jag försöka bli brun.

Önskelista 2013

Jag fyller alltså 18 år om exakt en månad. I mitt huvud har jag precis fyllt 12 så jag har lite svårt att inse det. Tänkte i alla fall att det kunde vara bra att slänga ihop en liten önskelista med saker jag gärna skulle vilja ha då jag antagligen snart kommer börja få samtal från släkten där de undrar vad jag önskar mig.
 
 
1. G-Technology 1 TB G-DRIVE Mobile USB 3.0-hårddisk
En extern hårddisk som fungerar till min MacBook. Den externa hårddisken jag har nu för att spara alla mina bilder på fungerar nämligen bara till PC så när jag ska lägga över bilder måste jag flytta över dem på ett USB-minne för att kunna flytta över till min PC för att sedan kunna lägga in dem på hårddisken. Inte bara lite jobbigt.

Finns att hitta här.

2. Bowery – Dark Truffle Leather
En sjukt fin kameraväska som passar perfekt till vardags.

Finns att hitta här.

3. The Vampire Diaries pocket på engelska
Jag skäms nästan lite över att jag inte läst böckerna som är grunden till min favoritserie. Mycket viktigt att det är böckerna med omslagen så som på bilden då jag hatar när man har en bokserie med olika omslag.

Finns att hitta här, här, här, här, här, här, här och här.

4. Stjärnfilter 8x
Vet inte hur länge jag velat ha ett stjärnfilter nu utan att jag tagit tag i att beställa ett så kan ju lika gärna passa på att önska mig det i födelsedagspresent.

Finns att hitta här.

5. iPhone 5s (silver)
Jag har haft min lilla HTC i tre år nu och jag tror jag klagat på den i princip lika länge. Den ringer upp människor när den känner för det och har inga problem med att skicka sms till fel person. Så ja, jag är i stort behov av en ny mobil. Är också äckligt less på Android som inte gör några nya appar tillgängliga för äldre mobiler vilket är anledningen till att jag fått leva utan Instagram.

Finns att hitta här.
 

6. Motljusskydd

Har inte så mycket mer att skriva än att jag under soliga dagar varit arg på mig själv för att jag inte skaffat ett.

Finns att hitta här.
 

7.21,5-tums iMac, 2,9GHz
Min lilla MacBook Pro är så himla seg när man redigerar bilder och eftersom att jag håller på med det både i skolan och som yrke skulle jag inte tacka nej till något som är en aning snabbare. Skulle väl egentligen vilja ha 27-tummaren men jag har insett att det inte finns en chans att den skulle få plats i mitt lilla rum.

Finns att hitta här.


8. Prenumeration till Glossybox
Glossybox är ju en helt fantastisk grej då jag tycker det bara är jobbigt att köpa skönhetsprodukter för att det finns så mycket att välja på. Slutar ändå alltid med att jag köper det som luktar kokos och/eller vanilj så det skulle vara kul med lite förändring.

Finns att hitta här.


9. Step Up Ring
Eftersom att det är sjukt onödigt att köpa dubbel uppsättning av alla filter är det smartare att ha en step upp ring som gör att jag kan använda alla filter till mitt 50mm-objektiv som egentligen bara passar till mitt 18-135mm-objektiv.

Finns att hitta här.

Att se en utveckling

Något jag är oerhört tacksam över är att jag den där sena och väldigt kalla decemberkvällen 2011 skapade den här bloggen. Det beror inte bara på alla underbara kommentarer jag fått eller på grund av att jag bara är ett knapptryck bort från att återuppleva minnen. Jag är så tacksam för att jag så tydligt kan se min utveckling inom både fotografering och bildredigering.
 
Jag har i det här inlägget försökt samla bilder med liknande motiv med ungefär ett års mellanrum för att kunna sätta fingret på exakt vad det är jag har utvecklats inom. 
 
 
 
Jag läste någonstans att "ska du fota utomhus är det bättre att fota vid mulna dagar än soliga" och svalde det tipset med hull och hår. Den som skrev det menade nog bara väl och försökte uppmana läsaren att undvika direkt solljus som ofta skapar väldigt starka (och ofta fula) skuggor, men utan ljus är det ofta svårt att skapa intressanta bilder (jag menar, ordet fotografi betyder till och med "måla med ljus"). Kolla bara på den vänstra bilden, den känns både tråkig och platt medan den högra har ett intressant ljus som får blicken att fastna.
 
 
 
En annan sak jag utvecklats inom som jag inte ens lagt märke till innan jag började leta igenom mitt bloggarkiv efter bilder till det här inlägget är att jag lärt mig att skapa en känsla av tid och plats i många av mina bilder. Tittar man till exempel på den vänstra bilden är fyrverkerierna kanske snyggt fångat på bild, men den skulle kunna vara fotad precis var som helst. På den högra däremot spelar omgivningen en stor roll i bildens komposition vilket även ger en känsla om var den är fotad någonstans. 
 
 
 
Här är ett ganska tydligt exempel på hur jag lärt mig hantera ljus. På den vänstra bilden kommer ljuset från sidan vilket skapar en ful skugga under/framför kameran. Riktningen av ljus gör även att biten tyg i hörnet blir mörk och liksom "äter upp" kameran. I den högra bilden kommer ljuset däremot framifrån vilket undviker fula skuggor och tyget är bara med för att skapa en känsla av dimensioner, inte för att äta upp huvudmotivet.
 
 
 
Vet knappt var jag ska börja någonstans när jag ska försöka beskriva den här utvecklingen. Jag menar, sconesen på den vänstra bilden ser ju inte ens goda ut och bilden är bara allmänt ointressant. Den som sa till mig att ljuset bör komma bakifrån när man fotar mat kommer jag dyrka för alltid då det lilla tipset lärt mig att skapa ett djup i mina matfotografier. Jag har även lärt mig att kunna justera vitbalansen korrekt vilket gör att sconesen i bilderna jag tar nu inte ser lika gula (och äckliga) ut.
 
 
 
Jag skulle kunna fortsätta i evigheter men jag tror ni förstår var jag försöker komma någonstans. Jag försöker absolut inte vara någon sorts expert på det här men jag vet att om den Amanda jag var den där decemberkvällen 2011 skulle ha läst det här inlägget hade hon varit tacksam. Tacksam över att se att alla börjar på noll men att man kan utvecklas. Kanske kan man till och med utvecklas lika mycket som hon som i mars 2012 fotograferade gula och platta scones och som idag jobbar som både fotograf och bildredigerare.
 
På mycket mindre än två år har jag kommit så här långt och jag är stolt över att kunna se den utvecklingen.

Lite HDR fick avsluta den här skolveckan

 
Måste bara börja med att säga att jag älskar att läsa foto i skolan! Får testa på och lära mig så många saker jag aldrig skulle gjort på egen hand. Idag fick vi lära oss att fota med HDR-teknik och bilderna ovan är från när jag och Beatrice var ute och testade på det. Tänker inte lägga upp några av bilderna här då mitt första HDR-försök såg lite mer ut som det här än det här. Det finns helt klart plats för utveckling inom området om man säger så.

Te med blåbärsmuffinssmak

 
Testade en av Liptons nya smaker imorse och det var så gott! Det är ett sånt där riktigt "mys-te" som passar perfekt nu till kalla höstdagar. 

Tillbaka i skolan

 
Idag fick vi gå tillbaka till skolan efter nästan en veckas ledighet på grund av branden som de fortfarande håller på och utreder. Så himla tråkigt att det hände då de hållit på och renovera skolan sedan jag började ettan och den blev äntligen klar inför den här terminen. Nu måste vi alltså ha helt andra lokaler i 2-3 månader istället. I de tillfälliga lokalerna saknar vi ljudisolering, Internet och matsal, men det kunde ju faktiskt varit värre.
 
Eller förresten är det värre än så. På grund av missad skoltid har de förlängt vårt läsår en vecka så jag tar alltså studenten den 11 juni istället för den 5. Känner lite spontant "MEN NEEEEEJ!!!".

Pluggdag med bullar

 
Min skola är fortfarande stängd efter branden i tisdags på grund av kraftiga rök- och sotskador. De har däremot fixat andra lokaler i en annan byggnad som de hoppas att vi kan börja använda till undervisning redan imorgon.
 
Jag ska i alla fall spendera min sista lediga dag med att göra lite skolarbeten eftersom att jag reser bort nästa vecka och har lite grejer som måste lämnas in innan dess. Ska även passa på att äta några av bullarna jag bakade i fredags. Fick kommentarer om varför jag bakat så många och det beror helt enkelt på att jag nu har hela frysen full med bullar som bara ligger och väntar på att bli uppätna. Inte helt fel.

Brusiga bilder, rosor och tårta

 
Trots att jag inte gillar att lägga upp bilder som är tagna med min mobilkamera måste jag göra ett undantag för att visa den här fantastiskt fina dukningen min vackra vän hade på hennes 18-årsmiddag igår. Kvällen blev så himla bra då den bjöd på en massa skratt, mat, härligt sällskap och tårta.
 
Nu ska jag göra mig i ordning för att gå på ännu ett födelsedagsfirande vilket jag hoppas betyder ännu mer tårta.
 
Jag gillar tårta.

Känner mig lite som en hemmafru

 
Eftersom att det är kanelbullens dag idag har jag stått och bakat 60 stycken kanelbullar under dagen. Jag har även hunnit med att tvätta kläder, dammsuga huset, diska, laga kläder som var trasiga, städa mitt rum och promenera till Ica för att handla mat. Känner lite spontant att det här med att inte ha en skola att gå till på tre dagar har förvandlat mig till en hemmafru.

Passar jag in i Mystic Falls?

 
Idag är det äntligen dags för femte säsongen av Vampire Diaries vilket jag självklart behöver fira med att photoshopa mig själv till en vampyr. Det är så himla roligt att experimentera och göra något helt annorlunda i Photoshop mot vad man brukar göra med sina bilder då det är så lätt att fastna i gamla vanor.
 
Penslarna till venerna under ögonen kommer härifrån och penslarna jag använde till texturen i bakgrunden kommer härifrån. Tänderna är från förra årets halloweenutstyrsel och kommer från Buttericks.
 
 

Min skola har brunnit ner

 
Okej, den brann inte riktigt ner. Däremot började någonting i skolan brinna igår strax efter att jag åkt därifrån så idag har de stängt för att kunna få ut all rök. Inte helt fel då jag helt plötsligt fick en ledig dag från ingenstans :)
 
Edit: Har precis fått höra att skolan måste hållas stängd resten av veckan så jag har tydligen helg redan nu.
 

Oktober 2012

 
Vid den här tiden förra året hade jag en cupcake-fotografering med en fin vän, slängde ett par converse, hängde på en chokladmässa, firade pappa som fyllde år, var på halloweenfest med de bästa och åkte hem till min pojkvän där jag rotade igenom hans bebisbilder. Jag hann även med en del pluggande, ätande och ett biobesök.